Manastır Hakkında Bilinmesi Gerekenler

bitola-macedonia-37.jpg

Makedonya’nın en büyük ikinci şehri olan Bitola yani Manastır yüzyılı aşkın süredir diplomasinin merkezi olarak görülen tarihi bir kenttir. Çoğu ülkenin dış temsilciliği burada bulunduğu için Konsoloslar Şehri lakabını alan kentin nüfusu yaklaşık olarak 100 bindir. Makedonya’nın güneybatısında yer alan Manastır, Yunanistan sınırına yakın bir yerde, Baba Dağı’nın eteklerinde yer alıyor. İçinden Dragor Nehri’nin aktığı kentin adı yüzyıllar boyunca Manastır olarak anılmıştır. Ancak Osmanlı egemenliğinin sona ermesinden sonra Bitola adı kullanılmıştır. Türkçe'de adı Manastır olarak geçmektedir.

Tanıtım Videosu:

Devamını Oku

Bitola (Manastır) ile İlgili

Editörün Kaleminden

Manastır Nerededir?

Manastır, Makedonya’nın güneybatı bölgesinde bulunmaktadır. Baba Dağı’nın eteklerinde yer alan kent Yunanistan’a sınır komşusudur.

Manastır’a Nasıl Gidilir?

Bitola_railway_station.jpg

Türkiye’den Manastır’a kara yolu ve hava yolunu kullanarak ulaşabilirsiniz. Kente otobüsle gitmek istiyorsanız İstanbul’dan kalkan otobüslerle Üsküp’e gitmeniz gerekiyor. İstanbul - Üsküp arası yaklaşık olarak 11 saat sürmektedir. Üsküp’ten Manastır’a da yaklaşık 2,5 saatlik otobüs yolculuğunun ardından ulaşabilirsiniz. Bir diğer ulaşım alternatifi ise Üsküp’e uçakla gidip oradan otobüsle Manastır’a geçmektir.

Manastır’a Ne Zaman Gidilir?

Bitola-Macedonia-CS.jpg

Manastır’da nispeten kuru bir Akdeniz iklimi hâkimdir. Dört mevsim belirgin bir şekilde yaşanır. Ilık ve kuru yazlar, soğuk ve karlı kışlar görülmektedir. Manastır Adriyatik ve Ege denizlerine yakın mesafesine rağmen, yüksek dağlık çevresi sebebiyle Akdeniz ikliminin tüm özelliklerine sahip değildir. Dinamik ve istikrarsız bir iklimin gözlendiği kentte dağ rüzgârları sıklıkla görülür. Manastır’da kış aylarında ortalama sıcaklıklar 0 ile 3 derece arasında değişmektedir. Sert kışların yaşandığı kentte yoğun kar yağışları görülür. Manastır’ı ziyaret etmek için en uygun dönem yaz mevsimidir. Yaz aylarında ortalama sıcaklık 20 derecedir. Bu dönemde yağışlar minimum derece gözlenir. Tatlı dağ meltemlerinin görüldüğü yaz mevsiminde seyahat ederek birçok turistik noktaya rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Turizmde zirve döneminin yaşandığı bu mevsim Pelister Millî Parkı gibi doğa alanlarına gitmek için en ideal sezondur.

Eğer yaz mevsimindeki turist kalabalığından uzaklaşmak istiyorsanız eylül ve ekim aylarında Manastır’ı ziyaret edebilirsiniz. Otel fiyatlarının da ucuzladığı bu dönemde cazibe merkezlerini gezmenizi engelleyecek hava koşullarıyla karşılaşmayacağınız gibi huzurlu bir tatil geçirebilirsiniz. Mayıs ayı da ziyaret için ideal bir dönem olabilir ancak bu ayda sıcaklıklar 8 dereceye kadar düşebilmektedir. Eğer Manastır’ı yaz mevsiminde ziyaret ederseniz çeşitli festivallere katılma şansını elde edebilirsiniz. Temmuz ve ağustos aylarında bağımsızlığın kutlandığı Ilinden Days’te geleneksel müzik ve dans gösterileri sergileniyor. Bir diğer gelenek festivali olan Lokum Fest ise her yıl Temmuz ayında düzenlenen ünlü festivallerden biridir.

