Aksaray Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İç Anadolu Bölgesi'nde Niğde'nin kuzeybatısında, Konya'nın doğusunda ve Ankara'nın güneydoğusunda yer alan Aksaray, 7.626 kilometrekare yüz ölçümüne sahiptir.

Şehrin adı, Hitit tabletlerinde Kurşuraİlk Çağ'da ise Garsaura olarak geçmektedir. Şehir, Kapadokya Kralı Archeleos zamanında yeniden inşa edilerek Archeleos'un şehri anlamına gelen, Archelais adını almıştır (Caesar- Kayseri, Heraklius-Ereğli gibi).

Türklerin Anadolu'ya gelişiyle birlikte, adı Türk diline uyarlanarak Aksaray şeklinde anılmaya başlamıştır. Bazı Osmanlı arşivlerinde Aksara olarak da geçmektedir. Yaklaşık bin yıldır tarihi adını muhafaza eden ender şehirlerdendir. Halk arasında ve Evliya Çelebi’nin “Seyahatnâme”sinde adını II. Kılıçarslan'ın yaptırdığı Beyaz Saray'dan aldığı şeklinde bir bilgi dolaşsa da, bunun resmi ve tarihi bir dayanağı yoktur.

Devamını Oku

Aksaray ile İlgili

Aksaray Nerededir?

Aksaray, Kuzey ve Güney Anadolu dağlarının birbirinden uzaklaştığı İç Anadolu Bölgesinin Orta Kızılırmak kesiminde yer alır.Kapadokya’nın giriş kapısı konumundadır. Doğusunda Nevşehir, güneydoğusunda Niğde, batısında Konya, kuzeyinde Ankara ve kuzeydoğusunda Kırşehir ile çevrilidir. Şehrin kuzeybatısında Tuz Gölü bulunmaktadır. Ankara’ya 225 km, Konya’ya 148 km, Adana’ya 265 km ve Mersin Limanı’na 258 km uzaklıktadır.

Aksaray’a Nasıl Gidilir?

Aksaray'a Türkiye'nin her yerinden karayolu ile ulaşmak mümkündür. Aksaray’a en yaygın ulaşım şekli otobüstür. Başta büyük şehirler olmak üzere, çevre illerden de Aksaray’a çok sayıda otobüs seferi yapılmaktadır.

Devamını Oku

Aksaray’a Ne Zaman Gidilir?

Aksaray ili orta iklim kuşağındadır ve soğuk kara iklimi özellikleri gösterir. Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuktur. Yağışlar genellikle ilkbahar ve kış aylarında görülmektedir. Ortalama yağış miktarı (son 40 yıl) 340 mm’dir (kg/m²). Yaz-kış ve gece-gündüz sıcaklık farkları çok fazladır. Yıllık ortalama sıcaklık 15 derecedir.

Şehirde yaz aylarında nem düşüktür. Buna karşılık sıcaklık ve rüzgar şiddetinin fazla olmaması nedeniyle, buharlaşma fazladır. Kar erimeleri ilkbahar aylarında taşkınlar ve toprak kaymalarına neden olmaktadır.

Aksaray’da Nerede Kalmalı?

Aksaray otelleri geçmişte yöresel özelliklerin ön plana çıktığı mimarileriyle dikkati çekiyordu. Ancak, son yıllarda özellikle turizm potansiyelinin keşfedilmesiyle, 4 - 5 yıldızlı otellerin sayısı hızla artmıştır. Bunda yörenin turizm merkezi olmasının yanında, konferans, seminer veya bayi toplantısı gibi etkinlikler için de tercih edilmesinin büyük rolü vardır. Genellikle oda-kahvaltı şeklinde hizmet veren otellerin arasında yüzme havuzu ve bar hizmeti verenler de mevcuttur. Oteller merkezin yanı sıra Eskil, Gülağaç, Güzelyurt ve Sarıyahşi beldelerine de yayılmıştır.

Aksaray'da bulunan Grand Altuntaş Hotel'de kalarak Ihlara Vadisi, Selime, Güzelyurt, Sofular Vadisi, Kapadokya ve Göreme’yi günübirlik turlarla rahatlıkla gezebilirsiniz. Günün yorgunluğunu yeşillikler içindeki bahçemizde güller arasındaki kamelyalarda çayınızı yudumlarken Hasan Dağı’nın büyüleyici güzelliği eşliğinde çıkarabilirsiniz.

Bir başka Aksaray Oteli olan Kuzucuklar Park Hotel'de ise Sauna & Buhar Odası Merkezi’nde Türk hamamı mevcut. Seanslarda kese yada köpük masaji uygulanır. Geleneksel Türk bakım ve arındırma teknikleri uygulanan otelde güzel bir konaklama deneyimi yaşayabilirsiniz. 

