Osmangazi Genel Bilgiler / Rehber

Osmangazi Hakkında Bilinmesi Gerekenler


Uludağ eteklerinde kurulmuş olan Osmangazi, Bursa ilinin en büyük ilçelerinden biridir. Türkiye’nin en kalabalık 3. ilçesi olma özelliği de taşıyan Osmangazi Bursa’da oldukça merkezî bir konumda yer almaktadır. Osmangazi ilçesi Bursa’nın ekonomik ve kültürel açıdan da en gelişmiş bölgelerinden biridir. Özellikle eğitim açısından Türkiye’de ortalamanın çok üzerinde bir orana sahiptir. Özellikle okur-yazarlık seviyesi %99 oranındadır.

Osmangazi’de Nerede Kalınır?

Osmangazi ilçesinin tarihî, ekonomik ve kültürel açıdan zenginliğinin yanı sıra Bursa’nın yeşil doğasını gözler önüne seren parkları dikkat çeker. Özellikle ilçede Botanik Parkı, Merinos Parkı ve Reşat Oyal Parkı mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerdendir. Turistik bir seyahat için gelen gezginler için Osmangazi otelleri doğru adres. Bölgede pek çok konaklama tesisi bulunuyor. Bursa Osmangazi bölgesinde, 3 ve 4 yıldızlı otellerden 5 yıldızlı otellere, büyük kent otellerinden butik ve apart otellere kadar pek çok alternatif konaklama seçeneği mevcuttur.
 
Merkezî bir konum özelliği taşıyan Osmangazi, bu özelliğinden dolayı Bursa’nın gezilecek yerlerine kolay ulaşım imkânları sağlıyor. Bursa'da Uludağ Kayak Merkezi'ne 25 km mesafede yer alan The Berussa Hotel, Bursa merkezine 10 dakikalık bir araba mesafesinde yer alan, modern dekorasyonlu ve duşlu banyolarıyla İbis Otel Bursa, Bursa Osmangazi'de merkezi bir konumda bulunan Grand Bursa Otel, Bursa Ulu Camii'ye 600 m uzaklıkta yer alan Kervansaray Bursa City Otel ilçede en çok tercih edilen otellerdir.

Osmangazi Gezilecek Yerler

Osmangazi ilçesi tarihî yapılara olan yakınlığıyla birlikte doğal güzellikleri içinde barındırmasıyla da gezginlerin önemli uğrak noktalarından biri haline gelmeyi başarmıştır. Her yıl milyonlarca insanın ziyaretine tanıklık eden bu bölge doğal güzelliklerinin yanı sıra kaplıcaları ile ilgi gören bir yerdir. Bir turizmi cenneti özelliği taşıyan bu bölgede birçok tarihi anıt ve yapı mevcuttur. Bunların en önemlileri arasında Bursa Kalesi, Bursa Hisarı, I. Murad Türbesi, Pars Bey Türbesi, Çakır Ağa Hamamı, Osmangazi ve Orhangazi Türbeleri, Şehzade Mustafa Türbesi, Bedesten, Atatürk Müzesi ve Arkeoloji müzesi yer almaktadır.
 
Bursa Kalesi bir diğer adı ile Saltanat Kapısı olan bu tarihî yapı, MÖ 7. yüzyılda Bursa’nın yer aldığı coğrafyaya yerleşen ve milattan önce 327 yılında bağımsız bir krallık haline gelen Bithynialılar tarafından inşa edildiği düşünülmektedir.  Bu kale tarihin en eski yapılarından biri olması sebebiyle Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluklarına ev sahipliği yapmıştır. Kale kendi içerisinde Roma dönemine ait çeşitli sütunlar, lahit parçaları, kitabeler, adak ve mezar steli ve bunun yanı sıra heykel kaidelerini barındırmaktadır. Yapımında ise blok ve moloz taşlar kullanılmıştır. Kalenin; Yer, Zindan, Pınarbaşı, Hisar ve Kaplıca isimlerinden olmak üzere beş kapısı bulunmaktadır.
 
Bunun yanı sıra OsmanlıEvi Müzesi, Kent Müzesi, Ördekli Kültür Merkezi, Gökdere Medresesi, Irgandı Köprüsü, Haraççıoğlu Medresesi, Balibey Hanı, Karabaş-ı Veli Dergâhı, Muradiye Hamamı ve Galle Hanı gibi diğer yapıları ile de ilçe öne çıkmaktadır.
 

