Titus (Vespasianus) Tüneli

11_big.jpg

Hatay'ın Samandağ ilçesine 5 km uzaklıkta bulunan Titus Tüneli Roma İmparatoru Vespasian tarafından yaşamı tehdit eden sel ve taşkınlardan korunmak amacıyla yaptırılmıştır. MS 69 yılında yapımına başlanan Titus Tüneli İS 81 yılında Roma İmparatoru Vespasian’ın oğlu Titus tarafından bitirilmiştir. Tamamen dağ içine oyulan tünelin inşasında lejyonlar ve köleler çalışmıştır. Titus Tüneli, o döneme ait kalıntılarla donatılmıştır. Roma su mühendisliğinin önemli eserlerinden biri olan tünelin denize bakan kısmında kaya mezarları da bulunmaktadır. Şehri sel baskınlardan korumak için yapılan Titus Tüneli 1.380 metre uzunluğunda, 6 metre genişliğinde ve 7 metre yüksekliğindedir. Hatay’da gezilecek yerlerin başında yer alan Titus Tüneli yerli yabancı turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği yerlerden biridir. Titus Tüneli’nin yakınlarında Seleukeia adında antik bir kent bulunmaktadır.

Titus Tüneli ya da diğer adıyla Vespasianus Tüneli milattan önce 1. asırda yapılan bir tüneldir. Yapılış amacı sel ve taşkınların önüne geçmek olan bu tarihî yapı günümüzde pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Hatay’da ziyaretçilerini ağırlar. Hatay’ın yemyeşil doğası içinde büyüleyici bir güzelliği olan Titus Tüneli ve çok daha fazlası için Hatay’ı mutlaka gezilecek yerler listenize eklemelisiniz. 

Titus Tüneli İle İlgili Bilgiler 

Titus Tüneli ile ilgili kısa bilgi vermek gerekirse ilk olarak tünelin yapım emrinin Vespasian tarafından verildiğini ve Titus döneminde ise tamamlandığını söyleyebiliriz. Her köşesi tarih ve sanat kokan Hatay’daki Titus Tüneli’nin çevresi de tarihî eser açısından oldukça zengindir. Antik mühendisliğin anıtsal bir örneği olarak nitelendirebileceğimiz bu tünel akıllara durgunluk veren çılgın bir proje olarak karşımıza çıkar.

Musa Dağı’ndan inen dere, özellikle sel sularıyla gelen alüvyonlarla dolduğu için liman sel tehlikesi altına girer. Sel sularının yönünü değiştirmek için ise bu proje tasarlanır. Roma imparatoru olan Vespasian bu akıntıyı 90 derece değiştirerek suları farklı bir noktaya yönlendirmeyi amaçlar. Ancak en büyük engel ise Musa Dağı olarak karşılarına çıkar. Dağları delen Ferhat efsanesinin gerçek hali olarak karşımıza çıkan bu ağır işçilik eseri, sayıları 1.000 civarında olan kölelerin ellerine çekiç ve murç almasıyla şekillenmeye başlar. Proje yapılırken İmparator Vespasian vefat eder. Yerine ise oğlu Titus geçer. Toplamda 10 yıl kadar zaman alan bu tünel 1.380 metrelik bir kanal halini alır. Yapı ayrıca 7 metre yüksekliğe ve 6 metre genişliğe sahip kapalı bir tünel olur. Kanalın üzerinde ayrıca yine Roma döneminde yapılmış olan ve karşıdan karşıya geçişi sağlayan bir köprü de yer alır.

Titüs Kaya Tüneli Çevresinde Gezilecek Yerler 

Titus Kaya Tüneli’ni görmeye giderseniz tünele çok yakın mesafede konumlanan Kaya Mezarları ve Beşikli Mağara da ilginizi çekebilecek eserler olarak sizi karşılayabilir.

Kaya Mezarları: Kaya mezarları Titus Tüneli’nin doğusunda yer alır. Kentin batı nekropolünü meydana getiren bu alanda oda mezarlar ve lahitler kayalara oyulmuş şekilde bulunur. Tarihî açıdan önemli olduğu kadar görselliği ile de büyüleyicidirler.

Beşikli Mağara: Beşikli Mağara olarak adlandırılan alan da aslında Kaya Mezarlarıdır. Vespasianus – Titus Tüneli’ne yaklaşık olarak 100 metre mesafede bulunan mezarlar oldukça meşhurdur. Roma dönemi ile tarihlenen ve sütunlu bir girişi olan kaya mezarlarının soylu bir yönetici ve ailesine ait olduğu sanılır. Mezar alanı mimarî ve görsel anlamda göz alıcıdır.

Çevlik Ören Yeri sınırları içinde bulunan Kaya Tüneli’nin yanı sıra Antik Liman Kalıntısı ve Dor Mabedi de görebileceğiniz yerler arasında bulunur.

Titus Kaya Tüneli Ziyaret Saatleri 

Vespasianus – Titus Kaya Tüneli’nin de içinde yer aldığı Çevlik Ören Yeri günümüzde ziyaretçilerin ilgi odağı olan bir yerdir.

Çevlik Ören Yeri Yaz Dönemi Ziyaret Saatleri: ( 15 Nisan – 2 Ekim ) 08.30 – 19.00
Çevlik Ören Yeri Kış Dönemi Ziyaret Saatleri ( 3 Ekim – 14 Nisan ) : 08.30 – 17.00

Ayrıca ören yeri haftanın her günü ziyarete açık oluyor.
 

Titus Tünel Gezisinde Yemek 

Tarihî eserleri ile olduğu kadar yemekleri ve mezeleri ile de adından söz ettiren Hatay, Titus Tüneli ziyaretinde de sizleri misafir ediyor olacaktır. Samandağ ilçesinde yer alan defne cennetinde yemek alternatiflerine geçmeden önce başköşeye künefeyi yazmazsak ayıp etmiş oluruz. Ayrıca humus, oruk, İskenderun döneri, fellah köftesi, mütebbel, muhammara, şişperek çorbası, hettüş salatası, biberli ekmek, kâğıt kebabı ve kömbe de kilo alıp dönmenize sebep olacak başyapıtlar arasında bulunuyor. Samandağ’da gidebileceğiniz restoranları inceleyebilirsiniz.

Fırat Restoran: Atatürk Mahallesi, Dr. Aladdin Çilli Cd., Samandağ / Hatay
Telefon: (0326) 512 41 42

Eşref Restaurant: Kumsal Sokak Çarşı Samandağ / Hatay
Telefon: (0326) 512 82 23

Aspava Restoran: Deniz Mahallesi, Mehmet Aslan Cd., Samandağ / Hatay
Telefon: (0326) 512 13 01

Tİitus Tüneli Giriş Ücreti 

Giriş ücreti: 8 Türk lirası

Giriş ücreti ile bütün Çevlik Ören Yeri’ni gezebiliyorsunuz. Ayrıca Müzekart’ınız varsa yılda 2 kere, Müzekart+’ınız varsa sınırsız olarak ücretsiz giriş yapabiliyorsunuz.

Titus Kaya Tüneli Nerede ve Nasıl Gidilir? 

Titus Kaya Tüneli nerede diye soracak olursanız Hatay’ın Samandağ ilçesine yaklaşık olarak 5 kilometre mesafede bulunduğunu söyleyebiliriz. Ulaşım için ise farklı alternatifleriniz bulunuyor.

Otomobil: Ören Yeri ve Kaya Tüneli’ne şahsi aracınızla gitmek isterseniz navigasyon desteği ve yön levhaları ile rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.

Taksi: Hatay’ın Samandağ ilçesine gittikten sonra taksi ile ören yerine gidebilirsiniz. Yolculuğunuz yaklaşık olarak 5 – 10 dakika sürecektir.

Servis: Samandağ ilçesinden kalkan servisler ören yerine kadar ulaşım sağlıyor.