Romanya Hakkında Temel Bilgiler

Latince ‘Romanus’ kelimesinden gelen Romanya, Avrupa Birliği’nin en büyük 9. ülkesidir. Tarımsal üretimin hala ilk sırada geldiği Orta Avrupa ülkesinin başkenti Bükreş’tir. Sofistike güzelliğiyle Bükreş ‘küçük Paris’ olarak anılmaktadır. Aynı zamanda Avrupa’da en eski insan fosillerinin de keşfedildiği ülke olan Romanya’dan bahsedip de Dracula’ya değinmemek olmaz elbette. Bram Stoker’ın yarattığı kurgu karakterin yaşadığı yer Bran şatosu bugün ülkenin en turistik yerlerinden biridir.

Tarihi mekânları kadar doğal güzellikleri de büyüleyici olan Romanya Dünya Gezi ve Turizm Konseyi’ne göre turistik açıdan en hızlı büyüyen dördüncü ülkedir. Çingene kültürünün de öneme sahip olduğu ülkenin içinden geçen Tuna Nehri ülke için büyük öneme sahiptir.

Romanya’nın Başkenti, Şehirleri ve Bölgeleri

Romanya’nın idari bölünümü eyaletler, kentler ve komünler biçimindedir. Romanya’nın başkenti aynı zamanda eyalet statüsüne sahip Bükreş’tir. 9 bölgeye ayrılmış ülkenin en meşhur bölgesi ortaçağdan kalma kaleleri, kentleri ve karanlık ormanlarıyla Transylvania’dır. Büyüleyici barok kentleri, Alman köyleri ve yüksek dağları ile Banat bölgesi ekonomik olarak da en gelişmiş bölgelerden biridir. Deniz kenarındaki Dobrogea geçmişte pek çok Yunan ve Roman istilasına uğradığı için kültürel çeşitliliğin en fazla olduğu bölgedir. Romanya’nın en kendine has bölgesi Moldovia ise tarihi kentleri, ortaçağdan kalma hisarları, kiliseleri ve şaraplarıyla oldukça turistiktir. Başkent Bükreş’in de içinde bulunduğu Munteniaya da bilinen adıyla Eflak ise ülkenin güneyinde kalmaktadır. Romanya’nın diğer bölgeleri arasında Crişina, Maramureş ve Güney Bukovina gelir.

Romanya Nerededir?

Balkan yarımadasının kuzeyinde kalan Romanya, Karadeniz’in batı kıyılarına yaslanmıştır. Orta Avrupa’nın güneydoğusundaki kent, kuzey ve kuzeydoğuda Ukrayna, kuzeydoğuda Moldova, kuzeybatısında Macaristan, güneybatıda Sırbistan ve güneyde Bulgaristan ile komşudur.

Romanya’ya Nasıl Gidilir?

Romanya vize almanın zor olduğu ülkeler arasındadır, dolayısıyla biraz uğraştıracağını baştan söylemekte fayda vardır. İstanbul- Bükreş arasında düzenli olarak uçuşlar düzenlenmektedir. Öte yandan TCDD’ye bağlı Bosfor Ekspresi de İstanbul’dan Bükreş’e seyahat imkânı sağlamaktadır.

Romanya’ya Ne Zaman Gidilir?

Romanya dört mevsim de turist çekmektedir. Fakat ülkeyi ziyaret etmek için en ideal zamanlar nisan sonu ve haziran başından ağustos sonuna kadar yüksek sıcaklıkların yaşandığı dönemdir. Ülkenin özellikle Bükreş’in de dâhil olduğu güney bölgesinde sıcaklıklar oldukça yüksektir, fakat Karadeniz kıyıları için aynı şeyi söylemek mümkün olmayacaktır. Romanya’da aralık ve mart arası dönemi kayak sezonudur. Bir diğer turistik periyod ise Danube Delta’sında, nisan ortası ve mayıs ortası dönemdeki kuş gözlemleme dönemidir. Ayrıca ülkede eylül ve ekim ayları şarap tadımı aylarıdır.

Romanya Kültürü

Romanya oldukça misafirperver insanların yaşadığı bir ülkedir. Özellikle kırsal bölgelerde yabancılar güleryüzle karşılanır. ‘İyi günler’, ‘ günaydın’ gibi selamlaşma sözlerinin oldukça önemsendiği ülkede insanlar birbirlerini yanaklarından öperek selamlaşır. Romanya’da ‘hayır’ demek aslında ‘hayır’ demek değildir. Yani birisine bir şey ikram ettiğinizde size ‘hayır’ derse bilin ki bunu kibarlığından yapmaktadır. O yüzden ikinci kere mutlaka teklif edin.

