Bayburt Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Doğu Anadolu’yu Karadeniz’e bağlayan Erzurum-Trabzon yolunda bulunan Bayburt, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde 3.652 kilometrekarelik alana kurulmuş bir şehirdir. Bayburt; kuzeyde Trabzon, kuzeydoğuda Rize, doğu ve güneydoğuda Erzurum, güneyde Erzincan, batıda da Gümüşhane illeriyle çevrilidir. Halkının hatırı sayılı bir kısmının Türkmen-Çepniler olan şehir, tarihî İpek Yolu üzerinde bulunmaktadır. Bu nedenle tarihinde birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır.

Bayburt şehrinin adı eski Kafkas dillerden birini konuşan Urartu/Khaldiler'in bölgeye egemen olduğu dönemlerde, Khalt (Halti) halkı arasında gerçekleşen Hint-Avrupa dilli Mitanni göçmenlerinin sızmaları sonucunda verilmiştir. Bayburt'un bir müddet Roma İmparatorluğu hakimiyetine girdiği ve bu imparatorluğun ikiye ayrılması üzerine Doğu Roma toprakları içinde kaldığı bilinmektedir. Başka bir tarih sahnesinde ise Bayburt'un Türkmenlerin ilk yerleşim yeri olduğu söylenmektedir.

Bayburt'ta Doğu Karadeniz iklimiyle Doğu Anadolu’da hakim olan karasal iklim arasında bir geçiş iklimi hüküm sürmektedir. Bu sebeple yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlı geçmektedir.

Ekonomisinin önemli bir bölümünü tarım ve hayvancılık oluşturur. Tarım ürünü olarak hububat çeşitleri, yem bitkileri, şeker pancarı ve az da olsa meyve sebze üretimi yapılır. Bulunduğu bölgenin büyük bir kısmı kıraç olup Çoruh Vadisi'nde, Aydıntepe ve Sünür Ovalarında sulu tarım yapılmaktadır. Rafting yapabileceğiniz Çoruh Nehri de Bayburt sınırları içindedir.

Bayburt'ta halk için el sanatları çok önemlidir. Bakır işlemeciliği, taş işlemeciliği, ehram ve kilim dokumacılığı oldukça yaygındır. Hediyelik eşya olarak bu el sanatı ürünlerinden alabilrisiniz. Özellikle tamamı ile koyun yününden yapılan ehram bu yöreye özgü kadınların giydiği bir giysidir. 

Bayburt el değmemiş doğasıyla adeta huzur şehridir. Ulu dağların, kar suyunun biriktirdiği dağ göllerinin, yüce çam ormanlarının yanında kamp ve piknik yapmak daha önce edinmediğiniz bir tecrübe olabilir. Bayburt'ta bu saklı cennetleri doya doya keşfetmek için birkaç haftaya ihtiyacınız olabilir. Yakupabdal Göleti ve Doğa Parkı, Aslandağı Vilayet Ormanı, Kavakyanı Şelaleleri, Kaçkar Dağları Balıklı Göl ve Aygır Gölü Bayburt'taki bakir doğal alanlardır. 

Bayburt tarihî İpek Yolu'nun geçtiği kentlerden biri olması sebebiyle tarihsel ve kültürel açıdan oldukça zengindir. İpek Yolu kervanlarının geçtiği bir köprü olan Korgan Köprüsü hem güzelliği hem de tarihsel önemi açısından gezilmesi gereken yerlerden biridir. Bunun dışında Türk tarihinin en eski hikayelerin anlatıcısı Dede Korkut'un türbesi ve heykelinin kentte önemli bir yeri vardır.  Bunun dışında şehrin kültürel tarihi için eski Kavallar Konağı'nda bulunan Bayburt Müzesi'ni gezmelisiniz. Bayburt'un diğer önemli yerleri arasında; Ferahşad Bey Camii ve Külliyesi, Kop Savunması Anıtı ve Şehitliği, Vali Konağı, Şehit Osman Türbesi ve Şehitliği bulunur.

Bayburt'un son yıllardaki cazibe merkezi kuşkusuz Baksı Müzesi'dir. Müze, Bayburt'un dışında bulunan Bayraktar Köyü'nde Bayburtlu bir ressam Prof. Dr. Hüsamettin Koçan tarafından kurulmuş olup 2014 Avrupa Müze Ödülü'nü almıştır. Baksı'yı ziyarete gittiiğinizde Baksı Müzesi'nin her biri özenle dekore edilmiş odaları bulunan konukevinde konaklayabilirsiniz.

Lokasyon Sayfasında Detayı Göster
Kapalı