- 1 view
Dinler şehri Hatay’da görülmesi gereken bir diğer tarihî yapı da St. Pierre Kilisesi’dir. Hatay’a 35 km uzaklıkta Asi Nehri’nin batısında Hac Dağı’nın eteklerine oyulmuş St. Pierre Kilisesi Hristiyanlık dininde oldukça önemli bir yere sahiptir. Hz. İsa’nın 12 havarisinden biri olarak kabul edilen Aziz Petrus Hristiyanlık dinini yaymak için cemaatle ilk toplantılarını burada yapmış ve cemaat ilk kez burada Hristiyan (Hıristos) olarak adlandırılmıştır. Aziz Petrus’un papa olarak kabul edilmesinden dolayı kilise Katolik inancının dünyaya yayılmasında merkez olarak kabul edilmektedir.
St. Pierre Kilisesi’nde her yıl 29 Haziran’da Katolik Kilisesi tarafından ayin düzenlenmektedir. Kilise aslında doğal bir mağara olsa da Roma döneminde Hristiyanlığın kabul edilmesinden sonra yapılan eklemelerle son halini almıştır. Dünyanın ilk Katolik kilisesi olan St. Pierre Kilisesi 1963 yılında dönemin Papa’sı VI. Paul tarafından Hristiyanlar için Haç yeri olarak ilan edilmiştir. St. Pierre Kilisesi Hristiyanlık tarihindeki öneminden dolayı yabancı turistlerin uğrak noktalarından biridir.
St. Pierre Kilisesi, Hatay Antakya – Reyhanlı yolu üzerinde bulunan bir mağara kilisedir. Doğal bir mağara olan oluşum sonraki zamanlarda kiliseye çevrilerek Hristiyanlığın yayılmasında önemli bir görev üstlenmiştir. Dünyanın ilk mağara kilisesi olma unvanını elinde bulunduran St. Pierre Kilisesi şehrin simgelerinden biri olarak bilinir. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin uğrak yeri olan kiliseyi görmek isterseniz özellikle bahar ve yaz aylarında Hatay’a bir gezi yapabilirsiniz.
St. Pierre Kilisesi Hakkında Bilgi
St. Pierre kilisesi oldukça eski bir yer olmakla birlikte atmosferi ile de gidenleri kendine hayran bırakan yapılardan biridir. Hz. İsa’nın 12 havarisinden biri olan ve milattan sonra 29 ile 40 yılları arasında bu mağaraya gelerek Hristiyanlığı yaymaya çalışan St. Pierre’nin adını alan bu tarihi kilisede ilk dini toplantılar gerçekleştirilmiştir. Bu sebeple Hristiyanlığın ilk kilisesi olarak da bilinen yapı binlerce turiste ev sahipliği yapar.
Milattan sonra 12 ve 13. yüzyıllarda Haçlılar tarafından ön cephesine ilave bir inşaat yapılarak Gotik tarzda bir kiliseye dönüştürülmüştür.
Mağaranın iç kısmı da dışı gibi oldukça büyüleyicidir. Yapının zemin kısmında aşınmış bir mozaik yer alır. Ayrıca herhangi bir istilada insanların kaçabilmesi için bir de tünel bulunur. Tünel günümüzde çeşitli nedenlerden dolayı yıkılmaya başladığı için ziyarete kapatılmış durumdadır. Mağara kilisenin içinde ayrıca bir altar, niş içinde mermerden bir küçük St. Pierre heykeli ve kutsal su kaynağı bulunur.
1963 senesinde VI. Paul tarafından Hristiyanların Hac yeri ilan edilen kutsal alanda her sene 29 Haziran tarihinde Katolik Kilisesi tarafından ayinler tertip edilir.
Bir dağın içinde bulunan yapıya çıkmak için çok sayıda merdiven çıkmanız gerekir. Bu yüzden güzel bir havada gitmenizde fayda var. Ayrıca mağaradan çıktıktan sonra sağ taraftaki patika yolu takip ederseniz dağlara oyulmuş figürlerin kalıntılarına rastlayabilirsiniz.
