Dubrovnik insanların genelde Hırvatistan’a gitmek için aklına gelen ilk seçenek. Tarihi, doğası ve deniziyle ve de vizesiz gidilebilmesi dolayısıyla en çok akla gelen destinasyonlardan da biri. Fakat Hırvatistan’da çoğu insanın bilmediği eşsiz bir doğa harikası da gizli. Başkent Zagreb’e iki saatlik bir mesafede bulunan Plitvice Milli Parkı doğaseverler için ve yolu orta Avrupa’dan geçenler için muhteşem bir milli park.
Özel aracınızla gelmiyorsanız parka en yakın ulaşım Zagreb üzerinden. Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’teki otogardan hemen her saat başı Plitvice Milli Parkı’na otobüsler var. Birkaç gün kalmak için konaklamak isterseniz milli parkın içinde ya da yakınlarında bir çok otel ve pansiyon bulmak mümkün. Milli parka yakın oturan birçok insan evindeki birkaç odayı pansiyon olarak çalıştırmaya başlamış. Bu yüzden eğer ki yolunuz düşerse ve kalma planı yapmadan geldiyseniz bile kalacak yer bulmak da zorlanmayacağınız bir destinasyon.
Plitvice Milli Parkı ülkemizde çok fazla bilinmemesine rağmen Avrupa’da belli ki çok fazla biliniyor. Parkta hatırı sayılır bir yabancı turist sayısı var. Özellikle İtalya sınırına yakın olduğu için İtalyanca parkta en çok duyduğunuz dillerin başında geliyor.
Avrupa’nın ortasında cennetten bir köşe olan Plitvice Milli Parkı’nın girişleri ülke şartlarına göre çok da ucuz değil. Hırvatistan bu parkın yerli ve yabancı turistler tarafından olan ilgisini çok da ucuza sunmuyor. Parkın belki de tek olumsuz tarafı bu. Yaz aylarında tek kişi için tek gün fiyatı 75 TL, iki gün fiyatı ise 120 TL civarında.
Bilet alırken size parkurların normal bir yürüyüş hızıyla kaç saatte bitirilebileceğini gösteren bir harita sunuluyor. Eğer bu parkurların hepsini tamamlamak ve biraz da keyif ala ala yapmak isterseniz parkı gezmek için 2 tam gün gerekiyor.
Parkın içinde izleyebileceğiniz parkurlar size tabelalar ile sık sık hatırlatılıyor. Parkurlar A, B, C, E, F, H ve iki ayrı K (renklerle ayrılıyor) şeklinde. Parkın iki ayrı girişi var. Birinci giriş kapısı Büyük Şelale’ye (Great Waterfall), ikinci girişi ise Yukarı Göller bölgesine yakın.
Birinci girişten Büyük Şelale'ye giden bölüm benim favori bölümümdü.
Birinci girişten başlayıp Büyük Şelale yönüne (sağ) değil de Yukarı Göller bölgesine (sol) doğru giderseniz büyük gölü bir uçtan diğer uca feribotla geçebilirsiniz. Feribot gezisinde muhteşem bir doğa güzelliği seyrederken Yukarı Göller bölgesine de giriş yapmış oluyorsunuz.
Feribota bineceğiniz bu nokta aynı zamanda dinlenme tesisi olarak düzenlenmiş. İki ayrı kafeterya ve tuvalet bulunuyor. Yemeğinizi kafeteryaların önündeki masalarda ya da çimlerin üstünde piknik yaparak yiyebilirsiniz. Suya da şelale manzaralı bir nokta bulup çimlerin üstünde bir piknik yapmanızı tavsiye ederim.
Feribotla karşı kıyıya geçtikten sonra yine izleyebileceğiniz birçok parkur var. Aynı yerlerde tur atmamak, mümkünse daha çok değişik manzara görebilmek için tabelaları iyi takip etmenizde yarar var.
Karşı noktaya vardığınızda parkurların en üst noktasında bir başka dinlenme tesisi daha var. Burada da kafeterya ve tuvaletler mevcut.
Bir ipucu vermek gerekirse biz A, B, E ve F parkurlarını takip ederek en önemli şelale ve noktaların üstünden geçmiştik.
Plitvice Milli Parkı’na Split ve Dubrovnik ve hatta Saraybosna üzerinden de geçebilirsiniz.
Parkla ilgili daha detaylı bilgi için websitesini ziyaret edebilirsiniz: www.np-plitvicka-jezera.hr/en