Harşena Dağı ve Pontus Kral Kaya Mezarları

Amasya, yanı başındaki Harşena Dağı ile birlikte pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır ve dağın etrafında yerleşik düzen Erken Tunç Çağı döneminde başlamıştır. Türkiye Cumhuriyeti’ne kadar Frig, Pontus, Pers, Roma, Danışmend, Selçuklu, Osmanlı devletlerine ev sahipliği yapan Amasya; tarihî mirası hayli zengin kentlerimizdendir. Amasya Harşena Dağı ve Pontus Kral Kaya Mezarları UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne kaydedilmiş tarihî eserler arasındadır.

Amasya Kral Mezarları Hakkında Bilgi 

Amasya şehrinin tarih içerisinde Pontus Krallığı’nın başkenti oluşundan sonra Harşena Dağı’nın diğer yamacına, anıt şeklinde nitelendirilebilecek özelliğe sahip Kral Kaya Mezarları inşa edilmiştir. Kızlar Sarayı diye adlandırılan bölge içerisinde, Kurucu Kral I. Mithridates Ktistes’den başlamak üzere, sonrasındaki 4 kralla birlikte toplam beş büyük krala ait kaya mezarları yer almaktadır.
Amasya’dan sonra ikinci başkent olan Sinop civarında, başka bir Pontus kraliyet kaya mezarına rastlanmamış olduğu için bu geleneğin Amasya’da son bulduğu düşünülmektedir.
Amasya Kral Mezarları hakkında bilgi denildiğinde şu detay oldukça önemlidir, Harşena Dağı ve Pontus Kral Kaya Mezarları bölgesinde yapılmış bulunan bu kaya mezarları; Anadolu’nun en büyükleri arasında sayılmakla birlikte, dünyada da emsallerinin seçkin örnekleri arasında gösterilmektedirler.
Pontos Kraliyet Nekropolü, hanedanın dünyadaki ilk ve tek nekropolü, yapılan 5. kral kaya mezarı da Pontus Krallığı döneminde inşa edilmiş son kaya mezarıdır.
Amasya Kalesi’nin yanı sıra surları, kaya mezarları, MÖ 1. yüzyıldan kalma sarnıçları ve Yalıboyu Evleri ile Harşena Dağı ve Pontus Kral Kaya Mezarları gezilecek yerler listenizde mutlaka bulunmalıdır.

Kral Kaya Mezarlarının Özellikleri 

Helenistik dönemden günümüze miras kalan Pontus Kral Kaya Mezarlarının özellikleri dendiğinde mezarların bütününde görülen kapağı olmayan, hemen hepsinde yaklaşık 2 – 3 metre arasında değişen yüksekliklerdeki kapıya benzeyen girişler dikkat çekicidir.

Kral Kaya Mezarları Nerede? 

Kral Kaya Mezarları nerede diye düşünenler için tarif oldukça kolay; Amasya Hatuniye Mahallesi’nde tren hattı yanında başlayan merdivenlerden yol boyunca oyulmuş kalıntıları izleyerek yukarı doğru çıkınca ulaşabilirsiniz. Mezarları Yeşilırmak Vadisi boyunca Kızlar Sarayı bölgesinde görebilirsiniz. Maalesef Amasya Kral Kaya Mezarları içi ziyaretçi tahribatından çok fazla korunamamıştır. Zaman içerisinde doku ve yapıların zarar görmüş olduğu gözlenmektedir.

Harşena Dağı ve Pontus Kral Kaya Mezarları Ulaşım 

Amasya şehir merkezinin 3 kilometre kuzeyinde bulunan Harşena Dağı ve Pontus Kral Kaya Mezarları, yürüme mesafesindedir. Amasya şehir merkezine ulaştıktan sonra Hatuniye Mahallesi’nde, Yeşilırmak’ın yan tarafında bulunan Şehzadeler Müzesi’ni geçip Hazeranlar Konağı’na varınca yan taraftan yukarı doğru çıkan merdivenleri takip ederek bu görkemli tarihe şahitlik edebilirsiniz. Eğer kalenin bulunduğu alana çıkacak olursanız bölgeyi kuşbakışı seyrederek fotoğraflama şansına da sahip olabilirsiniz.
Otomobil: Amasya’ya Ankara’dan gelmek için Kırıkkale Çorum rotasını, İstanbul’dan gelmek için E80 bağlantısı ile Tokat – Amasya güzergâhını takip edebilirsiniz.
Otobüs/Tren: Amasya’ya kara yolu ile ulaşım konusunda pek çok şehirlerarası toplu taşıma firmasından hizmet alabilirsiniz.
Ayrıca Amasya, Sivas – Samsun Demir yolu üzerinde bulunmaktadır. Geliş güzergâhınıza uygun bir rota ise tren yolu ile ulaşımı da seçebilirsiniz.
Uçak: Amasya iline en yakın havaalanı 130 kilometre uzaklıktaki Samsun ilindedir.

Harşena Dağı ve Pontus Kral Kaya Mezarları Giriş Ücreti 

Harşena Dağı ve Pontus Kral Kaya Mezarları Giriş Ücreti Öğrenci: 10 TL
Harşena Dağı ve Pontus Kral Kaya Mezarları Giriş Ücreti Sivil: 10 TL
Bir yıl boyunca Müzekart+ ile sınırsız ziyaret edebilirsiniz.

Harşena Dağı ve Pontus Kral Kaya Mezarları Ziyarete Açık Gün ve Saatleri 

Yaz Dönemi: 15 Nisan – 2 Ekim 09.00 – 19.00
Kış Dönemi: 3 Ekim – 14 Nisan 08.00 – 17.00