- 1 view
Bursa’nın tarihi sembollerinden biri olan Ulu Camii, eski şehir merkezinde, Atatürk Caddesi üzerinde yer almaktadır. Çok ayaklı cami şemasının en klasik ve anıtsal örneği sayılan bu eser, Yıldırım Bayezid tarafından Niğbolu Zaferi sonrasında yaptırılmıştır. İnşaatı 1396-1399 yılları arasında tamamlanmıştır. Mimarının ise Ali Neccar olduğu sanılmaktadır. Her ne kadar cami, yüzyıllar içerisinde istila, deprem ya da yangın gibi felaketlerden oldukça zarar görmüş olsa da yapılan pek çok onarım çalışmaları ile günümüzdeki ihtişamlı halini korumaktadır. Dikdörtgen bir plana sahip olan Ulu Camii, aynı zamanda erken dönem Osmanlı mimarisi çok kubbeli camileri arasında en büyük ve en anıtsalı olma özelliğine de sahiptir. 20 kubbe ile örtülü olan caminin orta kısmındaki kubbesinin üstü camlıdır ve alt kısmında 16 köşeli büyük mermer bir şadırvan yer almaktadır.Toplam iç alanı 3.165,5 metrekaredir. Kündekari tekniği ile Antepli Hacı Mehmed bin Abdülaziz ed-Devvaki tarafından yapılmış olan minber, caminin en özgün ve en güzel eserlerinden biridir. Minberin doğu yakasında güneş sistemi, batı yakasında ise galaksi sistemi yer alırken evrenin kül olarak tasvir edildiği ileri sürülür. Ayrıca gezegenlerin büyüklük oranları ve yörüngeleri gerçek oranlarla örtüşür. Mihrabı ise, 1571 yılında Mehmed Usta tarafından yaptırılmıştır. Caminin ilk imam-hatibi, Mevlid-i Şerif yazarı Süleyman Çelebi olmuştur. Bursa Ulu Camii içerisinde 19. yüzyılın ikinci yarısında ve 20. yüzyılın başlarında duvarlara yazılmış olduğu tespit edilen 192 adet yazı, hat sanatının özgün örnekleri arasında gösterilmektedir.
Bursa Ulu Cami Vav Harfi
Ulu Camii’ye gidecek olursanız duvardaki levhada vav harfinin yazılı olduğunu görürsünüz. Hızır Aleyhisselam’ın bu vav harfinin önünde namaz kıldığı rivayet edilir. Harf, Tezhib sanatı ile süslenmiştir ve ucunda lale motifi işlidir. Lale süsleme sanatında Allah’ın sembolüdür. Vav harfi aynı zamanda Vahidiyet, Vahdaniyeti işaret eder.
Vav harfiyle ilgili bir de efsane vardır: Caminin hattatı olan Hafız Osman, emekli olduktan sonra Üsküdar’a yerleşir. Fırtına olan bir gün Üsküdar’dan Beşiktaş’a geçmesi gerekir ve bir kayığa biner. Ancak bindikten sonra para kesesini yanına almadığını fark eder. Kayıkçı ücretleri topladığı sırada ona kesesini evde unuttuğunu, bunun karşılığında bir kağıda vav harfi yazacağını, bu yazıyı bir sahafa götürürse para kazanabileceğini söyler. Bu fikir kayıkçının pek hoşuna gitmese de yapacak bir şeyi olmadığı için kabul eder. Kayıkçı bir gün gezerken bir sahafın önünde durur ve vav harfli levhaların çok iyi satıldığını görür. Bunun üzerine aklına cebindeki kağıt gelir ve bu kağıdı Hafız Osman‘ın yazdığını belirterek, bir haftalık kazancından daha fazlasına satar. Günler sonra tekrar Hafız Osman, bu kayıkçının kayığına biner. Yolculuğun sonunda herkes ücretini verirken adam hafızı görür ve ona “para verme bir vav yaz yeter” der. Hafız Osman da ona “O bir kere olur, dua et başka sefere kesemi evde unutayım” der.
Bursa Ulu Cami Minberi
Ulu Camii’nin minberi de bir şaheser olarak atfedilmektedir. Devaklı Abdülaziz oğlu Mehmet tarafından, sert ceviz ağacından ve tek bir çivi veya herhangi bir yapıştırma malzemesi dahi kullanılmadan, geometrik parçaları birbirine geçirerek yapılan minberindeki ağaç işçiliği bir sanat eseridir. Minber, kainatı sembolize eder. Üzerinde güneş sistemi bir kabartma bir formuyla işlenmiş haldedir. Bu gezegenler, güneşe uzaklıkları ve büyüklüklerinin oranları hesaplanarak işlenmiştir. Bu kabartma yapıldığı zaman göz önüne alındığında adeta bir mucizedir.
Bursa Ulu Cami’nin Hikayesi
Bursa Ulu Camii’nin pek çok hikayesi bulunuyor. Bunlardan biri Somuncu Baba ve Hızır Aleyhisselam ile ilgili. Rivayete göre, çok önemli bir zat olan Somuncu Baba, cami yapılırken gelerek işçilere ekmek dağıtırmış. Bir gün yine ekmek dağıtırken Hızır Aleyhisselam’ı fark etmiş. Onun koluna yapışıp “Sen Hızır’sın. Seni tanıdım. Ya her gün buraya gelir namaz kılarsın ya da senin kim olduğunu herkese söylerim,” demiş. Hızır da her gün namaz kılmayı kabul etmiş, hangi vakit olduğuna kendi karar vermek koşuluyla. Bu rivayete her gün camiye Hızır’ın uğradığı söylenir. İnsanlar ona rastlamak için vav harfinin yanında namaz kılarlarsa Hızır’ın yanlarına geleceğine inanırmış.
Bursa Ulu Cami İletişim
Adres: Atatürk Caddesi, Bursa Ulu Camii, Heykel / Bursa
Telefon: (0224) 221 04 67
Bursa Ulu Cami Ulaşım
Otobüs: Osmangazi ilçesini Heykel semtinde bulunan Ulu Camii‘ye Bursa Otogarı’ndan giden tramvay bulunmadığından, otobüsleri kullanabilirsiniz. Bursa Otogar’dan hareket eden 38 sefer numaralı otobüs ile Heykel’deki caminin tam önünde inmeniz mümkün.
Dolmuş: Bursa Merkez’den Ulu Camii’ne kadar giden dolmuşları kullanabilirsiniz.