Kuşkusuz Galata Kulesi, İstanbul gezilecek yerler içindeki en romantik yapılardan biridir. Onun hakkında birçok efsaneler üretilmiş konuşulmuş ve de konuşulmaktadır. Galata Kulesi şehrin siluetini oluşturan en önemli unsurlardan biridir. Bu görkemli kulenin ne zaman yapıldığı kesin olmasa da İmparator Jüstinianus zamanında inşa edildiği varsayılmaktadır. Galata Kulesi, Cenevizliler tarafından İsa Kulesi, Bizanslılar tarafından Büyük Kule isimleriyle de anılmıştır. Kulenin yüksekliği 69,90 metre, duvar kalınlığı 3,75 metre, yarıçapı ise 16,45 metredir. Kulenin yaklaşık ağırlığı 10.000 ton olarak tahmin edilmektedir. Kule Osmanlı döneminde hapishane, sığınak, yangın ihbarı ve rasathane gibi amaçlarla kullanılmış ve sık sık restore edilmiştir.

2691397-galata-tower.jpg

Daha detaylı inceleyecek olursak; İstanbul’un en güzel panoramik manzarasını seyredebileceğiniz Galata Kulesi Galata semtinde yer almaktadır. UNESCO Dünya Geçici Mirasları listesinde yer alan kule, ilk olarak Bizans İmparatoru Anastasius Oilosuz tarafından 528 yılında bir fener kulesi olarak ahşap malzemelerden inşa ettirilmiştir. Bu yönü ile dünyanın en eski kulelerinden biridir. Kule bir yangın sonucu zarar görünce Cenevizliler tarafından yığma taştan yeniden yapılmıştır. Haçlı seferleri sırasında yıkıma uğrayan kulenin kullanım amacı tarih boyu sürekli değişmiştir. Osmanlı döneminde bir dönem rasathane ve daha sonra da yangın gözetleme kulesi olarak kullanılmıştır.
Galata ismi ise Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nden edinilen bilgilere göre kulenin etrafında hayvanlarını otlatan köylülerden gelmiştir. Bu bölgenin yeşil çayırlı hoş havasında otlayan hayvanların sütleri lezzetli olduğu için Yunanca’da süt anlamına gelen “galata”dan gelmektedir. İsim konusunda başka söylenceler de mevcuttur. Örneğin; 1600lü yılların sonlarına kadar Ceneviz yerleşkesi olan Galata, İtalyanca’da “cala” yani küçük körfez anlamındaki kelimeden veya Ceneviz lehçesinde “calata” yani merdiven sözcüğünden aldığı yönünde. Bu söylence bir zamanlar merdivenli sokakların çoğunlukta olduğu bölgeyi oldukça iyi tanımlıyor.

Galata kulesi Rivayeti ve Efsaneleri

Galata Kulesi ile ilgili tarih boyunca çeşitli hikâyeler anlatılagelmiştir. Bunlardan en eski olan ve Roma dönemine dayandırılan hikâye, bir çiftin ilk defa kuleye birlikte çıkmalarının mutlaka evlilikle sonuçlanacağına dair olandır. Kimilerine göre çiftlerden biri daha önce tek başına ya da başkasıyla kuleye çıktıysa büyü bozulmuştur; kimileri ise karşı cinsten ilk kiminle çıkarsan onunla dünya evine girersin yönünde.

Galata Kulesi’ne dair bir diğer efsanede ise aşık çiftlerden biri bu sefer kulenin kendisi… Meğer bizim yakışıklı, kudretli, tepeye doğru yükselen Galata Kulesi, denizdeki yalnız ve nazlı güzel Kız Kulesi’ne aşıkmış. Yıllarca birbirlerini sevdiklerinden habersiz bakışmışlar, biri denizden biri tepeden; sessizce… Birbirlerine aşklarını nasıl söyleyeceklerini düşünürken birden Hazerfen Ahmet Çelebi çıkagelmiş ve Galata’dan Üsküdar’a uçacağını söylemiş. Galata Kulesi de Kız Kulesi’ne yazdığı tüm mektupları Ahmet Çelebi’ye vererek sevdiğine ulaştırmasını rica etmiş. Hazerfen, Salacak sahiline yaklaşırken mektupları bırakır. Dalgalar ve rüzgar onları Kız Kulesi’ne ulaştırır ve böylece Kız Kulesi Galata’nın aşkından emin olur. Böylece iki kule yüzyıllara meydan okuyarak güzelliklerine güzellik katmışlar, onları seyredenleri her daim etkileri altına almışlardır.

Galata Kulesi Nerede?

