Sinop’un merkezi kadar çevresi de bir hayli etkileyicidir. Erfelek ilçesindeki Tatlıca şelaleleri, Tatlıca köyü Gürlek mevkiinde 28 irili ufaklı şelaleden oluşmuştur. Sinop - Erfelek arası 26 km ve Erfelek’ten Tatlıca şelaleleri de 14 km civarındadır. Sinop’tan günü birlik buraya gidebilirsiniz.
Sinop’un batısında yer alan Ayancık ise Sinop’a 56 km mesafede yer alan Karadeniz kıyısındaki küçük bir ilçedir. Sinop’tan Ayancık’a giderken 17. Kilometrede Sarıkum gölü çevresi ile birlikte tabiatı koruma alanı olarak ilan edilmiştir. Bu çevrede orman içinde gezerken başıboş sahipsiz atlara rastlayabilirsiniz, bunlar yabani atlardır.
Gölün kendisi ise zengin bir kuş gözlem merkezidir. Ormanda karaca ve vaşak gibi nesli tükenmeye yüz tutmuş canlılar da yaşamaktadır.
Ayancık ilçesinde bulunan Akgöl ve İnaltı mağarası doğa meraklılarının ilgisini çekebilecek yerlerdendir. Manzarası ile el değmemiş gölün güzelliği insanı büyüler. Akgöl, Ayancık ilçesine 38 km mesafededir. Yine Ayancık ilçesine 35 km mesafede, Akgöl’e 5 km yakınında bulunan İnaltı mağarası 700 metre derinliğindedir. Sarkıt ve dikitleri ile girişten bir müddet ilerlenebilir ve muhteşem manzarasıyla görülmeye değer bir mağaradır.
Ayancık’ta aynı zamanda el sanatı olarak keten üretilip dokuma tezgâhlarında dokunarak göynek yakalarına el işlemeleri yapılarak turistlere satılmaktadır. Ayancık’tan batıya doğru gidildiğinde, 48-50 km sonra Sinop’un Türkeli ilçesine ulaşabilirsiniz. Burası Sinop merkeze 105 km uzaklıktadır. Türkeli’nde de güzel kent beldesi sahil plajı, Güllüsu plajı, Kurugöl orman alanı ve piknik yerleri mevcuttur.
Sinop-Samsun yolu üzerinde 38 km sonra çok şirin bir kazası mevcuttur. M.Ö. 1400 yılında Gaspallılar tarafından kurulmuş olan Gerze, horozu ile meşhurdur. Ayrıca Rusya’dan kaçan ve Gerze’ye sığınan beyaz balinaya, 1990’lı yıllarda Gerzeliler tarafından “Aydın” adı verilmiştir. Balina Aydın 1-2 ay Gerze iskelesinden ayrılmamış ve Türkiye’den birçok ziyaretçisi olmuştur bu dönemde. Gerze’nin adı, böylece bütün Türkiye’de gündeme gelmiştir.
Sinop’a 100 km mesafede yer alan Boyabat eski bir yerleşim alanıdır. Üzerinden birçok medeniyetler geçmiştir. Kentin en yüksek noktasına sarp kayalıklar üzerinde Boyabat’a kuşbakışı bakan kalesi vardır.
Roma dönemine tarihlenmiş, kayalara oyulmuş yüzlerce basamakla inilen tünelleri ve yeraltı şehri ile görülmeye değerdir. Boyabat’ın merkezinde ise “Boyabat evleri” diye adlandırılan ahşap sivil mimari örnekleri görülür. Boyabat’ın Salar köyünde kaya mezarları ilçeye 15 km mesafededir. Aynı zamanda ilçe tuğla yapımı ile ünlenmiştir.
Durağan bir diğer adıyla “Durakhan”, Süleyman Pervane tarafından 1246 yılında inşa ettirmiştir. Burada yer alan hanın 13 odası ve bir mescidi vardır. O dönemde Sinop’a giden yol üzerinde yaptırılmış bir handır. İlçe adını han’dan almıştır.
Sinop gerek merkezi gerekse çevre yerleşimleri ile mutlaka görülmesi gereken bir kentimizdir.Sinop'ta konaklamak için deniz manzarası ve farklı konseptleriyle Sinop Antik Otel ve Hotel 117 tercih edilebilir.