Adana Mutfağı

Adana

Adana, şüphesiz ki gastronomi açısından Türkiye’nin en önemli yerlerinden biridir. Adını şehrin adından alan Adana kebabın başkenti olan Adana şehri, Türkiye’de yeme içme turizmi için en çok tercih eden illerin başında yer alır. Hal böyle olunca da Adana mutfağı, bir Adana gezi rehberi için en önemli noktalarından birine dönüşmektedir. Adana’da yemek şöleni sabah kahvaltısında başlar. Bir Adana seyahatinde klasik kahvaltı kültürünü bir kenara bırakmak gerekir. Çünkü Adanalılar bir gelenek olarak sabah kahvaltısına ciğer kebabı ile başlamaktadır. Sabahın erken saatlerinde çalışmaya başlayan ciğerciler, öğlene kadar tüm etlerini bitirirler. Ciğerciler sokağında sabahın ilk ışıklarıyla dolup taşan sofralarda; beyaz peynir, domates, reçel gibi tatlar yerine şişlerine takılmış, dumanı üstünde tüten ciğerler bulunur. Ciğerin yanında çay yerine de şalgam içilir. Adana’nın bu geleneksel kahvaltısını deneyimlemek için tercih edilebilecek en tarihi yer kuşkusuz ki Tarihi Kazancılar Çarşısı’nda bulunan ciğerciler sokağıdır. Ek olarak, Seyhan ilçesinde bulunan Birbiçer Kebap Salonu da ciğer kebabı ile meşhur mekanlar arasında yer almaktadır. Daha klasik bir kahvaltı için ise Adana’da tercih edilebilecek mekanların başında Levent Börekçilik gelmektedir. Yüreğir Oto Sanayi içerisinde, seyyar bir arabada satılan börekçide sabahın erken saatinde sıra oluşmaktadır.

Öğle yemeği ve akşam yemeği için ise şehrin birçok noktasında bulunan kebapçılar öne çıkmaktadır. Birçok kaliteli mekanda Adana’nın dünyaca meşhur olan Adana kebabını, ciğer, çöp şiş ve kaburga gibi çeşitli etleri bulmak mümkündür. Kısa bir not olarak; Adana kebabının ismi birçok mekanda kıyma kebabı olarak geçmektedir. Adana’nın bu eşsiz lezzetlerini deneyebileceğiniz restoranların başında Yeşil Kapı, Eyvan Kebap, Kebapçı Mesut ve Kaburgacı Yaşar Usta gelmektedir. Adana’da her kebapçıda sofra soğan, roka salatası, acılı ezme ve lavaşlar ile donatılır. Kebapla birlikte Adana özellikle sakatat mutfağına yatkınlığı ile de bilinir. Şırdan ve mumbar dolması şehirde sık tüketilen yiyeceklerin başında gelmektedir. Bu konuda Şırdancı Bedo öne çıkan mekanların başında yer almaktadır.Adana’da yeme içme konusunda deneyimlenmeden gelinmemesi gereken bir diğer şey de muzlu süttür. Kazım Büfe’de yapılan ve porsiyonu bir büyük bir küçük bardaktan oluşan muzlu sütün sırrı yarı donmuş sütten yapılması ve sütün, muzun ve şekerden oluşan karışımın en ideal oranlarda karıştırılmasıdır. Adana gerçekten eşsiz tatlar sunmakta ve eğer sırf bu amaçla seyahat edilecek olsa bile gitmeye değer bir şehir olarak öne çıkmaktadır.
 

Adana'da Kebap Nerede Yenir? 

Adana’da yapılabilecek aktivitelerin başında şüphesiz kebap yemek gelir. Bici bici denilen buzlu tatlıyı da atlamamak gerek. Ama kebap denince mekanlar lezzetlerini konuşturur. Sipariş edeceğiniz standart bir restoranda da fiyatlar yüksek değildir üstelik. Kebabın ana vatanında kişi başı doyurucu bir menü için yaklaşık 20 ila 40 TL arasında ödeyebilirsiniz. Yemekten önce gelen atıştırmalıkları fazla kaçırırsanız ana şölene gelmeden doyabilirsiniz. Tercih edebileceğiniz yemek yanı içecekler arasında yayık ayranı ve şalgam bulunur. En çok rağbet gören kebapçılardan bazıları şöyle:

Eyvan Kebap: Turgut Özal Bulv. Polisevi Kavşağı Sok. No:2, Seyhan/Adana. 

Kebapçı Ufuk’un Yeri: Haydaroğlu Mahallesi, Yüreğir/Adana. 

Bol Kepçe Lokantası: Güzelevler Mahallesi, 2003. Sk. No:11, 01316 Yüreğir/Adana. 

Elem Restoran: Karataş Yolu Üzeri 6 Km. Havutlu Girişi, Yüreğir Adana. 

Yeşil Kapı: Reşatbey Mahallesi, Ordu Cd. No:67, Seyhan/Adana.