Bulgaristan Hakkında Temel Bilgiler

110.994 kilometrelik yüzölçümüne sahip Bulgaristan, doğası, zengin tarihi ve kültürüyle her yıl çok sayıda turist çekmektedir. Ülke özellikle doğa turizmi ile önemli bir gelişme göstermektedir. Namık Kemal’in Vatan Yahut Silistre başlıklı oyununa konu olan Silistre şehrine ev sahipliği yapmaktadır.

Doğu-batı arasında bulunan ülkede sırasıyla Traklar, Slavlar, Bizanslar ve Osmanlı Devleti egemenlik sürmüştür. Ülke şu anda parlamenter demokrasi sistemiyle yönetilmektedir.

Özellikle başkent Sofya, Avrupa’nın önde gelen kültür kentlerinden biri olarak gösterilmektedir. Farklı milletlerden de çok sayıda öğrenci alan şehirde kütüphaneler, müzeler her geçen gün gelişme göstermektedir. Kazanlık Köyü’ndeki Kazanlık TürbesiSveshtari’deki Trakya mezarları ve Sofya’nın 117 kilometre güneyinde bulunan ve Balkan Yarımadası’nın en büyük Ortodoks manastırı olan Rila Manastırı, Bulgaristan’ın UNESCO koruması altında bulunan tarihi merkezleridir.

 

Devamını Oku

Bulgaristan’ın Başkenti, Şehirleri ve Bölgeleri

Filibe, Kırcaali, Mestanlı, Varna, Silistre, Vidin, Plevne, Rusçuk Bulgaristan’ın en önemli şehirleri arasındadır. Sofya ülkenin başkenti ve en turistik bölgesidir.

Nessebar Yarımadası ve antik şehri, Pamporovo Kayak Merkezi, Sunny Beach ve Edirne sınırında bulunan Svilegrad ülkenin görülebilecek diğer bölgeleridir.

Bulgaristan Nerededir?

Kuzeyde Romanya, batıda Sırbistan ve Makedonya, güneyde Türkiye ve Yunanistan, doğuda Karadeniz ile çevrilidir. Balkan yarımadasında bulunan ülkelerden biridir. Balkan, Rodop ve Rila dağları ülkenin yüzey şekillerinin belirlenmesinde etkili olmuştur. Rila Dağı üzerinde bulunan Musala Zirvesi, Doğu Avrupa’nın en yüksek noktasıdır. Kuzeydeki Tuna Ovası ve güneyde bulunan Trakya Ovası alçak ve verimli bölgelerdir.

Bulgaristan’a Nasıl Gidilir?

İstanbul’dan Sofya’ya aktarmasız olarak havayolu şirketleri ile uçmak mümkündür. Uçuş yaklaşık 1,5 saat sürmektedir.

Kırklareli Demirköy ilçesine bağlı Kıyı Köy ve İğneada’dan Karadeniz’e kıyısı olan Burgaz ve Varna’ya denizyolu ile ulaşmak da mümkündür.

Karayoluyla ise İstanbul’dan 3 saat kadar bir yolculukla Bulgaristan sınırına varılmaktadır.

İzmir, Bursa, İstanbul’dan Bulgaristan’a otobüs seferleri de düzenlenmektedir.

Bulgaristan’a Ne Zaman Gidilir?

Ülkede yaz sezonu haziranda başlayıp ekim ayına kadar devam eder ve sıcaklık seviyesi mevsim normallerinde seyretmektedir. Kış ayları geldiğinde ise kayak sezonu açılır ve ülkeye dünyanın her bir yanından turistler gelmektedir. Aralık-mart ayları arası kayak sezonu olarak geçmektedir. Kayak meraklılarının bu dönemde Bulgaristan’a gitmeleri önerilir.

 

Bulgaristan Kültürü

Bulgaristan hemen her kitleye hitap edebilecek bir yaşam alanına sahiptir. Kayak merkezleri, yaz döneminde açılan birçok plaj, hareketli gece hayatı ve yapılabilecek birçok kültürel aktivite ile hem vatandaşlarına hem de turistlere birçok imkân sağlar.

