Antalya Müzesi

Antalya Müzesi, adını şehrinden alan, Türkiye’deki en büyük müzelerden biridir. Konyaaltı ilçesinde yer alan müze her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği bir yer olarak bilinir. Bulunduğu ilçede gezilecek farklı yerler olması sebebiyle de tercih edilebilen Antalya Müzesi Antalya’daki gezi duraklarınızdan biri olabilir. Eğer arkeoloji ve tarihe ilginiz varsa Antalya Müzesi gezisinden büyük keyif alabilirsiniz. Dünyaca ünlü arkeolojik eserlerin teşhir edildiği ve köklü bir tarihi olan müzeyi gezmek isterseniz Antalya’ya yolunuz düştüğünde fırsatı mutlaka değerlendirin.

Antalya Müzesi Hakkında Bilgi

Antalya Müzesi’nin tarihi 1921 yılına kadar gidiyor. İlk olarak eserlerin bir araya getirilmesi Antalya’nın İtalyanlar tarafından işgaliyle başlıyor. Arkeolojisever bir öğretmen olan Süleyman Fikri Erten, İtalyanların toplayıp konsolosluğa götürdüğü eserleri almalarına karşı çıkıyor. Bu karşı çıkışla beraber şehirdeki eserler, Tekeli Mehmet Paşa Camii’nin yanında terk edilmiş küçük bir mescit düzenlenerek korunuyor. İlk temeli bu şekilde atılan müze İtalyanların Antalya’dan çekilmesiyle daha da zengin bir içeriğe sahip oluyor. 1937 senesinden sonra bir dönem de Yivli Minare Cami, müze olarak işlev görüyor. 1972 senesinde bugünkü müze binasına aktarılan eserlerle büyüyüp gelişen yapı, 1988 yılında Avrupa Konseyi Özel Ödülü’nü alıyor.

Antalya Müzesi, 30.000 metrekarelik bir alan üzerinde bulunuyor. Yapıda, 14 sergi salonu ile heykel ve değişik eserlerin sergilendiği açık hava galerileri ve bahçe yer alıyor. Müzede Anadolu topraklarının en zengin geçmişe sahip köşelerinden üç antik kültür bölgesi olan Likya, Pamfilya ve Psidia’ya ait eserleri görebiliyorsunuz. 5 bine yakın eser teşhir edilen müzede ayrıca 30 bin civarında eser sergilenmeden koruma altında tutuluyor.

Antalya Müzesi'nde Sergilenen Eserler

Antalya Müzesi’nde gezebileceğiniz çok sayıda salon bulunuyor. Bu salonlar arasında Tabiat Tarihi ve Prehistorya Salonu, Tanrılar Salonu, Lahitler Salonu, Seramik Eserler Salonu, Mozaik Salonu, Ölü Kültü Salonu, Bölge Kazıları Salonu, Mermer Portreler Salonu, Sikke-Küçük Eserler-İkonalar Salonu, İmparatorlar Salonu, Perge Tiyatrosu Salonu ve Etnografya Salonu bulunuyor. Görebileceğiniz eserler arasında öne çıkan birkaç eseri inceleyebilirsiniz.

Kemikten stilize insan başı: Karain Mağarası’nda bulunan eserin Üst Paleotik Dönem’e ait olduğu sanılıyor. Kaburga kemiğinden yapılan eserin yapılış amacı ise net olarak bilinmiyor.

Pişmiş topraktan yapılmış kadın figürini: Burdur’daki Hacılar yerleşiminde bulunan eserin erken Kalkolitik Dönem’e ait olduğu biliniyor.

Çocuklu kadın heykelciği: Bayındır Elmalı Tümülüs’ünde bulunan eserin Friglerden kaldığı düşünülüyor. Uzun kollu bir elbise ile canlandırılan heykelde kadın, sağ elini kullanarak sol omzunda bir çocuk taşıyor ve ayakta duruyor. Bu heykel grubu dikdörtgen bir kaide üzerinde bulunuyor. Ayrıca tek bir bloktan yontulmuş olması da ilgi çekiyor.

Kadın kabartmalı oınochoe testiHelenistik Çağ’a ait olan eser Ksanthos’ta bulunmuştur. Testi yonca ağızlı ve yuvarlak tabanlıdır. Üzerinde ise kadın kabartması yer alır. Bu kadının III. Ptolemaios’un karısı olan Mısır kraliçesi II. Berenice olduğu tahmin edilir.

Perseus heykeli: Limyra’da gün yüzüne çıkarılan heykel günümüzde parçaların birleştirilmesiyle ayakta durabilmektedir. Heykelde Perseus’un elinde Medusa’nın başını tuttuğu görülür.

Ayrıca adak levhası, lahit kapağı, Afrodit heykeli, 3 güzeller heykeli ve dansçı kadın heykeli de mutlaka görmeniz gereken eserler arasında bulunuyor. Antalya Müzesi eserleri yalnızca bunlarla sınırlı kalmıyor. Bu eserler ve çok daha fazlasını müzede bulabilirsiniz.

Antalya Müzesi Giriş Ücreti

Antalya Müzesi Sivil Giriş Ücreti: 36 Türk Lirası
Ancak Müzekart’ınız varsa yılda 2 kere, Müzekart+’nız varsa sınırsız olarak ücretsiz gezebilirsiniz.

*Antalya Müzesi giriş ücreti 2019 yılının Eylül ayında güncellenmiştir.

Antalya Müzesi Ziyaret Saatler

Yaz dönemi (1 Nisan-31 Ekim): 08.30-19.00
Kış dönemi (31 Ekim-1 Nisan): 08.30-17.30

Antalya Müzesi Nerede ve Nasıl Gidilir?

Tramvay: Şehir merkezinden yarım saatte bir sefer yapan tramvayla Antalya Müzesi’ne ulaşabilirsiniz.

Otobüs-dolmuş: Müzeye gitmek için otobüs ve dolmuşları kullanabilirsiniz. Merkezî bir noktada konumlanan müzeye ulaşım oldukça kolay oluyor. Otogardan ya da havaalanından gitmek isterseniz bineceğiniz otobüsten Meltem semtinde inmeniz gerekiyor. Ardından Konyaaltı yazan otobüsler ve dolmuşlarla müzenin önünde inebilirsiniz.