Adana Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Adana Seyhan Nehri’nin kıyısında Toros Dağları’nın güneyine kurulmuş, 2016 yıl sonu nüfus sayımına göre iki milyonu aşkın nüfusu ile Türkiye’nin en yüksek altıncı nüfusa sahip şehridir. Seyhan, Yüreğir, Çukurova ve Sarıçam merkez ilçeleriyle birlikte toplam 15 ilçesi ve belediyesi bulunmaktadır. Türkiye’nin en büyük altıncı şehri olması dolayısıyla, Adana ünlü ticaret ve kültür merkezlerinden biri olarak da bilinmektedir.

Güneyinde Akdeniz’e yaklaşık 160 kilometre kıyısı bulunan Adana’nın en yakın komşusu 60 kilometre batısında bulunan Mersin iline bağlı Tarsus ilçesidir. Şehrin diğer komşuları; kuzeyinde Niğde ve Kayseri iken, doğu sınırlarında ise Kahramanmaraş, Osmaniye ve Hatay’dır. Adana, iklimsel olarak Akdeniz ikliminin özelliklerini taşır. Bu nedenle, yazın oldukça sıcak ve yağışsız, kışın ise nispeten soğuk ve yağışlı geçer. Yılın en soğuk dönemleri ocak ayları, en sıcak dönemleri ise ağustos aylarıdır. Maden zenginlikleri bakımından da Türkiye’nin en zengin dördüncü bölgesi olarak bilinen Adana; krom, demir, manganez, kurşun ve çinko maden yatakları açısından önemli bir bölge olarak bilinmektedir.

Adana günümüzde özellikle lezzet turizmiyle seyahatseverlerin ilgisini çekse de bu şehir yeme içmeden çok daha fazlasını sunmaktadır. Adana geçmişten günümüze mutfağıyla olduğu gibi mimarisi ve tarihi ile de kendine hayran bırakmaktadır.

Şehrin tarihçesine bakıldığında şehrin tarihinin 3.000 yıl öncesine kadar dayandığı görülür. Adana şehrinin adı, birçok kaynağa göre Hitit İmparatorluğu altındaki Kizzuvatna krallığının Adanya Uru adlı şehrinin isminden türemiştir. Bir antik Yunan-Roman efsanesine göre ise de Adana isminin kökeni Seyhan kenarına gelen ve Adana’yı kuran Uranus’un iki oğlu Adanus ve Sarus’tan gelmektedir. Arkeolojik çalışmalar sonucunda keşfedilen Tebebağ Höyüğü’nünNeolitik Çağ’da inşa edildiği ve Çukurova bölgesindeki en eski şehir olduğu düşünülmektedir. Bununla birlikte Adana’nın Kilikya bölgesinin en önemli şehirlerinden biri olduğu düşünülmektedir. M.Ö. birinci yüzyılda Roma İmparatorluğu’nun hakimiyeti altına giren Adana, bu dönemde Doğu Roma’nın en önemli ticaret merkezi haline gelmiştir. Adana’nın Türklerin eline geçmesi ise 14. yüzyıla dayanmaktadır, bu dönemde Memluklerin eline geçen Adana tamamen Türklerin himayesi altına girmiştir. Bu dönemde Orta Asya’dan Çukurova’ya gelen Türkler, bu verimli topraklarda yeni bir şehir merkezi kurulması konusunda öncü olmuşlardır. O zamanlar adları Pyramos ve Sarus olan nehirlerin adlarını bugünkü bilinen hallerine, yani Ceyhan ve Seyhan’a dönüştürmüşlerdir. Adana, 1517 yılında Yavuz Sultan Selim tarafından Osmanlı İmparatorluğu sınırları içerisine alınmıştır.

Yakın tarih de incelendiğinde Adana’nın gene önemli bir noktada olduğu görülür. Mustafa Kemal Atatürk 31 Ekim 1918’de Adana’ya gelerek Yıldırım Orduları komutanlığı görevini devralmış ve ‘Savaş müttefikler için bitmiş olabilir. Ancak bizi ilgilendiren savaş, kendi istikbalimizin savaşı, yeni başlıyor’ diyerek kurtuluş savaşının ilk işaretlerinden birini Adana’da vermiştir. Birinci dünya savaşı sonrası işgalciler 1917-1918 yılları arasında Adana’yı himayesi altına almaya çalışsa da 1921 yılında imzalanan Ankara Anlaşması ile işgalci devletler buradan tamamen ayrılmıştır. 1955 yılında Amerika Birleşik Devletler ile yapılan anlaşma doğrultusunda Adana’nın 10 kilometre doğusundaki İncirlik Beldesinde kurulan ve NATO müttefiki Amerika Birleşik Devletleri’nin kullanımına ait İncirlik Hava Üssü kurulmuştur ve günümüzde halen Amerika Birleşik Devletleri tarafından aktif olarak kullanılmaktadır.

1

Adana, Türkiye’nin ilk sanayileşen şehirlerinden biri olmakla birlikte günümüzde ekonomik açıdan ülkenin en gelişmiş şehirlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Seyhan barajının inşa edilmesi ve tarım tekniklerindeki iyileştirmeler ile birlikte Adana’nın sanayisinde de büyük gelişmeler yaşanmıştır. Sanayisinin büyük bir çoğunluğunun tarıma dayanmakta olan Adana’da, Türkiye’de üretilen mısır ve soya fasulyesinin yarısı, yer fıstığının yüzde 34’ü ve portakalın ise yüzde 29’u üretilir. Otomotiv sanayisinde ise yıllık 4.000’den fazla otobüs üretimi yapan Temsa firması Adana’da bulunmakta ve birçok kişiye istihdam sağlamaktadır.

Dünyanın çeşitli ülkelerinden çeşitli şehirleri Adana’nın kardeş şehirleri olarak seçilmiştir. Bunlardan bazıları; Münih, Kordoba, Livorno, Saint Petersburg ve Ulan Batur’dur.
 

Yorumlar

21 Oca 2025, Salı - 07:16
Bir gezgin olarak adana yı çok beğendim yemekleriyle tarihi yerleriyle insanıyla sımsıcak bir memleket. 3 gün kalma firsatı buldum çok güzel zamanlarım oldu. size tavsiyem adana ya gitmeden Saydam Otel'e rezervasyon yapın onların size ücretsiz rehberliğinden yararlanın 2 yada 3 günde adanayı turluyacaksınız. Unutamadığım yerleri yazayım. Merkez Camii , Abidin Usta Kebap,Taş Köprü, Adana sinema müzesi,Kazancılar,Hacı'nın Şalgamı, Hürriyet mahallesi

In reply to by Ahmet Cengiz

21 Oca 2025, Salı - 07:16
Tavsiyeler çok işimize yaradı teşekkür ederiz :)
21 Oca 2025, Salı - 07:16
21 Oca 2025, Salı - 07:16