Sinop Hakkında Bilinmesi Gerekenler

28100FFD2EF031.jpg

Karadeniz Bölgesi’nin orta bölümünde yer alan Sinop, Boztepe Burnu üzerine kurulmuştur. Doğal güzellikleri ile birlikte tarihî yapıları ile de dikkat çeken şehrin yüzölçümü 5.717 kilometrekaredir. Karadeniz’in en uç noktasında bulunan Sinop şehir merkezinden denize girilebilecek nadir yerlerden biridir. 2017 nüfus verilerine göre Sinop’ta yaklaşık 207.427 kişi yaşamaktadır. Başta Merkez olmak üzere Boyabat, Ayancık, Gerze, Türkeli, Durağan, Dikmen, Erfelek ve Saraydüzü ile birlikte 9 ilçesi bulunmaktadır. Nüfusun en yoğun olduğu ilçe Merkez, en az olduğu ilçe ise Saraydüzü’dür. Karadeniz Bölgesi’nin tek doğal limanı olan Sinop eski çağlarda birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Şehre ilk yerleşimin Tunç Çağı ile başladığı bilinmektedir. Antik Çağ’da Karadeniz’in en önemli liman kenti olan Sinop MÖ 7. yüzyılda Helen Kolonisi olarak kurulmuştur. Uzun yıllar boyunca Hitit, Frig, Lidya, Pers, Roma, Bizans, Selçuklu, Candaroğlu ve Osmanlı Devleti hâkimiyetinde kalan şehrin en eski adı Sinope’dir. Kenti Irmak Tanrısı Asopos’un su perisi olan kızı Sinope’nin kurduğu ve o döneme ait sikkelerde Sinope’nin yüzünün bulunduğuna dair söylentiler mevcuttur. Bazı kaynaklara göreyse Sinop ismi Amazon kraliçesi Sinope’den gelmektedir. Tarih boyunca kale-şehir olarak önemini koruyan Sinop Anadolu ile Kırım arasındaki deniz ticaretinde önemli bir rol oynamıştır. Sinop’u değerli kılan bir diğer özellik ise Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkmadan Sinop’a uğramasıdır. Atatürk “Ne olurdu Sinop’un yarı güzelliği Ankara’da olsaydı” sözü ile kente olan beğenisini ifade etmiştir.
 
Karadeniz ikliminin hâkim olduğu Sinop yılın büyük bir bölümü yağışlı ve nemlidir. Mevsimler arası sıcaklık farkının fazla olmadığı şehrin en önemli özelliklerinden biri devamlı rüzgârlı olmasıdır. Güney ve iç kesimlere inildikçe Karadeniz iklim özelliklerinin etkisi azalır ve sıcaklık düşer. Yılın her mevsimi yağışlı olduğu için bitki örtüsü oldukça zengindir. İl topraklarının %60’ı orman ve fundalıklarla kaplıdır. Çam, meşe, köknar, gürgen, karaçam, kızılcık bölgede en sık görülen ağaç türleri arasındadır. Güneye doğru inildikçe iklim kuraklaşmaya başladığı için zengin bitki örtüsü yerini bozkıra bırakır.
 
Sinop tarıma elverişli arazi az olmasına rağmen ekonomisinin büyük bir kısmını tarım ile karşılamaktadır. Sebzecilik ve meyvecilik önemli geçim kaynağı olmakla birlikte kestane, armut, kiraz, kızılcık bol miktarda yetiştirilir. Buğday, arpa, mısır, bezelye ve fasulye en çok yetiştirilen tarım ürünleri arasındadır. Boyabat ilçesi ise pirinci ile ünlüdür. Sinop yaylalarında hayvancılık yapılmaktadır. Sığır, koyun, kıl keçisi yetiştiriciliğinin yanı sıra arıcılık da yapılmaktadır. Balıkçılık ise kıyı kesiminde yaşayan halkın geçim kaynağıdır. Hamsi, lüfer, mezgit, barbunya, palamut, çinekop, lüfer en çok avlanan balıklar arasında sayılabilir. İl topraklarının engebeli oluşu, ulaşım zorluğu ve Sinop limanının yetersiz olması nedeniyle sanayide istenen büyüme gerçekleşememiştir. Kentte kereste, tuğla-kiremit, gıda ve cam sanayi kuruluşları bulunmaktadır.
 
Sinop’u diğer illerden farklı kılan bir diğer özelliği ise TÜİK’in araştırmalarına göre Türkiye’nin en mutlu şehri seçilmiş olmasıdır. Sağlık ve altyapı yapı özellikleri bakımından birçok şehrin gerisinde kalmasına rağmen en mutlu insanların Sinop’ta yaşadığı araştırma sonu ortaya çıkmıştır. Sinop ile ilgili öne çıkan bir diğer detay ise trafik lambası bulunmayan tek şehir olmasıdır.
 
Turizmin her çeşidini sunan bir coğrafyaya sahip olan Sinop’ta mağaralara merakınız varsa İnaltı Mağarası’nı gezebilir, Sinop Kalesi’ni ziyaret ederek şehrin tarihî dokusunu yakından inceleyebilirsiniz. Sinop’a yolunuz düştüğünde birçok şiire ve şarkıya konu olan Tarihî Sinop Cezaevi’ni görmeden dönmemenizi tavsiye ediyoruz. Türkiye’nin tek fiyordu olarak bilinen Hamsilos Koyu ise Sinop gezinizi unutulmaz kılabilir. Yaz aylarında şehre yolunuz düşerse Karakum Plajı’nda denize girebilir, Erfelek Tatlıca Şelalesi’nde doğanın keyfini çıkartabilirsiniz. Kamp kurmak ve doğa sporları yapmak için de oldukça elverişli olan Sinop’un birbirinden güzel yaylarına çıkarak oksijen depolayabilirsiniz. Her mevsim ziyaretçilerine ayrı bir güzellik sunan Sinop karmaşadan uzak, sakin havasıyla huzuru sonuna kadar yaşayabileceğiniz şehirlerin başında geliyor.
 

Tanıtım Videosu:
 

 

Yorumlar

27 Nis 2024, Cumartesi - 07:35