Hacı Bektaş Veli Külliyesi

Kapadokya'da bulunan Hacı Bektaş Veli Külliyesi ve Müzesi, gerçekten görülmeye değer yerlerden biridir. Büyük mutasavvıfın külliyesinin bulunduğu yer, günümüzde müzeye çevrilmiş ve türbeler korunmuştur. Buraya girdiğiniz andan itibaren bir zamanlar Yeniçeri Ocağı’nın merkezi gibi sayılan bu yerde dönemin eserlerini görebilir, dev yeniçeri kazanlarını ziyaret edebilirsiniz.

Kapadokya'yı ziyaret etmeyi düşünüyorsanız, Kapadokya gezi rehberi videomuza göz atmayı unutmayın. Kapadokya gezisi hakkında bilinmesi gerekenleri pratik şekilde bir arada bu videoda bulabilirsiniz!

Zikirlerin yapıldığı yerlerden ilim odalarına, çilehanelerden yemekhanelere her yeri detaylıca ziyaret edebilirsiniz. Müze halinde, dergaha ait günlük kullanılan eserleri ve o dönemde giyilen kıyafetleri de etnografik olarak görebilirsiniz. Ayrıca dergahta oturulurken kullanılan postlar da oldukça dikkat çekicidir ve her birinin derin bir anlamı bulunduğundan bilgileri okumak oldukça ilginç olacaktır. 1963’te aslına uygun olarak inşa edilen bu yerlerde kapılardan geçerken eğilmeniz gerekmektedir. Bu eğilerek girme saygıdan ötürü olup dergah kapılarının özellikleridir. Külliyenin devamında avludan hemen sonra hem Hacı Bektaş Veli’nin hem de diğer dergahta öne çıkan şahsiyetlerin türbesini ve mezarlarını ziyaret edebilirsiniz.
 

Hacı Bektaş Veli Müzesi Hakkında Kısa Bilgi 

Hacı Bektaş Veli Külliyesi, Türbesi ve Müzesi hakkında biraz bilgi vermek gerekirse, ilk olarak dünyada Bektaşilik tarikatının yayıldığı ilk merkez olarak büyük önemi bulunan yapının, sisteminin ritüel ve sembollerinin iç tasarımında barındırması sebebi ile UNESCO Dünya Miras Listesi’ne aday olarak gösterildiğini söyleyebiliriz.
Bektaşi hoşgörüsünün merkezi olarak bilinen Hacı Bektaş Veli Külliyesi’nin bulunduğu yapıda, ünlü düşünürün 1248–1337 tarihleri arasında yaşadığı tahmin ediliyor. 13. asırda felsefesini yayabilmek için hazırlamış ve yaşamış olduğu Dergâhın da içinde bulunduğu külliye 1964 senesinden beri müze olarak ziyaretçilerini ağırlıyor.

Hacı Bektaş Veli Külliyesi'nde Neler Görebilirsiniz? 

Hacı Bektaş Veli Külliyesi’ne gidecek olursanız dönemin atmosferini hissedebilirsiniz. Görebileceğiniz eserler arasında 1963’te orijinaline sadık kalınarak tekrar yapılan Taç Kapı, Sadrazam Halil Paşa’nın eşi Fatma Fikriye Hanım tarafından yaptırılan Üçler Çeşmesi, Aş Evi, Kızılca Halvet olarak anılan Çilehane görebileceğiniz eserler arasında yer alıyor. Müzenin önemli olmasının sebeplerinden biri olan Bektaşi dergâhına ait kullanım eşyaları, el yazmaları ve hat örnekleri görebileceğiniz değerli eserler arasında bulunuyor.
Yapının 13. asırda, Türk mutasavvıfı Hacı Bektaş Veli tarafından kurulduğu, eklemeler ve onarımlarla günümüzdeki şeklini aldığı biliniyor.

Hacı Bektaş Veli Külliyesi Gezilecek Bölümler 

Hacı Bektaş Veli Külliyesi’nde 3 avlu yer alıyor. Yapılar, 1. avlu (Nadar Avlusu), 2. avlu (Dergâh Avlusu) ve 3. avlu (Hazret Avlusu) etrafına konumlanmış durumda bulunuyor.

