Meryem Ana Evi

Meryem Ana’nın hayatını anlatan kitapta geçen bilgilerin ışığında, Meryem Ana Evi olarak bilinen Panaya Kapulu’daki ev, uzun araştırmalar sonucu Selçuk Efes’te bulunmuştur. Hristiyanlık inanışlarına göre Hz. İsa’nın çarmıha gerilişinden sonra Hz. Meryem, havari Yuhanna adıyla bilinen St. Jean ile bu bölgeye gelmiş ve hayatının son yıllarını burada geçirmiş. Ev bu yüzden kutsal hac yerlerinden sayılır. Hazreti Meryem Ana Derneği’ne ait olan bu yapı 1891’de  bulunmuştur. İsa’nın ölümünden sonra, Meryem Ana’nın St. Jean ile birlikte Efes’e geldiği kubbeli küçük bir kilise olan bu yapı, restore edilerek bugünkü halini almıştır. Meryem Ana Evi, her yıl Ağustos ayının 15’inde yani Hz. Meryem’in ölüm gününde, Vatikan tarafından organize edilen bir ayin gerçekleştiriliyor.

1

Meryem Ana Evi Hakkında Bilgi  

Hristiyanların hac ziyareti için uğrak yeri olan Meryem Ana Evi her inançtan insanın gezebileceği bir alan. Sadece kültür turu atmak ve büyülü atmosferi, büyük bahçesini gezmek için bile Meryem Ana Evi’ne gidilebilir. Toplamda 30.000 metrekare alan içinde bulunan alanda hediyelik eşya ve hatıra ürünleri satan dükkanlar, çeşmeler, kafeterya, Meryem Ana heykeli dilek dilenip para atılan havuz ve oturup temiz havanın tadını çıkarmanız için banklar bulunur. Evin iç kısmında ise Meryem Ana resmi, Hazreti İsa figürleri, İncil örnekleri, mum yakılan ateş bulunur. Meryem Ana Evi, Efes Antik Kenti’ne yaklaşık 6 kilometre uzaklıktadır. Ayrıca Yediuyuyanlar, turistik olan ve şaraplarıyla meşhur Şirince de buraya oldukça yakın.
Hazreti Meryem’in, İsa’nın ölümünden sonra Aziz Jeans tarafından bu eve yerleştirildiği biliniyor. 1961 senesinde Papa 23. Johannes tarafından hac mekanı olarak belirlenen yapı, evden kilise haline dönüştürülmüş.

Meryem Ana Evi Hikayesi  

Meryem Ana Evi’nin keşfedilmesinin ilginç bir hikayesi bulunuyor. Oldukça doğa üstü gibi duyulan bu hikaye sizi oraya sürüklemeye yetecek kadar merak da uyandırıyor. Meryem Ana hikayesi ile ilgili enteresan yaşanmışlık 19. yüzyılda bir kasabada yaşayan köylü kadın Anna Katharina Emmerick‘le başlıyor. Şifasız bir rahatsızlığa yakalanan ve yatalak olan bu kadın, Mesih İsa’nın ve Meryem’in hayatı hakkında sahip olduğu özel görümlere sahiptir. Bu ilginç görüsü dilden dile destanlaşınca kadının ünü de artar. Hatta durum o kadar ciddiye alınır ki Clemens Brentano adlı bir şair, 1818 yılında Emmerick’in sekreteri olarak onun yanına yerleşir. Yaşlı kadının Mesih İsa ve Meryem Ana’nın hayatı hakkında söylediği her şeyi not eden şair bir süre sonra notlarını 1835 yılında “Rabbimiz Mesih İsa’nın Çilesi” kitabında yayımlar. Yaşlı kadının vefatından sonra ise “Anna Katharina Emmerick’in görümlerine göre Meryem’in Hayatı” adlı bir kitap daha yazar. Kitabın son bölümlerinde Meryem Ana’nın 9 yıl boyunca Efes dolaylarında yaşadığı bilgisi ve yaşadığı yerin tasviri bulunur. Gidip görmeyen biri için fazla gerçekçi olmayan bu tasvir bu duruma inanmayan din adamlarının teyit etme ihtiyacını doğurur. Sonrasında bir kafile kitapta ayrıntıları verilen Efes çevresine doğru yola çıkar. Aziz Yusuf’a adanmış, Azize Martha Bayramı’na denk gelen 29 Temmuz 1891 Çarşamba günü bu küçük grup, ipuçları yardımıyla Meryem Ana Evi’ni bulur. Daha sonra gerçekliğinden emin olmayan bir başka grup da yola çıkarak evi bulmaya niyetlenir. Alana ulaştıklarında her şeyin kitapta yazılı gibi olduğunu görüp çizimler yapıp fotoğraf çekerler. Ve alan böylece Meryem Ana’nın evi olarak kesinleşmiş olur.
Meryem Ana Evi İçi

Meryem Ana Mezarı 

Meryem Ana’nın mezarının Meryem Ana Evi’nin bulunduğu alanda olduğuna dair kesin bir bilgi bulunmuyor. Ayet ve hadislerde de bu konuyla ilgili herhangi bir bilgi yok. Hristiyan kaynaklarda Hz. Meryem’in defnedildiği yere dair bilgi olmamakla beraber Kudüs, Efes ya da Antakya’da defnedildiğine dair değişik rivayetler var. Efes’te bir kabir bulunmuyor. Ancak mezarın Kudüs’te Gethsemani’de, Siyon Dağı’nda ve Şam’da olduğunu iddia eden farklı görüşler mevcut.

1

Meryem Ana Evi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri 

Hz. Meryem Ana Evi Derneği tarafından alanın bakım ve tüm gereksinimleri karşılanıyor. Meryem Ana Evi’nin içinde bulunan bağış kutuları, alanın ihtiyaçlarını karşılamak üzere kullanılıyor. Girişte ödenen ücret ise Selçuk Belediyesi’ne veriliyor.
Giriş ücreti yabancılar için: 25 Türk Lirası
Türk Vatandaşları için: 10 Türk Lirası
Ziyaret Saatleri: 08.00-17.00 (kış) - 08.00-18.00 (yaz)

Meryem Ana Evi Ulaşım 

Otomobil: Şahsi aracınız ile gitmek isterseniz ilk önce şehirlerarası yoldan Aydın istikametine doğru yola çıkmalısınız. İzmir merkezinden yola çıktığınızı varsayarsak Selçuk’a yaklaşık 1 saat sonra ulaşabilirsiniz. Selçuk’tan Kuşadası yoluna döndüğünüzde 5 dakika daha giderek Meryem Ana Evi’ne varmış olursunuz.
Otobüs: Şehirlerarası otobüslerle İzmir Selçuk otogarına geldikten sonra, otogardan Meryem Ana Evi’ne sefer yapan minibüsleri tercih ederek ulaşım sağlayabilirsiniz.
Tur: Rehber ve tur desteği ile dolaşmak isterseniz Alsancak’tan Efes, Şirince ve Meryem Ana Evi’ne gezi düzenleyen turları da tercih edebilirsiniz.

Meryem Ana Evi İletişim 

Adres: Sultaniye Mahallesi, Selçuk/İzmir