Erzurum Hakkında Bilinmesi Gerekenler

p-644124_960_720.jpg
 

Evliyalar Beldesi ve Dadaşlar Diyarı olarak anılan Erzurum, 761.174 nüfusuyla Doğu Anadolu Bölgesi’nin en kalabalık 2. şehridir. Yüzölçümü bakımından da Türkiye’nin en büyük 19. şehridir. Nüfusun % 49,99’u kadınlardan, %50,01’i ise erkeklerden oluşarak bu eşitlikle nüfus bakımından ilgi çeken bir şehrimizdir. Tarih öncesi çağlarda birtakım siyasî olaylara şahitlik etmiştir. Nedeni ise coğrafi yapısı gereği önemli bir kavşak noktasında bulunmasıdır. Doğal güzellikleri arasında yer alan akarsuları ve ovaları sayesinde tarım ve hayvancılık önemli geçim kaynaklarıdır.

İlk olarak Doğu Roma İmparatorluğu sınırlarına içerisine kurulan Erzurum, zamanla Sasaniler, Kimmerler, İskitler, Medler, Bizanslılar, Persler, Urartular, Romalılar, Araplar, Moğollar, İlhanlılar, Safaviler ve Selçuklular gibi çeşitli topluluklara ev sahipliği yapmıştır. Farklı kavimleri bir arada barındırdığı için farklı kültürleri bir arada yaşamış ve benimsemiş nadir şehirlerimizden birisidir.

Devamını Oku

Erzurum Nerededir?

Erzurum, Doğu Anadolu Bölgesi sınırları içerisinde bulunan, sıradağlar ve yaylalar ile çevrili bir şehirdir. İstanbul’a 1.235 km uzaklıkta olan Erzurum’un kuzeyinde Artvin ve Rize, güneyinde ise Bingöl veMuş bulunmaktadır. Aynı zamanda Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük 3. ilidir.

Erzurum’a Ne Zaman Gidilir?

189006,ugb2png.png
 

Kış turizmi ile nam salan Erzurum’a gezi yapmayı planlıyorsanız en uygun ve en keyifli zamanı kış aylarıdır. Karasal iklime sahip Erzurum’da kışlar çok uzun ve sert geçtiğinden dolayı kış ayları da eğlence ve etkinliklerle doludur. Yazları ise sıcak geçer ve kısa sürer. Kış aylarında özellikle her sene Winterfest kapsamında yapılan etkinliklerde Erzurum, birçok misafirine kapılarını açmaktadır. Gezi planı için tavsiyede bulunmak gerekirse de en uygun zamanların aralık - mayıs ayları arası olduğunu söyleyebiliriz. Sıradağlarıyla meşhur olan Erzurum’da her sene binlerce insan kayak yapmak için bu şehre akın etmektedir. Kış mevsimini şehir karmaşasından uzakta, karlar içinde huzur dolu bir ortamda geçirmek isteyenler için Erzurum planı ideal bir plan olacaktır. Palandöken; yapılan kayak aktiviteleri sayesinde kış ayının cazibesini içinde bulundurur. İstanbul’dan uçakla 2 saate yakın sürdüğü için birçok kişinin kış aylarında tercih ettiği bir rotadır. Kısa süreli geçen yaz ayında Erzurum’u değerlendirmek isteyenler, harika akarsularında rafting yapmak için burayı tercih edebilir. İspir bölgesinde yapılan heyecan dolu raftingler yıl içerisinde gezi rotanıza aksiyon katabilir. Su sporlarına ilgisi olanlar yaz aylarında İspir’de Çoruh Nehri’nde raftingi deneyimleyebilir.

Erzurum’da Nerede Kalınır?

198790,erzurum-genelpng.png

Tarihî güzelliklerinin birçoğunu rahatça görebilmek için şehir merkezine yakın yerde konumlanan otelleri tercih edebilirsiniz. Böylelikle geziniz esnasında birçok yeri kısa zamanda gezerek gün sonunda rahatlıkta otelinize dönebilirsiniz. Şehir merkezinde yer alan otellerden tavsiye etmek gerekirse; Rafo HotelKervansaray HotelTaşhan’a ve daha pek çok yere oldukça yakın olan Amiller Otel, Erzurum yolu üzerinde bulunan Aydıner ResortYakutiye Medresesi’ne olan yakınlığıyla tercih edilen Büyük Akçay Oteli ve Dilaver Otel gibi hesaplı otelleri örnekler arasında söyleyebiliriz. Üç KümbetlerYakutiye MedresesiErzurum Kalesi ve Taşhan gibi birçok önemli noktaya yakın olabilmek için merkezde bu otellerden herhangi birini tercih edebilirsiniz. Oteller genel anlamda misafirlerine temiz, konforlu ve güvenli bir konaklama imkânı sağlıyor. Eğer bir iş seyahati için Erzurum’a gelme fırsatınız olduysa merkezde yer alan otellerin ayrıca toplantı salonları da bulunuyor. Bunu da tercihleriniz arasına alabilirsiniz. Otelin merkezde yer almasıyla da işinizi hallettikten sonra civardaki gezilecek tarihi noktaları keşfedebilirsiniz.

