Kyoto : Japonya'nın En Güzeli

Kyoto, Japonya’yı ve Japon kültürünü tanıyabilmek için görülmesi gereken şehirlerin en başında geliyor. Sebebi ise geçmişte üç yüz yıla yakın bir süre Japonya’nın başkenti olmuş olması dolayısıyla sayısız tarihi ve kültürel mekanı barındırıyor olması.

Kiyomizu-dera Tapınağı önünde Japon gençleri

Bunun yanı sıra konum itibariyle Japonya’nın Hiroshima, Miyajima adası, Nara, Meiji, Kobe gibi en başta görülmesi gereken şehirlerine trenle en yakın şehirlerden. Bu şehirlerin hepsi Kyoto'dan trenle günübirlik gidilip görülebilir.


Kyoto Tren Istasyonu

Eğer Japonya seyahatinize ilk önce eski hanedanlık döneminden kalan sarayları ve tapınakları görüp Japonya tarihini öğrenerek başlamak isterseniz ve bunun yanında ülkenin diğer en ünlü şehirlerine de kolaylıkla ulaşabileyim derseniz Japonya seyahatinize Kyoto’dan başlayın.


Miyajima Adası

Şehre en yakın uluslararası havaalanı Osaka Kansai Havaalanı. Havaalanından hiç çıkmadan en alt kattaki tren istasyonuna inip Platform 4’ten önce Osaka oradan da Kyoto’ya geçen tren ile şehre ulaşmak mümkün. Havaalanından Osaka 50 dk., Kyoto 65 dk. da ulaşılıyor.

Kyoto’da havaalanı bulunmadığından diğer şehirlere ulaşım sadece trenle mümkün oluyor.

ULAŞIM: Kyoto içerisinde ise ulaşım için bisiklet ya da otobüsü tercih etmek en doğrusu. Japonya’da bisiklet en çok kullanılan ulaşım araçlarından olduğu için şehirde çok fazla bisiklet kiralayan dükkan bulunuyor. Bisiklet kiralamak için pasaportunuzun yanınızda olması yeterli. Bisikleti tek günlük ya da birkaç günlük olarak kiralamak mümkün. Eğer tek günlük kiralamak isterseniz bir gün önceki akşam alıp diğer gün akşam 18:00 ya da 19:00’a kadar kullanabilirsiniz. Bisikletle birlikte size şehirde nereye nasıl gideceğinizi ve bisikletle girilemeyen yolları gösteren harita da veriliyor. Tek günlük kira bedeli 20 TL civarında.

Kyoto, Osaka ve Tokyo kadar büyük bir şehir olmasa da her yer yürüme mesafesinde de değil. Kyoto'da gezerken hem zamandan kazanmak hem de kolay hareket edebilmek için bisiklet kiralamak en doğru seçim olur. Bütün şehir bisiklet sürücüleri için trafik işaretleriyle dolu olduğu için trafikte yolunuzu bulmak da zor olmayacak.

Otobüs kullanmak isterseniz ineceğiniz durakta ön kapıdan inerken otobüs şöfüründen bilet alıp hemen şöförün yanındaki makinaya bileti atıyorsunuz. Eğer gün içerisinde birden fazla defa otobüse binecekseniz günlük bilet almak daha uygun. Yine aynı şekilde bunu da şöförden isteyebilirsiniz. Tek bilet 350 ¥ (6 TL), günlük bilet ise 500 ¥ (9TL). Genelde turistik mekanların hemen önünde otobüs durağı bulunuyor.

WI-FI: Japonya teknoloji devi olmasına karşın kafelerde ya da şehrin belirli noktalarında Avrupa’da olduğu gibi internete erişim imkanı yok. Starbucks hariç diğer kafelerde bedava wi-fi bulmak da mümkün değil. Fakat Kyoto Turizm Ofisi’nin yeni başlattığı bir uygulamayla otobüs durakları, metro istasyonları, Seven Eleven marketleri ve merkezi caddeler gibi şehrin 630 noktasında bedava internet erişimi mümkün hale geldi. 

GÖRÜLECEK YERLER: 

Nijo Sarayı – Nijo Castle: Kyoto’nun başkenti olduğu Edo döneminde hanedanın ilk generallerinden birinin ikametgahı olarak inşa edilen Nijo sarayı daha sonra imparatorluk sarayı olarak kullanılmaya başlamış, sonrasında ise şehre bağışlanarak halkın ziyaretine açılmış. 1994’te UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil olan Nijo Sarayı'nın, Japonya’nın Edo dönemine ait en iyi mimari örneklerinden olduğu söyleniyor.


Nijo Sarayı Arka Bahçe


Nijo Sarayı Giriş

Felsefeci’nin Yolu - Philosopher’s Walk: Bu yol Kyoto’nun en görülesi, en güzel bölgelerinden. Görmeden gelmeyin! 1900’lü yılların başında Kyoto Üniversitesi’nde görev yapmakta olan ünlü bir felsefe profesörünün sağlık yürüyüşlerini yaptığı yol olduğu için bu ad verilmiş. Kanal boyunca sakin bir orman yolunda ilerlerken hem karşınıza çıkan tapınakları geziyor hem de yol üstünde bulunan kafelerde çay-kahve içip, küçük dükkanlarda da alışveriş molası verebiliyorsunuz.


Felsefeci'nin Yolu

2 km. lik bir yol olan Felsefeci’nin Yolu Gümüş Köşk’ten başlayıp Nanzen-ji Tapınağına kadar devam ediyor. Özellikle Gümüş Köşk ve Eikan-Do’nun huzur dolu yeşil bahçeleri atlanmaması gereken noktalardan.


Eikan-Do


Eikan-Do 

Gümüş Köşk - Silver Pavilion: 1400’lerin sonunda bir general tarafından Altın Köşk’ten ilham alınarak emeklilik ikametgahı olarak inşa ettirilen Gümüş Köşk, generalin ölümünden sonra ise Zen tapınağı olarak kullanılmış.


Gümüş Köşk - Silver Pavilion

Köşk gümüşle kaplı olduğu için değil, ayışığı vurduğunda gümüşi bir renge büründüğü için Gümüş Köşk adını alıyor. Eğer küçük göller ve köprüler üzerinden geçerek gerçek ve büyüleyici bir Japon bahçesinde yürüyüş yapmak isterseniz Gümüş Köşk ve bahçesi ilk durağınız olmalı.


Gümüş Köşk Japon Bahçesi

Altın Köşk - Golden Pavilion: Gümüş Köşk’e ilham olan bu köşkün üstteki iki katı altın kaplama. Köşke giriş ziyaretçilere kapalı. Küçük bir göl kenarına inşa edilmiş olan Altın Köşk ve onu çevreleyen Japon bahçesi hem çok estetik hem çok huzur verici bir mekan. Bahçesindeki  Japon çay bahçesinde çay molası da verebilirsiniz.


Altın Köşk - Golden Pavilion

Fushimi İnari Tapınağı – Fushimi Inari Shrine: 'Bir Geyşa’nın Anıları' filminde küçük kızın kırmızı kapılar içinden koşarak ilerlediği yer burası.


Bir Geyşa'nın Anıları filminden bir kare. 

Kyoto’da görülmesi gereken yerlerin içinde en etkileyici, en güzellerinden olan Fushimi İnari bir Shinto tapınağı. Shinto tapınakları Budist tapınaklarından bu kırmızı kapıların (Toori Kapıları) varlığıyla ayrılabiliyor. Her Shinto tapınağının girişinde bulunan bu Toori kapıları kutsal alanın başlangıcını temsil etmekte.


Toori Kapıları - Fushimi İnari Tapınağı

Fushimi İnari Tapınağı’nın diğerlerinden daha farklı ve güzel olmasının sebebi ise bu kapılardan bu tapınakta binlerce olması. Toori kapıları altında kalan merdivenlerde kimi zaman tırmanarak kimi zaman inerek iki-üç saat boyunca yürüyüp başladığınız noktaya geri dönüyorsunuz. Başladığınız noktada ise büyük bir tapınak bulunuyor. Yol boyunca belirli noktalarda da dua etmek ve adak adamak için küçük tapınaklar mevcut. Bu noktalarda patikanın neresinde olduğunuzu gösteren haritalar da bulunuyor. Kimi zaman aynı yere iki farkli patikadan da ulaşabiliyorsunuz. Tırmandığınız tepenin en üstünde kalan noktada mükemmel manzarasıyla bir mola yeri bulunmakta.