Tokalaşmanın da oldukça yaygın olduğu ülkede, erkekler bir kadınla tanışırken elini öperler. Eğer birinin evini ziyarete gidiyorsanız yanınızda mutlaka çiçek ya da çikolata götürmeniz gerekmektedir. Diğer en yaygın hediyeler ise şarap, likör ya da kolonya, diş macunu, sabun gibi tuvalet eşyalarıdır. Romanya’da kamusal alanda sigara içmek katı şekilde yasaklanmıştır. Buna rağmen sigara içen insan sayısının az olmadığı ülkede çok az restoranda sigara içilebilen alan vardır.

Romanya Mutfağı

ciorbadeperisoare.jpg

Romanya mutfağı farklı kültürlerden etkilenerek ortaya çıkmıştır. Bu kültürler arasında Türkiye, Almanya, Macaristan da vardır. Geleneksel Romanya mutfağı sindirimi çok kolay olmayan ve et ürünleri ağırlıklı yemekleri içermektedir. Aperatif alışkanlığının oldukça geliştiği ülkede bir restorana gittiğinizde masanıza mutlaka domates, peynir, soğan, salam ve mantar gibi ikramlar gelecektir. Kırsal alanlarda dünya mutfağından örneklerle çok karşılaşmazsınız. Fakat Bükreş gibi büyük ülkelerde bu konuda daha çok çeşitle karşılaşacaksınız.

Yerel yemeklerin oldukça lezzetli olduğu Romanya’da mısır unu çok fazla kullanılmaktadır. Geleneksel Romanya mutfağının vazgeçilmezleri arasında çorba başta gelmektedir. Ciorba de perisore adını verdikleri köfteli çorbaları, ciorba tãrãneascã dedikleri pirinç topları ve ekşi kremayla pişirilen sebze çorbası, tavuk sakatatlarından yaptıkları et çorbaları ve çok çeşitli balık çorbaları ülke mutfağında hatırı sayılır öneme sahiptir. Romanya’ya gittiğinizde peşine düşmeniz gereken lezzetlerden biri de parjoaledir. Garnitürlerle süslenmiş bu baharatlı böreğin tadına mutlaka bakın. Nisetru la gratar adını verdikleri ve ızgarada pişirerek hazırladıkları mersin balığı da ülke mutfağının öne çıkan lezzetleri arasındadır. Püre haline getirerek tükettikleri ve mısır unundan yaptıkları mamaliga ülkenin temel gıdalarından biridir.

Devamını Oku

Romanya’da Alınacak Hediyelik Eşyalar

Romanya’dan dönerken ilk olarak aklınıza gelecek hediye alternatifinin lokal lezzetler olması gerekir. Ülkenin kendine özgü peynirleri ile şarapları ve yerel içkisi palinca en özgün lezzetleridir. Bunun yanı sıra zanaatkârlığın hayli gelişmiş olduğu ülkede çömlek işler, porselenler, gümüş sofra takımları, halılar, seramikler ve kristaller de çokça karşınıza çıkacaktır.

Devamını Oku

Romanya’nın Festivalleri

romania.jpg

Romanya özellikle müzik festivalleriyle ön plana çıkmıştır. Çok hareketli ve renkli festivallere ev sahipliği yapan ülkenin en önemli müzik festivallerinin başında her ağustos ayında Transilvanya’da düzenlenen Untold Festivali gelir. Bir diğer müzik festivali Electric Castle is her temmuz ayında Banffy Şatosu’nda düzenlenmektedir. Her ekim ayında çağdaş caz sanatçılarını bir araya getiren Jazz & More Festival ise ülkenin en kapsamlı festivallerinden biridir.

Pek çok tiyatro festivaline de ev sahipliği yapan ülkede Uluslararası Shakespeare Tiyatro Festivali ve Uluslararası Tiyatro Festivali başı çekmektedir. Film festivalleriyle de hatırı sayılır öneme sahip Romanya’da mayıs ve haziran aylarında düzenlenen Transilvanya Uluslararası Film Festivali, eylül ayında gerçekleştirilen Braşov Uluslararası Film Festivali sinemaseverlerin vazgeçilmezleri arasında. Aynı zamanda çeşitli kültür festivalleriyle de meşhur olan ülkenin Siphişora Ortaçağ Festivali hem tarihi hem de kültürel etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır.

Romanya‘daki Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler 

· Epifani (6 Ocak),

· İşçi Günü (1 Mayıs),

· Shab-e-Miraj (5 Mayıs),

· Ortodoks Paskalyası (2 Mayıs),

· Hamsin Yortusu (16 Mayıs),

· Ulusal Gün (1 Aralık),

· Noel (25 Aralık)

Romanya’da İklim ve Hava Durumu

Romanya Karadeniz kıyısında olduğu için iklimi için ılıman ve karasal iklim arasında demek doğru olacaktır. Dört mevsimin de yaşandığı ülkede hava sıcaklığı yıllık ortalama 11 derece civarındadır. Yağmur ve kar yağışının çokça gerçekleştiği ülkede kar kalınlığının 60 santimetreyi bulduğu olur. Romanya tarihinde ölçülmüş en düşük sıcaklık 1944 senesinde -38,5, en yüksek sıcaklık ise 1950’de 40,5 derece olmuştur.

