Elazığ Hakkında Bilinmesi Gerekenler

izzetpasa_meydani_03.jpg

Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Fırat bölümünde yer alan Elazığ bölgenin dördüncü büyük ilidir. Hem tarihî yapıları hem de eşsiz doğal güzellikleri ile öne çıkan Elazığ bölgenin en gelişmiş şehirlerinden biri olma özelliği taşımaktadır. Toplam yüz ölçümü 9.153 kilometrekare olan şehir deniz seviyesinden 1.067 metre yükseklikte yer almaktadır. TÜİK’in 2016 verilerine göre Elazığ’da 578.789 kişi yaşamaktadır. Anadolu’yu Mezopotamya’ya bağlayan kervan yollarının geçiş güzergâhında bulunan şehir geçmişten günümüze birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Elazığ’ın merkez başta olmak üzere AğınArıcakAlacakayaBaskilKarakoçanKovancılarKebanMadenPaluSivrice dâhil 11 tane ilçesi bulunmaktadır. Elazığlılar birbirlerine kardeş, ağabey anlamına gelen “gakgoş” sözcüğü ile hitap ederler.

 

Tanıtım Videosu:
 

Devamını Oku

Elazığ ile İlgili

Elazığ Nerededir?

Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Fırat bölümünde yer alan Elazığ bölgenin en gelişmiş şehirlerinden biridir. Doğusunda Bingöl, kuzeyinde Tunceli, batısında Malatya, güneyinde ise Diyarbakır ile komşu olan Elazığ Güneydoğu Torosların batı uzantıları ile çevrilidir. Elazığ İstanbul’a 1.198 kilometre, Ankara’ya 750 kilometre mesafede yer almaktadır.

Elazığ’a Nasıl Gidilir?

Doğu Anadolu Bölgesi’nin köklü tarihi ile öne çıkan şehirlerinden biri olan Elazığ bölgenin geçiş merkezi konumundadır. Türkiye’nin dört bir tarafına ana yollarla bağlı olan şehre demir yolu ve hava yolu ile de ulaşmak mümkündür. Elazığ İstanbul’a 1.198 kilometre uzaklıktadır. Elazığ ile Ankara arasındaki mesafe ise 750 kilometredir. İstanbul’dan özel aracınız ile Elazığ’a gitmek isterseniz yol yaklaşık olarak 14 saat sürmektedir. Ankara - Elazığ arası yolculuk ise özel araçla yaklaşık 9 saat sürer. Diyarbakır’dan Elazığ’a araçla ortalama olarak 2 saatte ulaşabilirken Malatya’dan ise 1,5 saatte ulaşmak mümkündür. Lüks Elazığ SeyahatElazığ Murat TurizmElazığ Hazar Turizm şehirlerarası yolculuk yapmak için tercih edilebilecek otobüs firmalarından birkaçıdır. Bu firmalarla Türkiye’nin birçok şehrinden Elazığ’a ulaşım sağlanabilmektedir. AnkaraKayseri ve Malatya üzerinden Tunceli ve Erzurum’a ulaşan devlet yolu Elazığ’ın en önemli karayolu bağlantısı sayılmaktadır. Bu yolun yaklaşık 156 kilometresi Elazığ sınırlarından geçmektedir.

Devamını Oku

Elazığ’a Ne Zaman Gidilir?

Sehir_Kis_2016_(42).jpg

Karasal iklimin hüküm sürdüğü Elazığ’da yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise soğuk ve yağışlı geçmektedir. Ancak Doğu Anadolu’nun diğer illeri ile kıyaslandığında Elazığ’da kışların daha yumuşak geçtiği söylenebilir. Kış aylarında ortalama sıcaklık 1 derece, yaz aylarında ise 25 derecedir. Yıllık ortalama sıcaklık ise 13 derecedir. Şehir en fazla yağışı ilkbahar ve kış aylarında almaktadır. En soğuk ay ocak, en sıcak ay temmuzdur. Keban Barajı kurulduktan sonra Elazığ ikliminde değişiklikler gözlemlenmiş, karasal iklimin yanı sıra Akdeniz ikliminin de etkileri oluşmaya başlamıştır. Sıcaklık farkı bölgenin doğusundan batısına geçtikçe azalmaya başlar. Doğu Anadolu Bölgesi’nde don olaylarının en az görüldüğüillerden biri Elazığ’dır.