Devamını Oku

Erzurum Gezilecek Yerler


 

Eyliyalar Beldesi olarak da bilinen Erzurum, gezip görülecek tarihî yerlerinin yanı sıra doğal güzellikleriyle de dikkat çekiyor. Coğrafi yapısının elverdiği güzelliklerle dolu olan bu şehirde Anadolu tarihini derinden yaşamanız mümkün. Medreseleri, şelalesi, ovaları, tarihî yapıları ile ufkunuzun genişleyeceği bir rota Erzurum!

Erzurum Gezilecek Yerler

Her mevsim ayrı güzelliğe sahip bu şehirde gezip göreceğiniz yerler birbirine yakın konumlanmış durumda. Bu yüzden kısa zamanda pek çok yeri keşfetme fırsatına sahip olabilirsiniz. Erzurum gezinize başlayacağınız en önemli noktalardan birisi Milli Mücadele ruhunu hissedeceğiniz Kongre Binası. Cumhuriyetin kurulma aşamasında oluşturulan Milli Mücadelenin temeli bu kongrede atılmıştır. Yine tarihimizde önemli rol oynayan, 93 Harbi’nde sergilediği cesur davranışlarıyla akıllara kazınan Nene Hatun da şehrin simgesi haline gelerek anıt olarak yerini almıştır. Anıt, Nene Hatun Milli Parkı içerisinde misafirlerini karşılamaktadır. Asırlardır varlığını korumaya başarmış Yakutiye Medresesi, Türkiye’nin önde gelen şelalelerinden biri olan Tortum Şelalesi, Selçuklu Dönemi’nden bu yana önemli bir ticarethane olan Taşhan, Farklı medeniyetlerin yaşantısını tasvir eden Öşvank Kilisesi, kayak sporunun gözdesi Palandöken, Atatürk Evi Müzesi ve şehrin simgesi olan Erzurum Saat Kulesi gezip görmeniz gereken yerler arasındadır.

Devamını Oku

Erzurum Mutfağı

shish-kebab-817162_960_720.jpg
 

Dadaşlar diyarı Erzurum'a gitmeden de neredeyse hepimizin lezzetiyle bildiği cağ kebabı ve aslında mutfaklarımızda sıkça yer verdiğimiz Erzurum'a ait olan birçok lezzetle tanışmaya hazır mısınız?

Kebabı, köftesi, çorbası, böreği, kadayıf dolması gibi birçok yemeği ile meşhur olan Erzurum, damak zevkine oldukça hitap eden bir mutfağa sahip. Peki, Erzurum'un yöresel mutfağında neler var?

İlk başta popülaritesi oldukça yüksek olan meşe odununda yatık halde pişen, nefis yağlı kuzu budundan yapılmış cağ kebabı geliyor. Size bu lezzetleri en iyi nerelerde yiyeceğinizden de bahsedeceğiz. Burada öncelikle geçmişlerinde de bu işi ortak zamanlarda sahiplenip, yapanlardan; Koç ve Gel-Gör Restoranlarından başlayacağız. Her iki mekânın ustası da 1970'li yıllarda yan yana sulu yemek yaparlarken 1982'de sırayla cağ kebabını kendilerince yöntemlerle ''Bico''lardan sofralarımıza getirmeye başlamışlar. Önce meşhur “Cağ” adı nereden geliyor onu açıklayalım. Cağ; etin çekildiği metal şişlere verilen isim. Ama yaylalarda yapılan şölenlerde bu şişler metalden değil, tahtadan yapılırmış, bunlara da ''Bico'' denirmiş. Etler genellikle Erzurum ve Kars'tan gelmekte ve genelde koyun ya da kuzudan yapılmaktadır. Pişmeden önceki süreçte ise etler 12 saat boyunca soğan, karabiber ve tuz ile salamura edilerek, sofralarımızda o unutulmaz lezzeti bize yaşatırmış.

Gel-Gör ve Koç Cağ Kebap'ın ortak geçmişiyle bahsettiğimiz yemek tavsiyemize, adından da anlayacağınız gibi kadayıfı ve kebabıyla meşhur Kadayıfçı Muammer Usta, Meşhur Çağın Kebapçısı, Çınar Cağ Kebap ve Muammer Usta’yı da ekliyoruz.

Cağ kebabının yanı sıra, belki de çoğumuzun Erzurum'a ait olduğunu bilmeden yediği diğer lezzetleri de tanıyacağız. Örneğin; Erzurum yöresinin ünlü bir çorbasıdır ayran aşı. Buğdayın kaynatılıp içerisine yoğurt ve küçük küçük hazırlanmış köftelerin katılmasıyla oluşturulur. Bir başka lezzet de su böreği; yurdumuzda pek çok yörede yapılsa da Erzurum usulü böreğin özelliği her parçasına yumurta kırılması ile kendine özgü bir lezzet olarak sunulmasıdır. Yabani bir bitki olan çiriş ise, şifalı olduğuna inanılan pancar kavurma ya da parça etle pişirilir. Aynı zamanda bu bitki kurutularak çiriş unu da elde edilir.

