Bayburt Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Doğu Anadolu’yu Karadeniz’e bağlayan Erzurum-Trabzon yolunda bulunan Bayburt, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde 3.652 kilometrekarelik alana kurulmuş bir şehirdir. Bayburt; kuzeyde Trabzon, kuzeydoğuda Rize, doğu ve güneydoğuda Erzurum, güneyde Erzincan, batıda da Gümüşhane illeriyle çevrilidir. Halkının hatırı sayılı bir kısmının Türkmen-Çepniler olan şehir, tarihî İpek Yolu üzerinde bulunmaktadır. Bu nedenle tarihinde birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır.

Bayburt şehrinin adı eski Kafkas dillerden birini konuşan Urartu/Khaldiler'in bölgeye egemen olduğu dönemlerde, Khalt (Halti) halkı arasında gerçekleşen Hint-Avrupa dilli Mitanni göçmenlerinin sızmaları sonucunda verilmiştir. Bayburt'un bir müddet Roma İmparatorluğu hakimiyetine girdiği ve bu imparatorluğun ikiye ayrılması üzerine Doğu Roma toprakları içinde kaldığı bilinmektedir. Başka bir tarih sahnesinde ise Bayburt'un Türkmenlerin ilk yerleşim yeri olduğu söylenmektedir.

Bayburt'ta Doğu Karadeniz iklimiyle Doğu Anadolu’da hakim olan karasal iklim arasında bir geçiş iklimi hüküm sürmektedir. Bu sebeple yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlı geçmektedir.

Ekonomisinin önemli bir bölümünü tarım ve hayvancılık oluşturur. Tarım ürünü olarak hububat çeşitleri, yem bitkileri, şeker pancarı ve az da olsa meyve sebze üretimi yapılır. Bulunduğu bölgenin büyük bir kısmı kıraç olup Çoruh Vadisi'nde, Aydıntepe ve Sünür Ovalarında sulu tarım yapılmaktadır. Rafting yapabileceğiniz Çoruh Nehri de Bayburt sınırları içindedir.

Bayburt'ta halk için el sanatları çok önemlidir. Bakır işlemeciliği, taş işlemeciliği, ehram ve kilim dokumacılığı oldukça yaygındır. Hediyelik eşya olarak bu el sanatı ürünlerinden alabilrisiniz. Özellikle tamamı ile koyun yününden yapılan ehram bu yöreye özgü kadınların giydiği bir giysidir. 

Bayburt el değmemiş doğasıyla adeta huzur şehridir. Ulu dağların, kar suyunun biriktirdiği dağ göllerinin, yüce çam ormanlarının yanında kamp ve piknik yapmak daha önce edinmediğiniz bir tecrübe olabilir. Bayburt'ta bu saklı cennetleri doya doya keşfetmek için birkaç haftaya ihtiyacınız olabilir. Yakupabdal Göleti ve Doğa Parkı, Aslandağı Vilayet Ormanı, Kavakyanı Şelaleleri, Kaçkar Dağları Balıklı Göl ve Aygır Gölü Bayburt'taki bakir doğal alanlardır. 

Devamını Oku

Bayburt Nerededir?

Karadeniz Bölgesi’nde bulunan Bayburt ili kuzeyde Trabzon, kuzeydoğuda Rize, doğu ve güneydoğuda Erzurum, güneyde Erzincan, batıda da Gümüşhane illeriyle çevrilidir.

Bayburt’a Nasıl Gidilir?

Bayburt ulaşım seçenekleri arasında karayolu ve havayolu bulunmaktadır. Türkiye'nin her yerinden otobüs firmaları sefer düzenlemektedir. Havayolunu seçecekler için Erzurum Uluslararası Havalimanı ile Bayburt merkez arası 50 kilometre mesafededir. Otomobil ile seyahat edecekler için İstanbul 1.124 kilometre, İzmir 1.374 kilometre, Antalya 1.151 kilometre, Ankara 778 kilometre, Gaziantep 715 kilometre mesafededir.

Bayburt’a Ne Zaman Gidilir?

Bayburt'ta Doğu Karadeniz iklimiyle Doğu Anadolu’ya hakim olan karasal iklim arasında bir geçiş iklimi hüküm sürmektedir. Bu sebeple yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlı geçmektedir. Bayburt’a turizm amaçlı gitmek için en uygun zaman bahar aylarıdır.

