Misis Köprüsü

Misis Köprüsü, Adana ilimize bağlı bir köy olan Misis köyü sınırları içindedir. Ceyhan Nehri üzerine yapılmış olan Misis Köprüsü, Adana şehrimizin Yüreğir ilçesine bağlı olan Yakapınar beldesinde bulunur.

1

Misis Köprüsü günümüze kadar bulunan antik eserler arasında Anadolu bölgesindeki ilk Roma köprüsü olarak anılmaktadır. Taş kemer bir köprüdür.
Eldeki verilere göre Misis Köprüsü IV. Yüzyılda, dönemin Roma İmparatoru II. Flavius Julius Costantinus’un emri ile yapılmıştır. Yapımından 200 yıl kadar bir süre geçtikten sonra, VI. yüzyıl sonlarına doğru da Bizans İmparatoru Justinianus’un talimatı ile onarılmıştır.
Köprü ilk yapımından dokuz gözlü olarak inşa edilmiştir. Adana – Halep eski yolunun da üzerinde bulunmaktadır. Sınırları içinde kaldığı Antik Misis Kenti’nin de adını taşıyan köprü, tarihin çeşitli dönemlerinde geçirdiği yüksek şiddetteki depremler ile hasar alsa da pek çok medeniyet tarafından onarılarak ayakta kalması sağlanmıştır.

Misis Köprüsü Uzunluğu

Genişliği 6,5 metre olan Misis Köprüsü uzunluğu 132,70 metredir. Köprü toplam dokuz gözlü olup, bunlar arasında en büyük genişlik 11 metre kadardır.
1998’de yaşanan 6,3’lük Adana depreminde köprünün üst kısmında çatlaklar oluşmuştur ve köprü onarıma alınmıştır. Onarım bittikten sonra tekrar hizmete açılan köprü, bugün halen ulaşım için kullanılmaktadır.
Adana Seyhan Nehri üzerinde bulunan Adana Taş köprü ile Karaisalı ilçesinde bulunan Varda Köprüsü de bölgenin ulaşıma hala açık olan tarihî köprülerindendir.

Misis Köprüsü Efsanesi 

Yöre halkı tarafından ciddiyetle inanılan Misis Köprüsü efsanesi günümüzde oldukça popülerdir. Hikmet sahibi olduğu bilinen, eski tıp âlimlerinden biri kendisi. Kuran’da da bahsi geçen Lokman Hekim; efsaneye göre ölümsüzlüğün iksirini buluyor. Misis köyünde, tam da Misis Köprüsü’nden geçerken deli bir rüzgâr çıkıyor ve elindeki iksir, uçup Ceyhan nehrinin sularına karışıyor. İşte efsaneye göre tam da o andan itibaren Misis bölgesi ölümsüzlüğün adresi oluyor.

Adana Misis Köyü 

Adana Misis köyü Ceyhan Nehri kenarında kurulmuş, tarihî Neolitik Çağ’a kadar gitmekte olan ve o günden bugüne kadar kullanımı olan bir yerleşim alanıdır. Adana’ya 27 kilometre uzaklıkta olup İpek Yolu’nun da üzerinden geçtiği Antik Misis’te bugün yerleşim gene aynı yerde, antik kentin üzerinde kuruludur. Selçuklular, Bizanslılar ve Haçlılar arasındaki bitmek bilmeyen savaşlara da sahne olan Misis Kenti, Lokman Hekim efsanesine de atıf ile “ölümsüzlük kenti” olarak bilinmektedir. Uluslararası Ölümsüzlük Şehri Misis Kültür Sanat Festivali etkinliğine de ev sahipliği yapmaktadır.
1517 senesinden itibaren Osmanlı Devleti hâkimiyetine alınmış olan Adana Misis köyü bugün ayakta kalmış eserlere de ev sahipliği yapmaktadır. Bu eserler arasında MS 4.yüzyıla ait olan mozaikler, 9 gözlü Misis Köprüsü, Akropolden kalan surlar ve etrafta rastlanan çeşitli tarihi şehir kalıntıları ile 1542 senesinde yapılmış olan Havraniye Kervansarayı sayılabilir. Ayrıca tarihi nispeten yeni olan 1648 senesinde inşa edilmiş tek kubbesi olan kübik yapılı mescit ve Sirkeli Höyük de bu eserlerdendir. Höyüğün kenarında bulunan bir kayaya 2 adet taş kabartma oyulmuştur ve bu kabartmanın Hititlere ait bir yol işaretçisi olduğu düşünülmektedir.

Misis Mozaik Müzesi 

1959 yılında yapılan Misis Mozaik Müzesi Adana Yüreğir ilçesindeki Misis beldesindedir.
Misis höyüğünden çıkarılan mozaiklerin korunup saklanması amacı ile 1959 yılından beri faaliyette olup Misis Antik Kenti’nden kalma çeşitli eserler burada sergilenmiştir. Tapınak zemin mozaikleri ve Nuh tufanının betimlendiği mozaiklerin de sergilendiği müze, Adana Arkeoloji Müzesi’ne bağlıdır ve eserler Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmeye devam etmektedir.

2

Misis Köprüsü Ulaşım 

Adana şehrimize 27 kilometre uzaklıkta bulunan Misis Köprüsü ulaşım açısından sıkıntısız bir mevkidir. Bu tarihi taş köprü ve civarına bir seyahat planlamakta iseniz ulaşımınızda ipucu olacak alternatifleri sizin için listeledik.

Otomobil: Kişisel aracınız ile ulaşım ilk tercihiniz ise, Adana - Ceyhan yolunu takip ederek yaklaşık 27 km sonra Misis Köprüsü mevkiine ulaşabilirsiniz.

Otobüs: Misis Köprüsü Ceyhan Nehri üzerinde bulunmaktadır. Adana – Ceyhan arasında çalışan tüm otobüs ve minibüsler ile bölgeye ulaşabilirsiniz.

Uçak: Bölgeye en yakın havalimanı olan Adana Şakirpaşa Havaalanı’ndan Misis Köprüsü yaklaşık 38 kilometredir.