Manastır’da Nerede Kalınır?

vila-dihovo1.jpg

Küçük bir şehir olan Manastır’da mutlaka konaklamanız gereken özel bir bölge olduğunu söyleyemeyiz. Kentin herhangi bir bölgesinde konaklayarak tüm turistik bölgelere yakın olabilirsiniz. Manastır’da otel, hostel, apartman dairesi ve villa gibi çok çeşitli konaklama seçenekleri mevcuttur. Şehir merkezinden uzaklaştıkça otel ücretleri genellikle düşse de yüksek kalitede hizmet veren birçok otelde yüksek ücretlerle karşılaşabilirsiniz. Şehir merkezinde konaklayarak hem ulaşım masraflarınızı düşürüp hem de çoğu turistik noktaya yürüme mesafesinde olabilirsiniz. Şehrin göbeğinde yer alan ve birçok kafe, bar, restorana ev sahipliği yapan ana yaya caddesi Şirok Sokak’ta veya çevresinde konaklamak en iyi seçenektir. Bu bölgede kalmayı tercih ederseniz Saat Kulesi, şehir parkı, MagnoliaMeydanı, Bezisten ve Heraklea Antik Kenti gibi birçok turistik cazibe merkezine yürüme mesafesinde olacaksınız.

Şehir merkezindeki en ünlü otel Hotel Theatre’dir. Çoğu turist tarafından tavsiye edilen bu otelde konaklayarak kablosuz internet, oda servisi ve yüzme havuzu gibi fırsatlara sahip olabileceğiniz gibi tatilinizi ortalama bütçeyle tamamlayabilirsiniz. Şirok Sokak’taki en uygun otellerin başında ise Hotel Epinal geliyor. 4 yıldızlı bu otelde konaklayarak kaliteli hizmetin yanı sıra şehrin sosyal yaşantısına en yakından tanıklık edebilirsiniz. Sokaktaki diğer ucuz oteller ise House Viktorija, Hotel El Greco ve Tokin House’dır.

Eğer konfor olmazsa olmazınız değilse Saat Kulesi’nin hemen arkasındaki TouristInformation Center’a yürüme mesafesindeki Goldy Hostel’i deneyebilirsiniz. Burada çok cüzi miktarlara konaklayabilirsiniz. Hostellerde konaklayarak diğer turistlerle tanışma imkânına da erişebilirsiniz. Şehir merkezinde lüks bir konaklama deneyimi arayışındaysanız Hotel Ambassador, Hotel Treff, Millenium Palace, Robevski Luxury Rooms ve Hotel Teatar’da konaklayabilirsiniz. Şirok Sokak’ın bitimindeki şehir parkı ile Manastır Trenİstasyonu arasında kalan Domestika Hotel ucuz tatil planlayanlar için harika bir seçenektir.

Manastır’da doğayla iç içe bir tatil keyfi için çeşitli alternatiflere sahipsiniz. Baba Dağı’nda bulunan Pelister Milli Parkı’na yakın konumdaki otellerde konaklayarak şehir yaşamının gürültüsünden uzakta sakin bir tatil geçirebilirsiniz. Fiyatları yaklaşık olarak şehir merkezindeki otellerle aynı olan bu bölgedeki konaklama tesislerinde şehre uzak olduğunuz kadar doğaya yakın olacaksınız. Mükemmel manzaralı odalara sahip Hotel Molika iyi bir seçenek olabilir. Yine Pelister Yolu üzerindeki The Green Apartments’ta kalarak denizden yüzlerce metre yüksekte tertemiz atmosfere sahip keyifli bir tatil geçirebilirsiniz. Baba Dağı eteklerindeki diğer popüler otellerin başında Hotel Shator, Hotel Sumski Feneri ve Paradisso Mansion geliyor.

Manastır’da şehir içinde villa tipi konaklamalar da oldukça yaygındır. Güzel peyzaja sahip bu bahçeli villalarda unutulmaz bir tatil köyü deneyimi yaşayabilirsiniz. Kent merkezindeki Villa Serz, Villa Dihovo, Villa Diamond ve Villa Ilinden 1903 gibi yerlerde konaklayarak ortalama bütçeyle kaliteli bir tatil geçirebilirsiniz. Kablosuz internet ve çamaşır yıkama gibi hizmetlerin yanı sıra bazı villalarda ücretsiz kahvaltı da ödediğiniz miktara dâhildir.

Manastır Gezilecek Yerler

Makedonya’nın en büyük ikinci kenti olan Bitola, Türkçe Manastır, binlerce yıllık tarihe sahip köklü bir kenttir. Burada antik dönemlerden Orta Çağ’a, Bizans döneminden Osmanlı hâkimiyet yıllarına ait birçok tarihî eseri görebileceğiniz gibi muhteşem manzaralara sahip doğa alanlarını da gezebilirsiniz.