Bayburt’ta Nerede Kalmalı?

Bayburt'un merkezinde bulunan Bayburt Otel'de mescit, teras, tv odası, açık-kapalı restoran, sauna ve hamam bulunmaktadır. Cumhuriyet Caddesi'ndeki Büyük Bayburt Otel ise modern ve ferah iç mekânları ile Bayburt ve çevre illerde kendinden söz ettirmektedir. Şehir merkezindeki oteller haricinde Bayburt Üniversitesi'nin Konukevi 2014 yılından beri hizmet vermektedir. Konukevinde 3 tip oda bulunur. Twin oda, double oda ve suit oda seçenekleri ile çeşitli sempozyumların ve kongrelerin de düzenlendiği bir tesistir. Baksı Müzesi'nin 26 odalı konukevi de araştırmacı, sanatçı ve gezgin, Bayburt'a yolu düşenlere kapısını açmaktadır. Baksı Müzesi Konukevi'nde Bayburt'un özgün etnografik öğeleri ile dekore edilmiş 4 bölümden oluşuyor. Bayburt evi, taş odalar, vadi taş odalar ve genç odalar bu bölümlerin isimleridir. Müzenin konukevinde kalmak için rezervasyon yaptırmanız gerektiğini hatırlatmamızda fayda var.

Bayburt’ta Gezilecek Yerler

Önemli tarihî yapılara ve doğal güzelliklere sahip olan Bayburt, Çoruh Nehri sayesinde her yıl birçok su sporları ile uğraşanların uğrak noktası haline gelmiştir. Bayburt tarihî güzelliklerinin yanı sıra el değmemiş doğal güzellikleri ile Anadolu'nun en güzel kentlerinden biridir. Tarihî İpek Yolu'nun kadim kenti Bayburt'ta doğa ile başbaşa kalmak, Çoruh Vadisi'ne kulak kabartmak, yüzyıllarca geriye gitmek ve yabanın ortasında nadir bir çiçek gibi görünen Baksı Müzesi ile karşılaşmak çok normal.

Bayburt Gezilecek Yerler

Bayburt'ta Çoruh Nehri'nde rafting yapabilir, Dede Korkut Türbesi'ni ziyaret edebilir, Bayburt'u kültürel açıdan bir rota haline getiren Baksı Müzesi'nde vakit geçirebilir, kentin önemli tarihî simgesi olan Bayburt Kalesi'ni gezebilir, gizemini günümüze kadar koruyan Aydıntepe Yeraltı Şehri'ni ve Helva Köyü Buz Mağarası'nı keşfedebilirsiniz. Adını andığımız bu yerler hakkında detaylı bilgiyi yazımızda bulabilirsiniz.

 

Devamını Oku

Bayburt Şehir İçi Ulaşım

Belediye otobüsleri, dolmuş ve minibüsler toplu taşıma aracı olarak hizmet vermektedir. Bunların yanında şehir içi ulaşımda taksiler de kullanılmaktadır. Bayburt şehir merkezinde TOKI, hastane, yüksekokul ve otogar arasında minibüsler yaygın olarak kullanılmaktadır. Eğer Çoruh Nehri kıyısına ve Baksı Müzesi'ne gitmeyi düşünüyorsanız araba kiralamak iyi bir seçenek olabilir. Çevre ilçelere de minibüslerle ulaşım sağlanmaktadır. 

Bayburt Mutfağı

Türkiye’nin hemen her şehrinde olduğu gibi Bayburt ilinin de kendine has yöresel lezzetleri bulunmaktadır. Sebze yemeğinden et yemeğine, salata çeşitlerinden tatlılarına kadar Bayburt, kendini diğer şehirlerden ayırmaktadır. Bayburt denince akla ilk gelen yöresel lezzetler galacoş, tel helvası, lor dolmasıdır. Lahana yaprağından yapılan yalancı dolma, salamura lahanadan yapılan ekşi lahana, bir tür yeşil mercimek yemeği olan galacoş, lor peynirinin ön planda olduğu lor böreği, süt ile kavrulmuş fındığın buluştuğu süt böreği Bayburt'ta tadılması gereken başlıca yemekler. Ayrıca meşhur kuşburnu marmeladından yapılan bir lezzet olan tatlı çorbayı da çok seveceksiniz. Un, tereyağı, şeker ve limonun maharetli ellerde yoğrulması ile yapılan tel helvası yörenin en çok bilinen tatlısıdır. Mercimek, soğan, un, tuz ve yumurta ile yapılan kesme çorbası ise kuşkusuz ilk tadacağınız yöresel yemektir.