Kapadokya'nın altın kapısı Aksaray'da bulunan Grand Saatçioğlu Hotel ve Mavi Otel Aksaray, şehir merkezinde huzurlu konaklama yapabileceğiniz ortamı sunan otellerdir. Serra Otel ise Eğri Minare'ye 5 kilometre ve Aksaray Üniversitesi'ne 3,5 kilometre uzaklıktadır. En yakın havaalanı olan Nevşehir Havaalanı ise tesise 67 kilometre uzaklıktadır. 

Aksaray'ın Güzelyurt ilçesinde bulunan pek çok otelden biri olan Karamanlı Konağı yaklaşık 120 yaşındadır. Kapadokya nın en iyi korunan ve tek başına "Küçük Kapadokya" olarak adlandırılan Güzelyurt bölgesinde bulunmaktadır. Karamanlı Ortodoksların mübadeleden zamanından önce Güzelyurt'ta yaptığı konaklardan biridir. Konakta 11 oda ve geniş bir avlu bulunur. Yöresel taşlardan ve geleneksel mimari teknikleri ile inşa edilmiştir. Bu muhteşem konak güzelliğini Kapadokya ziyaretçileriyle paylaşmak için konaklama hizmeti vermektedir.

Taş bir yapıya sahip Akar Hotel ise Ihlara Vadisi'nde yer almaktadır. Konakladığınız odalarda Hasan Dağı'nın panoramik manzarasını izleyebileceğiniz özel bir balkon mevcuttur. Otel odaları ses yalıtımlı olup sineklik ve halı kaplı zeminler ile donatılmıştır.

Ihlara bölgesinde huzurlu bir konumda hizmet veren Star Pension ise Melendiz Irmağı'nın yanında kurulmuştur. Nehir, bahçe ve Ihlara Vadisi manzaralı odalar sunan tesis büyük, yemyeşil bir bahçeye sahiptir. 

Aksaray’da Gezilecek Yerler

Tarihi boyunca Orta Anadolu Bölgesinde, tarihi İpek Yolu’nun en önemli merkezlerinden biri olan Aksaray, bugün de Anadolu’nun tam kalbinde, doğu-batı ve kuzey-güney yönleri arasında uzanan ana bağlantı yollarının kavşağında yer almaktadır. Başta Ihlara Vadisi olmak üzere, kiliseleri, yer altı şehirleri, camileri ve antik kentleriyle, gezilecek çok sayıda alternatif sunmaktadır.

Aksaray Gezilecek Yerler:

Aksaray'da birbirinden güzel gezilecek yerler arasında muhteşem doğal güzelliği ile Ihlara Vadisi, Selçuklu mimarisinin mirası Eğri Minare, bölgenin tarihi zenginliklerini yansıtan Acemhöyük, Sümbüllü Kilise, Güzelyurt Evleri, Aksaray Zinciriye Medresesi, Aksaray Müzesi ve Nora Antik Kenti bulunur. Adını andığımız bu yerler hakkında bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz. 

Devamını Oku

Aksaray İçi Ulaşım

Aksaray’da şehir içi ulaşım çok gelişmiştir. Kısa bir süre önce hem duraklarını hem de toplu ulaşım araçlarını yenileyen şehirde, otobüs ve minibüslerle her yere kısa sürede ulaşmak mümkündür.
Şehir içi ulaşımda sıkça kullanılan dolmuşlar günün erken saatlerinden geç saatlerine kadar çalışır. Belediyenin açıkladığı dolmuş güzergahları; K 5 -NAKKAŞ HATTI, K2 TOKİ - ÜNİVERSİTE,SANAYİ - TOKİ HATTI, B3 K.BÖLCEK HATTI, B3 K.BÖLCEK HATTI, G1 KURTULUŞ HATTI, G4 YAVUZ SULTAN S. HATTI, G4 YAVUZ SULTAN SELİM HATTI, G5 PAŞACIK HATTI, G6 HAMİDİYE HATTI, G6 HAMİDİYE HATTI, G3 DAĞILGAN HATTI, B1 ARATOL - P.OKULU HATTI, B5 TATAR SK. HATTI, K1 HASTANE - 5.ETAP HATTI, K1 FATİH HASTANE HATTI, G2 KAVURMACI HATTI'dır. 

