Hatay Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kardeşliğin ve birlikteliğin şehri olarak bilinen Hatay Türkiye’nin en güneyinde, Akdeniz Bölgesi’nin doğu kıyılarında yer almaktadır. Nüfus bakımından ülkemizin en kalabalık on üçüncü şehri olan Hatay’da 2017 nüfus verilerine göre yaklaşık 1.575.226 kişi yaşamaktadır. Hatay’ın toplam yüz ölçümü 5.524 km2 olup rakım 100 metredir. Merkez ilçe Antakya başta olmak üzere İskenderunDörtyolArsuzBelenDefneErzinHassaKırıkhanReyhanlıYayladağıSamandağAltınözü ve Payas Hatay’ın 15 ilçesi arasındadır. Nüfus bakımından en kalabalık ilçe Antakya olurken Kumlu en az nüfusa sahip ilçedir. İnsanlığın ilk yerleşim yerlerinden biri olan Hatay farklı kültür ve inanışların bir arada yaşadığı birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Bölgede yapılan araştırmalarda MÖ 100.000 ile 40.000 yılları arasındaki bulgulara rastlanmıştır. Tunç Çağı’ndan itibaren Akat Beyliği’nin hakim olduğu topraklara MÖ 17. yüzyıl sonlarında Hititler yerleşmiştir. Sonrasında Urartu, Asur ve Perslerin istilasına uğrayan bölge Makedonya Kralı İskender’in Anadolu’yu ele geçirmesi ile Makedonların hakimiyetine girmiştir. İskender’in ölümünden sonra Makedonya İmparatorluğu generalleri tarafından paylaşılmış, Birinci Selevkos Asya İmparatorluğunu kurarken oğlu Hatay civarında Antakya’yı kurmuştur. MÖ 300 senesinden itibaren 26 yıl Asya İmparatorluğu’nun başkenti olan Antakya Roma ve İskenderun’dan sonra dünyanın en büyük üçüncü şehri olmuş ve hızla gelişmiştir. Daha sonraları Roma İmparatorluğu’nun eline geçen bölge MS 395’te imparatorluk ikiye bölününce Bizanslıların olmuştur.

 

Tanıtım Videosu:
 

Devamını Oku

Hatay ile İlgili

Editörün Kaleminden

Hatay Nerededir?

Akdeniz Bölgesi’nin doğu ucunda yer alan Hatay doğusunda ve güneyinde Suriye, kuzeyinde Osmaniye, kuzeybatısındaAdana, kuzeydoğusunda Gaziantep, batısında Akdeniz ile komşudur. Hatay ilinin merkezi Antakya, Anadolu’nun en eski yerleşim merkezlerinden biriyken İskenderun Akdeniz’in önemli liman şehirlerindendir. Hatay engebeli bir coğrafyaya sahiptir. Kuzey-güney hattında uzanan Nur Dağları (Amanos Dağları) ilin en büyük dağıdır. Amik Ovası şehirdeki en büyük ova olmakla birlikte Erzin, Payas, Arsuz, Dörtyol, İskenderun şehirdeki diğer önemli ovalar arasındadır. Kaynağı Lübnan’daki Bekaa Vadisi olan Asi Nehri ilin en büyük akarsuyudur. Küçükkaraçay, Büyükkaraçay ve Karasu çayları Asi Nehri’nin kollarını oluşturur. Balık gölü ve Yenişehir gölü ilde yer alan göllerdir.

Hatay’a Nasıl Gidilir?

