Çukurova’da Seyhan Nehri kenarında bulunan Adana ilimizin tarihi en eskiye dayanan binalarından biridir Akça Mescit. Ramazanoğulları Beyliği’nin Adana ve Çukurova’daki hâkimiyetleri zamanında inşa edilmiştir. Ramazanoğulları’nın merkezi Adana’da olan beylikleri 1377–1517 yılları arasında Şahabettin Ahmet Bey tarafından kurulmuştur. Beylik Ramazanoğulları adını Yüreğir oğlu Ramazan Bey’den almaktadır.
İşte Adana’nın en eski binası olan Adana Akça Mescit bu beyliğin de kurucusu olan Ramazanoğlu Şahabeddin Bey döneminde yapılmıştır. Ağca Mescit diye de bilinen Akça Mescit, Türkmen beylerinden Ağcabey tarafından yaptırılmıştır.

Adana'nın En Eski Türk Yapısı

Adana’nın en eski Türk yapısı olarak da bilinen Akça (Ağca) Mescit’in girişindeki kapı, bitki desenli rölyefle işlenmiştir. Mihrabı da son derece görkemli planlanmış olup, tamamı taştan yapılmıştır.

Akça Mescit yine Ramazanoğulları döneminde yapılmış bulunan Ulu Camii’ye yaklaşık 50 – 60 metre mesafede olup iki sokağın kesiştiği noktadadır. Türkmen beyi Ağcabey tarafından yaptırılmış olması nedeniyle Ağcabey adı ile de bilinir.

Akça Mescit Ne Zaman Yapılmıştır?

Mescidin yapıldığı tarihi hesaplamak için kullanılan yöntemlere bakacak olursak yaklaşık 1489 tarihi ortaya çıkmaktadır ki bu tarih, Ulu Camii’nin inşa tarihi olan 1513’ten de önceki dönemi işaret etmesi açısından oldukça ilgi çekicidir.

Yöntemi kısaca anlatacak olursak sistem şöyle işler: Eski Türk eserlerinde, eserin yapım yılı hakkında bilgi vermek üzere eser üzerine yazılı bir kitabe ve bazı rumuzlar koyarlardı. Ebcet denilen bu yöntem, Akça Mescit yapısında da mevcuttur. Bugün ki kitabe kapısının üzerindeki eski dönemde görülen 2 adet kuş figürü, yapılan ebcet hesabı sonunda Hicri 812 yılını gösterir. Bu değerlendirmenin doğru olması durumunda Akça Mescit ne zaman yapılmıştır sorusuna yanıt olarak; Akça (Ağca) Mescit 1489 yılında inşa edilmiştir sonucuna varılmaktadır.

Binanın cümle kapısı üzerindeki alınlığa sonradan eklenmiş olan bir başka kitabede hicri 1184 yani 1770 tarihi görülmektedir. Bu eserin, Hacı Hasan Ağa tarafından 1770 senesinde onarıldığı anlaşılmaktadır.

1930’lu yıllarda Adana’da müzenin deposu olarak iş gören bina, yaşanan depremlerde hasar almış, 1964 ve 1998 depremlerinden sonra Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2004 yılında tamir ettirilmiştir.

Adana Akça Mescit Hakkında Bilgi

Yapım yılı ile ilgili detayı aktardıktan sonra Adana Akça Mescit hakkında bilgi vermeye kaldığımız yerden devam edelim.

Binayı incelendiği zaman 10 metreye 10 metre plan ölçülerine yakın, tek bölümden oluşan, bir kubbesi ile hayli küçük bir mescit olduğu görülmektedir.

Mescidin duvarları blok kesmesi büyük taşlardan örülmüş olup diğer duvarlar sığ bir zemin üzerinde bulunmaktadır. Kare planlı, yüksek kubbeli bina, dış özellikleri ile türbe görüntüsü vermektedir. Bu kubbe yere uzanan ve dört cephede de mevcut olan askı kemerine yerleşmiştir. Mescidin iki cephesinde bulunan 3’er pencere aydınlatmayı sağlamaktadır.

Selçuklu dönemine ait mimari detayların izlendiği camide, giriş kapı bordürleri aynı şekilde Selçuklu izleri taşımaktadır.

Adana Akça Mescit Ulaşım

Akça (Ağca) Mescit, Ulu Cami Mahallesi’nde yer alır. Ulu Cami’ye 60 metre mesafede, sokakların kesiştiği merkezi bir noktada konumlanmış durumdadır. Merkezî konumu sayesinde Adana içinden ulaşımı hayli kolay olan Adana Akça Mescit ulaşım seçeneklerinden birkaç tanesi şunlardır:

Otomobil: Turhan Cemal Berker Bulvarı takip edilerek, Ziyapaşa Bulvarı’na sapılır. Atatürk Parkı geçildikten sonra Ramazanoğlu Caddesi’nden ilk sola dönerek Akça Mescit’e ulaşabilirsiniz.

Otobüs: Akça Mescit, Adana Otogarı’na yaklaşık 10 kilometre mesafededir. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşabilirsiniz.

Uçak: Adana Şakirpaşa Havaalanı’ndan Akça Mescit 6 kilometre olup yolculuk yaklaşık 14 dakika sürmektedir.

Adana Akça Mescit Giriş Ücreti

Adana Akça Mescit giriş ücreti Öğrenci: Ücretsiz

Adana Akça Mescit giriş ücreti Sivil: Ücretsiz

*Adana Akça Mescit giriş ücreti 2019 yılının Eylül ayında güncellenmiştir.


Adana Akça Mescit Ziyarete Açık Gün ve Saatler

Yaz Dönemi: (15 Nisan – 2 Ekim): Gün boyu

Kış Dönemi: (3 Ekim – 14 Nisan): Gün boyu

*Adana Akça Mescit ziyarete açık gün ve saatler 2019 yılının Eylül ayında güncellenmiştir.

Adana Akça Mescit İletişim

Adres: Akkapı, 01130 Seyhan / ADANA

Telefon: Turizm İl Müdürlüğü 0(322) 458 8428