Hırvatistan geçmişinden bu yana topraklarında gerçekleşen pek çok sosyal ve politik olayın da etkisiyle farklı kültürlerin lezzetlerinin iç içe geçtiği kendine özgü bir mutfak geliştirmiştir. İç bölgelerde karasal iklim görülmesine rağmen kıyılarda Akdeniz iklimi özelliklerinin belirgin olması sebebiyle Hırvatistan mutfağında her yörenin ön planı çıkan farklı tatları vardır. Bu yüzden kıyı kesimlerde daha çok Roma, Akdeniz, Yunan mutfağına özgü deniz mahsülleri, zeytinyağı ve sarımsak sıkça kullanılırken; iç kısımlarda Macar, Avusturya ve Türk mutfağında da sıkça rastlanan etli ve sebze yemekler yaygındır.
Hırvatistan’a gittiğinizde mutlaka denemeniz gereken yiyeceklerin başında pek çok baharatı ve et çeşidini karıştırarak yaptıkları sosisleri kulan ya da kulaneva gelmektedir. Bunun yanı sıra čobanacadını verdikleri yahnilerinde farklı türden etleri baharat ve özel soslarıyla bir araya getiren Hırvatlar için mantar, yabani hayvan eti ve peynir vazgeçilmezler arasında. Çok sayıda peynir çeşidinin bulunduğu Hırvatistan’da en popüler peynir skripavac adını verdikleri tütsülenmiş peynirdir.
Pek çok Hırvat dünyadaki en iyi zeytinin kendi topraklarında yetiştiğini iddia etmektedir. Hırvatistan’a gittiğinizde Istirya’ya mutlaka uğrayın ve zeytinlerinin tadına bakın, hiç pişman olmayacaksınız. Zeytinyağı içinse doğru adres Dalmaçyaolacaktır. Türk mutfağının da vazgeçilmezi olan sarma ve börek ile benzerlik gösteren burek’e de sıkça rastlayacağınız Hırvatistan’ın özellikle iç kesimlerinde çok fazla çorba çeşidiyle karşılaşacaksınız. Kış aylarında patates çorbasını tercih eden Hırvatlar, sebzeyle harmanladıkları biftek ve tavuk çorbalarıyla da meşhurlar.
Dalmaçya bölgesine gittiğinizde deniz mahsulleri çokça karşınıza çıkacaktır. Adriyatik Denizi’nden gelen taze balıkları, zeytinyağı, pirinç, sarımsak ile karıştırarak yaptıkları balık çorbalarının tadına mutlaka bakın. Mürekkep balığı ile hazırladıkları siyah risottolarının yanı sıra özellikle geleneksel günlerde ve düğünlerde çokça servis ettikleri pašticada da denemeniz gereken tatlar arasında. Istirya’ya gittiğinizde ise tartufi ismini verdikleri yumru mantarla çokça karşılaşacaksınız. Zagreb şnitzeli olarak da bilinen peynir, jambon ve domuz eti ile pişirdikleri pariskiodrezak Hırvatistan mutfağının vazgeçilmezlerindendir.
Hırvatistan’ın geleneksel mutfağına ait dubrovacka turtasını bulmak çok kolay değildir ama mutlaka denemelisiniz. Savaş dönemi koşullarında karabiber ve bal karıştırarak pişirdikleri paprenjacikurabiyeleri ve kremalı kekleri kremsinite de en çok tüketilen tatlılar arasındadır.
Hırvatistan’da alkol tüketimi de oldukça yaygındır. Yıllık 83.3 litre bira ile dünyanın en çok bira tüketilen 15 ülkesi arasında yer alan Hırvatistan’ın yerel biraları arasında Pan, Karlovocka, Oznjsko ve Tomislav (siyah bira) biraları sayılabilir. Ülkede her yıl 140 milyon litreyi aşan şarap üretimi yapılmaktadır. Istirya bölgesinde daha çok İtalyan standartlarında kırmızı şarap üretimi yapılırken; iç kesimlerde beyaz şarap üretimi daha çoktur. En meşhur kırmızı şarapları Plavac Mali’dir. Malvazija, Tirasevina ve Pasip markalı beyaz şarapları oldukça ünlüdür. Bu arada bir restorana gittiğinizde yüzde 5 ile yüzde10 arasında bahşiş bırakmanız beklenecektir.
Hırvatistan’da gece hayatı oldukça aktif olduğu için pek çok yerel fırın sabaha karşı açılır. Taze ekmek, börek ve kratreadını verdikleri çikolatalı donatların çokça tüketildiği ülkede şebeke suyunun temiz ve içilebilir olduğunu da unutmamak gerekir.