İshak Paşa Sarayı

İshak Paşa Sarayı ya da diğer adıyla İshak Paşa KülliyesiAğrı‘da bulunan 116 odalı bir bey kalesidir. Doğubayazıt’ın yaklaşık 5 kilometre uzağında bulunan saray, Ağrı Dağı‘na da oldukça yakındır. İçerisinde türbe, cami, surlar, iç ve dış avlular, divan, koğuşlar ve harem salonları yer alır. Kürt yazar ve bilim adamı Ahmed-i Hani’nin bu sarayda katiplik yaptığı bilinir. Topkapı Sarayı‘ndan sonra kendi döneminde yapılanlar içinde en meşhur saray olan İshak Paşa yereli ve yabancı turistlerin akınına uğrar. II. İshak Paşa ile Çolak Abdi Paşa tarafından 1685’te yaptırılan saray, 1784’te son halini almıştır. Dönemin mimarlık harikası olan ve günümüzde de tüm ihtişamıyla coğrafyanın gözdesi kabul edilen İshak Paşa Sarayı‘nı mutlaka görmeniz gereken yerler listenize ekleyebilirsiniz. Müthiş gün batımı manzarasını ölümsüzleştirmek için fotoğraf makinenizi yanınıza almayı unutmamanızı öneririz.

İshak Paşa Sarayı Tarihçesi

İshak Paşa Sarayı, 18. yüzyıl Osmanlı tarzını yansıtan ve imparatorluğun doğusu için adeta Topkapı Sarayı kadar önemli bir yapıdır. Yüksek bir tepe üzerinde kurulu olan sarayın tarihi ile ilgili bilgiye yapının girişindeki kitabeden ulaşılabilir. Kitabedeki bilgilerde yapının bir kasır olduğu belirtilir ve Çıldır Hanedanı olan I. İshak Paşa’nın torunu II. İshak Paşa tarafından yapıldığı yazar. Aynı doğrultuda bulunan avluların taş ve kalem içi süslemeleri ve taç kapıların farklı tarzda süslenmiş olması sebebiyle sarayın uzun yıllarda yapıldığı öne sürülür.
Saraya adını veren İshak Paşa kimdir diyecek olursanız devşirme asıllı bir Osmanlı sadrazamıdır. Zamanla üst mevkilere gelen devlet adamının, İstanbul’un fethi sırasında Anadolu Beylerbeyi olduğu bilinir. Paşa son zamanlarını Selanik’te geçirmiş ve 1497 yılında da vefat etmiştir. İsminin verildiği yerler arasında İstanbul Ahırkapı’daki bir mahalle, bu mahallede ve İnegöl’de bulunan bir cami de vardır.

İshak Paşa Sarayı Özellikleri

Gidenlerin büyük beğenisini toplayan ve dönemin en şaşalı yapılarından biri olan İshak Paşa Sarayı, Osmanlı İmparatorluğu’nun Lale Devri’ndeki son büyük yapısı olma unvanına sahiptir. Saray kesme taştan meydana gelir ve Selçuklu sanatının işlemeli görülebilir. Osmanlı mimarisinin 18. yüzyıldaki en belirgin ve güzel örneklerinden biri olan saray sanat tarihi açısından da büyük değere sahiptir. Yapı yaklaşık olarak 7600 metrekare alana inşa edilmiştir. Yapının önemi arasında dünyada kalorifer tesisatı döşenen ilk saray olması da önemli yer tutar. Saray içinde bulunan türbede Çolak Abdi Paşa, İshak Paşa ve yakın çevresinin mezarları vardır. Sarayın batı cephesinde gün batımı bir tablo kadar güzel görünür
 

İshak Paşa Sarayı Efsanesi

İshak Paşa Sarayı, Ağrı Dağı’na oldukça yakın bir mesafede bulunuyor. Fakat saraydan dağ manzarası görünmüyor. Herhalde bu sebeple olsa gerek saray ve dağ ile ilgili bir efsane bulunuyor. Rivayete göre paşanın kızı bir çobana çok aşık olur. Çoban ise Ağrı Dağı‘nın eteklerinde sürüsünü otlatır. Paşanın kızı sabah akşam dinlemez sürekli bulunduğu yerden çobanı izler. Bu durumu duyan baba, oldukça sinirlenir. Duruma çözüm bulmak için emrindekilere çok büyük bir saray yapmalarını ve oradan dağın görünmemesini istediğini söyler. Ustalar da bu komut üzerine dağın görünmediği tek yeri arar bulur ve oraya sarayı inşa ederler. Rivayete göre paşanın bu emri yüzünden de İshak Paşa Sarayı‘ndan Ağrı Dağı manzarası görünmez. Başka bir rivayete göre eğer Ağrı’ya gitmişseniz fakat İshak Paşa Sarayı’nı gezmeden dönmüşseniz ölmeden önce bir şekilde saraya tekrar yolunuzun düşeceği söylenir. Sizin yine de bu ihtimalin gerçekliğine umut bağlamaktansa Ağrı’ya gittiğinizde tarihi yapıyı ziyaret etmenizde fayda var.

İshak Paşa Sarayı Nerededir ve Nasıl Gidilir?

İshak Paşa Sarayı, Ağrı ilinin Doğubayazıt ilçesinde bulunuyor.
Dolmuş: Doğubayazıt’a uzaklığı yaklaşık 5 kilometre olan saraya gitmek için ilçeden kalkan dolmuşları tercih edebilirsiniz.
Otomobil: Şahsi aracınızla gidecek olursanız Yukarıtavla Köyü/Doğubayazıt/Ağrı adres bilgileriyle navigasyon desteği alabilirsiniz.

İshak Paşa Sarayı Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

İshak Paşa Sarayı günümüzde Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müze olarak hizmet veriyor.
Ziyaret Saatleri:
Yaz Dönemi: 08.00-19.00 saatleri arasında
Kış Dönemi: 08.30-17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Giriş Ücreti: 7 TL. Ancak Müzekartınız varsa yılda 2 kere ücretsiz gezebiliyorsunuz. Müzekart+’ya sahipseniz sınırsız ücretsiz geçiş hakkınız bulunuyor.
*Fiyatlar Eylül 2019 tarihinde güncellenmiştir.