Kibyra Antik Kenti

Lidya ve Roma uygarlıklarının en önemli şehirlerinden olan Kibyra Antik Kenti, Burdur’da görülmesi gereken tarihî değerler arasındadır. Gölhisar ilçesinde yer alan antik kentin yerleşim alanı oldukça büyüktür. Yukarı ve aşağı agora, hamam, stadyum, tiyatro, meclis binası ve anıt mezarlar çok fazla zarar görmeden günümüze kadar gelebilmiştir. Yapılan arkeolojik araştırmalar sonucu stadyumda MÖ 1. yüzyıldan itibaren gladyatörlerin dövüştüğü anlaşılmıştır. Stadyuma giden yolda çok sayıda gladyatör mezarına rastlanmıştır. Kibyra Antik Kenti’nde yer alan amfi tiyatro 3.600 kişilik kapasitesiyle dünyanın en büyük amfi tiyatrosu olarak bilinmektedir. Orkestra salonunun zemininde renkli taşlarla döşenmiş Medusa mozaiği de dikkat çekmektedir. Demircilik, çömlekçilik ve at yetiştiriciliğinin de yapıldığı Kibyra Antik Kenti’nden çıkartılan tarihi eserler Burdur Müzesi’nde sergilenmektedir. Antik kent Burdur'un 106 km batısındadır.Dik dağlar ile sarılmış geniş ve sulak ovalarıyla Kibyra Antik Kenti Likya, Karya, Pisidya ve Frigya bölgelerinin kesişme odağında, ticaret yollarının da üzerinde ve ortasında bulunmaktadır.

Kibyra Antik Kenti Hakkında Bilgi

Kibyra Antik Kenti hakkında bilgi vermeye kentin oldukça geniş bir alanı kapladığını söyleyerek başlayabiliriz. 3 tane tepenin olduğu bölgede simetrik bir düzen ile yerleşim yapıldığı izlenmektedir. Geniş bir alana sahip yerleşim alanı tepede teraslanmış olan bölgededir. Yapılan binalar, birbirini engellemeden ovaya ve göl manzarasına hâkim olacak şekilde yerleştirilmiş, simetrik düzen sayesinde manzara korunmuştur.

Şehir girişinde hemen sol tarafta, Antik Çağ’da 13 bin kişilik kapasitesi ile dönemin ve Anadolu’nun en görkemli stadyumu olan yapının gene kendisiyle yarışır görkemdeki kapısı görülmektedir. Kentin iç kesimlerine ulaştıkça bize bazilika, agora, hamam, tiyatro, anıt mezar ve suyolları gibi kent unsurları eşlik eder.

Kibyra Antik Kenti Medusa

Kentin bugün görülebilen kalıntıları Roma dönemine aittir. Odeion denilen Müzik Evi, antik dönemde üzeri kapatılmış 3.600 kişilik kapasitesiyle, halen ülkemizin sahip olduğu en büyük antik yapıdır. İç bezemeleriyle de çok görkemli olan Odeion, Medusa figürü ile de çok ünlüdür. Orkestra bölümünün tam merkezinde, beyaz, kırmızı, yeşil mermerlerden yapılmış olarak konumlandırılan Kibyra Antik Kenti Medusa figürü bu teknikle yapılmış olduğu bilinen tek eserdir. Yılandan saçları ile kendisine bakanları taşa çevirdiği bilinen yaklaşık 11 metre çapındaki 1.700 yıllık Medusa mozaiği, Anadolu bölgesinde bulunmuş en büyük ve sağlam mozaiktir. Ayrıca 2011 yılında yapılan çalışmalar ile bu yapının ön kısmanda, Anadolu’nun en büyük ve sağlam mozaik alanı, yaklaşık 540 metrekare alanlık sağlam durumda mozaik ortaya çıkarılmıştır.

Kibyra Antik Kenti Harita

2006 yılında Burdur Müzesi öncülüğünde başlanan kazı çalışmaları, günümüzde devam etmektedir. Kibyra Antik Kenti harita üzerinde incelendiğinde, bugün kente en yakın mahallenin 222 metre mesafe ile Çeşme Mahallesi olduğu görülmektedir.

Kibyra Ne Demek

Kibyra ne demek sorusunun ilk akla gelen sorulardan biri olduğunu biliyoruz. Geçmişi Helenistik dönem öncesine dayanan eski Anadolu uygarlıklarından Luvilere ait bir isim olduğu tahmin edilmekle birlikte tam anlamı bilinmemektedir. Bazı kaynaklarda Kibele ile bağlantılı olduğunu ifade edilse de bunu destekleyecek kesin bilgi mevcut değildir.

Kibyra Antik Kenti Ulaşım

Kibyra Antik Kenti, Burdur’un Gölhisar ilçesi sınırları içinde, Burdur il merkezine 110 kilometre uzaklıktadır. Antik şehre gitmek için Burdur merkezden Gölhisar minibüslerine binebilirsiniz.
 


Otomobil: Kibyra Antik Kenti seyahatinizi kişisel aracınız ile yapmayı planlıyorsanız ulaşım sorunu yaşamayacağınızı söyleyebiliriz. Burdur-Fethiye kara yolu üzerinde önce Gölhisar, Gölhisar’a geldikten sonra da Kibyra tabelalarını takip ederek Antik Kent’e ulaşabilirsiniz.

Otobüs: Burdur Otogarı’ndan kalkan minibüslerle Kibyre Antik Kenti ulaşım sağlanabilir.

Uçak: Isparta Süleyman Demirel Havaalanı, Burdur şehir merkezine yaklaşık 30 kilometre uzaklığındadır. Ayrıca diğer bir alternatif olan Antalya Havalimanı, Burdur merkeze yaklaşık 130 kilometre uzaklıktadır.

Kibyra Antik Kenti Giriş Ücreti

Kibyra Antik Kenti giriş ücreti öğrenci: Ücretsiz

Kibyra Antik Kenti giriş ücreti sivil: Ücretsiz

*Kibyra Antik Kenti giriş ücreti 2019 yılının Eylül ayında güncellenmiştir.

Kibyra Antik Kenti Ziyaret Saatleri

Kibyra Antik Kenti haftanın her günü ziyarete açıktır.

Yaz Dönemi: (15 Nisan – 2 Ekim) 08.30 – 19.00

Kış Dönemi: (3 Ekim – 14 Nisan) 08.30 – 17.30

Bir yıl boyunca Müzekart+ ile sınırsız ziyaret edebilirsiniz.

Kibyra Antik Kenti İletişim

Adres: Gölhisar / Burdur
Telefon: Turizm Danışma 0(248) 233 10 78