İl topraklarının büyük bir bölümü bozkırdır. Dağların yüksek kesimlerinde meşe ve ardıç ormanları vardır. Türkiye genelinde az rastlanan meşe türlerinin büyük bir kısmı Elazığ’da yer almaktadır. Elazığ yılın dört mevsimi ziyaret edilebilen bir kenttir. Şehre 30 kilometre uzaklıkta bulunan Hazarbaba Kayak Merkezi kış sporuna tutkun olanları ağırlarken Golan Kaplıcaları hastalıklarını tedavi ettirmek isteyen yüzlerce kişinin uğrak noktası konumundadır. Yaz aylarında ise Hazar Gölü ve Buzluk Mağarası en çok tercih edilen yerler arasındadır. Siz de Doğu Anadolu Bölgesi’nin en güzel şehirlerinden biri olan Elazığ’ı yakından tanımak isterseniz mevsim fark etmeksizin ziyaret edebilirsiniz.

Elazığ Nerede Kalınır?

fxn2RAFH.jpg

Doğu Anadolu’nun en gelişmiş şehirlerinden biri olan Elazığ yılın dört mevsimi talep gören şehirlerimizden biridir. Kış mevsimi ile birlikte kayakseverleri ağırlayan şehir bahar ve yaz aylarında doğal güzellikleri ile ilgi çekmektedir. Doğu’nin incisi Elazığ’da her bütçeye uygun otel imkânı bulunmaktadır. Elazığ otellerinin büyük bir bölümü şehir merkezinde yer almakla birlikte civar illerde de konaklama tesisleri vardır. Elazığ otelleri yılın her dönemi misafirlerine konforlu ve keyifli bir konaklama imkânı sağlamaktadır. Elazığ tarihî ve doğal güzelliklerinin yanı sıra kaplıcaları ile de ünlü bir şehrimizdir. Hastalıkların tedavisi için her yıl pek çok kişi Elazığ’a gelerek termal otellere ve kaplıcalara uğramaktadır.

Elazığ şehir merkezinde yer alan Double Tree by Hiltonoda kahvaltı konseptinde hizmet veren şehrin en ünlü otellerinden biridir. Geniş ve konforlu odaları ile öne çıkan otel toplantı salonları ile de şehre iş amaçlı gelenlerin hizmetindedir. Park DedemanOtel Elazığ merkezde yer alan ve gezilecek yerlere olan yakınlığı ile tercih edilen diğer bir konaklama seçeneğidir. Ücretsiz otopark ve Wi-Fi hizmeti ile öne çıkan otel güleryüzlü hizmet anlayışı ile misafirlerini ağırlamaktadır. Whiteline Boutique Hotel Elazığ’da konaklamak için tercih edebileceğiniz en konforlu otellerden biridir. Otel şehir merkezinin en popüler noktasında olup önünden geçen otobüs ve minibüslerle dilediğiniz yere ulaşım sağlamanız mümkündür. Elazığ merkezdeki Öğretmenevi şehirde uygun fiyatlı konaklamak isteyenlerin hizmetindedir.

Eğer amacınız Elazığ’da huzurlu ve sakin bir tatil geçirmekse seçiminizi Mavigöl Otel’den yana kullanabilirsiniz. Hazar Gölü kıyısında yer alan otel eşsiz doğası ve tertemiz havası ile misafirlerine unutulmaz bir seyahat deneyimi yaşatmaktadır. MavigölOtel;Hazarbaba Kayak Merkezi’ne de oldukça yakın olduğu için kış aylarında da oldukça talep görmektedir.

Elazığ’da otel fiyatları dönemsel olarak fazla değişiklik göstermemektedir. Geceliği 100 - 300 TL arası değişen fiyatlarla Elazığ otelleri tüm yıl boyunca açıktır ve fiyatlar otelin hizmet standartlarına göre belirlenir. Otellerin çoğu şehir merkezinde olduğu için gezilecek yerlere de yürüyerek ulaşma imkânına sahip olabilirsiniz. Elazığ’a seyahatiniz öncesinde otel rezervasyonunuzu erken yaparak olası doluluk ihtimaline karşı önleminizi almanızı tavsiye ederiz.

Kamp yapmayı seven seyahatseverler için özellikle Hazar Gölü, Keban BarajGölü ve Cip Barajı kıyısı oldukça uygundur. Yaz döneminde tatil amaçlı pek çok kişi bu bölgelere gelerek kamp kurmakta ve doğa ile iç içe vakit geçirme şansına sahip olmaktadır. Ayrıca Elazığ’ın Gezin ve Sivrice ilçelerinde de çadır kurmaya elverişli kamp alanları mevcuttur.

Elazığ Gezilecek Yerler

Doğu Anadolu’nun incisi olarak adlandırılan Elazığ; gerek tarihî yapıları gerekse muhteşemdoğası ile misafirlerine unutulmaz anlar yaşatmaktadır. Tarihin her döneminde önemli bir yerleşim yeri olan Elazığ kültürel zenginliğe sahip şehirlerimizden biridir. Medreseleri, camileri, kaplıcaları, türbeleri ile öne çıkan Elazığ son yıllarda turizm açısından gelişme göstermiştir. Halk oyunları, gelenek ve görenekleri, yöresel lezzetleriyle Elazığ seyahatseverleri beklemektedir.

Elazığ Gezilecek Yerler

Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Fırat bölümünde yer alan Elazığ sadece yazın değil kışın da misafirlerine eşsiz güzellikler sunmaktadır. Elazığ gezinize tarihî yapıları gezerek başlamanızı öneririz. Merkezde yer alan Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Elazığ tarihini yakından incelemek isteyenler için önemli bir noktadır. Şehrin simgesi olan Harput Kalesi Elazığ geziniz sırasında mutlaka görmeniz gereken tarihi bir yapıdır. Meryem Ana Kilisesi Anadolu’nun en eski mabetlerinden biri olarak öne çıkmaktadır. Doğa harikası olan Buzluk Mağarası her yıl binlerce turisti ağırlarken Keban Baraj Gölü özellikle yaz aylarında sıkça ziyaret edilen bir yerdir. Dünyanın en genç şelalesi olarak bilinen Çırçır Şelalesi ve eşsiz güzellikteki Hazar Gölü Elazığ’da uğrayabileceğiniz yerler arasındadır. Hazarbaba Kayak Merkezi kışın kayakseverleri ağırlarken yamaç paraşütü ve trekking yapmak isteyenlerin de uğrak noktasıdır. Golan Kaplıcaları her yıl tedavi amaçlı yüzlerce kişinin tercihi olmaktadır. Listede adı geçen yerlerle ilgili bilgiler aşağıda mevcuttur.

Devamını Oku

Elazığ Şehir İçi Ulaşım

Caydacira_Kavsagi_02.jpg

Elazığ şehrinde toplu ulaşım özel halk otobüsleribelediye otobüsleri ve minibüsler ile yapılmaktadır. Elazığ Büyükşehir Belediyesi’ne ait resmi ve özel halk otobüslerinde daha ekonomik ve güvenli ulaşım sağlayan El-Kart kullanılmaktadır. El-Kart almak isteyenler için ücretlendirme şu şekildedir:

Tam El-Kart: 5 TL

Öğrenci El-Kart 10 TL (Her yıl 5 TL yenileme ücreti alınmaktadır)

İndirimli El-Kart 10 TL (Her yıl 5 TL yenileme ücreti alınmaktadır)

Devamını Oku

Elazığ Mutfağı

Oğuzlara kadar uzanan Elazığ mutfağı yaklaşık 150 çeşit yemek ve tatlıya sahiptir. Ankara Ticaret Odası ve Ankara Patent Odası’nın çalışması ile Gaziantep’ten sonra Elazığ mutfağı Türkiye’nin en zengin ikinci mutfağı olarak seçilmiştir. Kendine özgü bir yemek kültürüne sahip olan Elazığ’a yolunuz düştüğünde gastronomi şöleni yaşayacağınızdan emin olabilirsiniz. Çorbasından tatlısına kadar çeşitlilik gösteren Elazığ mutfağı hâlâ geleneksel özellikler taşımaktadır. Şehrin birçok yerinde yemekler yer sofralarında yenmektedir. Elazığ’da üç öğün dışında kuşluk ve yatsılık denilen sofralar kurulmaktadır. Yaz aylarında sıkça tercih edilen Harput çorbası, soğuk ayran aşı çorbası olarak da bilinir. Naneli sos ile birlikte servis edilen çorba sıcak günlerde içeni ferahlatmaktadır.

Lobik çorbası ise Elazığ’ın yöresel lezzetlerinden biridir ve yörede yetişen lobik adı verilen börülce benzeri küçük taneli bitki ile hazırlanır. Harput köfte Elazığ’a yolunuz düştüğünde mutlaka denemeniz gereken yöresel bir yemektir. Hem etli hem kıymalı olarak hazırlanabilen kömbe damakları şenlendiren diğer bir lezzettir. İncecik açılan yufkanın şerit halinde kesilerek hazırlanması ile sofraları süsleyen sırın doyurucu bir yemektir. Küncülü köfte Elazığ mutfaklarında sıkça yapılan yöresel yemekler arasındadır. Koçoğlu Restaurant Elazığ’ın yöresel lezzetlerini deneyebileceğiniz en iyi adreslerden biridir. Ensar Mangal Vadisi, Dervişoğulları Restoran ve Ciğerci Kamil Usta Elazığ’a yolunuz düştüğünde uğramanızı önerdiğimiz mekanlar arasındadır. Damak çatlatan lezzetleriyle Gedik Restaurant’ta dostlarınızla yemek keyfi yapabilir, Kavurmacı Bekir Usta’nın nefis kavurmalarını deneyebilirsiniz.

