İnsuyu Mağarası

Burdur’da görülmesi gereken doğal güzelliklerden biri de İnsuyu Mağarası’dır. Burdur-Antalya kara yolu üzerinde yer alan İnsuyu Mağarası, Burdur’a 13 kilometre uzaklıktadır. 597 metre uzunluğunda olan mağara deniz seviyesinden 900 metre yüksekliktedir. Türkiye’de turizme açılan ilk mağaralardan biri olan İnsuyu Mağarası’ndaki karstik yapının erimesi ve aşınmasıyla sarkıt ve dikitler oluşmuştur. Binlerce yıl önce oluştuğu tahmin edilen mağara yaz-kış 14 derecedir. Mağara içerisinde küçük göller de bulunmaktadır.

İnsuyu Mağarası'nda karstik yapıların erimesiyle dikitler ve sarkıtlar oluşmuştur. Girintili ve çıkıntılı farklı noktalarda dehlizlere de rastlanabilir. Akdeniz Bölgesi’nin en verimli turizm noktalarından biri olarak her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan doğal oluşum, görenleri kendine hayran bırakır. Oldukça geniş bir alanda konumlanan İnsuyu‘nu diğer mağaralardan ayıran en büyük özellik ise ülkemizde turizme açılan ilk mağara unvanına sahip olmasıdır. Mağaranın içinde bulunan minik çaplı göllerin sularının egzama, hemoroit, astım gibi hastalıklara iyi gelmesi sebebiyle, sağlık turizmi için de tercih edilen yerlerin başında gelir. Yolunuz Burdur’a düşerse İnsuyu Mağarası‘nı ziyaret etmeden geçmeyin. Ancak alan loş olduğu için yanınıza bir fener almanıza fayda var. Ayrıca mağaranın yaz kış 14 derece olduğunu göz önünde bulundurursak, hırkalarınızı da yanınızda götürmeniz gerektiğini söyleyebiliriz.

İnsuyu Mağarası Hakkında Bilgi

İnsuyu Mağarası, 597 metre uzunluğundadır. En geniş olduğu alan ise yaklaşık 80 metredir. Mağara 1966 yılında ziyarete açılarak turizm faaliyeti gösteren ilk mağara olma unvanını kazanmıştır. Mağaranın birbirine bağlı 9 boşluğunda meydana gelen göletler bulunur. Bu sulu alanlar mağaranın zemininden geçen karstik yer altı akarsuyu ile birbirine bağlı durumdadır. Buraya sular aynı fay üzerinde bulunan Kızılin‘den ulaşır. Büyüleyici alan, hidrolojik kaynak olarak bilinir ve yatay bir düzlemde uzanır. Çok dönemli oluşum özelliği taşıyan mağaranın girişindeki faydan çıkan karbonatlı maden suyu mağara içindeki küçük bir yeraltı deresinin suyuyla karışır. Mağaranın günümüzden binlerce yıl öncesinde oluştuğu bilinir. Alanın içinde serin ve temiz bir hava akışı cereyan eder. Ayrıca mağara içinde bulunan suyun şeker hastalığına ve mide rahatsızlıklarına iyi geldiği söylenir. Yapılan araştırmalar sonucunda mağaranın turizme henüz açılamayan ikinci bir bölümü olduğu anlaşılmıştır. 1. derece sit alanı ilan edilen İnsuyu Mağarası çevresinde konaklama yapılabilecek tesisler bulunur. Ayrıca mağaranın çevresinde alanı tanıtmak için her sene festival düzenlenir. İnsuyu Mağarası çevresinde yemek yiyebileceğiniz gözlemeciler bulunur. Gezinizden önce veya sonra el yapımı taze gözlemeleri atıştırarak açlığınızı giderebilirsiniz.

İnsuyu Mağarası Efsanesi 

Sarkıt ve dikitlerin harika bir görsellik oluşturduğu İnsuyu Mağarası’nın oluşumu binlerce yıl geçmişe gidiyor. Bu denli muazzam bir doğa harikası varlığı ile ister istemez efsanelere konu oluyor. Mağaranın girişinde de efsanenin yazılı olduğu bir tabelaya rastlayabilirsiniz.

Efsaneye göre Sagalassos kentinin kralı olan Severianus’un bir kızı vardır. Kralın isteği ile kızı Asume, soylu bir ailenin oğluyla evlendirilir. Fakat çiftler anlaşamazlar. Kral bu duruma hem üzülür hem de kızar. Çifti cezalandırmaya karar verir. Bunun üzerine adamlarına, çifti İnsuyu Mağarası’nın en ücra köşesinde ölüme terk etmelerinin emrini verir. Olayın ardından günler geçer. Kızı ve damadı mağaradaki şifalı suyu içtiği için hayatta kalırlar. Garip bir şekilde de birbirlerine aşık olmaya başlarlar. Birbirlerine olan sevgileri bir ışık doğurur ve bu sayede mağaranın çıkış kapısını bulabilirler. Rivayete göre o günden sonra mağarayı ziyaret eden çiftler, bir yastıkta kocar, hiç bir zaman ayrılmazlar.

İnsuyu Mağarası Açılış ve Kapanış Saatleri ve Giriş Ücretleri 

İnsuyu Mağarası Ziyaret Saatleri

Kış Dönemi 08.30 – 17.00
Yaz Dönemi 08.30 – 19.00

Giriş Ücreti
Öğrenci: 3 Türk Lirası
Sivil: 5 Türk Lirası

İnsuyu Mağarası hangi günler açık diye soracak olursanız mağaranın kapalı olduğu gün bulunmuyor.

Mağara, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olmadığı için Müzekart geçerli olmuyor.

İnsuyu Mağarası İletişim 

Adres: İnsuyu Yolu, Çatağıl Köyü –  Merkez / Burdur

İnsuyu Mağarası Telefonu: 0 248 232 22 10

İnsuyu Mağarası'na Nasıl Gidilir? 

Antalya Burdur yolu üzerinde giderken yaklaşık 13 kilometre devam ettikten sonra, karşınıza çıkacak İnsuyu Mağarası tabelalarını takip ederek alana ulaşabilirsiniz. Adresten faydalanarak navigasyon ile ulaşım sağlayabilirsiniz.