İstanbul Rahmi Koç Müzesi

Rahmi Koç Müzesi, Haliç’teki Hasköy semtinde bulunmaktadır. 1994 yılında açılmıştır ve 27 bin metrekarelik alanda, üç ayrı bölümde ziyaretçi kabul etmektedir. Osmanlılarda, gemiyi demirlerken denize atılan zincirin ucundaki çapaya Lenger denilirmiş. Bu lengerlerin üretildiği yerler ise lengerhane diye anılırmış. İşte Sultan III. Ahmet zamanında yapılan bu lengerhaneler 1991 yılında Rahmi M. Koç Müzecilik Vakfı tarafından alınarak kurulmuştur.

Öncelikle hassas olarak yürütülen restorasyon çalışmaları başlamış, ardından 1994 yılı sonlarında da ziyaretçi kabul edecek duruma gelmiştir. Müze alanının içerisinde lengerhane binası, taş duvarlar ve küçük çatılı bir bina bulunur. Binaların dokusunun dönemi yansıtması ve ziyaretçilere hissettirilmesi amaçlanarak iç avlunun ve dış mekanın özüne dokunulmadan bir tasarım uygulanmıştır. Rahmi M. Koç Müzesi koleksiyonu çok fazla olduğundan sergileme alanı yeterli gelmeyince, lengerhanenin karşısındaki Hasköy Tersanesi de müzenin sınırlarına katılmıştır. Bu alanın restorasyonu da 2001 yılında tamamlanmıştır.

RAHMİ KOÇ MÜZESİ

Lengerhane kadar önemli ve tarihi bir yer olan tersane de yine orijinal haline sadık kalınarak restore edilmiştir. 1938 yılında Kocataş ve Sarıyer şehir hattı vapurlarının inşa edildiği döneminin en büyük tersanelerinden biri olan Hasköy tersanesi günümüzde Koç Müzesi Koleksiyonu’nu bünyesinde barındırmaktadır.

Koleksiyonun bir kısmı ise Hasköy Caddesi’ndeki ana girişten Haliç’e uzanan açık alanda ziyaretçilerin ilgisine sunulmaktadır. Bu alanda klasik otomobiller, devasa Turgut Alp Vinci, B-24 Liberator ve diğer uçaklar ve daha fazlasını görmek mümkün. Peki, müze hangi günler açık diyecek olursanız salı gününden cuma gününe kadar 10.00’dan 17.00’ye kadar, cumartesi, pazar ve bayram günleri ise 10.00’dan 18.00’e kadar diyebiliriz. Müzenin temizliği gibi durumlar için pazartesi günleri kapalı oluyor.

Dini bayramların arife ve birinci günü ile her yıl 31 Aralık ve 1 Ocak günleri de yine kapalı olduğunu belirtmekte fayda var.

Rahmi Koç Müzesi Denizaltı 

Rahmi Koç Müzesi’ne gittiğiniz zaman bir denizaltı turu yapabilirsiniz. Bu ilginç deneyimi tattıracak olan denizaltı, 1944 yılında Portsmouth Tersanesi’nde 93 m uzunluğunda ve 2400 ton olarak inşa edilmiştir. Üstelik emektar bir deniz altı. Şöyle ki 1946’da aktif görevden alınıp yedek filoya katılana kadar, İkinci Dünya Savaşı’nda Japonya’ya karşı görev almıştır. Hatta 2001 yılında müzeye devredilmeden önce yaklaşık 30 yıl Türkiye Cumhuriyeti için hizmet vermiştir. USS THORNBACK adlı denizaltı 2 Temmuz 1971’de Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na katılmış ve ona TCG Uluçalireis adı verilmiştir. 

Denizaltında geziye çıkmak isterseniz içeri en fazla on dört kişi girebiliyor ve rehber eşliğinde gezilebiliyor. 12 yaş ve üzeri ziyaretçiler refakatçi olmadan gezebiliyor fakat yine kural gereği 6-12 yaş arası çocukların yanında bir yetişkin olması gerekiyor. Mekan klostrofobisi, kalp rahatsızlığı ve astımı olan ziyaretçilere önerilmiyor. Rampa ve asansör olmadığından engelli konuklar için uygun değil. Daha detaylı bilgiye bilet gişesinden sorarak ulaşabilirsiniz.

Rahmi M. Koç Müzesi’nden Çevrimiçi Eğitim Uygulaması

Türkiye’nin ilk ve tek sanayi müzesi olmasıyla dikkat çeken Rahmi M. Koç Müzesi hazırladığı öğretmen ve öğrencilere yönelik eğitimlerle de öne çıkıyor. Öğrencilerin sınıf içi öğrenmesini destekleyerek uzaktan eğitime katkı sağlamak amacıyla hazırlanan bu eğitimlere Türkiye’nin her yerinden öğrenciler katılabiliyor. Hazırlanan eğitimlerde biyolojiden astronomiye, fen bilgisinden teknolojiye birçok konuya yer veriliyor. Müzenin oluşturduğu içeriklerin çok eğlenceli oluşu da öğrencilerin bu eğitimlere keyifle katılmasını sağlıyor.

1

“Sınırlar Ötesi Eğitim”

“Sınırsız müzecilik” anlayışıyla çalışmalarını sürdüren Rahmi M. Koç Müzesi hazırladığı içeriklerle eğitimde de sınırları yok etti! Müze tarafından oluşturulan “Müzede Eğitim” uygulaması çevrimiçi ortamda öğretmen ve öğrencilerle buluşuyor. Uygulama sayesinde ilk aşamada öğrenciler öğretmenlerinin seçtikleri konuyla ilgili tartışmalara ve etkinliklere katılıyor. İkinci aşamada ise öğrenciler sanal olarak müzeyi geziyor ve müzeyle ilgili bilgiler ediniyor.

Hazırlanan içerikler sayesinde öğrenciler biyolojiden teknolojiye,fen bilgisinden astronomiye birçok konuda yeni bilgiler elde ediyor. Sunulan olanaklar bununla da sınırlı değil. Öğrenciler ayrıca müze koleksiyonunda bulunan objeler aracılığıyla kara yolu, denizcilik, raylı ulaşım ve havacılık hakkında da yeni bilgiler öğrenebiliyor.

Eğitimlerin uygulanma biçimi ise şöyle:

İlkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik eğitimler Zoom uygulaması aracılığıyla 40’ar dakikalık 2  ders olarak gerçekleştiriliyor. İlk dersin ardından 10 dakikalık mola veriliyor. Derslere minimum 15 kişi maksimum 30 kişi katılabiliyor. Öğretmenler ise uygulama aracılığıyla derslerinde yer vermek istedikleri bir ya da birkaç konuyu seçebiliyor. Ayrıca derslere katılan öğrencilerin İstanbul, Ankara ve Ayvlık’taki Rahmi M. Koç müzelerinden birini gezme şansı elde etmesi de uygulamanın en güzel avantajlarından biri olarak beliriyor.

Uygulamadaki Atölyeler

İletişim Eğitimi

Bu atölyeye katılan öğrenciler Mustava V. Koç Binası’nda yer alan; telgraf, telefon, diktafon, gramofon ve kamera gibi iletişim aletlerinden oluşmuş koleksiyonu inceleme fırsatı buluyor ve bu inceleme deneyimi sayesinde de iletişim tarihinde bir yolculuğa çıkıyor.

2

Zeytinyağı Fabrikası Eğitimi

Müzede yer alan bu bölüm Ayvalık Bademli Köyü’ndeki gerçek bir zeytinyağı fabrikasının parçalarıyla oluşturulmuş olmasıyla dikkat çekiyor. Bu eğitimde buharlı makinenin ve preslerin nasıl çalıştığını öğrenmek mümkün oluyor.

Ulaşım Araçları

Öğrenciler bu eğitim sayesinde B-24 uçağının parçalarını keşfedebiliyor ya da atlı ve raylı tramvay arasındaki farkları öğreniyor. Yine bu eğitimde denizyolu ulaşımıyla ilgili yeni bilgiler ve Kısmet Teknesi’nin ayrıntılı hikayesi katılımcılara aktarılıyor. İlk buharlı arabayla ilgili ilginç bilgiler ve müzede yer alan Malden Buharlı Otomobili de eğitimin diğer konularını oluşturuyor.

Bilimsel Aletler: Güneş Saati

Bu eğitimde zamanın kontrolünün insan yaşamı üzerindeki sosyal, ekonomik, kültürel ve teknolojik etkilerini değiniliyor. Bu bağlamda da Güneş Saati’nin tarım üzerindeki etkileri derinlemesine inceleniyor.

3

Renkli Matematik Dünyası

Bu eğitim öğrencilerinin kalıplaşmış yargılarını yıkıyor! Şöyle ki bu eğitimle fen ve matematiğin artık anlaşılmaz ve erişilmez değil, dokunulabilir ve sevilebilir olması hedefleniyor.

Enerji Atölyesi

Bu atölyede dünyadaki yenilenebilir ve yenilenemez enerji kaynaklarının oluşum süreçleri, üretim süreçleri, kullanım alanları ve çevreye olan etkileri anlatılıyor.

Fen ve Teknoloji Atölyesi

Bu atölyede anlatılanlar öğrencilerin fen ile teknoloji arasındaki ilişkiyi günlük hayatlarında da yorumlamasını sağlıyor. Derslerde sürtünme kuvveti, kaldıraç, eğik düzlem ve dişli çark deneyleri yapılıyor.

Astronomi Atölyesi

Derslerde Büyük Patlama’dan günümüze kadar geçen süreç, dev panolarla ve Sihirli Küre’den paylaşılan görüntülerle anlatılıyor.

Biyoloji Atölyesi

Bu derslerde DNA ve insan bilimi arasındaki bağ derinlemesine inceleniyor. Klorofil ve şeker deneyleriyle anlatılanlar pekiştiriliyor.

*Öğretmenler katılmak istediği eğitim/eğitimleri seçerek 0212 369 66 00 133-120-105-136 dahili numaralar veya [email protected] üzerinden rezervasyon yaptırabiliyor.

Rahmi Koç Müzesi Ulaşım

Rahmi Koç Müzesi ulaşım konusunda kolay bir lokasyonda bulunuyor. Üstelik 110 kapasiteli ve ücretsiz bir otopark da gelen ziyaretçilerine hizmet veriyor. İETT otobüsleriyle ulaşmak için 47 Eminönü – Yeşilpınar, 47E Eminönü – Binevler, 47Ç Eminönü – Güzeltepe, 47N Eminönü – Nur Sitesi, 54HT Hasköy – Taksim – Mecidiyeköy,  54HŞ Hasköy – Şişli – Taksim, 36T  Taksim – Cebeci otobüslerine binip Kırmızı Minare durağında indiğinizde müzeye ulaşıyorsunuz. 

Dolmuş tercih ederseniz Şişhane- Alibeyköy hattını kullanabilirsiniz. Metrobüsle gelecek olursanız da Halıcıoğlu durağında inmeniz gerekiyor. Ya da bir boğaz havası alıp trafiğe girmek istemezseniz Üsküdar-Eyüp seferi yapan Şehir Hatları vapurlarını kullanabilirsiniz.

Koç Müzesi Giriş Ücreti

Gelelim Koç Müzesi giriş ücretine. Yetişkinler için 21 TL olan ücret öğrencide 9 TL’ye düşüyor. Denizaltını ziyaret etmek isteyen yetişkinlerden 10, öğrencilerden 7 TL talep ediliyor. Müzekart+ sahipleri ise girişlerde yüzde yirmi indirimden faydalanabiliyor.

Rahmi Koç Müzesi Fotoğraf Çekimi

Bu kadar tarihi ve pek çok eseri barındıran bir yer bulunca şüphesiz akla ilk şeylerden biri müzede fotoğraf çektirmek oluyor. Hemen söyleyelim müze, düğün fotoğraf çekimleri yapılmasına olanak veriyor. Çekim için izin ücreti ise diğer mekanlara göre gayet uygun, 500 Türk Lirası.

Rahmi Koç Müzesi Düğün

Buranın büyülü atmosferinde düğün organizasyonları da yapılıyor. Haliç kıyısında yer alan Rahmi M. Koç Müzesi’nin banket alanları, küçük seminerlerden büyük davetlere kadar birçok organizasyon için gayet uygun. Müzenin çeşitli yerlerinde bulunan alanlarda her çeşit ve yoğunluktaki organizasyonlara olanak tanıyor

. Rahmi M. Koç Müzesi’ndeki Divan Markası’nın işinde uzman ekibi, organizasyonun tüm detaylarına hakim olarak misafirlerine mükemmel bir hizmet veriyor. Ayrıntılı bilgi için 0212 369 66 16 numarasından bilgi alabilirsiniz.