Romanya’nın Kısa Tarihi

Arupa’nın en eski yerleşim alanlarından olan Romanya toprakları pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Roma İmparatoru Trajan tarafından işgal edildikten sonra Roma İmparatorluğu’nun kenti haline gelen Romanya topraklarında Gotlar, Hunlar, Peçenekler, Macarlar, Avarlar, Slavlar ve Osmanlı istilaları yaşanmıştır. Romanya Krallığı’nın 1881 yılında ilan edilmesinin ardından 2. Dünya Savaşı esnasında Almanya safına geçen ülke faşizme yönelmiştir. 1944’te Kızıl Ordu istilasına uğrayan ülke 1947’de Romanya Halk Cumhuriyeti’ni ilan etmiştir. 1967’de Çavuşesku’nun iktidarı ele geçirmesinin ardından 1989’da yaşanan Romanya Devrimi ile yeni bir rejime geçen ülke demokrasiyi benimsemiştir. 2004 senesinde NATO’ya katılan Romanya 2007 yılında da Avrupa Birliği üyesi haline gelmiştir.

Romanya Ekonomisi

Romanya ekonomisi 1990’lara dek tarıma dayanmaktaydı. Özellikle 1947-1989 arası komünist rejim döneminde planlanmış ekonomi, 1990’daki ekonomik çöküş ve komünist rejimin yıkılmasıyla piyasa ekonomisine dönmeye başlamıştır. Bu tarihten sonra hızlı bir ivme kazanan Romanya ekonomisi dış pazara açılmıştır ve Fransa, İtalya, İspanya gibi ülkelerle ticaret yapmaya başlamıştır. Söz konusu durumun ülkenin ekonomisinin gelişmesine katkı sağladığı ülke 1 Ocak 2007 tarihinden beri Avrupa Birliği üyesidir.

İşsizlik oranını düşürmeye çalışan Romanya’nın temel sorunlarından biri kimlik kartı olmayan çingene nüfustur. Bu yüzden sağlık hizmetleri, eğitim ve sosyal yardım hizmetlerinden yararlanamayan nüfus ülke ekonomisini olumsuz etkilemektedir.

Romanya’da Din ve İnanç

Romanya seküler bir ülkedir, yani ülkede resmi bir din yoktur. Fakat en büyük dini grubu Roman Ortodoks Kilisesi oluşturmaktadır. Yaklaşık yüzde 86 oranında Ortodoks’un yaşadığı ülkede ikinci en yaygın din Roman Katolik dinidir. Çok yoğun olmamakla birlikte Protestanlık inancı da mevcuttur.

Romanya’da Bulunan Türkiye Dış Temsicilikleri

BÜKREŞ BÜYÜKELÇİLİĞİ

Adres: CALEA DOROBANTILOR 72, SECTOR 1 BUCHAREST-ROMANİA

Telefon: 00 40-21 206 37 00-04 (5 HAT)

Faks: 00 40-21 206 37 37

[email protected]

http://bukres.be.mfa.gov.tr

Görev Bölgesi: Köstence Başkonsolosluğunun görev alanı hariç, bütün Romanya

KÖSTENCE BAŞKONSOLOSLUĞU

Adres: B-DUL FERDINAND, 82, 900704, CONSTANTA / ROMANIA

Telefon: 00 40-241 607 910; 607 218

Faks: 00 40-241 615 367

[email protected]

http://kostence.bk.mfa.gov.tr

Görev Bölgesi: Constanta, Tulcea, Galati, Braila ve Calaraşi vilayetleri

Romanya’da Konuşulan Diller

Romanya’nın resmi dili Rumence’dir. Sınır bölgelerde Macarca ve Almanca konuşulduğu da olur. Turizm endüstrisinden dolayı diğer popüler diller ise İngilizce ve Fransızca’dır.

Romanya Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type C / 250V / 2.5 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca -4oC
    • Şub -2oC
    • Mar 4oC
    • Nis 8oC
    • May 13oC
    • Haz 16oC
    • Tem 18oC
    • Agu 17oC
    • Eyl 14oC
    • Eki 8oC
    • Kas 2oC
    • Ara -1oC

Kısa Kısa

  Nüfus: 20.121.641 Dili: Romence Para Birimi: Rumen Leyi İklim: Ilıman Karasal İklim