1200px-Hatay_Airport.JPG

AkdenizBölgesi’nde yer alan Hatay’a karayolu, havayolu ve denizyolu ile kolayca ulaşabileceğiniz gibi demiryolu da kente ulaşımda bir diğer seçenektir. Hatay’a gitmek için tercih edeceğiniz ulaşım aracı hangi şehirden gideceğinize bağlı olarak değişiklik gösterir. İstanbul - Hatay arası yaklaşık 1.130 kilometredir ve özel aracınız ile ortalama 11 saatte ulaşabilirsiniz. Ankara - Hatay arası 681 kilometre olup araçla yolculuk yaklaşık 7 saat sürmektedir. Adana - Hatay arası 186 kilometre,Mersin - Hatay arası 265 kilometredir. Hatay’a birçok şehirden karşılıklı olarak düzenlenen otobüs seferleri ile de ulaşmak mümkündür. Güney Lüks Adana Turizm, Hatay Sas Turizm, Jet Turizm, Hatay’a sefer düzenleyen firmalar arasındadır. Antakya Otogarı şehir merkezine yakın bir mesafede yer almaktadır, buradan gitmek istediğiniz ilçelere minibüsler ile kısa sürede ulaşabilirsiniz. İskenderun Limanı’ndan deniz yolu ile ulaşımın mevcut olduğu kentte yine İskenderun Liman’dan kalkan trenler aracılığı ile Dörtyol üzerinden Adana aktarmalı olarak Mersin’e kadar demiryolu ulaşımı da bulunmaktadır.

2007 yılında açılan Hatay Havalimanı şehre kısa sürede ulaşmak isteyenlerin hizmetindedir. Hatay’a Ankara, İstanbul ve İzmir illerinden karşılıklı düzenlenen seferler ile direkt olarak 1 saat 35 dakikada ulaşım sağlayabilirsiniz. Yurt dışından Hatay’a gelmek isteyenler İstanbul, Ankara ve İzmir aktarmalı olarak Hatay’a uçuş yapabilirler.

Hatay’a Ne Zaman Gidilir?

Hatay il genelinde Akdeniz iklimi hakimdir. Şehirde yaz ayları sıcak ve kurak, kış ayları ise yağışlı ve ılık geçer. Ancak yüksekliğe bağlı olarak iklim şartlarında değişiklik görülebilir. Özellikle Yayladağı’nda ve iç kesimlerde iklim kış aylarında kıyı bölgelerine göre daha serttir. Yıllık sıcaklık ortalaması 18 derece olan ilde kar yağışı nadir görülür. Donlu gün sayısı da 7 günü geçmez.

Devamını Oku

Hatay’da Nerede Kalınır?

588cea8d18c77317cc2c6570

Akdeniz Bölgesi’nin en güzel şehirleri arasında yer alan Hatay köklü tarihi, kültürel özellikleri ve dillere destan mutfağı ile misafirlerine unutamayacakları bir seyahat deneyimi yaşatmaktadır. Hatay otellerinin büyük bir kısmı merkezde yer almaktadır. Şehirde konaklamak isteyenler en çok Antakya merkez otellerini ve İskenderun otellerini tercih etmektedir. Her türlü donanımı ve konforu bir arada bulabileceğiniz Hatay otelleri kentin turizme açılmasıyla gün geçtikçe hizmet kalitesini yükseltmektedir. Dört ve beş yıldızlı otellerin yanı sıra bütçenize daha uygun olmasını isterseniz kent otelleri ve butik otelleri tercih edebilirsiniz. Waxwing Hotel Antakya, Saray Caddesi’nde yer alan şehrin nezih otellerinden biridir. Tarihî yerlere yürüme mesafesindeki konumunun yanı sıra zengin yemek ve içecek seçenekleri ile de öne çıkmaktadır. Çankaya Konakları Antakya’da konaklayabileceğiniz bir diğer tesistir. Tarihî bir konağın restore edilmesiyle otele dönüştürülen tesis Kurtuluş Caddesi’nde yer almaktadır.

