Ağrı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan Ağrı, çok soğuk ve kuru bir iklim yapısına sahiptir. Toplam nüfusu 549.262 olup yüzölçümü 11.520 kilometrekare olan bir alana kurulmuştur.

Geçmişte Karakilise, Ararat ve Karaköse adlarıyla anılan şehir, Orta Asya'dan gelen kavimlerin Anadolu'ya geçiş noktası Olmuştur. Bu durumdan dolayı çoğu yerleşik düzene geçmemiş olsa da, şehir birçok medeniyete ev sahipliği yaparak farklı kültürlere sahip olmuştur. Bu toprakları sırasıyla Hitit, Mitanniler, Urartu, Kimmerler, İskit ve Pers uygarlıklarının eline geçmiştir. 1054 yılında Selçuklu Sultanı Tuğrul Bey’in başlattığı akınlar sonucunda Türk yönetimine geçmiştir. En son 15 Nisan 1918 yılında Rusların elinde olan Ağrı, Sovyetler Birliği ile 1921’de yapılan antlaşmayla Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisine alınmıştır. Bu kadar çok medeniyete ev sahipliği yapmış olması, onlarca tarihi yapıya ve güzelliğe sahip olmasını sağlamıştır. Bunun turizme katkısı olsa da, şehir halkı geçimini daha çok tarım ve hayvancılıktan sağlamaktadır. Türkiye çapında önem taşıyan koyunculuk, Ağrı Dağı ve Tendürek Dağları üzerindeki yaylalarda yapılmaktadır.

 

Ağrı ile İlgili

Ağrı Nerededir?

Ağrı, Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Murat-Van bölümü ortasında kalan yüksek Anadolu yaylası üzerinde bulunmaktadır. Doğusunda İran, batısında Muş ve Erzurum, kuzeyinde Kars, güneyinde Van ve Bitlis ile kuzeydoğusunda Iğdır ili ile çevrilidir.

Ağrı’ya Nasıl Gidilir?

Ağrı’ya hava yolu veya kara yolu ile ulaşım sağlanmaktadır. Hava yolu ile seyahat edecekler için salı ve perşembe günleri olmak üzere haftada iki gün Ankara-Ağrı seferleri düzenlenmektedir. Türkiye’nin batısında bulunanlar için Ağrı, kara yolu ile 18 saatin üzerinde sürer.

Ağrı’ya Ne Zaman Gidilir?

Ağrı’nın karasal ve sert iklimi nedeniyle kışlar çok soğuk yazları ise sıcak geçer. Bu yüzden turizm amacıyla Ağrı’ya gidecekler ilkbahar ve sonbaharın serinletici zamanlarını beklemelidirler.

Ağrı’da Nerede Kalınmalı?

Ağrı merkezde konuk evleri ve 3 yıldızlı oteller bulunmaktadır.

Ağrı’da Gezilecek Yerler

Medeniyetler beşiği olarak anılan Mezopotamya’nın önemli bir kolu olan Ağrı şehri pek çok önemli kültür mirasına ev sahipliği yapar. Ağrı'da gezilecek yerler arasında Ağrı Dağı gibi doğal güzellikleri içinde barındıran noktalar dışında hem şehir merkezinde hem de şehrin dışında pek çok tarihi yapı bulunmaktadır. Bunların büyük çoğunluğu hâlâ eski zamanlardaki ihtişamını korumaktadır.

Görülmesi gereken diğer yerler: Küpkıran Kalesi, Pazı Kalesi, Tokluca Kalesi, Zencir Kale, Kız Kalesi, Kan Kalesi (Kale-i Hum), Havran Kalesi, Kuje Kalesi, Avnik Kalesi, Patnos Kalesi (Aznavur Tepe), Toprakkale, Diyadin Kalesi, Havaran Kalesi, Hamur Kümbeti, Karagöz Kilisesi, Kan Kalesi, Anzavur Tepe, Girik Tepe, Tendürek Kalesi, Uzunveli Kalesi, Antik Kent, Süleymankünbet Köyü Kümbeti, Kızıl Ziyaret Kalesi, Meya Mağaraları, Kuje Kalesi, Avnik Kalesi, Diyadin kalesi, Toprak Kale.