Devamını Oku

Bulgar Mutfağı

Değişik etnik gruplara ev sahipliği yapan Bulgaristan’ın bu özelliği yeme-içme alışkanlıklarına da yansımıştır. Slav kökleriyle Akdeniz mutfağını, Osmanlı’dan miras Türk yemeklerini ve Avrupa’nın lezzetlerini içinde barındıran zengin bir mutfak kültürü vardır. Yoğurdun anavatanı olarak bilinen ülkede süt ve süt ürünleri oldukça yaygındır.

Devamını Oku

Bulgaristan’dan Alınacak Hediyelik Eşyalar

Bulgaristan’da gül kokulu parfümler ünlüdür. Parfüm kullanmayanlar gül kokulu sabunları tercih edebilir. Bulgaristan’ın Kaşkaval adı verilen meşhur peyniri buradan dönerken alınabilecek hediyelerdendir.

Ancak şunu belirtmekte fayda var: Ancak belli ürünleri uygun miktarlarda vergisiz olarak Türkiye’ye sokmak mümkündür. Dolayısıyla karayolu ile gelirken bazı ürünleri gümrükten geçirmekte sıkıntı yaşayabilirsiniz.

Bulgaristan’ın Festivalleri

Ocak ayının son haftası Pagan zamanlarından süregelmiş gelenekleri yaşatmak adına düzenlenen Uluslararası Masquearade Games Festivali’nde ilginç maskeler takılır ve geleneksel kıyafetler giyilir. Festival her yıl renkli manzaralara sahne olmaktadır.

1997 yılından beri düzenlenen dünyaca ünlü birçok yönetmene ve filmlerine kapılarını açan Güneydoğu Avrupa’nın prestijli film festivallerinden biri olan Sofya Uluslararası Film Festivali mart ayında gerçekleştirilmektedir.

el yapımı “kuker” maskeler ve üzerlerindeki çanlarla gösterilerini sunan grupların katıldığı Kukerlandia Festivali’nde katılımcılar, Trak savaşçılarını temsilen giydikleri kıyafet ve çıkardıkları seslerle ilgi çekerler. Göstericiler, kemerlerine bağladıkları bakır ve bronz zillerin çıkardığı yüksek seslerle kötülük ve hastalıkları kovacaklarına inanırlar. Kukerlandia şubat ayında gerçekleştirilir.

Bunların dışında ise nisanda Sofya Jazz Festivali, mayısta Bulgaristan Salsa Festivali, haziranda Varna Yaz Festivali, temmuzda Varna Uluslararası Müzik Festivali, Plovdiv Uluslararası Folklor Festivali Bulgaristan’ın ilgi çeken festivalleridir.

Bulgaristan’daki Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

· İşçi Günü (1 Mayıs),

· Ortodoks Paskalyası (1 Mayıs),

· Bravery Day (6 Mayıs)

· Çalışma Günü (14 Mayıs)

· Resmi Tatil (23 Mayıs)

· Doğal Parklar Milli Günü (8 Haziran)

Bulgaristan’da İklim ve Hava Durumu

Değişken ve karışık bir iklim coğrafyasına sahip olan Bulgaristan’da ılıman bir iklim hâkimdir. Yıllık ortalama sıcaklık en düşük 0, en yüksek ise 22 derece olarak seyretmektedir.
 

Bulgaristan’ın Kısa Tarihi

Rumeli’nin 14. yüzyılda Osmanlı Devleti tarafından ele geçirilmesi sonucu Anadolu’da hüküm süren diğer beyliklerin gücünü kırmak adına çok sayıda Türk bilinçli olarak Bulgaristan’a yerleştirilmiştir. Bu nedenle Bulgaristan’da Türk asıllı Bulgar sayısı oldukça fazladır.

Devamını Oku

Bulgaristan’ın Ekonomisi

Birinci ve ikinci Dünya Savaşları’nda yenik düşen Bulgaristan’ın ekonomisi bu sonuçlardan çok etkilenmiştir. Ülkenin ekonomisi komünist bir rejime geçtikten sonra biraz rahatlasa da, Cumhuriyet yönetimine geçtiğinde ekonomik koşullar tekrar bozulmuştur. 2007 yılında ülkenin Avrupa Birliği’ne katılmasıyla birlikte yapılan reform hareketleri ülkeyi parasal açıdan tekrar toparlamaya başlamıştır.

