El Değmemiş Bir Doğa Parçası: Beydağları

Antalya Körfezi’nin batısında, kıyının hemen gerisinde birdenbire duvar gibi göğe yükseliyor Beydağları. Sahile paralel şekilde kuzey-güney doğrultusunda yaklaşık 60 kilometre uzanıyor. Bu dağlar karmaşık jeomorfolojisi, denize yakınlığı, eteklerinde sakladığı tarih ve doğa hazineleriyle Akdeniz Bölgesi’nin en çarpıcı köşelerinden.

Fotoğraf | Sahil Beydağları / Antalya

Akarsuların oluşturduğu dar vadiler ve yağışların yol açtığı aşınma Beydağları’na parçalı bir görünüm veriyor. Silsile o kadar derin şekilde yarılmış ve sarplaşmış ki yükseklerine ancak yaban keçileri çıkabiliyor.

Bu heybetli sıradağlar Alakır Vadisi tarafından birbirine paralel iki kütleye ayrılıyor: Doğuda “Sahil Beydağları” ve batıda “İç Beydağları”. İç silsile daha yüksek ama yayvan ve birçok yerde plato görünümlü. En yüksek noktası olan 3 bin 70 metrelik Kızlarsivrisi, tüm Beydağları’nın da doruğu.

Antalya merkez ilçeyle Kemer ve Kumluca ilçelerine yayılan Beydağları’nın sahil kesimi nispeten daha alçak ama son derece dik. En yüksek noktası 2 bin 365 metrelik Tahtalı Dağı; diğer önemli yükseltilerse 2 bin 154 metrelik Tekedağ ve 1811 metrelik Sarıçınar Zirvesi. Akdeniz’le bütünleşmiş bu kıyı dağları benzersiz manzaralar sunan, el değmemiş bir doğa parçası.
Körfezden karaya bakıldığında Sahil Beydağları’nın çoğu piramit şeklindeki zirvelerinin arka arkaya sıralandığı görülüyor. Kıyının kenarında kabaran bu dağlar denizin etkilerini de durduruyor. Akdeniz iklimi burada zayıflıyor ve dağların arkasında etkisini gösteremiyor. Sahil Beydağları’nda kışlar yağışlı geçiyor, çoğu zirveye kar da yağıyor. Yaz aylarıysa sıcak ve az yağışlı.


Fotoğraf | Beydağları, Olympos Sahil Milli Parkı

Dağların gölgesindeki kıyı şeridinde uzun kumsalların yanı sıra falez oluşumları da yaygın. Koylar ve burunlarla bezeli sahilin açıklarında yer yer adacıklar göze çarpıyor. Kıyı sıradağlarında kimi zaman kanyon oluşturarak aşan akarsular nihayet yolculuklarını sahilde tamamlıyor ve Akdeniz’e karışıyor. Çoğu yaz aylarında kuruyan bu akarsular kıyıda kayda değer ovalar oluşturma imkanı da bulamıyor. Bu sahiller ayrıca Türkiye’nin en çok ziyaretçi çeken yerlerinden. Sarp arazi yapısı nedeniyle dağların eteklerinde nüfus yoğunluğu az ama turizm sektörünün gelişmesi özellikle sahillerin karakterini hızla değiştiriyor.
Bölgenin 31 bin hektarlık kısmı yer yer kıyıları da kapsayacak şekilde 1972 yılında Beydağları, Sahil Milli Parkı adıyla koruma altına alındı. Bitki ve hayvan türlerinin zenginliği, el değmemiş alanların çokluğu ve arkeolojik kalıntılar yörenin milli park statüsü almasının başlıca nedenleri. Olympos, Phaselis gibi antik kentler, Beldibi Mağarası’ndaki prehistorik buluntular da parkın tarihi değerleri arasında. Çıralı’nın kuzeybatısında kayaların arasından çıkan metan gazı “Yanartaş”ı tutuşturuyor. Antik Çağ'da bulunan yeraltına hapsedilmiş ejderha Khimaira’nın alevleri olduğuna inanılıyordu. Milli park sınırlarında ayrıca 865 dolayında bitki türü bulunuyor. Kıyıda kızılçamlar yaygın, yükseklik arttıkça karaçamlar kendini göstermeye başlıyor, 1000 metrenin üzerindeyse ardıç ve sedir ağaçları görülüyor. Sahil Beydağları’nda yaban keçisi, kartal, vaşak, karakulak gibi nadir türler yaşıyor. Bölge Yörük kültürü, yayla yaşantısı ve denizcilik deneyimiyle kültürel açıdan da gerçek bir hazine.
 
Gezilecek Yerler


Fotoğraf | Beldibi Mağarası

Beldibi Mağarası: Antalya – Kemer sahil yolunun yaklaşık 40. kilometresinde Çamdağ tünelinin hemen çıkışında yer alan bir kaya altı sığınağı. Oba köy mevkiindedir. Ancak çok küçük insan topluluklarının bulunabileceği iki ufak bölümden oluşan mağarada üst paleolitikten neolitik başına değin sürekli yerleşildiğini gösteren kalıntılar, tabakalar halinde saptanmıştır. Bu nedenle arkeolojik bir hazine olarak kabul edilir.


Fotoğraf | Göynük Kanyonu, Rafting Turları

Göynük Kanyonu: Kemer’in doğal hazinelerinden biri de Göynük Kanyonu. Göynük beldesinin yaklaşık 15 kilometre yukarısında yer alan kanyona Kemer’den rehberli turlar düzenleniyor. Dağların zamanla sular tarafından aşınmasıyla meydana gelen kanyonda irili ufaklı birçok şelale var. Kanyondaki büyük göletlerde yüzebilirsiniz.


Fotoğraf | Phaselis Plajı

Phaselis: Antalya – Finike sahil yolunun 50. kilometresinde yer alan Phaselis Antik Kenti, İÖ 690’da Rodoslu koloniler tarafından kuruldu. Birçok koloni şehri gibi yarımada üzerinde kurulan şehrin ana liman ile kuzey ve güney olmak üzere üç limanı var. Phaselis’te toprak üstünde görülen kalıntıların hepsi Roma devri ve sonrasına ait. Özel aracı olmayanlar antik kente ulaşmak için anayoldan Finike yönüne giden dolmuşlara binmeli. Dolmuşlar antik kentin kapısında duruyor. Buradan çam ağaçlarıyla kaplı bir yoldan 15-20 dakikalık bir yürüyüşle antik kente varıyorsunuz.


Fotoğraf | Olympos, Antalya

Olympos: Kemer ile Adrasan arasında yer alan Olympos’a ulaşmak için öncelikle Antalya’ya gelmek gerekiyor. Antalya’dan hareket edildiğinde, Ulupınar’a kadar sahil yolu izleniyor. Ulupınar’dan güneydoğu yol ayrımında Olympos levhası karşınıza çıkar. Özel aracınız yoksa Antalya Otogarı’ndan Finike, Kumluca, Kaş yönüne giden minibüsler sizi Olympos sapağında indirir. Buradan vadiye inmek için minibüse binmeniz gerekiyor. Olympos ile Çıralı aynı sahili paylaşıyor. Minibüsle vadiye inerken yol boyunca sağlı sollu ağaç evlerin ve bungalovların yer aldığı işletmeler göreceksiniz. Burada çadır kurabilirsiniz.


Fotoğraf | Adrasan

Adrasan: Beydağları Sahil Milli Parkı’nın kıyısında yer alan bu özel koya Adresan Deresi dökülür. Derenin iki kıyısı, geniş teraslı otel ve restoranların mekanı. Yaklaşık iki kilometre uzunluğundaki Adrasan sahili, Antalya’nın batısındaki kıyı şeridinin en uzun plajlarından. Adresan’a bir saat uzaklıktaki Suluada, Sazak ve Ceneviz koyları tekne turlarının mutlaka uğradığı ıssız kumsallara sahip. Adrasan Koyu’nun iki yakasındaki burunlar, meraklılarına farklı rotalar sunuyor. Sağdaki kıyıyı takip ederseniz 45 dakikalık bir yürüyüşle, Adresan Deniz Feneri’ne ulaşıyorsunuz. Soldaki kıyı bandını izleyen rota ise hem uzun, hem de sürprizlerle dolu.
 

Fotoğraf | Olympos Teleferiği ve Tahtalı Dağ

Tahtalı Dağı – Olympos Teleferiği: Beydağları Sahil Milli Parkı’nın içinden geçen bağlantı yolunun üzerinden alt istasyona vardıktan sonra, 80 kişilik panoramik kabinler ile 2365 metre yükseklikteki Tahtalı Dağı’na çıkabiliyorsunuz. Dağ istasyonunda 360 derecelik manzara seyir terası vardır. Buradan Finike ve Side arasındaki manzaraya hayran kalacaksınız. Olympos teleferik alt istasyonu Çamyuva ve Tekirova arasında bulunuyor. Beldibi, Göynük, Kemer, Kiriş, Çamyuva ve Tekirova’dan istasyona düzenli servis yapılıyor.
Bilgi için: www.olymposteleferik.com
 

Kesme Boğazı, Kemer

Kemer Kesme Boğazı: Kesme Boğazı, Kemer’e bağlı Aslanbucak Mahallesi sınırlarında yer alıyor. Burada Roma dönemine tarihlendiği tahmin edilen taş köprü görülmeye değer. Köprünün yanında bir çay bahçesi de bulunuyor.


Fotoğraf | Gedelme Yaylası

Kemer Gedelme: Dağların ormanların çevrelediği ve Kemer’in yaylası Gedelme’deki 9. yüzyıla tarihlenen Bizans kalesi, Peynirdeliği Mağarası ve iki bin yıllık anıt çınar ağacı mutlaka görülmeli. 

Kaynak: Atlas Temmuz 2015 / Sayı 268