Nadar Avlusu: Kelime anlamı “altın avlu” olan Nadar Avlusu oldukça büyük bir bahçe olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. Bahçe düzenlemesinde Osmanlı’nın izlerini taşıyan ve hayranlık uyandıran Nadar Avlusu’na geçmek için Çatal Kapı’yı kullanmanız gerekiyor. 1963 senesinde onarımdan geçmeden önce kapının üzerinde “Burası âşıkların kabesidir. Eksik gelen tamam olur” yazan bir kitabe yer aldığı biliniyor.

Dergâh Avlusu: Bu avluda üzerindeki yazıttan 1906-1908 seneleri arasında Beyrut Valisi’nin eşi tarafından yaptırıldığı anlaşılan kare bir havuz görebilirsiniz. Görebileceğiniz diğer eserler arasında, ayakları kesme taşlara oturtulmuş 15 adet kemer de bulunuyor. Ayrıca Aslanlı Çeşme, Cami, Dergâh, Kiler, Meydan Evi, Aş Evi, Mihman Evi ile Dedebaba Köşkleri de görülmeye değer. Aslanlı Çeşme’ye adını veren Aslan heykelinin İskenderiye mermerinden yapıldığı ve 1850 senesinde Dergâh’a getirilip çeşmeye dönüştürüldüğü sanılıyor. Ziyaretçiler buraya gittikleri zaman çeşmeden mutlaka su içiyor.

Hazret Avlusu: 2. avludan 3. avluya geçmek için çift kanatlı Altılar Kapısı’nı kullanıyorsunuz. Kapıdan girdiğiniz zaman, 1919 yılında Dergâh’a geldiğinde dinlendiği mekânda bir Atatürk rölyefi yer alıyor.

Girişin karşısında Hacı Bektaş Veli Türbesi karşınıza çıkıyor. Ancak türbede dikkat etmeniz gereken bir nokta ise adına Gök Eşik denilen kapı eşiğine basmadan geçmeniz. Bunun sebebinin ne olduğunu soracak olursanız, türbeyi yapan kişinin bu kapı eşiklerinden birinin altında yatıyor olduğunu söyleyebiliriz. Bu kişi çatıda çalışırken kayıp düşen, düşerken de “Yetiş ya mübarek Pir” diye bağırdığında yere pamuklara düşermiş gibi inen Yanko Medyan olarak biliniyor. Hacı Bektaş Veli’nin kapısının eşiğine gömülmeyi bu olaydan sonra vasiyet eden kişi Pir’ olan saygısı ile anılıyor.

Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri 

Ziyaretinizle aynı döneme denk gelecek olursa geleneksel olarak düzenlenen anma törenleri ve festivaline katılabilirsiniz. Bu törenlere Anadolu ve dünyanın farklı yerlerinden katılan Alevi – Bektaşi inancına sahip kişiler olduğunu söyleyebiliriz. Etkinlikler de Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde yer alan Hacı Bektaş Veli Külliyesi içinde yapılıyor. Zamanı ile ilgili bilgi vermek gerekirse istisnai durumlar hariç 16 Ağustos’ta başladığını söyleyebiliriz.

Hacı Bektaş Veli Külliyesi Ziyaret Saatleri 

Hacı Bektaş Veli Külliyesi Yaz Dönemi Ziyaret Saatleri (15 Nisan – 2 Ekim): 08.00 – 19.00

Hacı Bektaş Veli Külliyesi Kış Dönemi Ziyaret Saatleri (3 Ekim – 14 Nisan): 08.00 – 17.00

Müze haftanın her günü ziyaret edilebilir. Ancak dini bayramların ilk günü saat 13.00’e kadar kapalı oluyor.

Hacı Bektaş Veli Külliyesi Giriş Ücreti 

Hacı Bektaş Veli Külliyesi’ne giriş için bir ücret ödemeniz gerekmiyor.