Galata Kulesi, İstanbul’un Galata semtindedir. Ulaşımı oldukça kolay olan kuleye, Karaköy’den ve Karaköy-Beyoğlu tarihi Tünel’den yürüyerek ulaşabilirsiniz. Taksim’den İstiklal Caddesi boyunca yürüyerek de Galata semtine varabilirsiniz.

Zeytinburnu, Eminönü, Kabataş yönünden geliyorsanız Kabataş-Bağcılar Tramvay hattını kullanarak Karaköy’de inip Galata Kulesi’ne doğru yokuşu çıkarak kuleye ulaşabilirsiniz.

Sarıyer, Levent, Şişli taraflarından geliyorsanız Hacıosman-Yenikapı metrosunu kullanarak Şişhane metro durağında inip Galata Kulesi’ne yokuş aşağı bir yürüyüş yapabilirsiniz.

Açık Adres: Bereketzade, Galata Kulesi, 34421 Beyoğlu/İstanbul

Toplu taşıma ile: Otobüs, tramvay ve vapur kullanarak ulaşım mümkündür. Ayrıca Marmaray kullanılarak Sirkeci istasyonunda indikten sonra yürüyerek kuleye ulaşabilirsiniz. Hacıosman metrosu ile Şişhane – durağında inip kısa bir yürüyüş yaparak Galata Kulesi’ne gidebilirsiniz.

Galata Kulesi’nde Yemek/Restoran

 Galata Kulesi’nde şehrin 360 derece panoramik görüntüsü eşliğinde yemek yiyebileceğiniz bir restoran mevcut. Hafta sonu güzel bir kahvaltı etmek için en iyi seçeneklerden biri Galata Kulesi Restaurant. Kahvaltı tabağında beyaz peynir, kaşar ğeynir, otlu peynir, köy peyniri, dana jambon, salam, rozbit, domates, salatalık, tereyağ, kayısı, incir, ceviz bulunmakta. Serpme ürünlerden ise bal, kaymak, reçel, nutella, kek, siyah zeytin, çizik zeytin veriliyor.

Menüde farklı yörelerin lezzetleri ile karşılaşmak mümkün; antik Selçuklu güvecinde mantar graten, Antakya usulü içli köfte, ekşili Antep dolması, paşazade böreği  gibi ara sıcak seçenekleri mevcut. Akşam yemekleriniz içinse seçenekleriniz arasında Kuşhane kebabı, ballı nırbaç ve kestane kebabı gibi saray mutfağı yemekleri var. Menü balık yemekleri bakımından zengin.

Galata Kulesi Restaurant çalışma saatleri: 09.00-22.00
İki kişilik yemek ortalama 170 TL
Çay 6 TL, Türk kahvesi 7 TL’dir.

Galata Kulesi Çalışma Saatleri ve Giriş Ücreti

Kule haftanın her günü saat 9.00 ile 19.00 arası ziyaret edebilir.

2015-2016 yılı giriş ücreti yerli ziyaretçiler için 15, yabancı ziyaretçiler için ise 25 TL.

Öğrenci indirimi yoktur.  Müze Kart geçerli değildir.

5 yaşından büyük çocuklar da ücrete tabidir.

Galata kulesi ile İlgili Sözler ve Şiirler

Galata Kulesi

6 Haziran 1973
Pırıl pırıl bir yaz günüydü
Aydınlıktı, güzeldi dünya
Bir adam düştü o gün Galata Kulesinden
Kendini bir anda bıraktı boşluğa
Ümit Yaşar Oğuzcan

Galata Köprüsü

Dikilir köprü üzerine,
Keyifle seyrederim hepinizi.
Kiminiz kürek çeker, suya suya ;
Kiminiz midye çıkarır dubalardan;
Kiminiz dümen tutar mavnalarda;
Kiminiz çimacıdır halat başında;
Kiminiz kuştur, uçar, şairane;
Kiminiz balıktır, pırıl pırıl;
Kiminiz vapur, kiminiz şamandıra;
Kiminiz bulut, havalarda;
Kiminiz çatanadır, kırdığı gibi bacayı,
Şıp diye geçer köprünün altından;
Kiminiz düdüktür, öter;
Kiminiz dumandır, tüter;
Ama hepiniz, hepiniz…
Hepiniz geçim derdinde.
Bir ben miyim keyif ehli içinizde?
Bakmayın, gün olur, ben de
Bir şiir söylerim belki sizlere dair;
Elime üç beş kuruş geçer;
Karnım doyar benim de

Orhan Veli

İstanbul Destanı

..İstanbul deyince aklıma kuleler gelir
Ne zaman birinin resmini yapsam öteki kıskanır
Ama şu Kız Kulesinin aklı olsa
Galata kulesine varır
Bir sürü çocukları olur..

Bedri Rahmi