Bu sene 5 Mayıs'ta ABD'deyim. 5 Mayıs tarihini unutmayıp hatırladım; adet yerini bulsun diye ben de gül ağacının altına dileklerimi yazıp gönderdim. 

Hıdrellez, kötü enerjilerin kişiye yaklaşmasını engelleyen bir etkiye sahip olan gül ve gül ağacıyla adeta bütünleşmiş olduğu için ille de gül ağacı ararız. ABD'de gül ağacı mı yok; biz de gidelim dileğimizi sunalım diye düşündüm. Gül ağacı istedim; beni bir gül bahçesine götürdüler. Champaign Urbana Üniversitesi'nin Doğu Kültürleri bölümünün Japon evi ve bahçesi... Adeta orman... Güzelliği karşısında nefesim kesildi. Kocaman bir yeşil alan, asırlık ağaçlar, renk renk çiçekler, göletler ve kenarlarında salkım söğütler, sincaplar... Ve mutlu, huzurlu, neşeli öğrenciler, halktan insanlar... Bu manzarayı görünce ilk dileğim "umarım bizim üniversitelerimizde de olsun bu güzellikler" oldu gayri ihtiyari.

Belki elli çeşit gül var bahçede. Okuyorum etiketlerini ama hangisinin altına bırakayım dileklerimi karar veremiyorum. En iyisi birkaç tanesine birden bırakmak; hem daha da pekişir de belki tüm dileklerim gerçek olur :) Bakın hangilerine bıraktım:

Dream Come True - Dileğim gerçek olur, umarım!Fourth of July Rose - 4 Temmuz doğum günüm ya, uğurlu gelir de gerçekleşir dileğim :)  
Country Dancer Rose - Eh biraz dansçıyım ya; bunu da seçmesem olmaz. 
Falling in Love - "Hayatımızdan aşk, sevgi eksik olmasın" diyoruz elbette.

Dünyanın bir ucundan kendim, ailem, sevdiklerim ve ülkem için güzellikler diledim. Ab-ı hayat, hayat suyu, içerek ölümsüzlüğe ulaşan ve mis kokulu bahar ayının bu güzel günlerinde aramızda dolaşıp bolluk, sağlık ve güzellikler dağıtan Hızır, dilerim ki herkesin dileklerini kabul eder.

Her yıl kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı gün olan 5 Mayıs'ta Hızır Günü (Ruz-I Hızır) adı ile kutlanan Hıdrellez, doğadaki mevsimsel döngüde kışın ölümü, ilkbaharın ise dirilişi ve yaşamı simgeliyor. Türkiye'de de kutlanan, kültürümüze yerleşmiş önemli bir gelenek. Bir inanca göre de Hızır ile İlyas'ın yeryüzünde buluştukları gün. Bu hazretler kim derseniz: Darda olana, derdi olanlara yetişen, hastalara şifa veren, uğur ve kısmet sembolü evliyalarmış. Hani "Hızır gibi yetiştin" deriz ya... İşte onlar, dileklerimizi duyarak biri denizden, diğeri karadan yetişip insanlar için ümit, sağlık, mutluluk ve başarı beklentileriyle dolu günler getirmeye çalışırlarmış. 

Bu geleneğimizin kökeni çok eskilere Anadolu kültürlerine, hatta Orta Asya Türk kültür ve inançlarına ait olduğu düşünülmekte. Anadolu'da olduğu gibi Balkanlar, İran ve Doğu Akdeniz ülkelerinin birçoğunda da baharın gelişinin kutlandığı biliniyor. Hıristiyanlar da bu günü baharın ve doğanın uyanmasının ilk günü olarak kabul ediliyor, Ortodokslar Aya Yorgi, Katolikler St. Georges Günü olarak kabul edip kutluyor. Meksika'da da 5 Mayıs (Cinco de Mayo), 1862 yılında Fransız ordularına karşı elde edilen zaferin kutlandığı önemli bir bayram. 

Ülkemizde de birçok ilimizde çeşitli kutlamalar, eğlenceler yapılır; ateş yakıp üzerinden atlanır, piknik yapılır, danslar edilir, baharın taze bitkilerini ve taze kuzu eti ya da kuzu ciğeri yeme gibi değişik adetler sergilenir. 

Dilerim bu adetler ve eğlence, bu geleneğimiz ve coşkumuz hep devam etsin. Bu arada da hepimizin dilekleri kabul olsun.Ve UNESCO'nun 'İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi'ne de en kısa zamanda alınsın.

Sevgiyle ve hep coşkuyla kalın.

nevinsalman

Yazar Hakkında

nevinsalman

Ankara da doğdum, TED Ankara Koleji ve Gazi Üniversitesi Mimarlık fakültesi mezunuyum. 6 sene Londra'da yaşadım, sonraki yıllarda İstanbul'a yerleştim ve serbest çalıştım.