Burdur Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Güneybatı Anadolu Bölgesi’nin Göller Yöresi’nde konumlanan Burdur hem tarihi hem de doğal güzellikleri ile öne çıkan şehirlerden biridir. Toplam yüz ölçümü 6.887 kilometrekare olan Burdur’da rakım 963 metredir. 2017 nüfus verilerine göre Burdur’da yaklaşık 264.779 kişi yaşamaktadır. Merkez başta olmak üzere Bucak, Yeşilova, Gölhisar, Çavdır, Tefenni,Karamanlı, Ağlasun, Çeltikçi, Altınyayla, Kemer Burdur’un ilçeleri arasındadır. Nüfusun en yoğun olduğu ilçe Merkez olurken 3.300 kişilik nüfusla Kemer en az nüfusa sahip ilçedir. Akdeniz’in iç kısmında yer alan Burdur Antalya, Denizli, Muğla, Isparta ve Afyon illeri ile de komşudur. Akdeniz Bölgesi’nde olmasına rağmen yükseltiler nedeniyle iklimi kıyı şeridinden farklı olarak karasal iklime daha yakındır. Özellikle Burdur’un iç kesimlerine gidildiğinde sıcaklık düşer, kış aylarında yağışlar kar şeklindedir. Burdur’un kıyı kesimlerinde ise iklim daha ılımandır.

Engebeli bir araziye sahip olan Burdur’da ormanlar daha çok dağlık alanlarda yer alır. Karaçam, kızılçam, sedir, ardıç, meşe ilde en fazla yetişen ağaç türleridir. Özellikle Dirmil Maçka ormanlarında dünyada nadir rastlanan sedir ağaçlarını görmek mümkündür. Bucak ve Ağlasun ilçelerinde rakım düşük olduğundan Antep fıstığı, pirinç, pamuk gibi ürünler kolaylıkla yetişebilmektedir. İç kısımlara gidildiğinde ise karasal iklim hâkim olmaya başladığından buğday, arpa, yulaf, çavdar gibi tahıl ürünleri elde edilir. Elma, armut, şeftali, kayısı, nar, vişne, ceviz Burdur’da en fazla yetiştirilen meyveler arasında yer alırken domates, biber, havuç, patlıcan, pırasa, bamya yaz-kış yetiştirilebilen sebzelerdir.

Burdur’un tarihi Paleolitik Çağ’a kadar uzanmaktadır. Yeşilova ilçesinin Başkuyu köyünde yapılan araştırmalar ve bulunan resimler bu görüşü doğrular. Burdur’un da yer aldığı Pisidya Bölgesiİlk Çağ’da Hitit ve Lidyalıların egemenliğinde kalmış, sonrasında Persler ve Büyük İskender’in yönetimine geçmiştir. İskender’in ölümünden sonra önce Seleukuslar, sonra Bergama Krallığı’nın hüküm sürdüğü Pisidya Bölgesi Roma döneminde en parlak dönemlerinden birini yaşamıştır. Eski merkezlerin onarılıp yeni şehirlerin kuruluğu bölgenin izleri günümüze kadar gelmiştir. Sagalassos Antik Kenti bu döneme ait en güzel örneklerden biridir. Roma İmparatorluğu’nun bölünmesiyle Bizans yönetimine geçen Pisidya eski ihtişamlı günlerinden uzaklaşmaya başlamıştır. Malazgirt Savaşı ile birlikte Anadolu’ya geçişlerin başlamasıyla Türkmenler Burdur ve çevresine yerleşerek bölgeyi Türkleştirmişlerdir. 1075-1120 yılları arasında Selçuklu Devleti’nin hâkim olduğu Burdur sonrasında Hamitoğulları Beyliği’ne katılmış, 1391 yılında ise Osmanlı Devleti’ne bağlanmıştır. 1923 yılında il olan Burdur’un bugünkü adının Antik Çağ’da bölgeye verilen “Polydorion” adından geldiği tahmin edilmektedir.

Göller Bölgesi’nin en güzel şehirlerinden biri olan Burdur’da gezilip görülmesi gereken çok fazla yer vardır. Bunlardan ilki göz alıcı manzaraya sahip olan Burdur Gölü’dür. Türkiye’ninen derin göllerinden birisi olan Burdur Gölü aynı zamanda kuş cennetidir. Sonbahar ve kış aylarında nesli tükenme tehlikesi bulunan onlarca farklı kuşa ev sahipliği yapan Burdur Gölü’nde harika fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz. Göl kenarında doğa yürüyüşü yapabileceğiniz gibi bisiklet kiralayarak nefis manzaraya karşı pedallayabilirsiniz.

Burdur denince akla gelen en güzel yerlerden biri de Salda Gölü’dür. Bembeyaz kumsalı ile kendiniz adeta Maldivler’de hissedeceğiniz Salda Gölü ülkemizin en derin tatlı su gölü olma özelliğini taşıyor. Salda Gölü’nü günübirlik ziyaret edebileceğiniz gibi çevresindeki kamp alanlarında çadır kurabilirsiniz. Antik kentleri gezmeyi seviyorsanız Sagalassos Antik Kenti sizleri bekliyor. Burdur’un tarihine yakından tanık olabileceğiniz antik kentte birbirinden değerli tarihî eserleri görebilir, sonrasında Kremna Antik Kenti’ne de uğrayabilirsiniz.

Burdur’un doğal güzelliklerinden biri de İnsuyu Mağarası’dır. Dört mevsim ziyaretçilerin ilgi odağı olan mağara içerisinde yer alan göller ve akarsularla oldukça etkileyicidir. Burdur yöresel lezzetleri ile de misafirlerine mide ziyafeti yaşatan şehirlerden biridir. Burdur şiş ve ceviz ezmesini denemenizi tavsiye ederiz.

Lokasyon Sayfasında Detayı Göster
Kapalı

Yorumlar

03 Ara 2024, Salı - 19:56
Burdur hayat çok pahalı. İklim olarak ise çok sert bir iklimi var. sosyal hayat sıfır denecek şekilde.