Romanya mutfağı farklı kültürlerden etkilenerek ortaya çıkmıştır. Bu kültürler arasında Türkiye, Almanya, Macaristan da vardır. Geleneksel Romanya mutfağı sindirimi çok kolay olmayan ve et ürünleri ağırlıklı yemekleri içermektedir. Aperatif alışkanlığının oldukça geliştiği ülkede bir restorana gittiğinizde masanıza mutlaka domates, peynir, soğan, salam ve mantar gibi ikramlar gelecektir. Kırsal alanlarda dünya mutfağından örneklerle çok karşılaşmazsınız. Fakat Bükreş gibi büyük ülkelerde bu konuda daha çok çeşitle karşılaşacaksınız.
Yerel yemeklerin oldukça lezzetli olduğu Romanya’da mısır unu çok fazla kullanılmaktadır. Geleneksel Romanya mutfağının vazgeçilmezleri arasında çorba başta gelmektedir. Ciorba de perisore adını verdikleri köfteli çorbaları, ciorba tãrãneascã dedikleri pirinç topları ve ekşi kremayla pişirilen sebze çorbası, tavuk sakatatlarından yaptıkları et çorbaları ve çok çeşitli balık çorbaları ülke mutfağında hatırı sayılır öneme sahiptir. Romanya’ya gittiğinizde peşine düşmeniz gereken lezzetlerden biri de parjoaledir. Garnitürlerle süslenmiş bu baharatlı böreğin tadına mutlaka bakın. Nisetru la gratar adını verdikleri ve ızgarada pişirerek hazırladıkları mersin balığı da ülke mutfağının öne çıkan lezzetleri arasındadır. Püre haline getirerek tükettikleri ve mısır unundan yaptıkları mamaliga ülkenin temel gıdalarından biridir.
Sokak yemeği kültürünün oldukça yaygın olduğu ülkede saratele adını verdikleri tuzlu krakerler, mici dedikleri sosis biçimli baharatlı etli atıştırmalıklar, donutı andıran üzeri şeker kaplı kekleri gogoşi, langoşi adını verdikleri peynirle doldurulmuş hotdogları ülke sokaklarında karşınıza en çok çıkacak lezzetler arasındadır. Ülkenin sadece doğu bölgesinde tadabileceğiniz yöresel tatlıları pasca çikolatalı ya da peynirli hazırladıkları paylarının yanı sıra pandispan dedikleri vişneyle doldurulmuş kekleri ülkenin geleneksel tatlıları arasındadır.
Bunun yanı sıra vejetaryen ve veganların kendilerine alternatif bulmasının en kolay olduğu ülkelerden biri Romanya bir restora gittiğinizde “mancare de post” var mı diye sormanız yeterlidir. Bu dini beslenme için uygun demek, bu da çoğunluğu Ortodokslardan oluşan ülkede içinde hayvansal ürün kullanılmayan yemekler demek. Romanyalılar için vejetaryen ya da vegan olmak çok anlaşılabilir bir şey olmasa da buna uygun yemekleri rahatça bulabilirsiniz.
Romanya’da en çok tüketilen içkilerin başında şarap gelmektedir. Yaklaşık 2000 yıllık geçmişi olan şarap üretimi ülkede ev yapımı şarap geleneğinin de en önemli sebeplerindendir. Eskiye göre çok daha yaygın olan bir diğer içki bira ise ülkede oldukça ucuza bulunabilmektedir. Ülkenin kendine özgü içkileri arasında gelen palinca ise yüzde 60 saf alkol oranı ile oldukça güçlü bir içkidir. Aynı zamanda tuica adıyla da bilinen bu içkinin yanı sıra glühwein dedikleri sıcak şarapları ile grasa ve feteasa dedikleri Moldovya bağlarından gelen üzümlerle yaptıkları şarapları da mevcuttur.
Ülkede beklenen bahşiş miktarı ise hesabın yaklaşık yüzde 5 ile 10’u arasındadır.
Yorumlar