Erzurum'da Ne Yenir, Nerede Yenir?

Erzurum denilince her ne kadar aklımıza ilk olarak Palandöken ve kış turizmi gelse de yeme-içme meraklısı herkesin aklına ayrıca çok önemli bir şey daha gelir. Bildiniz; Cağ Kebabı. 

Türkiye'de cağ kebabının ortaya çıkış yeri olan Erzurum'a gidip de cağ kebabı yemeden dönerseniz elbette ziyaretiniz eksik kalacaktır. Ama Erzurum'un öne çıkan tek lezzetini cağ kebabı olarak bilmek de bir o kadar yanlış. Bir diğer adıyla "Dadaşlar Diyarı" olarak da bilinen Erzurum aslında gastronomlar için keşfedilmeyi bekleyen bir sürü lezzete sahip.

Peki neyi nerede mi yiyeceksiniz, buyurun birlikte keşfedelim...

1. Cağ Kebabı - Koç Cağ Kebap ve Gel-Gör Cağ Kebap

Erzurum'a gittiğiniz zaman uğramanız gereken iki başat cağ kebabı durağı var; Koç ve Gel-Gör. Koç Cağ Kebabı'nın sahibi Kemal Koç, Erzurum'da ilk cağ kebabı restoranını açan kişi. Şakir Aktaş ise Gel-Gör Cağ kebabının sahibi. Her ikisinde de cağ kebabı on numara. Benden bir tavsiye; yatık döner olarak da bilinen cağ kebabını eğer daha lezzetli bir şekilde yemek isterseniz garsonlara "Tatari" olarak sipariş edin. 

2. Dönerci Hacı Baba

Sadece Erzurum'un değil tüm Türkiye'nin en iyi dönercilerinden biri. Hatta ben biraz daha iddialı yaklaşayım. Hayatınızda yiyebileceğiniz en güzel et döner burada! O yüzden sıkı durun ve sofranıza yüzer gramlık porsiyonlar halindeki dönerlerden sipariş etmeye başlayın ve arkanıza yaslanıp reyhanla süslediğiniz % 80 koyun, % 20 dana karışımı lezzetli et dönerinizin tadını çıkarın. Yetmezse yüzer gramlık sipariş vermeye devam edin.

3. Şiş Köfte, Emir Şeyh Nedim Köftecisi

Sahibi Erzurum devlet hastanesinde çok tanınmış bir kalp cerrahı. Köfte ise baba yadigârı bir meslek. Hem restoran olarak kullandıkları konak görülmeye değer, hem de şiş köftenin lezzeti son derece hatırda kalıcı. Kesinlikle bambaşka bir köfte deneyimi yaşayacağınıza emin olabilirsiniz. Köfteleri yedikten sonra sadece buraya özel olan pekmezli baklavalarının tadına bakmayı da unutmayın.

4. Kadayıf Dolması, Muammer Usta

Erzurum'da kime sorsanız Kadayıf Dolması aslında evde yenir ama Muammer Usta bunun aksini ispatlamış bir kişi. Gürcükapı'daki ilk imalathanesi halen eski yerinde ve mütevazı bir şekilde kadayıf dolması üretip satmaya devam ediyor. Ancak kadayıf dolması ile meşhur olmuş Muammer Usta bugün işleri iyice büyütmüş, Erzurum'da Cağ Kebabı restoranlarına sahip varlıklı bir iş adamı. Gürcükapı'daki yerine uğrayamazsanız, havaalanı dönüş yolu üzerindeki Muammer Usta'dan Kadayıf Dolması almadan dönmeyin.

5. Çorba, Çorbacılar Sokağı

Erzurum merkezde kimse sorsanız gösterir. Sinemanın olduğu sokakta bir sürü çorbacı var ve hepsinde değişik değişik çorbalar içmeniz mümkün. Paça, Kelle, Kelle Paça, Tavuk Suyu, Kesme, Sebzeli, Yayla ne ararsanız var. Üstelik çok güzel sunumla sofranıza geliyor. E, bunları bir de güzel turşu ve zeytinle de beraber servis ediyorlar ki iştahla içip bitirmemek elde değil.

Çorba - Orta Çorbacı: Erzurum'un 5 TL'lik çorbaları çok meşhur. Üstelik tıka basa doyuyorsunuz.

6. Balık, Deniz Yıldızı Balık Lokantası

“Ne? Erzurum’da balık mı?” dediğinizi duyar gibiyim. Evet efendim. Erzurum’da balık! Hem de böyle bildiğiniz denizde yüzen cinsinden. Üstelik Palandöken manzaralı, suni dere/deniz atmosferli, püfür püfür esintili bir ambiyans içerisinde… Mekân sahibi, Hakan Bayram 20 yıldır yeme-içme işinde. Erzurum için son derece riskli bir ürün olan "balık" ve "balık kültürü" nü Erzurum'a yaymaya kendine şiar edinmiş. Ne diyelim? Allah yardımcısı olsun. Gidince bir levreğini yersiniz artık. 

Dadaşlara selam olsun!

Salih Seçkin SevinçHarbiyiyorum.com

#Makedonyadan yazılar alanında göster
Kapalı
Salih Seçkin Sevinç

Yazar Hakkında

Salih Seçkin Sevinç

Harbiyiyorum.com Kurucusu,"Pazarlama İletişiminde Sosyal Medya" ve "Her Şeyin Başı Blog" kitaplarının yazarı...