Fushimi İnari Tapınağı

Bu tapınakta toori kapılarının çok olmasının nedeni ise iş hayatında başarıyı yakalayan iş adamlarının kendi yaptırdıkları kapıların üstüne isimlerini yazdırarak bunları Fushimi İnari Tapınağı’na bağışlamış olmaları.


Fushimi İnari Tapınağı - Merdivenler

Gion Bölgesi – Gion District: Japonya’da yolda yürürken gerçek bir geyşaya rastlamak istiyorsanız ya da geyşaların çay servisi yaptığı ve eğlendirdiği bir çayevine gitmek istiyorsanız gelmeniz gereken yer Gion bölgesi. Bu bölge Japonya’nın en ünlü Geyşa mahallesi.


Gion Caddeleri

Bu bölgedeki bazı noktalarda gerçek bir geyşa görebilmek için saatlerce sokakta ayakta bekleyen turistleri de görebilirsiniz. Eğer Kyoto’ya giderseniz ve gerçek bir geyşa görmek isterseniz akşam saatlerinde rotanızı Gion mahallesine çevirin. Eğer geyşa olmaya aday geyşa çıraklarının (Maiko) yaptığı şovları izlemek isterseniz, yine o çevrede bulunan Maiko şovlarına da gidebilirsiniz.


Geyşa kıyafeti ve makyajıyla Gion bölgesinde gezen Japon turistler

Kiyomizu-dera Tapınağı – Kiyomizu-dera Temple: Kiyomizu-dera bir Budist tapınağı. 1994’te Dünya Mirası listesine giriyor, 2007’de ise Dünyanın Yeni Yedi Harikası için aday gösteriliyor.


Kiyomizu-dera Tapınağı 

Türkçesi ‘Saf Su Tapınağı’. Bu ismi üstünde bulunduğu tepeden gelen saf kaynak suyundan alıyor. İlk girişte yer alan balkondan alttaki kaynak suyunun başında toplanan insanları ve muhteşem Kyoto orman manzarasını seyredebilirsiniz.


Otowa Şelalesi


Kiyomizu-dera Tapınağı önünden orman manzarası

Bu bölümde Budistlerin önünde dua ettiği heykel de yer alıyor. Bu yolu devam ederseniz yolunuz Otowa şelalesi denilen kaynak suyuna çıkıyor. Bu kaynakta üç ayrı kanaldan su akıyor. Bu üç suyun sırasıyla uzun hayat, okulda başarı ve aşkta şans getirdiğine inanılıyor. Üçünden de aynı anda içmek açgözlülük olarak düşünüldüğünden herkes birini seçip içerek tapınaktan ayrılıyor.


Otowa Şelalesi - Kiyomizu-dera Tapınağı 

Su içilen kaplar ise başka bir yerde göremeyeceğiniz bir temizlik ve hijyen örneği olarak ultra-viole sistem ile temizlenen kutulara bırakılıyor ve bir sonraki kullanımdan önce hijyenik hale geliyor.


Ultra-Viole sistemle temizlenen su kapları

Eski tarihlerde Shinto tapınakları Budist tapınaklarına bağlı olduğu için Budist tapınakları içinde Shinto Tapınakları da bulmak da mümkündü. Bu Budist tapınağının da içinde bir tane Shinto tapınağı yer alıyor. Bu tapınak içerisindeki aşk taşı denilen noktada iki taş arasında gözleri kapalı yürüyebilenlerin aşkta şansı yakalacağına inanılıyor.


Kiyomizu-dera Tapınağı içindeki Shinto Tapınağı - Jishu Tapınağı

Kiyomizu-dera Tapınağı Önündeki Cadde: Kiyomizu-dera Tapınağı önündeki caddeler çok sayıda hediyelik eşya dükkanları ve restoranlarla rahatlıkla 1-2 saatinizi geçirebileceğiniz bir bölge. Bu bölgede ünlü Kyoto oyuncak bebeklerinden de satın alabilirsiniz.

Nishiki Market: Bu cadde Japon mutfağıyla ilgili her türlü malzeme ve balığı bulabileceğiniz ve aynı zamanda da tadına bakabileceğiniz bir açık hava marketi.


