- 1 view
Cumhuriyet tarihinin kurulan ilk üniversitesi olan AnkaraÜniversitesi bünyesindeki Ankara Üniversitesi Oyuncak Müzesi Türkiye’de açılmış olan ilk oyuncak müzesidir. Prof. Dr. Bekir Onur tarafından 23 Nisan 1990’da ziyarete açılmıştır. Müzenin kayıtlı bulunan en eski oyuncağı, 1890 yılından kalma olan ve İnci San’ın bağışı olan Alman yapımı Bebek Evi Takımı’dır.
Ankara Üniversitesi Çocuk Kültürü Araştırma Uygulama Merkezi birimlerinden olan Eğitim Bilimleri Fakültesi Oyuncak Müzesi haftanın 4 günü ziyaret kabul ediyor, kalabalık grupların rezervasyon yapması gerekiyor. Salı günleri etkinlik grupları için programlar düzenleniyor.
Hem yerli hem yabancı üstelik çoğu el yapımı olmak üzere 2 bin üzerinde oyuncak sergilenen müze koleksiyonları beş bölümde sergileniyor.
Ankara Oyuncak Müzesi Hakkında Kısa Bilgi
Ankara Oyuncak Müzesi hakkında kısa bilgi vermeye başlarken öncelikle müzenin açılış amacına bakmak gerekir. Müze, Türkiye’de ve tabii ki dünyamızda yaşanmakta olan hızlı tüketim trendi içinde kayıt altına alınamadan, yok olmak tehdidi altında bulunan oyuncakları korumak amacı ile kurulmuştur.
Tabii ki bu amacın yanı sıra, çocuk kültürü, sanayi ve kültür tarihi, eğitim ve çocukluk tarihi gibi çeşitli konularda süregelen çalışma ve araştırmalara da yardımcı olan bilimsel bir kuruluş olduğunun altını çizmek gerekmektedir.
Ankara Oyuncak Müzesi Eserleri
Ankara Oyuncak Müzesi eserleri diye belirtebileceğimiz koleksiyon; yerli, yabancı, sanayi ürünü ve el yapımı olmak üzere beş bölüme ayrılır. Koleksiyonda iki bin dolayında oyuncak bulunur.
Geleneksel Oyuncaklar bölümünde oyunla ilişkilendirilmiş sapan, topaç, çember, bez bebek, yürüteç, beşik, Eyüp oyuncakları gibi yerel ve el yapımı oyuncaklar bulunur.
Fabrikasyon Oyuncaklar bölümünde oyuncaklar üretildikleri malzemeye göre sınıflandırılmıştır. Hepsi sanayi ürünü olan tahta oyuncaklar, teneke oyuncaklar, kâğıt oyuncaklar, plastik oyuncaklar, bebekler ve yumuşak oyuncaklar bu bölümde sergilenmektedir. Bu grubun 1933 yılından kalma teneke oyuncakları, gruba ait en eski örneklerdir. Gene bu gruptaki 1938 yapımı tahta Türk oyuncağı, ilk fabrikasyon tahta oyuncağımızdır.
Yabancı Oyuncaklar bölümünde, yurt dışından getirilmiş oyuncaklar sergilenmektedir. Sergilenen eserler arasında tarihi en eskiye dayanan oyuncaklar bu bölümde bulunmaktadır.
Antik Oyuncaklar bölümünde ise yurdun dört yanındaki arkeoloji müzelerinde sergilenen antik oyuncakların replikaları sunulmaktadır.
Yeni Oyuncaklar bölümü ise son dönem kültürünü yansıtan, karakter oyuncaklarına ve popüler kültür tarafından yüksek ilgi gören oyuncaklara ayrılmış bulunmaktadır.
Bu müzemiz İstanbul’da bulunan Oyuncak Müzesi ile karıştırılabiliyor ve Sunay Akın Oyuncak Müzesi Ankara’da mı gibi sorular ile karşılaşabiliyoruz. Bu yanılgıyı ortadan kaldırmak ve konuyu netleştirmek için belirtmek gerekir ki Ankara’da bulunan Oyuncak Müzesi Ankara Üniversitesi kapsamında olup üniversitenin Tandoğan Kampüsü içerisinde hizmet vermektedir.
Ankara Üniversitesi Oyuncak Müzesi Ulaşım
Ankara Üniversitesi Oyuncak Müzesi nerede ve buraya nasıl gidilir şeklinde gelen sorulara yanıt olması adına Ankara Üniversitesi Oyuncak Müzesi ulaşım alternatiflerini sizin için derledik.
Otomobil: Mevlana Bulvarı (D200) yolu takip edilerek, üniversite kavşağından Boğaziçi Caddesi’ne devam edilerek üniversite yerleşkesine girilir. Ankara Üniversitesi Oyuncak Müzesi, yerleşke içerisinde bulunmaktadır.
Otobüs: Ankara Otobüs Terminali’ne Türkiye’nin tüm illerinden otobüsle ulaşıp, otogara yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta olan müzeye toplu taşıma araları ile ulaşabilirsiniz.
Uçak: Ankara Esenboğa Havaalanı’ndan müzenin bulunduğu üniversite yerleşkesi yaklaşık 29 kilometredir.
Tren: Ankara Garı’ndan müzeye 153-3 numaralı belediye otobüsü ile trafiğe bağlı olarak yaklaşık 13 dakikada ulaşabilirsiniz.
Ankara Üniversitesi Oyuncak Müzesi Ücreti
Ankara Üniversitesi Oyuncak Müzesi giriş ücreti Öğrenci: 2 TL
Ankara Üniversitesi Oyuncak Müzesi giriş ücreti Sivil: 2 TL
Ankara Üniversitesi Oyuncak Müzesi Ziyarete Açık Gün ve Saatler
Yaz Dönemi (15 Nisan – 2 Ekim): 09.00– 17.00
Kış Dönemi (3 Ekim – 14 Nisan): 09.00 – 17.00
Tatil Günü: Cumartesi-pazar-pazartesi