Adana Arkeoloji Müzesi

Cumhuriyetin ilanından hemen sonra kurulan ve Cumhuriyet tarihinin en eski müzelerinden biri olan Adana Arkeoloji Müzesi 1924 yılında kurulmuştur. Cumhuriyetin ilanının ilk yıllarında kurulan 10 müzeden biri olma özelliğine sahip olan müzede, Adana ve Çukurova’da bulunan tüm eserler sergilenmektedir. Müzede 17 bin 71 adet arkeolojik eser sergilenirken, ayrıca 26 bin 547 adet sikke de ziyaretçiler ile buluşturulmuştur.

Adana Arkeoloji Müzesi Hakkında Bilgi

Hitit, Roma ve Bizans Dönemi eserleri sergilenen müze, ilk olarak çevredeki sütunlar, lahit ve sütun başları toplatılarak kurulmuştur. Başarılı müze müdürü Halil Kamil Bey’in yoğun çalışmaları ile 1928 yılına kadar yapılan çalışmalar sonlanmıştır. Adana Arkeoloji Müzesi hakkında bilgi verirken ilk altını çizmemiz gereken detay, Cumhuriyet ilanı sonrasındaki bu ilk kuruluşla ilgilidir. Müze o zamanlar Taşköprü yakınında bulunan Cafer Paşa Cami Medresesi’nde ziyaretçi almaya başlamıştır. 1937 Yılında yeni eklemeler ile müze aynı zamanda Etnografya Müzesi olma niteliği de kazanmıştır.

Adana Arkeoloji Müzesi Yeni Yerine Taşındı

Adana Arkeoloji Müzesi yeni taşınmış olduğu Müze kompleksi içerisinde prehistorik çağdan başlayarak insanoğlunun hayatı ve yaşam dönemlerine ait metin, görsel ve canlandırmalar sergiliyor. Bu eserler birden fazla salonda ziyaretçiler ile buluşturuluyor. 2017 senesinde biten ilk etap yerleşimi müzeyi gezenlerin beğenisini topluyor. Hem arkeoloji hem mozaik eserleri sergilenen müzenin diğer bölümleri de Adana ilinin tarih mirasına zenginlik katarak eserlerin korunup gelecek nesillere aktarılmasına imkân sağlayacak nitelikte.

Adana Arkeoloji Müzesi Eserleri Adları

Arkeoloji Müzesi’ni ziyaret eden tarihseverler, arkeolojik ve etnografik eserler ile tarım ve sanayi tarihine ait alet ve makineleri görebilir. Yaklaşık 2 bini geçen sayıda eserin içinde Hitit eserlerinden Fırtına Tanrısı Tarhunda’nın heykeliAnadolu Yazıtları ve Babil Stelleri, Karataş tarafında denizden çıkarılan Karataş bronz erkek heykeli ile Roma Dönemi’ne ait mermer Medusalı “Antropoid Lahit” ve Tarsus’tan gelen “Akhilleus Lahti” dikkati çekiyor.

Adak malzemeleri, kandil, tanrı figürleri, insan hayvan şekilli figürler, Lir Çalan Orpheus Mozaiği, Selçuklu çinileri, Hitit Dağ Kristali heykelciği de gene Adana Arkeoloji Müzesi eserleri adları olarak listelenmektedir.

Adana Müze Kompleksi

Adana’da 68 bin 530 metrekarelik alana planlanmış olan devasa müze kompleksi, bölgenin tüm müzelerini aynı çatı altına toplamaya adaydır. 2017 senesinde Adana Müze Kompleksi 1. Etabı ziyarete açılmıştır.
 


Birinci etabı 12.500 metrekare olarak planlanan kompleksin ziyarete açılan ilk bölümleri Adana Arkeoloji ve Mozaik Müzesi bölümleridir.

Adana ilimizin Seyhan ilçesinde, 1907 tarihinde yapılmış olan eski Milli Mensucat fabrika binası tamir ve restore edilip, bu alanda bir müze kompleksi projesi hayata geçirilmiştir. Bu binanın tarihi olarak sahip olduğu değer de Adana Müze Kompleksi için güzel bir detay oluşturmaktadır. Ünlü yazarlarımızdan Orhan Kemal de bu fabrikada çalışmış ve eserlerinde konu ettiği hikaye ve karakterler, bu geçmişten esinlenmiştir.

Adana Müze Kompleksi içinde Arkeoloji Müzesi ile birlikte Kent Müzesi, Tarım Müzesi, Sanayi MüzesiEtnografya Müzesi, Çocuk Müzesi ve Mozaik Müzesi yer almaktadır. Açık alanlar ve sinevizyon salonları da kompleksin ziyaretçileri için planlanmış ayrıntılardan. Bu kompleks içerisinde hem yetişkin hem de çocukların keyifle vakit geçireceği alanlar planlanmış, ziyaret sırasında bilgiye kolay ulaşılacak metotlar ile sunumlar hazırlanmış, eserlerin her birinin akılda kalıcılığı destekleyen tipte bir görsellik ön plana çıkarılmıştır.

Adana Arkeoloji Müzesi Ulaşım

Otomobil: Kendi aracınız ile Eski E5 olarak bilinen Turhan Cemal Berker Bulvarı’nı takip ederek tabelalar yardımıyla müzeye ulaşabilirsiniz.

Otobüs: Adana Arkeoloji Müzesi’ne ulaşmak için Seyhan merkezden 8A otobüslerini kullanabilirsiniz.

Uçak: Adana Havaalanı ile şehir merkezi yaklaşık 8 – 10 dakikadır.

501822jpg.jpg

Adana Arkeoloji Müzesi Giriş Ücreti

Adana Arkeoloji Müzesi Giriş Ücreti (Öğrenci): 5 TL

Adana Arkeoloji Müzesi Giriş Ücreti (Sivil): 5 TL

*Bir yıl boyunca Müzekart+ ile sınırsız ziyaret edebilirsiniz.

Adana Arkeoloji Müzesi Ziyarete Açık Gün ve Saatler

Pazartesi günleri hariç;

Yaz Dönemi: (15 Nisan-2 Ekim) 08.00 – 19.00

Kış Dönemi: (3 Ekim-14 Nisan) 08.00 – 17.00

Adana Arkeoloji Müzesi İletişim

Adres: Reşatbey Mahallesi, 60064 Sokak No.10, 01120 Seyhan / ADANA

Telefon: 0(322) 454 38 57