Nishiki Market


Nishiki Market'te satılan bıldırcın yumurtalı küçük ahtapotlar


Nishiki Market

Gion bölgesine çok yakın olan bu marketin çevresi ona parallel uzanan Teramachi gibi diğer ünlü alışveriş caddeleriyle çevrili. Bu caddelerde de çok sayıda giyim, hediyelik eşya dükkanları ve restoran bulabilirsiniz.  

Kyoto İstasyonu – Kyoto Station: Kyoto İstasyonu üstüne kurulan Kyoto Isetan kompleksi içinde bulunan mağaza, restoran ve marketler şehrinen ünlü ve hareketli alışveriş ve restoran mekanı. Ayrıca, Kyoto manzarasını seyredebileceğiniz bir nokta da mevcut.

Kyoto Kulesi – Kyoto Tower: Şehrin en yüksek noktası olan bu kule, Kyoto gibi tapınakları ve tarihiyle ünlü bir şehre modernite katan bir yapı. 100 metreden şehri seyredebileceğiniz bu kulenin içinde hediyelik eşya mağazaları, otel ve restoranlar da bulunuyor. Kyoto İstasyonu’nun hemen karşısında bulunan Kyoto Kulesi’nin hemen arkasındaki binada ise Kyoto’nın en büyük elektronik mağazası olan Yodobashi Camera bulunuyor.

Yodobashi Camera: Bu sekiz katlı mağazada en son çıkan elektronik eşyalara sadece bakarak bile birkaç saat geçirebilirsiniz. Japonya, mağazada bulunan çoğu dünyaca ünlü markanın üreticisi olmasına rağmen fiyatlar Amerika’daki kadar düşük değil.

GİDERSENİZ EN AZ BİR KERE..

Taksiye binin. Şöförlerin profesyonelliğini, aracın temizliğini ve içindeki dantel kaplamaları görün.

Neredeyse uçak hızıyla geçen ve önünden geçenin içini titreten Nozomi 700 hızlı trenine binin. O pahalı derseniz başka herhangi bir hızlı trene binip en azından Osaka’ya kadar yolculuk yapın.

Bisiklet kiralayıp şehri en az bir gün bisikletle gezin.

Çok kızgın ateşte yakarak pişirilen erişte çorbası Burned Miso Ramen yiyin.


Yanık Erişte Çorbası - Burned Miso Ramen

BİR TAVSİYE: Şehrin en pahalı hediyelik eşya dükkanları Kiyomizu-dera önündekiler. Fushimi İnari önündekiler çok daha uygun fiyatlı.

DİĞER ŞEHİRLERE ULAŞIM: Kyoto’ya gitmişken planınız birkaç şehir görmek ise gitmeden bir H.I.S ofisi bulun ve tren biletlerinizi önceden alın. http://his-japanrailpass.com/eng/en001.html

H.I.S ofisleri sadece Japonya dışında bulunan ofislerinden turistlere uygun fiyatlı bilet satıyor. Biletler haftalık kartlar şeklinde. Bu kartların çok ucuz olduğunu söylemek mümkün değilse de Japonya’da alacağınız biletler bunun iki üç katı olacağı için gitmeden bu kartlardan satın almak en doğrusu. Japonya pahalı bir ülke. Bu uygulamayla turistlere fiyat bakımından kolaylık sağlamayı amaçlamışlar fakat fiyatlar her halükarda çok yüksek.

Bu kart ile hem yerel trenlere hem de Nozomi 700 hariç diğer hızlı trenlere binebilirsiniz. Hızlı trenlerle diğer şehirlere normale göre çok daha kısa sürede ulaşmak mümkün. Fiyatlar ise söyle:

7 günlük yetişkin 748 TL - çocuk 375 TL.14 günlük yetişkin 1207 TL - çocuk 605 TL.

Bu kartı kullanabilmek için Japonya’ya girişte havaalanlarında da bulunan HIS ofislerine gidip kartı kullanıma açtırmak gerekiyor. Bu işlem sırasında görevli size kartı ne zaman kullanmaya başlamak istediğinizi sorup, kartın üstüne o tarihi yazıyor. Bu kartı kullanırken turnikelerdeki gişede bekleyen görevliye kartı göstermek yetiyor.