Manastır'da Gezilecek Yerler

Manastır’ın kent merkezi ve çevre bölgelerinde sizi tarihte uzun bir yolculuğa çıkaracak onlarca gezilecek nokta bulunuyor. Rumeli Beylerbeyi Kadı Haydar tarafından yaptırılan 500 yıllık Haydar Kadı Camii, 2.500 yıllık antik Yunan kenti Heraklea’nın kalıntıları, Atatürk’ün lise eğitimi aldığı Manastır Askeri İdadisi’nin şimdiki hali Manastır Müzesi, şehrin en büyük yaya caddesi Şirok Sokağı, 30 metre uzunluğunda ilginç bir tarihe sahip Manastır Saat Kulesi, Osmanlı döneminden kalma eski bir kapalı pazaryeri olan Bezisten, kentteki Osmanlı miraslarından İshak Çelebi Camii, olağanüstü iç süslemelere sahip Ortodoks ibadethanesi St. Demetrius Kilisesi, bölgenin en çeşitli flora ve faunasına ev sahipliği yapan Pelister Milli Parkı ve eski araba koleksiyonlarıyla kültür öğelerinin sergilendiği Oto ve Etno Müzesi gezilmesi gereken yerlerin başında gelmektedir.

Adını andığımız yerler ile ilgili detaylı bilgi aşağıda mevcuttur.

Devamını Oku

Manastır Şehir İçi Ulaşım

800px-Goce_Delchev_Bitola_2.JPG

Manastır, büyük Avrupa kentleri gibi gelişmiş bir toplu ulaşım sistemine sahip değildir. Kentteki en yaygın ulaşım araçları otobüs, taksi ve bisikletlerdir. Şehir merkezi küçük olan Manastır’da pek fazla otobüs hattı bulunmuyor. En kullanışlı otobüs hattı 1 numaralı hattır. Bu hattın güzergâhında tren istasyonu ve hastane gibi önemli noktalar bulunuyor. Manastır’daki tren istasyonu ile Üsküp’e kolaylıkla seyahat edebilirsiniz. Diğer otobüs hatları ile çeşitli banliyölere ve Brusnicka, Bukovski, Dovledzik, Dihovo ve Nizhe Pole gibi köylere ulaşabilirsiniz. Otobüsler kentteki en ucuz ulaşım araçlarıdır. Otobüslere bindiğinizde 1 euro’dan daha az bir ücret ödeyeceksiniz.

Hem spor yapıp hem kenti keşfetmek istiyorsanız şehir merkezindeki birçok noktadan bisiklet kiralayabilirsiniz. Kiraladığınız bisikletlerle şehir içinde bulunan birçok turistik noktaya ulaşabilirsiniz ancak civardaki tepelik bölgelere gidebilmek için daha farklı bir yöntem izlemelisiniz.

Manastır’da otobüslerin gidemediği güzergâhlara ticari taksileri kullanarak ulaşabilirsiniz. 10 kilometrelik bir taksi yolculuğu için yaklaşık olarak 280 Makedonya dinarı yani 28 Türk lirası ödemeniz gerekiyor.

Manastır küçük bir kent merkezine sahip olduğu için şehri gezmenin en iyi yolu yürümektir. Eğer vaktiniz de varsa şehrin önemli turistik noktalarına yürürken yepyeni şeyler keşfedebilirsiniz. Birçok tarihî ve turistik cazibe merkezi birbiri ardına sıralandığı için yürüyüş serüveniniz yorucu olmaktan çıkacaktır. Güzel bir yaz sabahında öncelikle eski çarşıya yürüyebilir, burayı gezdikten sonra kısa bir yürüyüşün ardından kent meydanına ulaşabilirsiniz. Rotanızın devamında sizi canlı kafeleriyle ünlü Şirok Sokağı, Atatürk’ün askeri eğitimini aldığı Manastır Askeri İdadisi, şehir parkı ve Heraklea Antik Kenti gibi turistik noktalar bekliyor.

*Kur fiyatları Temmuz 2018 baz alınarak hesaplanmıştır.

