Burdur Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Güneybatı Anadolu Bölgesi’nin Göller Yöresi’nde konumlanan Burdur hem tarihi hem de doğal güzellikleri ile öne çıkan şehirlerden biridir. Toplam yüz ölçümü 6.887 kilometrekare olan Burdur’da rakım 963 metredir. 2017 nüfus verilerine göre Burdur’da yaklaşık 264.779 kişi yaşamaktadır. Merkez başta olmak üzere Bucak, Yeşilova, Gölhisar, Çavdır, Tefenni, Karamanlı, Ağlasun, Çeltikçi, Altınyayla, Kemer Burdur’un ilçeleri arasındadır. Nüfusun en yoğun olduğu ilçe Merkez olurken 3.300 kişilik nüfusla Kemer en az nüfusa sahip ilçedir. Akdeniz’in iç kısmında yer alan Burdur Antalya, Denizli, Muğla, Isparta ve Afyon illeri ile de komşudur. Akdeniz Bölgesi’nde olmasına rağmen yükseltiler nedeniyle iklimi kıyı şeridinden farklı olarak karasal iklime daha yakındır. Özellikle Burdur’un iç kesimlerine gidildiğinde sıcaklık düşer, kış aylarında yağışlar kar şeklindedir. Burdur’un kıyı kesimlerinde ise iklim daha ılımandır

 
Devamını Oku

Burdur ile İlgili

Burdur Nerededir?

Akdeniz Bölgesi’nde yer alan Burdur Güneybatı Anadolu’nun “Göller Bölgesi” olarak tanımlanan kısmındadır. Kuzeyinde Ispartave Afyon ile komşu olan Burdur’un batısında Denizli, güney batısında Muğla, güneyinde ise Antalya illeri bulunmaktadır. Boncuk Dağları, Beydağları, DedegölDağları, EşelerDağları Burdur’un önemli dağları arasında yer alırken Dalaman Çayı ilin denize ulaşan tek akarsuyudur. Burdur Gölü ise Türkiye’nin en büyük gölleri arasında yer almaktadır. Burdur İstanbul’a 570 kilometre, Ankara’ya 410 kilometre, Antalya’ya 127 kilometre, İzmir’e 359 kilometre mesafededir.

Burdur’a Nasıl Gidilir?

Akdeniz Bölgesi’nde yer alan Burdur’a kara yolu ve hava yolu ile ulaşım sağlanmaktadır. İstanbul-Antalya ve Ankara-Antalya kara yolu üzerinde bulunan Burdur’a keyifli bir araba yolculuğu ile ulaşabilirsiniz. İstanbul-Burdur arası 570 kilometre olup özel araç ile yolculuk ortalama 6,5 saat sürmektedir. Ankara-Burdur arası 410 kilometredir ve arabanızla yaklaşık 4,5 saatte gelebilirsiniz. İzmir’e 359 kilometre mesafede olan Burdur, Antalya’ya 127 kilometre uzaklıktadır. Burdur’a ülkemizin birçok şehrinden otobüs seferleri düzenlenmektedir. Burdur Otogarı şehir merkezinde yer aldığı için dilediğiniz yere servis veya halk otobüsleri ile kolayca ulaşabilirsiniz.

Burdur’a havayolu ile de gelmek mümkündür. Burdur’a en yakın havalimanı 25 kilometre uzaklıktaki Isparta Süleyman Demirel Havalimanı’dır. Burdur’a İstanbul ve Ankara’dan haftanın her günü karşılıklı uçak seferleri düzenlenmektedir. İstanbul-Burdur arası uçakla 1 saat 10 dakika, Burdur-Ankara arası ise 1 saattir. Isparta Süleyman Demirel Havalimanı’ndan Burdur’a ücretli servis hizmeti sağlanmaktadır. Havalimanında taksi hizmeti de bulunmaktadır.

Burdur’a Ne Zaman Gidilir?

Akdeniz Bölgesi’nde yer almasına rağmen yükseltilerin fazla olması nedeniyle Burdur’da karasal iklim hâkimdir. Yazlar sıcak ve kurak geçerken kışlar soğuk ve yağışlıdır. Ağustos yılın en kurak ayı olurken en fazla yağış aralık ayında gözlemlenir. Ortalama 23,5 derece sıcaklıkla temmuz yılın en sıcak ayı olurken bu değer ocak ayında 2,7 derece kadar düşmektedir. Yağışlar kış aylarında çoğunlukla kar şeklindedir. Denizden gelen ılık ve nemli hava dağların yüksekliği nedeniyle iç kısımlara ulaşamadığı için ilde iklim farklılıkları yaşanmaktadır. Denize yakın olan Bucak ilçesi bol yağmur alıp ılıman bir iklime sahipken Tefenni ilçesi kurak ve soğuktur.