St. Pierre Kilisesi Özelliği
Dünyanın ilk kilisesi olarak kabul edilen St. Pierre Kilisesi, Asi Nehri’nin batısında konumlanıyor. 13 metre derinliğindeki kilise 9,5 metre genişliğinde ve 7 metre yüksekliğinde bir mağaradan oluşuyor. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yerini alan büyüleyici mekânın bahçesinin birkaç yüzyıl mezarlık olarak kullanıldığı biliniyor. Günümüzde bir müze olan kilisede valiliğin izniyle ayin düzenlenebiliyor. St. Pierre Kilisesi Hatay’a gidince görmeden dönememeniz gereken yerler arasında başı çekiyor.
St. Pierre Kilisesi Ziyaretinde Alışveriş
Kiliseye giderken yol üzerinde göreceğiniz dükkânlardan hediyelik eşyalar alabilirsiniz. Müzeye de yakın olan kilisenin çevresinde mozaikler özellikle rağbet gören ürünler arasında bulunuyor. Ayrıca Hatay’dan çıkarılan bir taş üzerine kazımalar yaparak üretilen kolyeler ve dolap magnetleri de en çok görebileceğiniz hediyelik eşyalar olarak karşınıza çıkıyor. Müzenin hemen girişinde bulunan seyyar tezgâhlardan anı ve hediyelik çeşitli ürünler alabilirsiniz. Hatay’da meşhur olan defne bitkisinden yağ ve sabunları da yine bu çevreden alabilirsiniz.
St. Pierre Kilisesi Çevresinde Gezilecek Yerler
Tarihi ile olduğu kadar güzelliği ile de dikkat çeken kültür mozaiği Hatay’da, gezebileceğiniz çok sayıda yer bulunuyor. St. Pierre Kilisesi’ne en yakın yer ise şüphesiz Hatay Arkeoloji Müzesi olarak karşınıza çıkıyor. Buraya kiliseden çıktıktan sonra yürüyerek bile gidebilirsiniz. Antik dönemlere ait eserlerin sergilendiği müze, 2014 yılından beri dünyanın en büyük mozaik sergileme alanına sahip olan müze unvanını elinde bulundurur. Milattan sonra 2 ve 6. yüzyılda üretilen mozaiklerin sergilendiği müzedeki eserlerin tamamı taban mozaiğidir. Boyutları, konu ve yapım tekniği itibari ile dünyanın en önemli mozaikleri arasında yer alan eserler görülmeye değerdir. Ayrıca sikkeler ve Hitit dönemine ait tarihi eserler de ciddi bir koleksiyon olarak ziyaret edilebilir.
Müzekart ile ücretsiz gezebileceğiniz müzeyi, kartınız yoksa 24 Türk lirası ödeyerek gezebilirsiniz. Müzenin içinde kafeterya ve hediyelik eşya alanı da bulunuyor.
St. Pierre Kilisesi Zİyaret Saatleri
Haftanın her günü ziyarete açık olan müzeye giriş saatleri aşağıdadır.
Yaz Dönemi ( 15 nisan – 2 ekim ): 08.30 – 19.00
Kış Dönemi (3 ekim – 14 nisan ): 08.30 – 17.00
St. Pierre Kilisesi Nasıl Gidilir?
Kiliseye ulaşım için farklı alternatifleriniz bulunuyor.
Otomobil: Mağara kiliseye şahsi aracınızla gitmek isterseniz navigasyon desteği ile rahatça ulaşım sağlayabilirsiniz. Kilise Hatay Arkeoloji Müzesi’ne de oldukça yakın bir yerde konumlanıyor.
Otobüs: Antakya merkezden kalkan ve kilisenin olduğu yere kadar giden otobüs ve minibüsler ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
Taksi: Antakya merkezden taksi bulabilirsiniz. Kiliseye kadar taksi ile gidebilirsiniz.
Ulaşım sağladıktan sonra biraz merdiven çıkmanız gerektiğini hatırlatmakta fayda var.