Manastır Mutfağı

taste-of-macedonia-part-one-188353.jpg

Balkan mutfağının bir kolu olan Makedon mutfağı, Akdeniz ve Orta Doğu etkilerini yansıtan zengin bir mutfaktır. Ülkenin nispeten sıcak iklimi çeşitli sebzeler, bitkiler ve meyveler için mükemmel büyüme koşulları sağlar. Süt ürünleri, şarapları ve yerel alkollü içeceklerin çeşitliliği de Makedon mutfağının dikkat çeken özelliklerindendir. Güveçte kuru fasulye tavce-gravce Makedon mutfağının ulusal yemeği olarak kabul edilir. Yüksek alkollü bir çeşit likör olan mastika da ülke mutfağının en bilinen içeceğidir. Uzun yıllar boyunca Türklerin hâkimiyeti altında yaşayan Manastır halkının yemekleri de bu yönde şekillenmiştir. Herhangi bir restorana gittiğinizde yiyeceğiniz yemeklere hiç yabancılık çekmeyeceksiniz.

Genellikle Paskalya için hazırlanan ve beyaz Makedon şarabıyla tüketilen kukurec hemen tanıyacağınız yiyeceklerden biri. Kuzu bağırsağının iyice temizlendikten sonra toprak bir kap içinde pişirilmesiyle hazırlanmaktadır. Geleneksel mutfağın bir diğer parçası ise bizim poğaça olarak bildiğimiz ancak Makedonların pogacha dedikleri hamurlu yiyeceklerdir. Bir aile tatlısı olan sütlaç da Türk mutfağından Makedon mutfağına geçen tatlılardan biri. Sutlijash olarak bilinen sütlaçlar Makedonya’da oldukça popüler. Bir şarap ülkesi olarak Makedonya, hem çok genç hem de çok yaşlı bir şarap tarihine sahip. 24 bin hektarlık bir bağa sahip olan ülkede bir yılda 220 milyon litreye yakın şarap üretiliyor. Üzüm ve şarap üretimi ülke ekonomisinde büyük bir yer kaplayan Manastır’aa geldiğinizde mutlaka lezzetli Makedon şaraplarını tatmalısınız.

Geleneksel Makedon lezzetlerini denemek istiyorsanız Kus-kus ve Grne aslı restoranlara gidebilirsiniz. Bunun dışında Belvedere de geleneksel Makedon ve Orta Avrupa lezzetlerini tadabileceğiniz restoranlardan biridir.

Deniz ürünlerinden, Akdeniz mutfağından hoşlanıyorsanız Arum Kitchen & Bar’ı tavsiye ederiz. Güzel sunumlarıyla gelen yemekleri çok beğeneceğinize eminiz. Şirok Sokak’ta bulunan Vino bar bure, özenle hazırlanmış yemekleri yiyebileceğiniz, değişik dekorasyonu olan bir restorandır. Burada hamburgerler, salatalar, çeşitli sandviçler ve daha birçok çeşit yiyecek bulabilirsiniz. Pub yemeklerinden hoşlananlar için Pub Bourbon Street önerebileceğimiz bir mekândır.

Manastır’da Alışveriş

Manastır’da tatilinizi ölümsüz kılacak birbirinden güzel ürünleri satın alabileceğiniz pek çok alışveriş noktası bulunuyor. Manastır’da alışveriş dendiğinde akla ilk olarak Şirok Sokağı gelir. Manastır’ın ana meydanı Magnolia Meydanı’ndan başlayan sokağa girdiğinizde sizi ilk olarak eski Makedon ve Osmanlı tarzındaki evler karşılayacak. Bu pitoresk caddedeki kafelerden herhangi birinde oturup bir kahve içtikten sonra alışveriş serüveninize başlayabilirsiniz. Kent merkezindeki bu sokakta her türlü kıyafet, kitap, şarap, antika eşya, takı ve ev dekorasyonu ürününü bulabilirsiniz. Kıyafet ve takılar için Terra Nova, Bozinovski ve Happening mağazalarına gidebilirsiniz. Ev aksesuarları için Şirok’taki Jumbo iyi bir seçenek olabilir. Bu kente geldiğinizde almak isteyeceğiniz birçok ürünle karşılaşacaksınız. Turistlerin en çok rağbet ettiği ürünlerin başında Makedonya’nın ulusal içkisi mastika geliyor. Bu alkollü likörün yanı sıra yerel şaraplarıyla ünlü kentte kırmızı ve beyaz şarapların en lezzetlilerini bulabilirsiniz. Alışverişin bir diğer popüler noktası ise Osmanlı döneminde kapalı bir pazaryeri olarak inşa edilen ve hâlâ aynı işlevini yerine getiren tarihi Bezisten’dir. Burada 80’den fazla mağaza bulabilirsiniz. Tekstilden gıdaya birbirinden çeşitli Manastır ürünlerini satın alıp sevdiklerinize hediye olarak götürebilirsiniz.