Kebabın olduğu yerde hiç şüphesiz köfte de olmazsa olmazdır. “Den köfte” bulgurla yapılan bir köfte türüdür. Bulgur, un ve reyhan karışımı hamur haline getirilip, suda haşlanır ve soğanla beraber kavrulur. Kavrulmuş köftelerin üzerine ise sarımsaklı yoğurt ve tereyağı eritilerek servis yapılır. Et köftesi tercih etmek isteyenler için de Erzurum'un en meşhur köftecisi Emir Şeyh Nedim’i tavsiye edebiliriz.

Kebabını, köftesini, çorbasını yiyip de tatlısı ile bu menüyü taçlandırmadan olur mu? Cevizle kadayıfın buluştuğu meşhur kadayıf dolmasından da söz edelim. İçerisine ceviz konan kadayıflar sıkıca sarılır, yumurtaya batırılarak yağda kızartılır ve üzerine şerbet dökülür. Yine bal ve tereyağının buluşmasıyla adeta bir lezzet şölenine dönen un haşılına da denk gelirseniz mutlaka denemenizi öneririz.

Etin en iyisi ve tereyağı ile balın da lezzetli buluşmasıyla sizleri sofralarında ağırlayan Erzurum keyifle gezip, yiyeceğiniz harika bir şehir.

Erzurum’da Gece Hayatı 

DSC_0088.jpg

Türk misafirperverliğin hakkını çok iyi verir Erzurum insanı. Durum böyle olunca, misafir ağırlamayı son derece özenle ve keyifle yapan Erzurumlular için eğlence de kendiliğinden gelir. Kent merkezinde eğlence anlayışı daha çok otellerle ve merkezde bulunan birkaç mekân ile sınırlıdır. Özellikle Aşağı Mumcu Caddesi diye bilinen yerde; Desibel Live Bar, Salsanat, Cafe Lavinya, Black Night Club gibi birkaç gece kulübü bulunur. Burası barlar sokağı olarak da anılır. Erzurum insanı daha sakin bir hayat yaşamayı sevdiğinden eğlencenin adresi merkezden oldukça uzaklarda hatta yükseklerdedir.

Türkiye'nin sayılı kayak merkezlerinden biri olan ve her yıl yüzlerce turisti ağırlayan kış ve kayak turizminin önemli yerlerinden Palandöken'deki gece hayatı, çok daha farklı eğlencelere ev sahipliği yapar. Gece eğlenceleri daha çok karaoke partileri, şarkı yarışmaları ve çeşitli oyunlarla renklendirilir. Burada eğlencesi ve hoş ambiyansı ile Rosebud Bar'ı, tercih edebilirsiniz. Bunun yanı sıra açık hava konserleri ve şenliklerde de oldukça keyifli zamanlar geçirebilirsiniz. Ayrıca bu yıl ikincisi düzenlenecek Türkiye’nin en genç festivali ICEBREAK'te yer alacak baş döndürücü görsel ve ışık şovları eşliğinde muhteşem sahne performansları ile binlerce müziksever unutulmaz anlara tanıklık edecek. Burada ayrıca günü kayarak ya da teleski ile gezerek zaman geçirenlerin tercihi romantik bir gece olacaksa; şömine başında sıcak şarap ve canlı müzik ziyafeti oldukça keyifli bir seçim olacaktır. Eğlence anlayışına her yıl yenisini ekleyen Erzurum için, belki de daha renkli günler yakın olabilir.

Erzurum’daki Festivaller

snowfestgroup_png_23728-680x377.png

Erzurum’a yılın hangi tarihi gidilirse gidilsin, bölgede gerçekleşen bir etkinliğine denk gelmeniz çok yüksektir. Çünkü Erzurum’da yıl içerisinde çeşitli festivaller ve etkinlikler düzenlenmektedir. Yeme-içmeden kültürel etkinliğe, spor şenliklerinden sanat festivallerine kadar pek çok alanda yıl boyunca coşkusunu yitirmeyen Erzurum’da detaylı etkinlik bilgilerine aşağıdan ulaşabilirsiniz:

Erzurum Balık Ekmek Şenliği / Haziran’ın 2. haftası: İlk olarak deniz ürünlerini sevenlerin ilgisini çekeceği bir festivalden bahsedenim. Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ve Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği şenlik 4 yıldır aralıksız yapılmaktadır. Tortum ilçesinde haziran ayının 2. haftası düzenlenen şenlik, deniz olmayan şehirde yaşayan Erzurum halkına balığı sevdirmek amacıyla yapılıyor.

Devamını Oku

Erzurum İçin Faydalı Bilgiler

İtfaiye: 110

Polis: 155

Jandarma: 166

Ambulans: 112

Belediye Başkanlığı: 0442 344 10 00

Erzurum Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca -11oC
    • Şub -9oC
    • Mar -3oC
    • Nis 5oC
    • May 10oC
    • Haz 13oC
    • Tem 17oC
    • Agu 17oC
    • Eyl 13oC
    • Eki 7oC
    • Kas 0oC
    • Ara -6oC

Kısa Kısa

Nüfus: 761.174 / İklim: Karasal iklim / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2-3 gün