- 1 view
Çamlıhemşin ilçe merkezinin 15 kilometre güneyindeki Zil Kalesi, Fırtına Deresi’nin batı yamaçlarında kurulmuştur. Sarp kaya kütlesi üzerine inşa edilen Zil Kalesi, dere yatağından 100 metre, denizden ise 750 metre yüksekliktedir.
Bölgenin en dikkat çekici tarihî eserlerinden olan Zil Kalesi, Varoş Kalesi, Ciha ve Kız Kalesi gibi hem bölgenin hem de Bayburt’a kadar ulaşan kervan yolunun güvenliğini sağlamak için kurulmuştur. Bölgenin Osmanlı tarafından fethedilmesinin ardından Zil Kalesi güvenlik amacıyla kullanılmaya devam etmiş ve Kale-i Zir olarak anılmıştır.
Zil Kalesi’nin yapıldığı tarih net olarak bilinmemekle birlikte 14. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilmektedir. 1. derece arkeolojik sit alanı içerisinde bulunan Zil Kalesi iç kale, dış ve orta surlardan oluşmaktadır. Kale’nin dış kısmına kuzeybatı yönünde bulunan bir patika yardımıyla ulaşılmaktadır.
Orta surlara bir teras yardımıyla çıkılırken, bulunan ikinci kapıyla iç kaleye geçilmektedir. Orta kalede şapel, muhafız binası ve baş kule gibi önemli bölümler bulunmaktadır. Rize Kalesi’nden sonra bölgedeki en yüksek kale olan Zil Kalesi yerli ve yabancı turistlerin Doğu Karadeniz’de en çok ziyaret ettiği yerlerin başında gelmektedir.
Zil Kale'nin Özellikleri
İhtişamlı görüntüsüyle uzak noktalardan bile kendini gösteren Zil Kale, Fırtına Deresi’nden yaklaşık 100 metre yükseklikteki bir sarp kayalığın üzerinde bulunur. Tam olarak yapıldığı tarih bilinmemekle birlikte 14. asırda inşa edildiği tahmin edilir.
Aynı zamanda tarihî İpek Yolu üzerinde yer alan kale, özellikle yapılan restorasyon çalışmalarının ardından turistik bir cazibe noktası haline gelmiştir.
Kalenin içi, yılın farklı zamanlarında konser ve etkinliklere de ev sahipliği yapar. Eski dönemlerde 4 katlı olduğu düşünülen Zil Kale, Osmanlı İmparatorluğu döneminden sonra askerî amaçlı kullanılmaya devam etmiştir. Adı da Kale-i Zir olarak anılmıştır.
Denizden 750 metre yükseklikte bulunan kaleden aşağıya bakıldığı zaman derenin bile ufacık görüneceğini hatırlatmakta fayda var. Zil Kale, Rize Kalesi’nden sonra bölgenin en yüksek kalesi unvanına sahiptir.
Kale dış surlar, orta sur ve iç kaleden meydana gelir. Kalenin dış kapısına ulaşmak için patika bir yoldan yürünmesi gerekir. Kapıdan girdikten sonra terastan orta surların olduğu seviyeye ulaşılabilir. Buradaki 2. kapıdan geçerseniz kalenin içine girebilirsiniz. Orta kalenin içinde muhafız binası, şapel ve başkule bulunur.
Duvarlar üzerinde kemerli pencereler, diğer yönde ise mazgal delikleri yer alır.
Zil Kale Çamlıhemşin Yaylaları
Zil Kale ziyaretiniz sonrasında Çamlıhemşin’in yaylalarını da görmeden dönmemelisiniz.
Zil Kale’nin de Kaçkar Dağları Millî Parkı sınırları içinde yer aldığını hatırlatmakta fayda var. Bu sebeple park alanı ve yaylaları da ziyaret ederek bol oksijen ve manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.
Kale turunuzdan sonra Çat Yaylası, Elevit Yaylası, Polovit Yaylası ve Polovit Şelalesi de gezebileceğiniz doğal güzellikler arasında bulunuyor.
Ayrıca Ayder Yaylası mutlaka görmeniz gereken bir güzellik olarak karşınıza çıkıyor. Seyahatinizi planlarken havanın biraz daha sıcak olması açısından yaz ve bahar dönemlerini tercih ederseniz sorunsuzca gezebilirsiniz. Yaz sıcağında bile serin olan yaylalar rahatça ziyaret edilebilir.
Zil Kale Yeme İçme
Zil kaleyi ziyaretiniz sırasında acıkırsanız civarda bulunan restoranı tercih edebilirsiniz. Fırtına Deresi’ni tepeden görebileceğiniz restorana gidecek olursanız ızgara çeşitleri, aperatif ürünler, dondurma ve içecek çeşitlerini bulabilirsiniz. Ancak Çamlıhemşin ilçesinde daha fazla yemek alternatifi bulmanız mümkün. Özellikle farklı lezzetlere açıksanız yöresel lezzetleri de deneyimlemelisiniz.
Balık, mısır ve fasulyenin en önemli besin maddeleri olduğunu ve restoranlarda farklı çeşitlerine rastlayabileceğinizi belirtelim. Ayrıca muhlama, karalahana çorbası, karalahana sarması, kiremitte hamsi, ısırgan yemeği, hamsikoli, pekmezli asude, ekşaşi, laz böreği, mısır ekmeği, pekmezli kabak, kabak sütlacı, pepeçura, termoni ve lahana rohtikosu da tadabileceğiniz lezzetler arasında bulunuyor.
Zil Kale Giriş Ücreti
Zil Kaleye giriş ücreti 3 Türk Llirası. Ayrıca 18 yaş altı ve 65 yaş üstü ziyaretçiler için ise ayrı bir ücret ödenmiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olmayan büyüleyici güzellikteki yapıda Müzekart geçerli olmuyor.
Zil Kale Nasıl Gidilir?
Zil Kaleye gitmek için toplu bir ulaşım aracı bulunmuyor. Bu sebeple en rahat ulaşım aracı olarak otomobili tercih edebilirsiniz.
Otomobil: Zil Kale’ye gitmek için şahsî aracınızı kullanacak olursanız öncelikle Rize’nin il merkezini geçmeniz gerekiyor. Çayeli ve Pazar ilçesini de geçtikten sonra yaklaşık 8 kilometre devam edebilirsiniz. Ardeşen’e varmadan, Çamlıhemşin yol ayrımından saparak yaklaşık 20 kilometre devam edebilirsiniz. Çamlıhemşin’den Ayder’e dönmeden Mollaveyis’e kadar gidebilirsiniz. Biraz daha devam ettiğiniz zaman kaleye çıkan patika yola ulaşmış olursunuz.