Dadaşlar diyarı Erzurum'a gitmeden de neredeyse hepimizin lezzetiyle bildiği cağ kebabı ve aslında mutfaklarımızda sıkça yer verdiğimiz Erzurum'a ait olan birçok lezzetle tanışmaya hazır mısınız?
Kebabı, köftesi, çorbası, böreği, kadayıf dolması gibi birçok yemeği ile meşhur olan Erzurum, damak zevkine oldukça hitap eden bir mutfağa sahip. Peki, Erzurum'un yöresel mutfağında neler var?
İlk başta popülaritesi oldukça yüksek olan meşe odununda yatık halde pişen, nefis yağlı kuzu budundan yapılmış cağ kebabı geliyor. Size bu lezzetleri en iyi nerelerde yiyeceğinizden de bahsedeceğiz. Burada öncelikle geçmişlerinde de bu işi ortak zamanlarda sahiplenip, yapanlardan; Koç ve Gel-Gör Restoranlarından başlayacağız. Her iki mekânın ustası da 1970'li yıllarda yan yana sulu yemek yaparlarken 1982'de sırayla cağ kebabını kendilerince yöntemlerle ''Bico''lardan sofralarımıza getirmeye başlamışlar. Önce meşhur “Cağ” adı nereden geliyor onu açıklayalım. Cağ; etin çekildiği metal şişlere verilen isim. Ama yaylalarda yapılan şölenlerde bu şişler metalden değil, tahtadan yapılırmış, bunlara da ''Bico'' denirmiş. Etler genellikle Erzurum ve Kars'tan gelmekte ve genelde koyun ya da kuzudan yapılmaktadır. Pişmeden önceki süreçte ise etler 12 saat boyunca soğan, karabiber ve tuz ile salamura edilerek, sofralarımızda o unutulmaz lezzeti bize yaşatırmış.
Gel-Gör ve Koç Cağ Kebap'ın ortak geçmişiyle bahsettiğimiz yemek tavsiyemize, adından da anlayacağınız gibi kadayıfı ve kebabıyla meşhur Kadayıfçı Muammer Usta, Meşhur Çağın Kebapçısı, Çınar Cağ Kebap ve Muammer Usta’yı da ekliyoruz.
Cağ kebabının yanı sıra, belki de çoğumuzun Erzurum'a ait olduğunu bilmeden yediği diğer lezzetleri de tanıyacağız. Örneğin; Erzurum yöresinin ünlü bir çorbasıdır ayran aşı. Buğdayın kaynatılıp içerisine yoğurt ve küçük küçük hazırlanmış köftelerin katılmasıyla oluşturulur. Bir başka lezzet de su böreği; yurdumuzda pek çok yörede yapılsa da Erzurum usulü böreğin özelliği her parçasına yumurta kırılması ile kendine özgü bir lezzet olarak sunulmasıdır. Yabani bir bitki olan çiriş ise, şifalı olduğuna inanılan pancar kavurma ya da parça etle pişirilir. Aynı zamanda bu bitki kurutularak çiriş unu da elde edilir.
Kebabın olduğu yerde hiç şüphesiz köfte de olmazsa olmazdır. “Den köfte” bulgurla yapılan bir köfte türüdür. Bulgur, un ve reyhan karışımı hamur haline getirilip, suda haşlanır ve soğanla beraber kavrulur. Kavrulmuş köftelerin üzerine ise sarımsaklı yoğurt ve tereyağı eritilerek servis yapılır. Et köftesi tercih etmek isteyenler için de Erzurum'un en meşhur köftecisi Emir Şeyh Nedim’i tavsiye edebiliriz.
Kebabını, köftesini, çorbasını yiyip de tatlısı ile bu menüyü taçlandırmadan olur mu? Cevizle kadayıfın buluştuğu meşhur kadayıf dolmasından da söz edelim. İçerisine ceviz konan kadayıflar sıkıca sarılır, yumurtaya batırılarak yağda kızartılır ve üzerine şerbet dökülür. Yine bal ve tereyağının buluşmasıyla adeta bir lezzet şölenine dönen un haşılına da denk gelirseniz mutlaka denemenizi öneririz.
Etin en iyisi ve tereyağı ile balın da lezzetli buluşmasıyla sizleri sofralarında ağırlayan Erzurum keyifle gezip, yiyeceğiniz harika bir şehir.