- 1 view
Tarihî Tahmis Kahvesi Gaziantep’te,1635 bu yana faaliyetine devam etmektedir. Tarihî Tahmis Kahvesi Türkiye’nin en eski kahvehanelerinden biridir. Bugüne kadar çok sayıda restorasyon geçiren Tarihî Tahmis Kahvesi, yine de orijinal mimari özelliklerini korumayı başarmıştır. Son yapılan restorasyon 2 yıl sürmüş ve 2011’den itibaren tekrar hizmet vermeye başlamıştır. Tarihî Tahmis Kahvesi uzun yıllar “Lokuslu Kahve” ve “Tömbekici Kahvesi” adlarıyla da anılmıştır. Cumhuriyetin ilk yıllarında Gaziantep’teki Halkevi’nden sonra en büyük yapı olduğu için, toplantı salonu olarak da kullanılmıştır. Bu nedenle “Mekteb-i İrfan”, “Hayat Fakültesi” ve “Halk Kütüphanesi” gibi adlarla da anılmıştır.
Tarihi Tahmis Kahvesi Nedir
“Tahmis” kahvenin dövüldüğü, kavrularak öğütülüp satıldığı yer anlamına gelmektedir. Eski dönemlerde ceviz ağacından yapılan büyük dibeklerde, karataş ya da aynı tür ağaçtan imal edilen aletlerle dövülen kahve; bugün benzer lezzetlerle Tarihî Tahmis Kahvesi’nin eşsiz atmosferinde servis edilmektedir.
Tarihî boyunca Gaziantep’te yaşanan birçok toplumsal ve kültürel olaya şahitlik yapan Tarihî Tahmis Kahvesi, Türkmen Ağası ve Sancak Beyi Mustafa Ağa tarafından yaptırılmıştır. Mevlevihane’ye gelir getirmesi amacıyla yaptırılan Tarihî Tahmis Kahvesi, 1901 ve 1903 tarihlerinde iki büyük yangın geçirmiştir.
Tamamen yanan bina, bu tarihlerde Mevlevihane’de postnişinlik (Mevlevi tekkesinin şeyhi) yapan Feyzullahoğlu Şeyh Mehmet Münip Efendi tarafından yeniden yaptırılmıştır.
Feyzullahoğlu Şeyh Mehmet Münip Efendi cebinden 130 bin kuruş harcayarak, Buğday Hanı’nı, Tarihî Tahmis Kahvesi’ni ve buradaki 33 dükkânı yeniden yaptırmış, 1904 yılında da vakfetmiştir. Osmanlı Padişahı 4. Murat’ın, Bağdat Seferi sırasında dinlenmek için Gaziantep’te konakladığıve Tarihî Tahmis Kahvesi’nde kahve içtiği rivayet edilmektedir.
Tarihi Tahmis Kahvesi İçindekiler
İpek Yolu’nun en önemli durağı kabul edilen Gaziantep’teki Tarihî Tahmis Kahvesi, yeniden yapıldıktan sonra çok kez el değiştirmiştir. Buna karşın samimi havasını ve konseptini önemli ölçüde korumayı başarmıştır.
Tarihî Tahmis Kahvesi içindekiler ünlü menengiç kahvesi ve dibek kahvesi ile sınırlı değildir. Menengiç kahvesinin yanı sıra Osmanlı kahvesi ve mırra özellikle sobanın yandığı kış aylarında en çok tercih edilen seçeneklerdir. Ama Tarihî Tahmis Kahvesi’nin gözbebeği, yaban fıstığının çekirdeklerinden yapılan sütlü Türk kahvesi lezzetindeki menengiç kahvesidir.
Tarihî Tahmis Kahvesi’nde, menengiç kahvesinin yanında küçük, siyah ve yuvarlak yaban fıstıkları çerez olarak ikram edilmektedir. Tarihî Tahmis Kahvesi’nin bir başka lezzet seçeneği de, bir tür yaban kekiğinin kaynatılmasıyla yapılan zahter çayıdır.
Tarihi Tahmis Kahvesi Nasıl Yapılır
Tarihî Tahmis Kahvesi pek çok kişi tarafından menengiç kahvesiyle eş anlamlı olarak da kullanılmaktadır. Kahvenin yapımı şöyledir:
Menengiç kahvesi için bir fincan süt, 1 çay kaşığı menengiç kahvesi, şeker, lokum ve kuru meyveye ihtiyaç vardır. Süt cezveye dökülür, isteğe göre şeker ve kahve eklenir. Hepsi karıştırılarak pişirilir ve 1-2 taşım kaynadıktan sonra fincana alınır. Lokum ve kuru meyve ile servis edilir. Ancak isteğe bağlı olarak çikolata ve değişik şekerlemelerle de servis etmek mümkündür. Bu tarif bir kişiliktir ve kahveyi şekerli içmeyi tercih edenler içindir.
Tarihi Tahmis Kahvesi Sipariş
Tarihî Tahmis Kahvesi sipariş yoluyla hem menengiç kahvesini hem de diğer kahve çeşitlerini tüm Türkiye’ye ulaştırmaktadır. Gaziantep’in bu yöresel lezzetlerine, internet siteleri üzerinden ulaşmak son derece kolaydır.
Fiyatlar gramına ve paket adedine göre 5 TL ile 180 TL arasında değişmektedir. Hatta bazı sitelerden pestil, cevizli sucuk, salça ve yöreye özgü baharatlar da sipariş edilmektedir.
Tarihi Tahmis Kahvesi Menü
Menengiç, Türk kahvesi, dibek kahvesi, damla sakızlı kahve, çay ve zahter,Tarihî Tahmis Kahvesi menüsünün değişmeyen lezzetleridir. Ancak mekânda tost, gözleme, ayran ve limonatanın yanı sıra nargile de mevcuttur.
Tarihi Tahmis Kahvesi Nerede
Tarihî Tahmis Kahvesi Gaziantep’in merkez ilçesi Şahinbey’dedir. Suyabatmaz Mahallesi, Elmacı Pazarı yakınında, ünlü Bakırcılar Çarşısı’nın tam karşısında, “Kültür Yolu” üzerindedir.
Tarihi Tahmis Kahvesi Nasıl Gidilir
Tarihî Tahmis Kahvesi’ne aracınızla gidecekseniz, şehir merkezinden Şahinbey ilçesine gitmeniz yeterli. Aracınızı park ettikten sonra “Kültür Yolu” üzerinde bulunan Tarihî Tahmis Kahvesi’ne kolayca ulaşabilirsiniz.
Otobüsle gidecek olanlar otogardan Şahinbey otobüslerine binmeliler. Uçakla gidecekseniz havalimanından Şahinbey’e giden servislere binmelisiniz. Servisler tarihîmekânın çok yakınında indiriyorlar.
Gaziantep’e Türkiye’nin her ilinden otobüs, büyükşehirlerinden de uçak seferi bulunmaktadır.
Gaziantep Otogar Tel: 0 (342) 232 5815