Üsküp Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Üsküp’ün ortasından Vardar Nehri geçmektedir ve bu nehir Yeni Üsküp ile Eski Üsküp’ü birbirinden ayırmaktadır. Yeni Üsküp'te gökdelenvari yüksek binalar yükselirken, Eski Üsküp’te minareler yükselmektedir.
Üsküp’ün ortasından Vardar Nehri geçmektedir ve bu nehir Yeni Üsküp ile Eski Üsküp’ü birbirinden ayırmaktadır. Yeni Üsküp'te gökdelenvari yüksek binalar yükselirken, Eski Üsküp’te minareler yükselmektedir.
Makedonya’nın kuzeyinde, Kosova sınırına yakın bölgede yer alan başkent Üsküp, Vardar Nehri yatağında, Vardar Vadisi'nde kurulmuştur. Balkanlar'ın ortası sayılan bir konuma sahiptir. Şehrin kuzeyi Şar Dağları ile çevrilidir.
Türkiye'den Üsküp'e gitmek için havayolu ya da karayolu tercih edilebilir. Şehrin 24 kilometre dışında kalan Büyük İskender Havalimanı'na İstanbul'dan direkt uçuşlar mevcuttur. Ayrıca Barselona, Hamburg, Milano, Frankfurt, Londra ya da Paris gibi noktalardan da uçakla gidilebilmektedir.
Otobüsle seyahat etmek isteyenler için İstanbul'dan direkt Üsküp'e giden araçlar mevcuttur. Yolculuk yaklaşık 13 saat sürmektedir. İstanbul dışında Belgrad, Dubrovnik, Piriştina ya da Zagreb'den de otobüs seferleri mevcuttur.
Nemli subtropikal iklime sahip olan Üsküp şehrinde yaz mevsimi sıcak ve nemli, kış mevsimi ise soğuk ve nemli geçmektedir. Kış aylarında kar yağışı görülebilmektedir. Yaz aylarında ortalama sıcaklık 31 derecedir. Bu sıcaklık bazen 40 derecenin üzerine çıkabilmektedir.
İlkbahar ve sonbaharda sıcaklıklar 15-24 derece arasında seyretmektedir. Kış aylarında ise ortalama sıcaklık 6 derece civarındadır. Geceleri de sıcaklık genellikle 0 derecenin altına düşmektedir.
Yıl boyunca yağışın en yoğun olduğu dönemler Ekim-Aralık ve Nisan-Haziran ayları arasındadır. Bu sebeple Üsküp'e gitmek için en uygun dönem yaz aylarıdır.
Başkenti Üsküp olan Makedonya, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını vizeye tabi tutmadığından dolayı ülkemizden çok sayıda turist Üsküp’ü ziyaret etmektedir. Üsküp, özellikle Batı Avrupa şehirleri ve başkentleriyle kıyaslandığında çok daha ucuzdur. Ülkenin para biriminin euro olmaması da bu konuda bir etkendir. Her anlamda kendini gösteren uygun fiyatlar konaklamaya da yansımıştır. Üsküp’te, lüks tesislerden bütçe dostu olanlara, yüzlerce farklı konaklama seçeneğiniz vardır. Turistlerin de tercihi; tarihî, mimari eserlere ve şehir merkezine yakın tesislerdir. Bu şehirde önemli noktalar birbirine yürüme mesafesinde olduğu için nerede konaklarsanız konaklayın, gitmek isteyeceğiniz yere uzak olmadığınızı göreceksiniz.
İpucu: Otellerde seyahatinizden iki veya üç ay öncesinde rezervasyon yaparsanız çok daha uygun fiyatlara yer bulabilirsiniz. Ayrıca Üsküp otel fırsatlarını buradan görebilirsiniz.
Kuzey Makedonya’nın başkenti ve en büyük yüzölçümüne sahip kenti olan Üsküp, neolitik dönemin kalıntılarıyla, günümüze ulaşmayı başaran tarihsel yapılarıyla stratejik konumdaki tarihi ve politik noktalardan biri. Osmanlı zamanında Üsküp adıyla anılan şehir, 1945 yılında resmi olarak Skopje adını almıştır. Kosova’ya oldukça yakın bölgede sınırlandırılmış bu yerleşke aslında Balkanların tam orta noktasında yer alan Balkan ülkesi Makedonya’nın başkentidir. 2010 yılı itibariyle kent genelinde hummalı restore çalışmaları yapılmaya başlanmış, Makedonya meydanı yeni heykellerle donatılmış ve Vardar Nehri üzerine ulaşımı kolaylaştırmak amacıyla yeni köprüler inşa edilmiştir.
Üsküp gezilecek yerler listemiz şehrin tarihi ve kültürel yansımalarından oluşuyor. Eski bir Osmanlı kenti olan Üsküp, günümüzde Makedonya’ya başkentlik yapmaktadır. Vardar Nehri’nin iki kıyısında yükselen kentte bir yanda Arnavutlar ve Müslümanlar, diğer yanda Ortodoks Hristiyanlar yaşamaktadır. Şehirde modern ve geleneksel mimari bir arada şekillenmiştir. Bir zamanlar Sovyetler Birliği’ne dahil olan kentte özellikle mimaride bunun yansımaları görülebilmektedir.
Üsküp'te toplu taşıma ile ulaşım otobüslerle sağlanmaktadır. Metro ya da tramvay mevcut değildir. Kırmızı renkli otobüslere binmek için biletinizi dilerseniz önceden bilet gişelerinden alabilir dilerseniz de otobüs şoförüne ödeme yaparak da temin edebilirsiniz. Ancak otobüste alacağınız biletin fiyatının biraz daha yüksek olacağını hatırlatmakta fayda var. Önceleri eski ve köhne otobüslerin kullanıldığı Üsküp'te son yıllarda daha modern ve çift katlı otobüsler yer alıyor. Üsküp'te gezilecek yerlere bu otobüslerle ulaşım rahatlıkla sağlanabiliyor.