Osmangazi Türbesi

Kentteki diğer önemli tarihî yapılarından birisi Osmangazi Türbesi’dir. Osman Gazi Türbesi, 1258 ve 1324 yılları arasında yaşayan ve Osmanlı Devleti’nin kurucusu olarak bilinen Osman Gazi’nin Bursa kuşatması sırasında oğlu Orhan Bey’e kendisinin şehir içindeki kubbeli yapı olan bu bölgeye gömülmesini bizzat talimat ettiği yerdir. Öldüğünde buraya gömülmeyi vasiyet eden Osman Gazi Han, Gümüşlü Kümbet adıyla anılan Sainte Elie adlı Bizans manastırının şapeli üzerine yapılan bu türbeye gömülmüştür. Osman Gazi Türbesi sekizgen bir planla inşa edilmiş olup üzeri kubbe ile örtülmüştür. Ufak bir mihrabı bulunan Osman Gazi Türbesi’nde toplam 15 sanduka mevcuttur. Osman Gazi ise tam ortada yer alan sedef kakmalı ahşap bir sanduka da yatmaktadır.

Abdal Köprüsü, 1600’lü yıllardan bu yana kadar gelerek zamana meydan okumuş tarihi yapılar arasında yer alır. Bursa’nın Nilüfer çayı üzerinde yer alan Abdal Köprüsü Abdal Çelebi adında bir tüccar tarafından inşa ettirilmiştir. İnşa edilmesine ön ayak olan tüccarın adını alan bu tarihi yapı kendisini ziyarete giden yerli ve yabancı turistleri selamlamaktadır. Sizin de yolunuz Bursa’ya düşecek olursa Abdal Köprüsü’ne de selam vermeyi ve orada fotoğraf çekmeyi ihmal etmeyin.

Abdal Köprüsü 

Abdal Köprüsü hakkında bilgi vermek gerekirse ilk olarak bu yapının Bursa’da özgün yapısını koruyan eserler arasında konumlandığını söyleyebiliriz. Nilüfer çayı üzerinde bulunan Abdal Köprüsü orijinal halinde 12 göze ve toplam 5.20 metre genişliğe sahiptir. Yapı kesme taşlardan inşa edilmiştir. Köprüsünün orta kısmı ise su seviyesinden yaklaşık olarak 4,5 metre yüksekliktedir. Bir zamanlar taşıt trafiğine açık olan Abdal Köprüsü 1978 yılında bu özelliğini yitirmiştir. Zamanda görülen 6 gözü kalan köprü geçirdiği restorasyondan sonra 11 görünür göze sahip olmuştur.

Yapı Bursa’nın Osmangazi ilçesinde yer almaktadır. Bu köprü sayesinde Acemler ve Hürriyet mahalleleri birbirine bağlanır. Bu sebeple Acemler Köprüsü ismi ile de anılır. 1971 senesinde Karayolları tarafından onarımı yapılmıştır. 2008 senesine gelindiğindeyse Nilüfer Vadisi Projesi kapsamında köprünün üzerinde bulunduğu dere yatağı düzenlemeden geçmiştir.

 

Osmangazi Köprüsü


İstanbul ile İzmir arasındaki ulaşımı 9 saatten 3,5 saate indiren Gebze-Orhangazi-İzmirOtoyolu Projesi’nin en büyük ayaklarından biri olan Osmangazi Köprüsü bölgeye ulaşımın önemli adımlarından biridir. Köprünün Osmangazi ilçesi ile direkt bir bağlantısı olmasa da bölge ulaşımı açısından çok önemli bir konumdadır. Bu köprü yaklaşık 39 ay süren bir çalışmayla ve yaklaşık 8 bin işçinin çalışması ile tamamlanmıştır. Ulaşımı çok kısa bir süreye indiren bu köprü, birçok avantaj sağlamaktadır. Osmangazi Küprüsü hem yakıttan hem de zamandan tasarruf sağlar. Feribotla yapılan geçişler 45 ila 60 dakika sürerken, köprü kullanımı bu süreyi 6 dakikaya indirmektedir. Osmangazi Köprüsü ücret tarifesi araç sınıflandırmasına göre yapılmaktadır. En düşük ücreti 6. sınıf araçlar öderken, en yüksek ücreti ise 5. sınıf araçlar vermektedir. 2018 yılı için geçerli Osmangazi Köprüsü geçiş ücretleri aşağıda verilmiştir:
 
ARAÇ SINIFI     ​​                 ​       OSMANGAZİ KÖPRÜSÜ ÜCRET TARİFESİ (TL)​
1          ​                                                           71,75
2          ​                                                         114,80
3          ​                                                         136,35
4          ​                                                         180,80
5          ​                                                         228,20
6          ​                                                           50.25

Osmangazi ile İlgili

Osmangazi Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca oC
    • Şub oC
    • Mar oC
    • Nis oC
    • May oC
    • Haz oC
    • Tem oC
    • Agu oC
    • Eyl oC
    • Eki oC
    • Kas oC
    • Ara oC

Kısa Kısa