Krka Millî Parkı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Hırvatistan’ın doğal parkları arasında yer alan Krka Millî Parkı, fevkalade doğal varlıkları ile koruma altındadır. Parkın öncelikli amaçları; bilim, kültür, eğitim ve rekreasyon hizmetleridir. Bu amaçların yanı sıra turizmin geliştirilmesine dair de yatırımlar yapılmaktadır. Krka Nehri’nin en güzel kesimlerini ve Čikola Nehri’nin alt bölümünü kapsayan Krka Millî Parkı, istisnai doğal değerlere sahip olmasından dolayı dikkatleri üzerinde toplamaktadır. Krka Nehri ve etrafındaki doğal güzelliklerin korunması gereksinimi, 20. yüzyılın ortalarında yasal olarak ortaya konmuştur.
Krka Millî Parkı adı altında 1971 yılında hazırlanan bir fiziki planla, Krka Nehri’nin millî park olarak belirlenmesine dair ilk girişim gerçekleştirilmiştir. 24 Ocak 1985 tarihinde, Hırvatistan Sosyalist Cumhuriyeti Parlamentosu Čikola Nehri’nin 3,5 kilometrelik kısmını, kaleleri ve köprüleri de içine alarak bölgeyi millî park olarak ilan etmiştir. İlerleyen süreçte gerçekleşen otoyol inşası, turizm ve ekonomik faaliyetlerin artması gibi gelişmelerle birlikte millî park sınırlarında değişiklikler yapılmıştır. Bunun sonucunda Krka Millî Parkı sınırları, Krka Nehri’nin üst ve orta kesimlerinde 50 kilometre boyunca ve Čikola Nehri’nin daha alt kesimlerini de içine alarak güncellenmiştir.
Hırvatistan’ın en önemli doğal parklarından biri olan Krka, şelaleleri, şelalenin döküldüğü havuzu, travertenleri, hayvan ve bitki çeşitliliği, arkeolojik sit alanları, orman içindeki yürüyüş yolları, tertemiz korunmuş çevresi ve daha birçok özelliği ile bir gün boyunca deneyimlenebilecek eşsiz bir doğal bölgedir. Park, günün ilerleyen saatlerinde kalabalıklaştığından, sabahın erken saatlerinde çevre daha sakinken gezmeye başlamak daha keyifli olabilmektedir.
Krka Millî Parkı’nda Uyulması Gereken Kurallar
Krka Millî Parkı, muhafaza etmekte olduğu nadide doğal güzelliklerin devamlılığını sağlayabilmek için bir dizi kurallara uyulmasını rica etmektedir. Millî Park içinde, belirlenmiş alanların dışında banyo yapılmasına, zıpkınla balık avlanmasına, izinsiz olarak balık tutulmasına, vahşi veya diğer hayvan türlerinin avlanması, yakalanması, rahatsız edilmesi ve korkutulmasına izin verilmemektedir. Ayrıca yerli bitkilere zarar vermek, travertenleri kırmak, izin almadan ticari amaçlarla fotoğraf çekmek, seyahatin yasaklı olduğu noktalarda motorlu araç kullanmak, açıkça belirtilmiş alanların dışında kamp yapmak ve ateş yakmak, atıkları etrafa saçmak, tasmasız köpek gezdirmek de diğer yasaklı davranışlar arasında yer almaktadır.
Doğanın sahip olduğu muhteşem değerlerin yaşatılabilmesi adına, bazı kurallar dâhilinde hareket etmek gerekmektedir.
Krka Millî Parkı Nerededir?
Balkanlarda yer alan Hırvatistan’ın Dalmaçya Bölgesi’nin merkezinde, Šibenik-Knin ilçesinde, Aşağı Miljevci Bölgesi’nde konumlanan Krka Millî Parkı, Šibenik kentinin birkaç kilometre kuzeydoğusunda yer almaktadır. Krka Nehri'nin orta ve alt bölümlerini içine alan Krka Millî Parkı, 109 kilometrekarelik bir alana yayılmıştır ve Hırvatistan Cumhuriyeti Çevre ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bakanlığı’na bağlı Kamu Enstitüsü tarafından yönetilmektedir.
Krka Millî Parkı’na Nasıl Gidilir?
Krka Millî Parkı’na, ülkenin birçok noktasından kolayca ulaşım sağlayabilmek mümkündür. Parka en yakın büyük kent Sibenik’tir. Parkın kıyı şeridine yakın konumda bulunmasından dolayı da ziyaretçilerin bazıları Hırvat kıyılarından Krka’ya gelmeyi tercih edebilmektedir.
Krka Millî Parkı’na ulaşmanın en kolay yolu Split Otobüs Terminali’nden Skradin’e yıl boyu seferleri bulunan otobüsleri kullanmaktır. Yolculuk yaklaşık 1 saat 15 dakika sürmektedir.
Hırvatistan’ın Zadar kentinden özel otobüs şirketleri günlük olarak Krka Millî Parkı’na seferler düzenlemektedir. Seferler yaz mevsiminde sıklaşmaktadır ve yolculuk yaklaşık 1 saat sürmektedir.
Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’den ise gene otobüs yolculuğu yaparak Krka Millî Parkı’na ulaşmak mümkündür. Zagreb’den direkt parka gelen otobüslerle yolculuk yaklaşık 4 saat 20 dakika sürmektedir.
Krka Millî Parkı’nda Görülecek Yerler
Krka Nehri’nin sol yakasında kanyonun tepesinde yer alan ve birçok insan yerleşimi izi bulunan Oziđana Pećina Mağarası, 59 metre uzunluk ve 7 metre genişliğe sahiptir. 1988 yılında yapılan çalışmalar sırasında erken Neolitik Çağ’a tarihlenen Hvar kültürüne ait çanak çömlekler bulunmuştur. Mağarada, MÖ 5000 - 1500 yıllarına tarihlenen birçok seramik gibi buluntunun yanı sıra cenin pozisyonunda duran iki tane çocuk iskeleti dikkat çekmektedir.
Krka Millî Parkı’nda bulunan en iyi korunmuş ve en büyük olan Ključica Kalesi, 13. yüzyılda Nelipić ailesi tarafından rakip Šubić ailesinden mülkilerini koruma amacı ile inşa edilmiştir. Čikola Nehri’nin kanyonuna dikilmiş olan kale, 1546 yılından Türkler tarafından fethedilmiştir. 1648’de Türklerin hâkimiyetinin sona ermesinden bu yana Ključica terkedilmiş bir şekilde durmaktadır.