Bayburt'un ünlü lokantalarından biri olan Bayburt Lokantası, Bayburt döneri ile meşhur bir yer. Aile yemeklerinin adresi olan lokanta geniş bahçesi ve kapalı alanı ile Bayburt merkezinde Cumhuriyet Caddesi’nde hizmet vermektedir. Bayburt merkezde Türkistan Caddesi’nde bulunan Aktaş Pide Salonu, teleferik manzarası ve lezzetli pideleri ile tercih edilir.Pide salonunun karışık pidesi tavsiye edilmektedir.

Bayburt’ta Alışveriş

ehram_ic_3.jpg

Ehram dokumacılığının merkezi olan Bayburt'ta bakır ürünler ve kilim alınabilecekler arasındadır. Ehram ya da ihram adı ile bilinen bu el sanatı, tamamen koyun yününden imal edilir ve tezgahta dokunarak üretilir. Kadınların örtünmek için kullandıkları ehramdan pek çok türde giysi yapılır. Ehramdan yapılan yelek, masa örtüsü, seccade, perde ve kravat gibi eşyalar ilgi çekicidir. Ehramın rengi giydiği kişiye göre çok önemlidir. Genç kızlar daha çok beyaz tercih ederken, yaşlı kadınlar mor ve siyah renklerde tercih ederler. Ehramın kullanımı oldukça azalmış olsa da günümüzde yelek, heybe, şal ve masa örtüsü gibi hediyelik eşyalar satılmaktadır.
Bayburt'ta ortalama 2000 metre yükseklikteki dağlarda beslenen arıların ürettiği Bayburt balı, Bayburt'ta alınması gereken başlıca yöresel üründür. Kaçkar Dağları, Soğanlı Dağları, Mescitli Dağları ve Kop Dağları arıların gezinerek çiçeklerden polen topladığı dağlardır. Bayburt'a kadar gitmişken ünlü Bayburt balı haricinde kuşburnu çayı ve kuşburnu marmelatını da denemenizi tavsiye ederiz.

Bayburt Gece Hayatı

Bayburt’ta aktif bir gece hayatı olmamakla birlikte dostlarınızla sohbet edebileceğiniz kafeler bulunmaktadır. Bunlardan bazıları; Samanyolu pastanesi, Kuytu Cafe, Hecegan Kahve Sanatı, Cafeterya Rıhtım’dır. Bayburt'taki Ayyıldız Caddesi'ndeki Kurtoğlu Kafe ve Restaurant canlı müzik dinleyerek yemek yiyebileceğiniz bir mekandır. Bunun haricinde Bayburt'un en güzel mekanlarından biri olan 1453 Kaffa da genç nufüs tarafından tercih edilen bir mekandır. Bayburt ilimizde eğlence genellikle eş dost evlerinde ziyaretle, yaz aylarında ise düğün ve sünnet organizasyonları ile geçer. Halk bu tür etkinliklerde buluşur, eğlenir ve sosyalleşir.

Bayburt Festivaller

bayburt-ta-solen-heyecani-basladi-7461934_x_o.jpg

Dede Korkut Kültür ve Sanat Şöleni (Merkez / Temmuz 3. haftası) En önemli etkinliklerden biri olan Dede Korkut Şöleni tüm Bayburtluların buluşmasını sağlar.

Geleneksel Tuzlu Su Festivali (Merkez / 21-23 Temmuz) Festival kapsamında bisiklet yarışması, sünnet şöleni, panel, kros, herfene ve eğlenceler yapılıyor.

Bayburt İçin Faydalı Bilgiler

Acil Yardım: 112

Yangın: 110

Polis: 155

Belediye: 0458 211 67 57

Bayburt Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca -6oC
    • Şub -4oC
    • Mar 0oC
    • Nis 7oC
    • May 11oC
    • Haz 15oC
    • Tem 18oC
    • Agu 18oC
    • Eyl 15oC
    • Eki 9oC
    • Kas 3oC
    • Ara -2oC

Kısa Kısa

Nüfus: 78.550 / Dil: Türkçe / Para Birimi: Türk Lirası (TRY) / İklim: Karadeniz ve Karasal / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2 gün