Devamını Oku

Hatay Gezilecek Yerler

Üç büyük dinin hoşgörü içerisinde temsil edildiği kardeşlik şehri Hatay tarihî güzelliklerinin yanı sıra yaylaları, kaplıcaları ve plajlarıyla ziyaretçilerini ağırlamaktadır. UNESCO tarafından “barış kenti” seçilen Hatay’da geçmiş döneme ait birbirinden güzel eserleri görebilir, yaz aylarında deniz, kum, güneş keyfi yaşayabilirsiniz. Hatay mutfağının eşsiz lezzetlerini tattıktan sonra kente bir kez daha gelmek isteyeceğinizden emin olabilirsiniz. En az üç gününüzü ayırarak Hatay’ı gönlünüzce gezmenizi öneririz.

Hatay Gezilecek Yerler ve Hatay'da Yemek Yenecek Yerler

Hatay Gezilecek Yerler

Hatay’da gezilecek yerlerin sayısı oldukça fazla. İyi bir planlama yaparak Hatay gezinize hem tarihî eserleri hem de doğal güzellikleri sığdırmanız mümkün. Hatay Anadolu’nun ilk camisi Habib-i Neccar’a ev sahipliği yaparken Hristiyanların Hac merkezi sayılan St. Pierre Kilisesi de kentte mutlaka görülmesi gereken inanç merkezlerinden biridir. Dünyanın en büyük ikinci mozaik koleksiyonunun sergilendiği Hatay Arkeoloji Müzesi gezinizde geniş zaman ayırmanız gereken yerlerin başında gelmektedir. Aziz Simeon Manastırı, Titus Tüneli ve Beşikli Mağara Hatay’da görülmeye değer tarihi eserler arasındadır. Hatay çevresinde de gezilecek pek çok yer bulunmaktadır. Payas Kalesi, Kapılı Değirmenli Şelale, Reyhanlı Hamamat KaplıcalarıHıdırbey Musa Ağacı, Harbiye Şelalesi ve Uzun Çarşı Hatay gezilecek yerlere eklemeniz gereken tarihi ve doğal güzelliklerdendir.
Adı geçen tüm bu yerlerle ilgili bilgiler aşağıda mevcuttur.

Devamını Oku

Hatay Şehir İçi Ulaşım

 

Zengin tarihsel dokusu ile her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Hatay’da şehir içi toplu ulaşım otobüs ve minibüslerle sağlanmaktadır. Mesafeler birbirine yakın olduğu için ildeki pek çok yere tek vasıta ile ulaşabilirsiniz. Hatay’ın Antakya ilçesindeki özel halk otobüslerinde Kent Kart kullanımına geçilmiştir. Ulaşımda büyük ölçüde kolaylık sağlayan Kent Kart’ı satış noktalarından temin edebilir, dolum yaptıktan sonra kullanabilirsiniz. Civar ilçelere minibüsler aracılığı ile kısa sürede gidebileceğiniz gibi taksileri de tercih edebilirsiniz. Hatay Büyükşehir Belediyesi toplu ulaşım araçlarında yenileme çalışmalarına başlamış olup daha konforlu ve güvenli seyahat için yeni otobüslerin kullanımına geçilmeye başlanmıştır.

Devamını Oku

Hatay Mutfağı

Hatay-Sofrasi.jpg

Farklı din ve mezhepleriyle hoşgörü şehri Hatay kozmopolit dokusunun yanı sıra her damağa hitap eden lezzetleriyle de ilgi gören şehirlerin başında gelmektedir. Dillere destan Hatay mutfağı sulu yemekleri, kebapları, mezeleri ve tatlıları ile misafirlerini lezzet yolculuğuna davet eder. Şehirdeki lezzetleri denemek için en az iki-üç gününüzü Hatay’a ayırmanızı tavsiye ederiz.