Türkiye, Bulgaristan’ın ilk 5 ticaret ortağı arasında bulunmaktadır. Mineral yakıt, bakır, plastik, elektrikli makine ve demir-çelik Türkiye’den Bulgaristan’a ihraç edilen başlıca ürünlerdir.

Mineral yağlar, yağlı tohum, meyve, ağaç, ahşap eşya, plastik ve kurşun ise Türkiye’nin Bulgaristan’dan ithal olarak aldığı ürünler arasındadır.

 Bulgaristan'da Din ve İnanç

Bulgaristan’da nüfusun yüzde 90’ınını Hristiyanlar oluşturmaktadır. Hristiyanların arasında ise Ortodoks mezhebini benimseyenlerin sayısı fazladır. Rusya, Sırbistan, Makedonya, Ukrayna, Yunanistan ve Romanya gibi Bulgaristan da Ortodoks ülkeler arasında yer alır. Hristiyanlardan sonraki ikinci büyük din topluluğu ise Müslümanlardır. Müslüman kişilerin çoğu ise Pomak olarak tanımlanan Bulgar Müslüman halktır. Daha sonra ise yüzde 0,91 ile Museviler ve yüzde 0,29 ile Gregoryanlar gelir. 1952 yılında yapılan nüfus sayımında ilk kez Aleviler ayrı bir topluluk olarak kabul edilmiştir. 
 

Bulgaristan’da Bulunan Türkiye Dış Temsicilikleri

SOFYA BÜYÜKELÇİLİĞİ

Adres: BOULEVARD VASSIL LEVSKI NO:80 1000 SOFIA REPUBLIC OF BULGARIA

Telefon: 00 359 2 935 55 00

Faks: 00 359 2 981 93 58

[email protected]

http://sofya.be.mfa.gov.tr

Görev Bölgesi: Sofya, Montana, Vidin, Vratsa, Pernik, Köstendil, Blagoevgrad

BURGAZ BAŞKONSOLOSLUĞU

Adres: BOULEVARD DEMOKRATSIA NO:38 8000 BOURGAS

Telefon: 00359 56 879940

Faks: 00359 56 821700

[email protected]

http://burgaz.bk.mfa.gov.tr

Görev Bölgesi: Bourgas (Burgaz), Sliven, Varna, Dobriç, Razgrad, Şumen (Şumnu), Rousse (Rusçuk), Tırgovişte (Eski Cuma), Silistra (Silistre), ve Yambol (Yanbolu)

FİLİBE BAŞKONSOLOSLUĞU

Adres: RUE FILIP MAKEDONSKI NO:10 4000 PLOVDIV REPUBLIQUE DE BULGARIE

Telefon: +359 32 275 160-161-162-163

Faks: +359 32 62 48 39

[email protected]

http://filibe.bk.mfa.gov.tr

Görev Bölgesi: Plovdiv (Filibe), Haskovo (Hasköy), Loveç (Lofça), Gabrovo, Kırcali, Pazarcık, Smolyan (Paşmaklı), Stara Zagora (Eski Zağra), Veliko Tırnovo, Pleven (Plevne).

Bulgaristan’da Konuşulan Diller

Zdraveyi / MerhabaHint-Avrupa dilleri ailesindeki Güney Slav dillerine bağlı bir dil olan Bulgarca ülkenin resmi dilidir. Kiril alfabesi kullanılarak yazılır. Harflerin çoğu Yunan alfabesinden ilham alınarak oluşturulmuştur. Yazıya dökülen ilk Slav dilidir. 

Dobro utro: Günaydın

Dobır den: İyi günler

Dovijdane: Görüşmek üzere

Kak si: Nasılsın

Dobre: İyi

İzvinete: Affedersiniz

Bulgaristan Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type C / 250V / 2.5 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca -1oC
    • Şub 1oC
    • Mar 5oC
    • Nis 10oC
    • May 14oC
    • Haz 17oC
    • Tem 20oC
    • Agu 20oC
    • Eyl 16oC
    • Eki 11oC
    • Kas 4oC
    • Ara 0oC

Kısa Kısa

  Nüfus: 7.364.570 Dili: Bulgarca Para Birimi: LEV İklim: Ilıman Kara İklimi Big Mac Index: -