Devamını Oku

Ağrı Şehir İçi Ulaşım

Ağrı’da şehir içi ulaşım özel halk otobüsleriyle ve taksilerle gerçekleştirilmektedir. Ayrıca uzak mesafeler için dolmuşlar bulunmaktadır. Ağrı'da da belediye otobüsleri ve minibüslerde öğrencilerden 65 kuruş, diğer yolculardan 1 lira ulaşım bedeli alınmaktadır.

Ağrı Mutfağı

Doğubeyazıt kültürünün en meşhur yemeği Abdigor köftesidir. Genel anlamda etli yemekler ve hamur işi bu yörenin vazgeçilmezlerindendir. Ağrı’ya seyahat ettiğinizde tatmanız gereken diğer lezzetler haşıl, gösteberg et, hengel, ciriş ketesi, hasudedir.

Popüler restoranlar

Ergül’ün Mutfağı: Merkez İsmail Beşikçi Caddesi’nde bulunan bu restoran özellikle yöresel yemekleriyle meşhurdur. Burada abdigor köftesi tavsiye ediliyor.

Emin Kebap Salonu: Ağrı merkezde bulunan bu mekan özellikle kendilerine özgü tariflerle yaptıkları kebaplarıyla meşhurdur.

Bahşiş

Türkiye’de bahşiş verme oranı kişinin memnuniyetine göre değişse de ortalama miktar, toplam hesabın %7-10’u arasındadır. Bazı mekanlarda bahşiş miktarı hesabın içine yedirildiğinden, ödeme yaparken buna dikkat ederek bahşiş bırakmak gerekir.

Ağrı'da Alışveriş

Ağrı’ya seyahat ettiğinizde yöresel tadıyla kendine has peynirlerinden alabilirsiniz. Kokusu ve aromasıyla cacık peyniri (memleket peyniri) almanız tavsiye edilir. Tabii bir de meşhur Ağrı balından edinmelisiniz.

Ağrı Gece Hayatı

Ağrı ilinin aktif bir gece hayatı bulunmamaktadır. Fakat merkez bölgede türkü barlar ve kafeler geç saatlere kadar faaliyet göstermektedir.

Ağrı Festivaller

Ehmedi Fani Kültür Sanat ve Turizm Festivali (21 Haziran/ Doğubeyazıt): Doğal, tarihi ve turistik yerlerin tanıtımı ve yörenin ünlü filozofu Ehmedê Xanî’nin hayatı, kişiliği, yaşam biçimi ve eserlerinin tanıtımı ile birlikte filozofun bilinmeyen yönlerinin açığa çıkması Ehmedi’nin ülke turizmindeki yeri ve önemi, kadınlar ve gençlik konulu paneller düzenlenmesi, tiyatro, dünya sinemasının ödüllü ve konulu filmlerinin gösterimi, şiir dinletileri gibi faaliyetlerin yanı sıra geniş katılımlı halk konserleri düzenlenmektedir.

Ağrı İli Kurtuluş Şenlikleri (4-15 Nisan/şehir merkezi): Ağrı'nın düşman işgalinden kurtulduğu 15 Nisan 1918 yılını hatırlamak üzere her yıl 15 Nisan günü ilin düşman işgalinden kurtuluşunun şenlikleri yapılmaktadır.

Ağrı İçin Faydalı Bilgiler

Acil Yardım: 112

Yangın: 110

Polis: 155

Belediye: 04722151190

Ağrı Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca -4oC
    • Şub -3oC
    • Mar 1oC
    • Nis 8oC
    • May 13oC
    • Haz 17oC
    • Tem 21oC
    • Agu 21oC
    • Eyl 17oC
    • Eki 10oC
    • Kas 4oC
    • Ara -1oC

Kısa Kısa

Nüfus: 549.262 / Dil: Türkçe / Para Birimi: Türk Lirası / İklim: Kara İklimi / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 3 gün