Via Rizolli deyince akıllara ilk gelen yerlerden biri de Two Towers olarak bilinen iki kuledir. Bu muhteşem yapı eğikliği ve güzelliğiyle Pisa kulesiyle yarışır durumda. İki kulelerin neden ‘ikiz kuleler’ olmadığına gelirsek, sebep çok basit; bu kulelerin birisi uzun biriyse kısa. Kulelerden uzun olanına Asinelli denir, daha küçük fakat daha eğimli kuleye ise Garisenda ismi verilmiştir.

Kulelerin yapılması da ilginç bir hikâyeye dayanır. Bologna’da dönemin soylu iki ailesi kimin daha büyük olduğunu göstermek amacıyla bu kuleleri inşa etmiştir. Haliyle kuleler isimlerini bu ailelerden almıştır. Dönemdeki belgelerin ve imkanların yetersizliği bugün bize o dönemde hangi ailenin daha güçlü olduğunu göstermemektedir. Asinelli ailesinin adı, ilk kez kendilerine atfedilen kulenin inşa edilmesinden neredeyse 70 yıl sonra, sadece 1185 yılında belgelenmiştir.

Asinelli Kulesi

1100’lü yıllarda inşa edilen Asinelli kulesi Ronesans mimarisiyle inşa edilmiştir. 1200’lü yıllarda belediyeye devredilen bu kuleye 1684 yılında 498 basamaktan oluşan iç merdiven yapılmıştır. Kulenin tabanında ise ilginç bir kaleye rastlayacaksınız. Bu kale 1488 yılında dönemin askerlerini barındırmak için yapılmıştır. Başlarda 70 metre olduğu söylenen kale, yangınlar ve yıldırım çarpmalarıyla hasar almış ve günümüzde 67 metreye kadar kısalmıştır.

Bir dönem hapishane olarak da kullanılan Asinelli kulesini, Milano Dükü Giovanni Visconti’nin olası isyanları bastırmak için kullandığı da iddia ediliyor.
Yıldırım çarpmalarıyla oluşacak hasarı engellemek için 1824 yılında kuleye paratoner takılsa da Asinelli, belgelere geçmiş iki yangınla büyük hasar görmüştür. Bu yangınların ilki 1185 yılında kundaklama nedeniyle gerçekleşmiş ikincisi ise 1398’de bilinmeyen bir sebeple meydana gelmiştir.

Asinelli kulesi elbetteki sadece siyasi olaylar ya da afetlerle gündeme gelmiş değildir. Kule, bilim adamları Giovanni Battista Riccioli (1640'da) ve Giovanni Battista Guglielmini (sonraki yüzyılda) ağır cisimlerin hareketlerini ve yerin dönüşünü inceleyen deneyler için de kullanıldı. II . Dünya Savaşı'nda , 1943-1945 yılları arasında, görüş alanı olarak kullanılan kulenin üzerine yıllar sonra bir RAI televizyon rölesi kuruldu. 1960'larda ise mimar Minoru Yamasaki'nin , Dünya Ticaret Merkezi'ni tasarlarken Kulelerden ilham aldığı düşünülüyor.


Garisenda Kulesi

Birçok şair ve yazarın eserlerine konu olan Garisenda Kulesi, bugün 48 m yüksekliğe sahiptir. Başlangıçta 60 metre yüksekliğe sahip olan kulenin bu kadar kısalmasının sebebi Asinelli kulesininkinden farklıdır. Eğri olması ve sağlam zemine inşa edilmemesinden dolayı kule, 14. Yüzyılda restore edilmiş ve yüksekliği 48 metreye kadar indirilmiştir. Kulenin belediyeye devredilmesi ise yine Asinelli kadar çabuk olmamıştır. 19. Yüzyılın sonunda belediye mülküne dahil olan kulenin önceki sahibi Arte dei Drappieri’dir.

Ziyaret Bilgileri: Hafta içi ve Cumartesi günleri/ 09:30 - 17:45. Giriş ücretleri tam 5 Euro, indirimli 3 Euro.

Adres: Via Gobetti 52/3 centro direzionale DUEMILAUNO, 40129 Bologna BO, İtalya
Yol Tarifi: Otobüsle ulaşım için 19, 33 ve 38 numaralı otobüsleri tercih etmelisiniz. Trenle gelecekler R, RV, S2 A ve S2 B numaralı hatları kullanabilirler.

Yakın Yerler: La Macchina del Tempo, Chiesa di San Bartolomeo