Makedonya’nın en büyük ikinci şehri olan Bitola yani Manastır yüzyılı aşkın süredir diplomasinin merkezi olarak görülen tarihi bir kenttir. Çoğu ülkenin dış temsilciliği burada bulunduğu için Konsoloslar Şehri lakabını alan kentin nüfusu yaklaşık olarak 100 bindir. Makedonya’nın güneybatısında yer alan Manastır, Yunanistan sınırına yakın bir yerde, Baba Dağı’nın eteklerinde yer alıyor. İçinden Dragor Nehri’nin aktığı kentin adı yüzyıllar boyunca Manastır olarak anılmıştır. Ancak Osmanlı egemenliğinin sona ermesinden sonra Bitola adı kullanılmıştır. Türkçe'de adı Manastır olarak geçmektedir.
Manastır oldukça güzel ve Avrupalı bir atmosfere sahip olduğu için Makedonlar arasında popüler bir şehirdir. 19. yüzyılda birçok Avrupa devletinin konsoloslukları sayesinde buraya Avrupa kültürü getirilmiş ve yerel halk evlerini Neoklasik tarzda inşa etmeye başlamıştır. Manastır ziyaret edilmeye değer birbirinden önemli tarihi ve doğal güzelliklere sahiptir. Şehrin yakınlarındaki Pelister Millî Parkı, kent merkezindeki binlerce yıllık Heraklea Antik Kenti, Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerini teşkil eden camiler ve çarşılar başta olmak üzere ziyaretçilerine unutulmaz bir tatil deneyimi vaat ediyor.
Binlerce yıllık tarihe sahip Manastır’da antik dönemlerden Orta Çağ’a kadar birçok döneme ait eserler ve kalıntılar bulmak mevcut. Helenistik dönemde önemli bir kavşak noktası konumundaki kentte ilk şehirleşme MÖ 4. yüzyılın ortalarında Makedon 2. Philip tarafından kurulmuştur. Günümüzde hâlâ kalıntıları bulunan ve Heraklea Antik Kenti olarak bilinen bu şehir MÖ 2. yüzyılda Romalılar tarafından fethedilmiştir. Romalıların bu tarihte inşa ettiği ticaret, bilim ve dinin gelişmesine katkıda bulunan Egnatya Yolu buradan geçiyordu. Roma dönemine ait birçok anıt, hamam ve amfi tiyatronun kalıntısı günümüzde görülebilir. Bizans döneminde önemli bir piskoposluk merkezi olan Heraklea’da birçok bazilika, manastır ve kilise inşa edilmiştir.
Askeri, siyasi ve kültürel bir merkez olan Manastır, 14. yüzyılın ortalarındaki Osmanlı hâkimiyetinden önce bölgedeki Orta Çağ toplumunun yaşamında çok önemli bir rol oynamıştır. Osmanlılar fetihten sonra buradaki manastırlardan dolayı şehre Manastır adını vermiştir. Türk yönetimi sırasında önemli bir ticari merkez olarak gelişim göstermiştir. 17. yüzyılda Evliya Çelebi burayı ziyaret etmiş ve Seyahatname’de 900 dükkân, 40 kafe, bir bedesten, 70 cami, medrese ve bir hukuk fakültesi olduğunu belirtmiştir. 19. yüzyılda zirve dönemini yaşayan Manastır, Osmanlı İmparatorluğu’nun Avrupa’daki en büyük ikinci kenti konumundaydı. Kent tarihinin en önemli olaylarından biri de Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilk askeri eğitimini burada almış olmasıdır. Atatürk’ün askeri lise eğitimini aldığı Manastır Askeri İdadisi günümüzde Bitola Müzesi olarak hizmet veriyor. Müze içerisinde Atatürk Hatıra Odası bulunmaktadır. Atatürk’ün askeri kıyafetleri ve çok çeşitli eserler sergilenmektedir. Manastır, Balkan Savaşları’ndan sonra başkent Üsküp karşısında etkinliğini yitirerek ikinci büyük kent konumuna gerilemiştir.
Antik dönemlere ve Osmanlı tarihine ışık tutan çok sayıda esere sahip olan kentte gezip görmeniz gereken birçok destinasyon bulunuyor. Heraklea Antik Kenti, Haydar Kadı Camii, St. Demetrius Kilisesi, Bitola Müzesi, Bezisten, İshak Çelebi Camii ve Saat Kulesi bunların başında geliyor. Şehrin kalbinin attığı ve birçok kafeye, restorana, alışveriş merkezine sahip Şirok Sokak da mutlaka görülmesi gereken yerlerden. Neoklasik mimariye sahip birbirinden güzel binalara sahip Şirok Sokak’ta fotoğraf karelerini süsleyecek çarpıcı manzaraları yakalayabilirsiniz. Balkanlarda unutulmaz bir doğa deneyimi yaşamak isteyenler için Pelister Milli Parkı kaçırılmaz bir fırsat olabilir. Baba Dağı’nda bulunan milli parkta yüzlerce çeşit bitki ve hayvan türünü görebileceğiniz gibi ailenizle piknik de yapabilirsiniz.
Balkan ve Makedon mutfağının birbirinden lezzetli yiyeceklerini Manastır’ın herhangi bir restoranında yiyebilirsiniz. Türk mutfağının etkilerini görebileceğiniz Manastır mutfağında poğaça, kokoreç, sütlaç, börek ve kebap gibi aşina olduğunuz birçok lezzet bulunuyor. Şaraplarıyla ünlü Makedonya’da yüzlerce hektarlık üzüm bağları bulunuyor. Birbirinden lezzetli şaraplara sahip Manastır’da yerel lezzetleri tadıp sevdiklerinize hediye olarak götürebilirsiniz. Manastır’ın en ünlü içeceklerinden biri de mastika isimli likördür.
Yüzyıllar boyunca önemli bir ticaret merkezi olan Manastır günümüzde eski ticari etkinliğine sahip olmasa da yerel alışverişte oldukça çeşitli ve hareketli bir sahneye sahiptir. Ziyaretçilerine keyifli bir alışveriş yaşamı vaat eden kentte alışverişin kalbi Şirok Sokak’ta atıyor. Burada dünyaca ünlü markaların mağazalarını da yerel tasarımcılara ait butikleri de bulabilirsiniz. Gıdadan tekstile onlarca çeşit yerel ürünü bulabileceğiniz tarihî Bezisten’e giderek alışverişinizi çeşitlendirebilirsiniz. Manastır’da ticaretin kalbi olan bir diğer nokta ise Skara Carsija olarak bilinen eski çarşı bölümüdür.
Tanıtım Videosu: