Sagalassos Antik Kenti

Antik Çağ’da Pisidia olarak bilinen bölgede yer alan Sagalassos Antik Kenti Burdur Merkez’e 33 kilometre uzaklıkta, Ağlasun ilçesindedir. Roma İmparatorluğu döneminin en önemli şehirlerinden biri olan Sagalassos günümüze kadar en iyi korunarak gelen antik kentlerden biridir. Roma Hamamı, Aşağı ve Yukarı Agoralar, Macellum, tiyatro ve tapınaklar antik kentte ziyaret edebileceğiniz önemli eserler arasındadır. Antik kentte yer alan tiyatro 9.000 kişilik olup, dünyada en yüksek rakımda yer alan tiyatro olma özelliğine sahiptir. 
 

Sagalassos Antik Kenti Hakkında Bilgi

Sagalassos Antik Kenti sanat ve tarihin bir arada bulunduğu antik kentler arasında yer alır. En az 1.000 yıllık seramik üretimi sayesinde antik kentler içindeki en uzun seramik üretim merkezi kabul edilen Sagalassos aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde de yer almaktadır.

Antik kent Antalya’ya yaklaşık 100 kilometre mesafede bulunur. Burdur’un Ağlasun ilçesine ise ortalama 7 kilometre mesafede konumlanan Sagalassos’un ilk yaşam izlerinin MÖ 1000 yılında başladığı düşünülür. Pek çok medeniyete ev sahipliği yapan yerleşim yerinde Frigler, Lidyalılar, Persler, Romalılar ve Selçuklular hüküm sürmüştür. 1706 senesinde ortaya çıkan harabelerin Sagalassos’a ait olduğu bilgisine ise 1824 senesinde ortaya çıkan bir anıt sayesinde ulaşılır.

Güvenlik kaygısı, su bolluğu, uygun kil oluşu ve zengin maden yataklarının bulunması sebebi ile dik yamaçlar üzerinde konumlanan ve tarih boyunca rağbet gören Sagalassos’ta antik kazılar günümüzde de devam etmektedir. Doğu Akdeniz bölgesinin önemli kentleri arasında yer alan Sagalassos, Torosların 1.500 ile 1.700 metre arasındaki yüksekliğinde konumlanır, buraya ulaşmak için virajlı yollardan geçmeniz gerekir.

Sagalassos Antik Kenti Eserleri

Sagalassos Antik Kenti yapı taşları sayesinde günümüze kadar korunarak gelmiş bir yerdir. Ayrıca yüksek bir rakımda olması da deforme olmasının önüne geçmiş durumdadır. Burada gezebileceğiniz yerler arasında bulunan Neon Kütüphanesi, Helenistik Çeşme, Heroon ve Antoninler Çeşmesi’nin restorasyonlarının yapılmış olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca gezebileceğiniz diğer eserler arasında kazılar sayesinde açığa çıkarılan aşağı ve yukarı agoralar, Roma Hamamı, Apollon Klarios ve Antonian Pius Tapınakları, Sütunlu Cadde, Macellum, Kent Villası ve Tiyatro yer alır.

Sagalassos Antik Kenti Çevresinde Gezilecek Yerler

Burdur’a gidip Sagalassos Antik Kenti’ni gezdikten sonra şehirdeki diğer güzelliklere de zaman ayırmak isterseniz yazımızın devamında gezilebilecek noktaları inceleyebilirsiniz.

İnsuyu Mağarası: Birbirine bağlı 9 boşluktan oluşan bir mağara olan İnsuyu Burdur’un il merkezine yaklaşık 10 kilometre mesafede yer alır. Mağarada karstik yapıların erimesiyle dikitler ve sarkıtlar görebilirsiniz. Akdeniz Bölgesi’nin en verimli turizm noktalarından biri olarak her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan bu mağarayı türünün diğer örneklerinden ayıran en büyük özellik ise ülkemizde turizme açılan ilk mağara unvanına sahip olmasıdır.

Salda Gölü: Türkiye’nin Maldivler’i olarak bilinen Salda Gölü, Burdur’un Yeşilova ilçesinde konumlanır. Hafif tuzlu ve karstik bir göl olan doğal güzellik, göller bölgesi içinde yer alır. Bunun yanı sıra Türkiye’nin en derin 3. gölü olma unvanına sahip gölde bol miktarda hidromanyezit minerali vardır. 1989 yılından beri sit alanı olarak işlev gören gölün çevresi karaçam ormanları ile çevrilidir.

Burdur Müzesi: Bulguroğlu Medresesi’nin ayakta kalan tek yapısı olan Kütüphane Binası’nda açılan müze 1969 senesinden bu yana varlığını sürdürmektedir. Daha sonra ek yapılar eklenerek büyütülen müze yapıları ise 2006 yılından beri ziyaretçilerini ağırlıyor.

Adres: Konak Mahallesi, Burdur Merkez / Burdur

Sagalassos Antik Kenti Ziyaret Saatleri

Sagalassos Antik Kenti’ni 15 Nisan ile 2 Ekim tarihleri arasında 08.30 – 19.30, 3 ekim ile 14 nisan tarihleri arasında ise 09.00 – 17.30 saatlerinde ziyaret edebilirsiniz. Antik Kent’in kapalı olduğu gün ise bulunmuyor

Sagalassos Antik Kenti Giriş Ücreti

Giriş Ücreti: 14 Türk lirası
Müzekart ile senede 2 kere, Müzekart+ ile sınırsız olarak ücretsiz giriş yapabilirsiniz.