Manastır’da alışverişin en keyifli kısmı ise Eski Çarşı bölümünde gezmektir. Stara Carsija veya Eski Çarşı olarak bilinen yer Balkanların ticaret merkezi Manastır’da bir zamanlar ticaretin kalbinin attığı yer olarak tanımlanıyor. Arnavut kaldırımlı sokaklarında yürürken çarşının eski heybetli günlerinde nasıl bir atmosfere sahip olduğunu hissetmeniz işten bile değil. Bir zamanlar ev eşyalarından çiftlik hayvanlarına kadar her şeyin satıldığı 900’den fazladükkâna sahip bu çarşıda ihtiyacınız olan her şeyi bulabilirsiniz. Günümüzde eski ihtişamına sahip olmasa da özellikle el dokumasıyünbattaniyeleri ve kilim gibi hediyelik eşya alışverişleri için hala canlı bir yerdir.

Manastır Gece Hayatı 

glasses-919071_960_720.jpg

Manastır her ne kadar Makedonya’nın en büyük kentlerinden biri olsa da az bir nüfusa sahiptir. Kentteki gece hayatı diğer Avrupa kentleriyle kıyaslandığında oldukça mütevazıdır. Ancak yine de yüksek beklentiye sahip olmayanlar için tatmin edici bir gece ve eğlence hayatı sunmaktadır. 100 bin kişilik bu küçük kentte gece hayatı denince akla Şirok Sokağı gelir. İstanbul’daki İstiklal Caddesi’ni andıran Şirok Sokağı’nda birbiri ardına sıralanmış onlarca bar, restoran, kafe ve alışveriş noktası bulunuyor. Kentin ana yaya caddesi olan Şirok’taki birçok mekân hafta sonları Avrupa pop ve tekno müziğinin merkezi haline geliyor. Özellikle yaz gecelerinde hareketli bir görünüme kavuşan Şirok’ta eğlenceli saatler geçirebilirsiniz.

Manastır’da gerçek bir gece kulübü deneyimi yaşamak istiyorsanız Rascekor Night Club bunun için en iyi seçenektir. Çeşitli DJ’lerin performanslarını sergilediği gece kulübü kentteki en iyi gece yarısı partilerini düzenleyen mekandır. Mükemmel ses sistemi ve ışık şovlarına sahip Rascekor’un ambiyansını özümsemek için ekstra bir çaba harcamanıza gerek yok. Osmanlı döneminden kalma tarihi bir bedestenin içinde soğuk biranızı yudumlayabileceğiniz tek şehir Manastır olabilir. Kentin en iyi barı olarak gösterilen Bar Carsija, olağanüstü atmosferiyle dikkat çeken yerlerden biri. Bezisten’in içinde yer alan bu mekânın sanatsal iç dekoruna hayran olacaksınız. Ucuz içkiler ve iyi müzikler önceliğiniz ise burayı mutlaka ziyaret etmelisiniz. Manastır’daki bir diğer ünlü gece kulübü ise Positive’tir. Daha çok Rascekor Night Club’ın alternatifi olarak tercih edilen Positive eğlencenin sabahın ilk ışıklarına kadar sürdüğü nadir mekânlardan. Açıkhava gece kulübü özelliği de taşıyan bu mekân sadece Bitolalılar arasında değil tüm Makedon halkı arasında da oldukça popülerdir. Canlı partilerin vazgeçilmez mekanlarından bir diğer ise Intermezzo’dur. Gündüzleri sakin ve dinlendirici bir atmosfer sunan mekân, hafta sonu gecelerinde harika partiler sunmaktadır. Çok çeşitli müzik seçimine sahip olan mekânda pop müzik, eski DJ setleri ve romantik müzikler çalınıyor. Manastır’da eğlenirken daha az turistik bir sahne arıyorsanız Porta Jazz iyi bir seçenek olabilir. St. Demetrius Kilisesi yakınlarında yer alan bu mekân, eylül ve mayıs ayları arasında caz ve blues gruplarının sahne aldığı bohem atmosfere sahip bir yerdir. Özellikle yaz gecelerinde keyifli bir gece hayatı deneyimi sunmaktadır. Şirok Sokak’tan bir blok uzaklıkta bulunan Porta Jazz’ın terasında gün boyunca kahvenizi yudumlayabileceğiniz bir de kafe bulunuyor. Bir kafe ve pub olan Kamarite’ye de gidebilirsiniz. Aynı zamanda Pub Bourbon Street de hem güzel pub yemekleri yiyebileceğiniz hem de içkinizi içebileceğiniz güzel bir alternatiftir.