Üsküp'te ulaşım için bir diğer seçenek ise taksiler. Pek çok ülkeye göre taksimetre ücretleri oldukça düşük. Özellikle yakın mesafeli geziler için tercih edilebilir.
Bunlar dışında Üsküp’te bisiklet kullanımı yaygındır ve bisiklet kiralayabileceğiniz birçok operatör bulunmaktadır.
Şehrin 24 kilometre dışında yer alan Üsküp Büyük İskender Havalimanı’ndan şehre ulaşım yaklaşık 20 dakika sürmektedir. Toplu taşıma ve taksi ile şehre inmek mümkündür.
Üsküp'te aynı zamanda Manastır, Gevgeli, Kırçova ve Koçana gibi şehirlerin yanı sıra bazı komşu ülke şehirlerine de düzenli tren seferleri düzenlenmektedir.
Köklü geçmişinde yüzyıllar boyu pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış olan Üsküp şehri ve içerisinde bulunduğu Makedonya ülkesi, yemek kültüründe de bu farklılıkları göstermektedir.
Ülkede üzümden narenciyeye, zeytinden pirince, sebze ve tahıl çeşitleri yetiştiriciliğinden hayvancılığa kadar pek çok şeyin yapılabilmesinin de bunda etkisi büyüktür.
Geleneksel yemekleri arasında kuzu etli güveçler, kebaplar, patates ve lahana yemekleri, çorbalar, içleri çoğunlukla kıymalı olarak hazırlanan dolma ve sarmalar ile tencere ve güveç yemekleri ile turşular öne çıkmaktadır. Tüm yemeklerden sarımsak, soğan ve biber eksik olmaz, denebilir. Makedon ekmekleri ve “pogacha” denilen poğaçaları da hemen her yemeğin yanında yer almaktadır.
Tatlı olarak çoğunlukla meyve salataları, pudingler ve sütlaç gibi hafif tatlılarla baklava, tulumba ve revani türü şerbetli tatlılar, helva ve kek çeşitleri tercih edilmektedir.
Evliya Çelebi Seyahatnamesinde Makedonlar’ı ağzının tadına çok düşkün insanlar olarak kaydederken, ülkenin özellikle kuzu kebabını ve balıklarını övmektedir.
Osmanlı etkisinin halen görülebildiği Üsküp yemeklerini tadarken çok fazla yabancılık çekmeyeceksiniz.
Popüler Mekanlar
Restaurant Ekskluziv, Harmonija, Dva Elena, Meana Karpic, Tomce Sofka, Pivnica An, Gino Restaurant, Cafe Dion
Bahşiş
Makedonya’da diğer Balkan ülkelerinde olduğu gibi hesabın belli bir yüzdesini bahşiş olarak bırakma adeti bulunmamaktadır.
Üsküp’te alışveriş için farklı seçenekler yer almaktadır. Dilerseniz sokakları gezerken mağazalardan dilerseniz de alışveriş merkezlerinden alışveriş yapabilirsiniz.
Eğer yöresel ürünlerden satın almayacaksanız, kıyafet alışverişi için Üsküp’ü tercih etmek çok doğru bir tercih olmayacaktır. Çünkü tekstil ürünlerinin çoğu Türkiye’den ihraç edilmektedir. Zaten pek çok markanın da tanıdık olduğunu gezerken fark edeceksiniz.
Üsküp’te hem yöresel kültürü daha yakından tanımak hem de çeşitlilik bulmak için en güzel alışveriş noktaları pazarlardır. Şehir merkezinde yan yana yer alan Eski Pazar ve Bit Pazarı, bunlar arasında en önemlileridir. Bu pazarlarda bakliyattan peynire, çiçekten yöresel kıyafetlere kadar pek çok ürün bulmak mümkündür.
Bunun dışında Türk mahallesi bölgesindeki çarşıda ve şehrin modern kısmındaki çarşı bölümünde pek çok mağaza yer almaktadır.
Eğer tercihiniz alışveriş merkezine gitmek olacaksa, en ünlüleri Capitol ve Skopje City Mall’dur.
Çok kültürlü bir şehir olan Üsküp’ün gece hayatı da oldukça renklidir. Bar ya da pub gibi sadece içki içebileceğiniz mekanların dışında çok fazla gece kulübü de mevcuttur. Özellikle yeni kulüplerin çoğu Vardar Nehri kıyısında yer alan hoş mekanlardır.
* Yanında tarih belirtilmeyen tatillerin günü, yıla göre değişmektedir.
T.C Üsküp Büyükelçiliği
Makedonya ülkesinde yer alan Üsküp şehrinin resmi para birimi Makedon Dinarı'dır (MKD).
Makedonya sınırları içerisinde yer alan Üsküp şehrinin resmi dili Makedonca'dır. Ancak hem ülkede hem de şehirde Türkçe, Arnavutça, Sırpça ve Romanca ulusal dil kabul edilmekte ve pek çok kişi tarafından konuşulmaktadır.
Üsküp (GMT+1) ile Türkiye (GMT+3) arasında iki saatlik zaman farkı vardır.
Yerel Saat -
Kur Farkı -
Priz Tipi Type F / 250V / 16 A
Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)
Yıllık Ortalama Sıcaklık
Kısa Kısa
Ülke: Makedonya
Nüfus: 506,926
Resmi Dil: Makedonca
Para Birimi: Makedonya Dinarı (MKD)
İklim: Subtropikal İklim
Ortalama Kaç Günde Gezilir: 3 Gün