Devamını Oku

Burdur’da Nerede Kalınır?

Akdeniz Bölgesi’nin en güzel şehirlerinden biri olan Burdur bahar ve yaz aylarında eşsiz doğası ile ziyaretçilerini büyülerken kışın bembeyaz karlar altında harika manzaralar sunmaktadır. Burdur’da kent otelleri ve termal oteller ile birlikte üç ve dört yıldızlı otel seçenekleri bulunmaktadır.

Devamını Oku

Burdur’da Gezilecek Yerler

Burdur’un hem merkezinde hem de çevresinde görmeniz gereken birçok yer var. Antalya, Muğla, İzmir gibi tatil bölgelerine yakın olması sayesinde özellikle yaz aylarında binlerce turistin ziyaret ettiği Burdur ülkemizin de en güzel şehirlerinden biridir. Göller Bölgesi’nde yer aldığı için onlarca irili ufaklı göl bulunan Burdur’a yolunuz düştüğünde Salda Gölü’nü görmeden ayrılmayın. Tarihî zenginliği ile de öne çıkan Burdur’da antik kentleri ve müzeleri ziyaret edebilir, yöresel lezzetler ile karnınızı doyurabilirsiniz.

Burdur'da Gezilecek Yerler

Burdur son yıllarda Türkiye’nin en fazla ilgi gören şehirlerinden biridir. Burdur gezinize dört mevsim yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayan Salda Gölü ile başlayabilirsiniz. Turkuaz rengi ile büyüleyici bir güzelliğe sahip Salda Gölü ile birlikte Burdur Gölü de görülmeye değerdir. İnsuyu Mağarası Burdur gezilecek yerler listenize eklemenizi önerdiğimiz doğal güzelliklerden biridir. Köklü tarihi ile bilinen Burdur’da Sagalassos, Kremna ve Kibyra Antik kentlerini ziyaret edebilir, bol bol hatıra fotoğrafı çekebilirsiniz. Burdur Ulu Cami, Burdur Arkeoloji Müzesi, Taş Oda Konağı Etnografya Müzesi, Susuz Kervansarayı Burdur gezilecek yerler arasındadır.

Listede adı geçen yerlerle ilgili bilgiler aşağıda mevcuttur.

Devamını Oku

Burdur Şehir İçi Ulaşım

Burdur ilinde ulaşım özel halk otobüsleri, minibüsler ve taksiler tarafından sağlanmaktadır. Burdur Belediyesi’ne bağlı otobüslerde akıllı ödeme sistemi olan Kent Kart kullanılmaktadır. Şehir içi ulaşımda büyük kolaylık sağlayan Kent Kart’ı başvuru merkezlerinden satın alabilir, internet üzerinden ya da kiosklardan dolum yapabilirsiniz.

Devamını Oku

Burdur Mutfağı

Burdur bulunduğu coğrafi konum itibariyle birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, köklü tarihi mutfak kültürüne de yansımıştır. Tarım ve hayvancılığın yaygın olması da Burdur mutfağı üzerinde etki yaratmıştır. Sebze yemekleri ağırlıklı olmakla birlikte et ve balık kullanımı da oldukça yaygındır.

Burdur’a geldiğinizde ilk denemeniz gereken lezzet Burdur usulü testi kebabıdır. Koyun etinin testi içerisine konup ağır ateşte pişirilmesi ile elde edilen testi kebabı yiyenlere mide şöleni yaşatacak kadar lezzetlidir. Burdur şiş yöreye özgü yemeklerden bir diğeridir. En lezzetlisini denemek için Toros Lokantası’na ya da Şişçi Hasan’a uğramanızı tavsiye ederiz. Kuzu etinin salça sürülerek kızartılması ile hazırlanan çekme özellikle düğün ziyafetlerinin olmazsa olmaz yemeklerindendir. Soğanlı ve patatesli iç harcı ile parmak ısırtan gazel böreği Burdur’un iştah açan hamur işleri arasında yer almaktadır.