Manastır’da mutlaka denemeniz gereken içeceklerin başında yerel biralar ve şaraplar geliyor. Skopsko ve Zlaten kente ait yerel biraların en ünlüleridir. Şaraplarıyla ünlü Makedonya’ya gelip lezzetli şarapları tatmadan dönmek olmaz. Merlot, Pinot Noir, Riesling gibi çok çeşitli şaraplar bulabilirsiniz ancak yerel olanlardan kırmızı Vranec ile beyaz Traminec şarabını mutlaka denemelisiniz.

Manastır Festivalleri

Balkanların en köklü şehirlerinden biri olan Manastır’da her yıl farklı ilgi alanlarına hitap eden çeşitli festivaller düzenlenmektedir. Festival dönemlerinde şehrin kalabalık olacağını hatırlatalım. Bu dönemlerde Manastır’ı ziyaret etmeyi düşünenler var ise otel rezervasyonlarını önceden yaptırmalarını tavsiye ederiz.

Lokum Fest: Her yıl temmuz ayında eski çarşı bölümünde düzenlenen Lokum Fest, müzik ve gelenek festivalidir.

AKTO Festivali: 2006 yılından beri düzenli olarak gerçekleştirilen bu festivalde çağdaş sanatın her türlü öğesini bulabilirsiniz. Onlarca ülkeden çeşitli sanatçıların katıldığı festivale mutlaka katılmalısınız.

Interfest Bitola: Her yıl ekim ayında kutlanan bu festival, dünyanın birçok ülkesinden sanatçıların katıldığı bir klasik müzik festivalidir.

Ilinden Days: Her yıl temmuz sonu ve ağustos başında kutlanan bu festival yerel müzik ve dansların sergilendiği kültürel bir etkinliktir.

Uyarı: Her festivalin tarihi yolculuk öncesi kendi sitelerinden teyit edilmelidir.

Manastır Resmi Tatiller

1 Ocak: Yeni Yıl

7 Ocak: Yortu Günü (Epiphany)

8-9 Nisan: Ortodoks Paskalyası

1 Mayıs: İşçi Bayramı

24 Mayıs: St. Cyril ve St. Methodius

15 Haziran: Ramazan Bayramı

2 Ağustos: Cumhuriyet Günü

8 Eylül: Bağımsızlık Günü

11 Ekim: Devrim Günü

23 Ekim: Makedonya Devrimi Günü

8 Aralık: St. Clement of Ohrid

*Yukarıdaki tatiller 2018 takvimine ait olup yıllara göre değişmektedir.

Manastır İçin Faydalı Bilgiler

Polis: 192

Ambulans: 194

İtfaiye: 193

Manastır Para Birimi

Makedonya’da para birimi olarak Makedonya dinarı kullanılmaktadır. 1 Türk Lirası yaklaşık olarak 10 Makedonya dinarı’na tekabül etmektedir.

*Kur bilgisi Temmuz 2018’de güncellenmiştir.

Manastır’ın Resmi Dili

Manastır’ın resmi dili ülkenin de resmi dili olan Makedoncadır. Kentte konuşulan diğer başlıca diller Arnavutça, Türkçe, Romanca ve Boşnakçadır.

Manastır Saat Farkı

Manastır ile Türkiye arasında 1 saatlik bir zaman dilimi farkı vardır. Türkiye’de saatler 12.00’ı gösterirken Manastır’da saat 11.00’dır.

Bitola (Manastır) Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca -1oC
    • Şub 2oC
    • Mar 6oC
    • Nis 11oC
    • May 15oC
    • Haz 19oC
    • Tem 21oC
    • Agu 21oC
    • Eyl 17oC
    • Eki 12oC
    • Kas 5oC
    • Ara 1oC

Kısa Kısa

Nüfus: 100.000 / Dil: Makedonca / Para Birimi: Makedon Dinarı / İklim: Akdeniz İklimi / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 3 gün