Tortum Şelalesi

21 metre genişlik ve 48 metre yüksekliğe sahip olan Totum Şelalesi, Tortum Gölü’nün heyelan birikintisini aşıp dökülmesi ile meydana gelmiştir. Yöre halkının deyimine göre “Sudökülen” şelalesi, ilkbahar mevsimi ile birlikte canlanmaya başlamaktadır. 1700’lü yıllarda, bugün Balıklı köyün batısında yer alan dağda gerçekleşen heyelan, Tortum Gölü’nün önünü kapatmıştır. Şelale, gölün kuzey ucu ve Tev Vadisi arasındaki heyelan kütlesinden aşağı dökülmektedir. Dökülürken de gökkuşağı yaratarak görsel bir şölen sunan Tortum Şelalesi, aynı zamanda dünyanın en büyük şelalelerinden biri olma özelliği de sahiptir.

Tortum Şelalesi, yıl boyunca kendine birçok ziyaretçi çekecek kadar cezbedici bir doğal güzelliktir. Özellikle mayıs ve haziran aylarındaki görkemli akışını izlemek için bu dönemde ziyaret edilmeye değerdir. İlerleyen aylarda akan suda bir nebze azalma olmaktadır. Fakat Tortum Şelalesi’nde suyun oldukça yüksek bir yerden düşüyor olması yeterince ilgi çekici, ihtişamlı ve zengin bir görünüm sunmaktadır.

Tortum Şelalesi, 1952 ile 1960 yılları arasında hidroelektrik üretiminde kaynak olarak kullanılmıştır. Günümüzde ise şelale ve çevresi doğal güzellikleriyle önemli bir mesiredir. Erzurum’un bünyesinde barındırdığı bu muhteşem doğal varlık, uluslararası turizmde de kendine önemli bir yer edinmiştir.

Tortum Şelalesi’nin önünde bir izleme balkonu yer almaktadır. Bu noktada durmak, akan suyun zerrecikleri tarafından ıslanmaya sebep olmaktadır. Fakat gene de oldukça fazla ilgi görmekte ve ıslanma pahasına ziyaretçiler tarafından kullanılmaktadır. Ayrıca bu noktada vakit geçirmenin, nefes darlığı ve kalp rahatsızlıklarına iyi geldiğine dair bir söylem mevcuttur.

Görenleri tam anlamıyla kendine hayran bırakan Tortum Şelalesi, Erzurum’un ziyaret edilmeye değer doğal güzellikleri arasında yerini edinmiştir.

Tortum Şelalesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan Erzurum ilinde, Uzundere ilçesinde yer almaktadır. Tortum Gölü’nün kuzey kenarında yer alan Tortum Şelalesi, Erzurum il merkezine 100, Uzundere ilçesine ise 16 kilometre mesafede yer almaktadır.

Tortum Şelalesi’ne özel araç ile gitmek tercih edildiği takdirde Erzurum-Tortum-Uzundere-Balıklı Köyü-Tortum Şelalesi güzergâhını izlemek gerekmektedir. Bu güzergâh, tabelalar yardımı ile kolayca takip edilebilmektedir. Tortum Şelalesi’ne araba ile giriş ücretlendirilmektedir.

Tortum Şelalesi’ne ulaşmak için tercih edilebilecek bir diğer yol ise toplu taşıma araçlarını kullanmaktır. Erzurum il merkezinde yer alan Doğu Semt Garajı’nda, Uzundere ilçesine giden dolmuşlar hizmet vermektedir. Bu dolmuşlar vasıtası ile Tortum Şelalesi’ne ulaşım sağlanabilmektedir.

Tortum Şelalesi’nin bulunduğu ilçe Uzundere’de konaklama seçenekleri mevcuttur. Uzundere’deki tesisler tercih edilerek şelaleye yakın bir konumda konaklamak mümkün olmaktadır.

Uzundere ilçesinde birkaç tane pansiyon ve otel hizmet vermektedir. Ayrıca Uzundere kamp meraklıları için bir kamp alanını da bünyesinde barındırmaktadır.

Tortum Şelalesi’nin bulunduğu Uzundere ilçesinde görülebilecek mimari yapıların yanı sıra Tortum Gölü de yer almaktadır.

Tortum Gölü, güney bölümünde bulunan kuş cenneti ile birçok türden kuşa ev sahipliği yapmaktadır. Özellikle yırtıcı kuşların uğrak yeri olan göl, dört tane akbaba cinsini görme imkânı sunmaktadır. Gölün çevresinde bulunan ağaçlık alanlarda piknik yapılabilmektedir. Ayrıca gölün sakin sularında salla gezinti yapma imkânı da mevcuttur. Gölün fazla suları 48 metre yükseklikten akarak Tortum Şelalesi’ni meydana getirmektedir.