Tarihî ve kültürel değerleriyle öne çıkan Bitlis, Doğu Anadolu’nun en güzel şehirlerinden biridir. Siirt, Muş, Batman, Ağrı, Van illeriyle komşu olan Bitlis tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Adeta bir açık hava müzesini andıran kentin geçmişi yedi bin yıl öncesine kadar dayanmaktadır. MÖ 2000 yıllarında Hititlerin hâkimiyeti altına giren şehir sonrasında Asurlar ve Urartuların egemenliğinde uzun yıllar geçirmiştir. Urartuların varlığına son veren İskitler’den sonra kent Medler ve Lidyalılar arasında uzun savaşlara sahne olmuş, Medlerin hâkimiyetine girse de bu durum uzun sürmemiştir. Medlerden Perslere geçen Bitlis topraklarında MÖ 331 yılında Büyük İskender hüküm sürmüştür. Roma ve Bizans imparatorluklarından sonra Selçukluların Anadolu’yu fethetmeye başlamasıyla Bitlis de Türklerin hâkimiyetine girmiştir. Osmanlı İmparatorluğu ise 1514 yılında Bitlis’i topraklarına katmıştır. Birinci Dünya Savaşı sırasında kısa bir dönem Çarlık Rusya’nın işgali altına giren Bitlis bu dönemde Anadolu’da işgal edilen kentler arasında özgürlüğüne kavuşan ilk kenttir. 8 Ağustos 1916 yılında Bitlis beş ay süren işgalden kurtulmuştur. Bitlis ismi Makedonya Kralı Büyük İskender’in kente kale yaptırttığı komutanlarından biri olan Bedlis’ten gelmiştir. TÜİK’in 2017 verilerine göre Bitlis’te yaklaşık 341.474 kişi yaşamaktadır. Merkez ilçeyle beraber Tatvan, Adilcevaz, Ahlat, Güroymak, Hizan ve Mutki Bitlis’in ilçeleri arasındadır. Deniz seviyesinden 1.637 metre yüksekte olan Bitlis’in yüz ölçümü 8.294 metrekaredir.
Denizden yüksek olması nedeniyle Bitlis’te sert ve karasal iklim hâkimdir. Kar yağışlı gün sayısı fazladır. Bitlis merkeze oranla Van Gölü kıyısı çevresinde yer alan Tatvan, Adilcevaz ve Ahlat ilçelerinde iklim biraz daha ılımandır. Bitlis oldukça dağlık bir coğrafi yapıya sahiptir. Bu nedenle ilde ova yok denecek kadar azdır. Ahlat ve Rahva ovaları dışında ilde başka ova bulunmaz. Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü’nün 1.876 kilometrekarelik kısmı Bitlis’te yer almaktadır. Tektonik ve set gölü olan Van Gölü adeta bir denizi andırmaktadır. Van Gölü üzerinde Tatvan-Van feribot seferleri ile ulaşım sağlanmaktadır. Karasal iklimin hakim olduğu Bitlis’te geniş bozkırlar yer alır. Nemrut Dağı’nın güney yamaçları ise ormanlarla kaplıdır. Hizan ilçesi orman varlığı bakımından Bitlis’in en zengin ilçesidir.
Bitlis’te ekime müsait alanların çoğunda buğday, arpa ve çavdar yetiştirilmektedir. Antep fıstığı, ceviz, elma ve dut en çok yetiştirilen meyveler arasındadır. İlin büyük bir bölümü dağlık olduğu için tarıma elverişli alan sınırlıdır. Bu nedenle hayvancılık ilin temel geçim kaynağıdır. Koyun, keçi ve sığır yetiştiriciliğinin yanı sıra arıcılık da gelişmiştir. Bitlis karakovan balı sadece ülkemizde değil dünyada da hayli meşhurdur. İlin küp peyniri ve fındığı da oldukça lezzetlidir. Ulaşım bakımından bir kavşak noktası olan Bitlis’e kara yolu ve demir yolu ile ulaşım sağlamak mümkündür. Son yılların popüler trenlerinden biri olan Van Gölü Ekspresi Tatvan’da son bulur. Havalimanı bulunmayan kente en yakın havalimanı Van ve Muş’tadır.
Nemrut Dağı ve Nemrut Krater Gölü yolunuz Bitlis’e düştüğünde mutlaka görmeniz gereken doğa harikaları arasındadır. Dünyanın en büyük ikinci kaldera gölü olduğu için burası ayrı bir öneme sahiptir. Nemrut Krater Gölü Tatvan’a 13 kilometre uzaklıktadır. Yaz mevsiminde ile yolunuz düşerse Van Gölü’nün şifalı sodalı suyunda yüzebilir, kendinizi Akdeniz sahillerinde hissedebilirsiniz. Ahlat Kümbetleri ve Selçuklu Mezarlığı ile geçmişe doğru keyifli bir yolculuğa çıkabilir, Bitlis Kalesi ve İhlasiye Medresesi ile Bitlis’in tarihine ışık tutabilirsiniz. Kış aylarında Bitlis’i ziyaret ederseniz kış sporlarının tadını çıkarmak için kayak merkezlerine uğrayabilir, sevdiklerinizle birlikte unutulmaz bir kış tatili geçirebilirsiniz. Oğlak etinden yapılan Bitlis büryan kebabını ve sabahın beşinde içilmeye başlanan Avşor çorbasını denemeden bu güzel şehirden sakın ayrılmayın. Gerek tarihî dokusu, gerek doğal güzellikleri, gerek mide şöleni yaşatan yemekleri ve misafirperver insanı ile Bitlis keşfedilmeyi bekliyor.
Tanıtım Videosu: