Medeniyetler beşiği olarak anılan Mezopotamya’nın önemli bir kolu olan Ağrı şehri pek çok önemli kültür mirasına ev sahipliği yapar. Ağrı'da gezilecek yerler arasında Ağrı Dağı gibi doğal güzellikleri içinde barındıran noktalar dışında hem şehir merkezinde hem de şehrin dışında pek çok tarihi yapı bulunmaktadır. Bunların büyük çoğunluğu hâlâ eski zamanlardaki ihtişamını korumaktadır.
Görülmesi gereken diğer yerler: Küpkıran Kalesi, Pazı Kalesi, Tokluca Kalesi, Zencir Kale, Kız Kalesi, Kan Kalesi (Kale-i Hum), Havran Kalesi, Kuje Kalesi, Avnik Kalesi, Patnos Kalesi (Aznavur Tepe), Toprakkale, Diyadin Kalesi, Havaran Kalesi, Hamur Kümbeti, Karagöz Kilisesi, Kan Kalesi, Anzavur Tepe, Girik Tepe, Tendürek Kalesi, Uzunveli Kalesi, Antik Kent, Süleymankünbet Köyü Kümbeti, Kızıl Ziyaret Kalesi, Meya Mağaraları, Kuje Kalesi, Avnik Kalesi, Diyadin kalesi, Toprak Kale.
İshak Paşa Sarayı
İshak Paşa Sarayı ya da diğer adıyla İshak Paşa Külliyesi, Ağrı‘da bulunan 116 odalı bir bey kalesidir. Doğubayazıt’ın yaklaşık 5 kilometre uzağında bulunan saray, Ağrı Dağı‘na da oldukça yakındır. İçerisinde türbe, cami, surlar, iç ve dış avlular, divan, koğuşlar ve harem salonları yer alır. Kürt yazar ve bilim adamı Ahmed-i Hani’nin bu sarayda katiplik yaptığı bilinir. Topkapı Sarayı‘ndan sonra kendi döneminde yapılanlar içinde en meşhur saray olan İshak Paşa yereli ve yabancı turistlerin akınına uğrar. II. İshak Paşa ile Çolak Abdi Paşa tarafından 1685’te yaptırılan saray, 1784’te son halini almıştır. Dönemin mimarlık harikası olan ve günümüzde de tüm ihtişamıyla coğrafyanın gözdesi kabul edilen İshak Paşa Sarayı‘nı mutlaka görmeniz gereken yerler listenize ekleyebilirsiniz. Müthiş gün batımı manzarasını ölümsüzleştirmek için fotoğraf makinenizi yanınıza almayı unutmamanızı öneririz.
İshak Paşa Sarayı Tarihçesi- 1 view
Doğubeyazıt Kalesi
Doğubeyazıt’ın 5 kilometre doğusunda, Eski Beyazıt’ın da kuzeydoğusundaki Belleburç denilen yerde bulunan bu kale Antik kent özelliğini taşımaktadır. Kalenin üzerindeki kalıntılara göre Urartular dönemine ait olduğu tahmin edilmektedir.
- 1 view
Şoşik Kalesi
Karlıca (Şoşik) köyünde dik kayalar üzerine yapılmış bir kaledir. Köy ilçe merkezine 34 km. uzaklıktadır. Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nde“Şoşik kalesi Sultan Hasan oğlu Ziyaüddin'in yapısıdır” notu geçmektedir.
- 1 view
Nuhun Tepesi
Efsaneye göre tufan sonrası Nuh peygamberin gemisinin durduğu yerdir. Bu gemi Nuh ailesi ve dünyada bulunan diğer hayvanların korumaya alınması amacıyla hazırlanmıştır. Bu hikaye Tevrat'ın Tekvin bölümü ve Kuran’da da anlatılmaktadır.
- 1 view
Ağrı Dağı
Ağrı Dağı Nerededir?
Ağrı Dağı, Türkiye Cumhuriyeti’nin doğu ucunda; Türkiye, Ermenistan ve İran sınır kavşağında yer almaktadır. Kuzeyinde Iğdır Ovası, güneyinde Doğubeyazıt Ovası ve güney doğusunda sönmüş bir volkan olan Küçük Ağrı Dağı bulunmaktadır. Ağrı Dağı’nın %65’lik bölümü Iğdır ili, %35’lik kısmı ise Ağrı ili sınırları içerisindedir.
Ağrı Dağı’na Nasıl Gidilir?Dağın en yakınında bulunan merkez olan Doğubeyazıt’a, Ağrı ve Erzurum’dan ulaşım sağlamak mümkündür.
Ankara ve Erzurum arasında düzenli olarak çalışan hava, demir yolu ve kara yolu bağlantısı bulunmaktadır. Trabzon-Erzurum-Tahran uluslararası karayolları ise Ağrı Dağı eteklerinden dolanarak İran’a uzanmaktadır.
Ağrı Dağı, 5.137 metre yüksekliği ile Türkiye’nin en yüksek doruğudur. Sönmüş bir volkan olan bu dağ, Doğu Anadolu Volkan Dizisi üzerinde yer almaktadır. Jeolojik konumu dolayısı ile de öneme sahip olan Ağrı Dağı, Büyük Tufan’dan sonra Nuh’un gemisine ev sahipliği yapmasından dolayı da efsanevi bir karaktere sahiptir. Kutsal kitaplarda yer edinmiş olan Ağrı Dağı’nın farklı dillerde birçok adı vardır. Bunların bazıları ise Ararat, Kuh-i Nuh, Cebel ül Haris’tir.
Ağrı Dağı’nın volkanik geçmişi dolayısı ile bölgede bazen volkanik kökenli depremler meydana gelebilmektedir. Büyük Ağrı Dağı’nın zirvesi kalın bir buz örtüsü ile kaplıdır. Yani Büyük Ağrı Dağı ve Küçük Ağrı Dağı volkanik faaliyetlerini tamamlamış, sönmüş bir dağdır.
- 1 view
Üç Kilise
Üç Kilise, Ağrı-Doğubeyazıt karayolunun ve Murat nehrinin güneyinde olan Taşteker köyündedir. Eskiden beri kutsal kabul edilen bu yerin ismi birçok tarih, gezi ve din kitaplarında geçmiştir. Nuh Peygamber'in mezarının burada olduğuna ilişkin bir söylenti de vardır.
- 1 view