Devamını Oku

Hatay’da Alışveriş

NSG_8318.c1.jpg

Hatay tarihî yapıları, eşsiz doğası ve kültürel zenginliği kadar yöresel lezzetleri ile de öne çıkan şehirlerimizden biridir. Hatay gezinizden dönerken size seyahatinizi anımsatacak hediyelik eşyalar ve birbirinden lezzetli ürünler satın alabilirsiniz. Hatay merkezde ve İskenderun ilçesinde alışveriş yapabileceğiniz birçok çarşı ve mağaza bulunmaktadır. Uzun Çarşı Hatay’ın en eski çarşısı olarak bilinir. Eski Antakya evleri arasında yer alan Uzun Çarşı’da yöresel ürünlerden takıya, giyimden hediyelik eşyaya kadar aradığınız her şeyi bir arada bulabilirsiniz. Çarşı içindeki dokumacı, bıçakçı ve kunduracılara uğrayarak zanaatkarlar ile sohbet edebilirsiniz. Küflü çökelek buradan almanızı önerdiğimiz yöreye özgü bir peynirdir. Kahvaltılarda tüketebileceğiniz gibi yemeklerin içine de koyabileceğiniz küflü peynirin tadı da oldukça lezzetlidir. Testi peyniri ve sünme peyniri de Hatay’dan alabileceğiniz peynir çeşitleri arasındadır. Keçi sütünden yapılan tuzlu yoğurt Hatay’dan hem kendinize hem de sevdiklerinize alabileceğiniz bir diğer yöresel üründür.

Devamını Oku

Hatay’da Gece Hayatı 

2_71.jpg

Çok kültürlü yapısını tarihi boyunca korumayı başaran Hatay’da turizmin hareketlenmesi ile birlikte gece hayatı canlılık kazanmaya başlamıştır. Sadece tarihî yerleri ile değil doğal güzellikleri ve parmak ısırtan yemekleri ile de cazibe merkezlerinden biri olan Hatay’da gece hayatı bar, pub, canlı müzik mekânları ve kafelerde uzun soluklu olarak devam etmektedir. Atatürk Caddesi’nde yer alan Buzz Bar canlı müzik performansı ile Hatay gece hayatında öne çıkan mekânlardan biridir. Arkadaşlarınızla içkinizi içip nezih ortamda eğlencenin tadını çıkarabileceğiniz Buzz Bar gençlerin uğrak adreslerindendir. Pera Stamboul Hatay’da canlı müzik dinleyebileceğiniz ve sosyalleşebileceğiniz barlar arasındadır. Rock müzik seviyorsanız Hürriyet Caddesi’ndeki Cabaret Bar’a uğramanızı tavsiye ederiz. Eski bir Antakya evinin restore edilmesiyle bar olarak hizmet sunan mekan ambiyansı ile beğeni topluyor. Saray Caddesi’nde yer alan Meydan Bistro Cafe gençlerin eğlenebileceği ve canlı müzik dinleyebileceği bir diğer mekândır.

Devamını Oku

Hatay’daki Festivaller

Hatay’da düzenlenen etkinliklere göz atarsanız gezinizde hem farklı deneyimler edinebilir hem de daha keyifli vakit geçirebilirsiniz. Hatay’da düzenlenen etkinliklerin listesini aşağıda bulabilirsiniz.

Akçalı Yumurta Bayramı

Hatay’ın en eski şenliklerinden biri olan Akçalı Yumurta Bayramı her yıl mart ayının son günü Arsuz ilçesinde düzenlenmektedir. Birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularının güçlenmesini amaçlayan şenlikte yemek ikramları yapılarak çeşitli gösteriler düzenlenir.

Devamını Oku

Hatay İçin Faydalı Bilgiler

Zabıta ve İtfaiye: 153

Polis: 155

Ambulans: 112

Belediye Başkanlığı: 444 12 06

Emniyet Müdürlüğü: 0326 223 92 15

Hatay Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 8oC
    • Şub 9oC
    • Mar 13oC
    • Nis 17oC
    • May 20oC
    • Haz 24oC
    • Tem 27oC
    • Agu 27oC
    • Eyl 25oC
    • Eki 20oC
    • Kas 14oC
    • Ara 9oC

Kısa Kısa

Nüfus: 1.575.226 / İklim: Akdeniz İklimi / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2-3 gün