Bayram sofralarının olmazsa olmazı dolanger, şerbetli bir tatlıdır. Halbur hurması da severek tüketilen tatlı çeşitlerindendir. Patile genellikle kahvaltılarda tercih edilirken cevizli sucuk olarak bilinen orcik şehrin vazgeçilmez lezzetlerindendir. Peynirli ekmek, tutmaç, karakavurma ve tandır ekmeği de Elazığ sofralarında kendilerine yer bulmuş diğer tatlar arasındadır. Menengiç kahvesi olarak da bilinen çedenekahvesini yolunuz Elazığ’a düştüğünde denemenizi tavsiye ederiz.

Elazığ’da Alışveriş

Doğu Anadolu Bölgesi’nin en gelişmiş şehirlerinden biri olan Elazığ alışveriş bakımından oldukça zengindir. Kentte alışveriş için AVM’lerin yanı sıra mağazalar ve yöresel ürünlerin satıldığı dükkânlar bulunmaktadır. Cumhuriyet Mahallesi’nde yer alan Park Yirmiüç AVM Elazığ’ın en kapsamlı alışveriş merkezidir. Sinema salonu ve restoranlarıyla oldukça rağbet görmektedir. Akgün AVM ise şehrin bir diğer alışveriş merkezidir. Kentte alışveriş merkezlerinin dışında pek çok mağaza da yer alır. Şehir merkezindeki Gazi Caddesi, Vali Fahri Bey Caddesi, Hürriyet Caddesi alışveriş mağazalarının yoğun olarak bulunduğu noktalardır. Ayrıca şehrin birçok noktasında Elazığ yöresel ürünlerini tadabileceğiniz, kendinize ve sevdiklerinize satın alabileceğiniz lezzetlerle dolu dükkânlar bulunmaktadır.

Devamını Oku

Elazığ’da Gece Hayatı 

xzaHH6qH.jpg

Baş döndürücü doğal güzelliklere sahip olan Elazığ ziyaretçilerine keyifli bir seyahat deneyimi yaşatmakla birlikte kentte aktif bir gece hayatından söz etmek mümkün değildir. Muhafazakâr bir yapıya sahip olan Elazığ’da gece hayatı yerini Kürsübaşı gecelerine bırakmıştır. Harput kültürünün önemli bir mirası olan Kürsübaşı gecelerinde müzikli eğlenceler, yarışmalar ve sohbetler düzenlenir. 2010 yılı Ekim ayında UNESCO Dünya Kültür Mirası Temsili Listesi’ne girmeye hak kazanan Kürsübaşı geleneği bugün eski Harput evlerinde ve bazı geleneksel mekânlarda hala sürdürülmektedir.

Devamını Oku

Elazığ’daki Festivaller

Elazığ’a gitmeden önce şehirde düzenlenen etkinliklere göz atmanız gezinizi daha keyifli hale getirmeye yardımcı olabilir. Siz de dilerseniz Elazığ ziyaretinizin tarihini bu festivallere denk getirebilirsiniz. Elazığ’da düzenlenen etkinliklerin listesini aşağıda bulabilirsiniz.

Uluslararası Hazar Şiir Akşamları

1992 yılından bu yana düzenlenen Hazar Şiir Akşamları uluslararası bir festivaldir. Her yıl kasım ayında gerçekleştirilen etkinliğe dünyanın birçok şehrinden şairler katılmakta ve şiir dinletileri ile birlikte yöresel türküler seslendirilmektedir.

Devamını Oku

Elazığ İçin Faydalı Bilgiler

Zabıta: 0424 248 47 01

Polis: 155

Ambulans: 112

Belediye Başkanlığı: 0424 248 47 01 (10 Hat)

Emniyet Müdürlüğü: 0424 241 10 00

Elazığ Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 0oC
    • Şub 1oC
    • Mar 6oC
    • Nis 12oC
    • May 17oC
    • Haz 22oC
    • Tem 26oC
    • Agu 26oC
    • Eyl 21oC
    • Eki 15oC
    • Kas 0oC
    • Ara 0oC

Kısa Kısa

Nüfus: 578.789 / İklim: Karasal iklim / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2 gün