Aksaray Mutfağı

Aksaray’da hububat üretimi yaygın olduğu için buğday ve buğday ürünlerinden yapılan yiyecekler ön plandadır. Ayrıca hayvancılığın gelişmiş olması nedeniyle, et ve süt ürünleri yaygındır. Tarım bakımından da gelişmiş bir şehir olan Aksaray’da, bağ ve bahçelerden elde edilen sebze ve meyvelerle de mutfak için oldukça zengin malzemeler elde edilmektedir. Yufka, sepe, sıkma, çörek, mayalı, erişte, kuskus pilavı, dolma mantı, katıklı aş, çiğleme, soğanlama, sac böreği, bamya çorbası ve arabaşı, Aksaray mutfağının en popüler örnekleridir. Tatlı çeşitleri ise, pelte, katmer, sarığı burma, kalbura bastı ve kaygana şeklinde sıralanır. Aksaray'ın dolma mantısı için yufka gibi açılan hamur baklava dilimi şeklinde büyükçe kesilir. Hazırlanan kıymalı iç içerisine konduktan sonra katlanır. Suda haşlanarak suyu süzülen hamurun altına sarımsaklı yoğurt, üzerine ise özel yapılan zer dökülür. Meşhur yemeklerinden biri olan katıklı aş ise süzülmüş yoğurdun soğuk bulgur pilavı ile karıştırılmasıyla hazırlanır. Çorba gibi içilerek yenir. Soğuk ayran çorbası olarak da bilinmektedir. Şehir merkezindeki Harman Restoran'ın spesiyali sac tava ve künefedir. Kurtuluş Pide ise merkeze biraz uzak olsa da, Aksaray’da en iyi etli ekmek yapan yer olduğu söyleniyor. Açık ayranı özellikle tavsiye edilmektedir. Aksaray'da gidebileceğiniz diğer bir mekan olan Ağaçlı Restoran'da ise aşçının et konusunda harikalar yarattığı söylenmektedir. Burasının aynı zamanda çorbaları da çok beğenilmektedir.

Aksaray’da Alışveriş

Türk halı dokumacılığının halen Anadolu’da sürdürüldüğü yerlerden biri de Aksaray Taşpınar’dır. Taşpınar halılarının en önemli özelliklerden biri atkı, çözgü ve düğüm iplerinin tamamen yün olmasıdır. "Yoz" denilen Karaman cinsi kısır koyundan elde edilen yünün özel bir yeri vardır. İplerin renklendirilmesinde ise genelde doğal boya kullanılmaktadır. Taşpınar halıları taban, kelle, çift somya, minder, namazlık, yastık, heybe ve eğerlik örtüsü adı verilen çeşitlerde dokunmaktadır. Bu nedenle Aksaray’da ilk alınacak şey Taşpınar halısıdır. Yörede diğer el işi örneklerinden, yöresel giysi ve aksesuarlardan, “Ihlara Vadisi” biblolarından ve küçük objelerden de satın alabilirsiniz.

Aksaray Gece Hayatı

Aksaray’da gece hayatı oldukça sakindir. Yöre halkı, yemekten sonra ev gezmelerini tercih eder. Üniversitenin açılmasıyla genç nüfus artınca, birbiri ardına kafeler açılsa da, turistler için en uygun mekânlar otellerin barları olacaktır. Aksaray’da Kafeler Caddesi olarak da bilinen Elbulfeyz Elçibey Caddesi’nde Gönül Kahvesi, Özsüt Café ve Kahve Dükkanı, Cafe Charlo Café ve Kahve Dükkanı, Waffle Art Tatlı Dükkanı ve Café, The Garden Bistro Café ve Bistro, Cuppa Cafe Café ve Bistro, Kız Kulesi Restaurant & Cafe gibi eğlence mekânları bulunmaktadır. Kültürpark içerisindeki Liva Cafe, Turkuaz Cafe, Medcezir Café ve Nargile, Balıklı Göl Café, Nargileci ve Çay Bahçesi Aksaray’da arkadaşlarınızla oturup eğlenebileceğiniz mekânlardır.

Aksaray Festival

Uçurtma Şenliği (23 Nisan)

Bilim ve Bahar Şenlikleri (Haziran)

Aksaray-Ihlara Kültür ve Turizm Festivali (Temmuz)

Saratli Kültür ve Sanat Festivali (Temmuz)

Taşpınar Belediyesi Kültür Halı Festivali (Ağustos)

Aksaray İçin Faydalı Bilgiler

Acil Yardım: 112

Yangın: 110

Polis: 155

Aksaray Belediyesi: 0382 213 54 92

Aksaray Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 1oC
    • Şub 2oC
    • Mar 6oC
    • Nis 11oC
    • May 15oC
    • Haz 19oC
    • Tem 22oC
    • Agu 22oC
    • Eyl 18oC
    • Eki 13oC
    • Kas 7oC
    • Ara 2oC

Kısa Kısa

Nüfus: 386.520 / Dil: Türkçe / Para Birimi: Türk Lirası (TRY) / İklim: Akdeniz İklimi / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2 gün