Çanak ekmeği olarak da bilinen kömbe tahinli, haşhaşlı, cevizli ya da pekmezli olarak hazırlanır ve çay saatlerinin en iyi eşlikçisidir. Eğer pide yemeyi seviyorsanız Burdur usulü peynirli pide tam size göre. Lezzetinin sırrı ise kelle peynirinde saklı. Hükümet Caddesi’nde yer alan Altay Pide’ye uğrayabilir, öncesinde paça ve işkembe çorbası ile enfes bir açılış yapabilirsiniz.

Yemeğin üstüne tatlı yemeden olmaz diyorsanız Burdur muhallebisi ve kabak helvasını tadabilir, ceviz ezmesi ile bol bol enerji depolayabilirsiniz. Yol üstü lezzet durakları arasında favori adreslerden biri olan Mudulbey Restaurant’ta kısa bir mola verebilir ve Burdur’a özgü lezzetleri deneme fırsatı bulabilirsiniz. Şehir gürültüsünden uzak, sakinlik içerisinde kahvaltı keyfi için Taş Oda Konağı’nın kafesine uğrayabilir, sonrasında müzeyi de gezebilirsiniz. Özsarı Kebap Salonu, Kahyaoğlu Et Restaurant, Gölbaşı Restaurant Burdur’da lezzetli yemek yiyebileceğiniz diğer adresler arasındadır.

Burdur’da Alışveriş

Burdur’da dokumacılık 300 yıllık bir gelenektir. Burdur alacası ve Burdur bezi yöredeki en eski el sanatlarından olup geçmişte en önemli geçim kaynakları arasındayken günümüzde de işlenmeye devam etmektedir. Masa örtüsü, atkı, şal, el bezi, peçete gibi farklı tasarımlarda üretilen alaca dokumaları Burdur’a geldiğinizde hem kendinize hem de arkadaşlarınıza alabileceğiniz hediyelik eşyalar arasındadır. Burdur’un İbecik köyüne has olan İbecik bezi el emeği göz nuru dokuma ürünlerden bir diğeridir. Masa ve sehpa örtüsüşal, perde ve elbise olarak dokunan İbecik bezi desenleri ile oldukça farklı bir tasarıma sahiptir. İbecik köyünü ziyaret ettiğinizde üç etek giydirilmiş oyuncak bebekleri görebilirsiniz. Yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken İbecik bebekleri Burdur’dan hoş bir hatıra olabilir.

Devamını Oku

Burdur’da Gece Hayatı 

Burdur’da aktif bir gece hayatı beklentiniz olmasın. Sakin ve huzurlu bir tatil geçirmek isteyenlerin tercih ettiği Burdur’da eğlence hayatı daha çok kafelerde geçmektedir. Şehir merkezinde birkaç tane bar ve gece kulübü bulunmaktadır. Lucca akşam keyifle içkinizi içip müzik dinleyebileceğiniz mekânlardan biridir. İstasyon Caddesi’nde yer alan mekânda canlı müzik performansı da düzenlenmektedir.

Devamını Oku

Burdur’daki Festivaller

Burdur yıl içerisinde birçok renkli etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır. Siz de tatilinize farklı deneyimler katmak, yerel halkla kaynaşmak ve Burdur’un geleneklerini yakından tanımak isterseniz Burdur’da düzenlenen festival ve etkinliklere göz atmanızı öneririz. Etkinliklerin listesini aşağıda bulabilirsiniz.

Göl Festivali

Burdur Belediyesi tarafından her yıl 14-15 Eylül tarihleri arasında düzenlenen Göl Festivali’nde flyboard ile göl üzerinde gerçekleştirilen şovları izleyebilir, bu heyecana siz de ortak olabilirsiniz. Salda Gölü’nde dalış gösterilerinin de yapıldığı festival boyunca akşamları birbirinden ünlü sanatçıların konserlerini izleme fırsatı bulabilirsiniz.

Devamını Oku

Burdur İçin Faydalı Bilgiler

Polis: 155

Ambulans: 112

Belediye Başkanlığı: 0248 233 53 90

Emniyet Müdürlüğü: 0248 233 33 72

Burdur Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 3oC
    • Şub 4oC
    • Mar 7oC
    • Nis 11oC
    • May 16oC
    • Haz 20oC
    • Tem 24oC
    • Agu 23oC
    • Eyl 20oC
    • Eki 14oC
    • Kas 9oC
    • Ara 4oC

Kısa Kısa

Nüfus: 264.779/ İklim: Karasal İklim / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2-3 gün